Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 31 lip 2025, o 11:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2015, o 13:13 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Alterus napisał(a):
Myślę, że u podstaw tego zwyczaju leżała zwyczajna troska o bezpieczeństwo. Być może już niezbyt potrzebna,

Jak w Swinoujściu się pytałem czemu ciągle wypełniają te książki to mi powiedzieli,że muszą bo to miasto graniczne :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 14:54 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Alterus napisał(a):
To zgłaszanie wyjścia, a nawet podawanie dokąd się płynie tak prosto do "inwigilacji" jednak bym nie zaliczył. Wychodząc z domu na ogół mówimy dokąd, wychodząc ze schroniska czy kwatery w górach też lepiej to zrobić. Wypływając na morze nie? Dziś są środki łączności, ale i tu może coś zawieść... Myślę, że u podstaw tego zwyczaju leżała zwyczajna troska o bezpieczeństwo. Być może już niezbyt potrzebna, ale kwalifikowanie tego zwyczaju tylko jako urzędniczego zabezpieczenia przed odpowiedzialnością to przesada. :-)
nie,to nie przesada. Jak jade w Bieszczady to mowie w domu ale nie melduje na parkingu gdzie jade. Dlaczego w przypadku lodki mam sie opowiadac komukolwiek po za rodzina? Bezpieczenstwo? Litosci. Przeciez to zadne bezpieczenstwo. Po odbiciu od przystani moge tysiac razy zmienic zdanie i poplynac w tysiac stron. Wiec co daje informacja zawarta w onej Książce Wejsc i Wyjsc. No zupełnie nic.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 15:36 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
skipbulba napisał(a):
Przeciez to zadne bezpieczenstwo. Po odbiciu od przystani moge tysiac razy zmienic zdanie i poplynac w tysiac stron. Wiec co daje informacja zawarta w onej Książce Wejsc i Wyjsc. No zupełnie nic.
To dość odosobnione zdanie. Tysiące polskich turystów wychodząc ze schroniska zostawia informację dokąd się udaje. Wiele osób dzięki temu żyje a przecież wychodząc z Murowańca mogą iść równie dobrze do Energetyka, na Kondratową czy do Doliny Pięciu Stawów. Jednak przed wyjściem zastanawiają się, gdzie mają zamiar dotrzeć i tę informację zupełnie dobrowolnie zostawiają w schroniskach.
Wiedzą, że GOPR będzie miał mniejszy obszar do przeszukania, gdy po weekendzie nie pojawią się w domu?
Wypływając z portu nigdy nie masz w planach poru docelowego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 15:37 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
skipbulba napisał(a):
Po odbiciu od przystani moge tysiac razy zmienic zdanie i poplynac w tysiac stron.

No, jak tysiąc, to jest duża szansa że popłyniesz tam gdzie deklarowałeś... :-D
Ale przecież nie przedstawiam się tu jako zwolennik ścisłych procedur, wskazuję tylko na ich racjonalne jądro, przynajmniej w tym przypadku. Wyobrażam też sobie, że są wśród pływających osoby które wiedzą dokąd płyną, nie zamierzają zmieniać celu co dwadzieścia minut i mają zwiększone poczucie bezpieczeństwa wiedząc, że ktoś o cełu ich podróży wie.
Może nieobowiązkowe zgłaszanie..?

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 16:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
krzysztofz napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Przeciez to zadne bezpieczenstwo. Po odbiciu od przystani moge tysiac razy zmienic zdanie i poplynac w tysiac stron. Wiec co daje informacja zawarta w onej Książce Wejsc i Wyjsc. No zupełnie nic.
To dość odosobnione zdanie.

I masz na poparcie tej tezy jakieś badania? No wiesz - jakąś ankietę chociaż? Czy może tak sobie wprost z sufitu stwierdzasz?
krzysztofz napisał(a):
Tysiące polskich turystów wychodząc ze schroniska zostawia informację dokąd się udaje. Wiele osób dzięki temu żyje a przecież wychodząc z Murowańca mogą iść równie dobrze do Energetyka, na Kondratową czy do Doliny Pięciu Stawów.

A podasz przykłady polskich turystów, którzy żyją dlatego, że wpisali coś w "książkę pływań" jakiejś przystani, którą opuszczali?
krzysztofz napisał(a):
Jednak przed wyjściem zastanawiają się, gdzie mają zamiar dotrzeć i tę informację zupełnie dobrowolnie zostawiają w schroniskach.
Wiedzą, że GOPR będzie miał mniejszy obszar do przeszukania, gdy po weekendzie nie pojawią się w domu?

Dostrzegasz różnicę miedzy zupełnie dobrowolnym pozostawieniem informacji o spodziewanej trasie w ściśle ograniczonym i wymagającym poruszania się po oznaczonych szlakach obszarze gór a przymusem zostawiania informacji przed wypłynięciem na o kilka rzędów wielkości większy i nie wymagający poruszania się po oznaczonych szlakach obszar morza?
Dostrzegasz różnicę między trasą, którą można pokonać w kilka godzin a trasą, która może zająć jeden, dwa albo więcej dni?
A może powiesz mi w jaki sposób zapis w zakurzonym zeszycie wiszącym koło toalet w gdańskim "Neptunie" miałby dotrzeć do SAR-u - jeżeli nie zjawię się po weekendzie w domu?
A może uważasz, że ochroniarz z przystani w Elblągu sprawdza wieczorem, czy stanąłem już w trzcinach w ujściu Nogatu? Jak w ujściu Nogatu za bardzo będą gryzły komary i popłynę dalej, by stanąć w trzcinach w Łaszce (to wszystko wody morskie, zarządzenie DyrUma o "książkach wyjść" obowiązuje!) - to powinienem może do tego ochroniarza z Elbląga dzwonić a nie do żony? No nie wiem - ja widziałem, że ten miły starszy pan cały wieczór łowił ryby...
krzysztofz napisał(a):

Na Zatoce - a tylko przy takich pływaniach dobrowolne "wpisywanie portu docelowego" miałoby sens (gdyby kiedykolwiek zaistniał system wymiany informacji o takich wpisach) - niemal nigdy. Wychodzę, żeby popływać. Czy na noc wejdę do Helu, Jastarni czy wrócę do Górek - zależy od pogody, towarzystwa i jego humorów, telefonicznego spływu spraw do załatwienia, etc, etc...
Przy ciut dalszym pływaniu - zdarza mi się wypływać z założeniem, że mamy dotrzeć do portu, którego nazwa zaczyna się na literę "K"... Często niestety zamiast Karlskrony, Kalmaru czy Kłajpedy bywa to "K...wa, znowu Ustka!" :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 25 cze 2015, o 17:18 przez Jaromir, łącznie edytowano 3 razy

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 9: Były user, cantos, cine, Jurmak, Maar, Moniia, skipbulba, Stara Zientara, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:08 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
krzysztofz napisał(a):

Po najbliższym weekendzie startuję z rejsem po Bałtyku.
Pierwszy etap przewiduje dotarcie docelowo do Malmoe.
Tzn mam tam wymianę załóg 12 lipca.
Wiadomo, że gdzieś w międzyczasie zawinę.
W zależności od wiatrów popłynę:
1. Albo bezpośrednio na Bornholm i dalej zobaczymy
2. Albo do Władkowa a może potem do Łeby i dalej zobaczymy (Dania, Szwecja ?)
3. Albo pójdę na Karlskronę i dalej będę śmigał brzegiem szwedzkim na zachód.
We wszystkich trzech wariantach portem końcowym - na dzień 12. lipca - jest port docelowy Dokane Marine.
Pytanie do Ciebie Krzysztofie - jaki port mam wpisać do książki wyjść lub tez jaki port docelowy mam podać dopytującemu się przez radio bosmanowi na Helu ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 17:54 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
krzysztofz napisał(a):
To dość odosobnione zdanie. Tysiące polskich turystów wychodząc ze schroniska zostawia informację dokąd się udaje. Wiele osób dzięki temu żyje a przecież wychodząc z Murowańca mogą iść równie dobrze do Energetyka, na Kondratową czy do Doliny Pięciu Stawów. Jednak przed wyjściem zastanawiają się, gdzie mają zamiar dotrzeć i tę informację zupełnie dobrowolnie zostawiają w schroniskach.

Nie odróżniasz prawa od obowiązku.
Pomijam fakt, że też nie odróżniasz wody od góry.

Moja filozofia jest prosta: chcesz - pisz co chcesz i gdzie chcesz (w dowolnej książce o dowolnych swoich planach). Ale mnie w to nie mieszaj ani nie zmuszaj.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 5: Były user, cine, Jurmak, skipbulba, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2015, o 20:27 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4267
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Alterus napisał(a):
Wyobrażam też sobie, że są wśród pływających osoby które wiedzą dokąd płyną, nie zamierzają zmieniać celu co dwadzieścia minut i

A to ja. Wiem dokąd płynę (także na Zatoce), rzadko rezygnuję z dotarcia do celu, nie zmieniam zdania co 20 minut w tej kwesti. Ani w ogóle w żadnej :mrgreen:

Alterus napisał(a):
mają zwiększone poczucie bezpieczeństwa wiedząc, że ktoś o cełu ich podróży wie.

A to nie ja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 07:10 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Jak wychodzę z domu to mówię dokąd się wybieram i kiedy wrócę. Na pytanie parkingowego dokąd jadę odpowiem jak pewien żegalrz z Travemuende : "Do Chin". Bo to nie parkingowy zacznie mnie szukać, jak się nie pojawię gdzie trzeba i kiedy trzeba, tylko żona. Ale za to mówie parkingowemu do kiedy miejsce po mnie jest wolne, bo może w tym czasie tam postawić kogoś innego.

Inna rzecz klub Kocura. To prywatna dobrowolna organizacja i prywatny dobrowolny port. Tam przyjęli takie reguły i moja wolność polega na tym, że mogę korzystać z innego portu i być członkiem innego klubu, jeśli te reguły mi nie odpowiadają. Mogę jeszcze spróbować doprowadzić do ich zmiany wykorzystjjąc wewnętrzne demokratyczne procedury tej organizacji. A osobom z zewnątrz nic do tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 09:00 

krzysztofz napisał(a):
To dość odosobnione zdanie
Nie, to powszechne zdanie.
krzysztofz napisał(a):
Tysiące polskich turystów wychodząc ze schroniska zostawia informację dokąd się udaje.
A miliony nie zostawiają.
krzysztofz napisał(a):
Wiele osób dzięki temu żyje a przecież wychodząc z Murowańca mogą iść równie dobrze do Energetyka, na Kondratową czy do Doliny Pięciu Stawów. Jednak przed wyjściem zastanawiają się, gdzie mają zamiar dotrzeć i tę informację zupełnie dobrowolnie zostawiają w schroniskach.
Podkreśliłem Ci w cytacie Twojej własnej wypowiedzi kluczowe słowo. Zastanów sie nad znaczeniem słowa DOBROWOLNIE.
krzysztofz napisał(a):
Często nie mam. A często mam, ale pod wpływem okoliczności, kaprysów, pogody, namów załogi zmieniam plany. NA przykład w tym roku planowałem być w Kołobrzegu, a nie byc w Darłowie. A okazało się, że byłem w Darłowie, a nie byłem w Kołobrzegu. Do cholery żeglarstwo to przyjemność, wypoczynek, rekreacja, relaks, a nie wojsko, PLO, PŻM czy inna żegluga. Nawet wypływając na weekend czesto nie wierm gdzie popłynę. Może na Hel, a może do Jasatarni, bo nie będzie mi się chciało halsować, albo zadzwoni Kocur, że stoi w Pucku ze schłodzoną flaszką Żubrówki to popłyne sobie do Pucka. I wiesz co Krzysztofie? Uważam, że nikomu nic do tego gdzie sobie popłyne, podobnie jak nikomu nic do tego gdzie sobie pojadę rowerem.

Przypomnę też Ci, że odwiecznym zwyczajem jest niewpisywanie portu docelowego, bo nie wiadomo gdzie Cię wiatry zawiodą. I powiedz mi, co pomoże informacja, że planowałem iść z Gdańska do Helsinek, skoro okoliczności spowodowały, ze stoję na Helu, albo mijam właśnie Arkonę. Komu ta informacja w Wielkiej Wspaniałej Urzędowej Księdze Wejść i Wyjść w czymkolwiek pomoże?

Pomijam już taki detal, że może ja sobie nie życzę, żeby wszyscy przeglądający ową WWUKWiW wiedzieli gdzie popłynąłem, z kim, w ile osób i kiedy planuje wrócić.

I nadmienię jeszcze Szanownemu Koledze, że nigdzie na świecie po za Polską nikt nie kazał mi niczego nigdzie wpisywać. Co najwyżej czasem z ciekawości ktos zapytał gdzie się wybieram. Z ciekawości, a nie z obowiązku uzupełnienia jakichś Ksiąg, Rejestrów, Wpisów czy innych idiotyzmów.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
Wyobrażam też sobie, że są wśród pływających osoby które wiedzą dokąd płyną, nie zamierzają zmieniać celu co dwadzieścia minut i mają zwiększone poczucie bezpieczeństwa wiedząc, że ktoś o cełu ich podróży wie.
Ale są tacy co zmieniają zdanie co 20 minut i w związku z tym cała procedura jest OKD.
Alterus napisał(a):
Może nieobowiązkowe zgłaszanie..?
Ale nieobowiązkowo to możesz robic co chcesz dopóki nie łamiesz prawa. Nawet bezsensowne rzeczy w rodzaju zgłaszania komukolwiek czegokolwiek. Nie ma zakazu, możesz dać nawet ogłoszenie w prasie.

Wielokrotnie zdarzało mi się popłynąc na Hel z zamiarem zaliczenia potem Jastarni czy Pucka, a kończyło się we Władysławowie. Dlaczego? Bo tak! Bo była ładna pogoda, bo do Władka płyneli znajomi itp

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Colonel napisał(a):
To prywatna dobrowolna organizacja i prywatny dobrowolny port. Tam przyjęli takie reguły i moja wolność polega na tym, że mogę korzystać z innego portu i być członkiem innego klubu, jeśli te reguły mi nie odpowiadają
Wielokrotnie korzystałem z portu Neptuna i nigdy nikt nie zmuszał i nie domagał się, żebym się w ich książkę wpisywał. Słowo honoru.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 09:20 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
skipbulba napisał(a):
I nadmienię jeszcze Szanownemu Koledze, że nigdzie na świecie po za Polską nikt nie kazał mi niczego nigdzie wpisywać.

Jak Kolega trochę popływa po Świecie to zmieni zdanie.
Praktycznie na wszystkich drukach wejścia do portu - mariny jest rubryczka last i next port tylko nie zawsze wymagają szczegółowego wypełniania takich druczków, ale np w Hiszpanii jest to dość częste.

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 09:28 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tia... Ogromnie częste ;)
Pytanie w La Linea - poprosimy ubezpieczenie i papiery jachtu. Jak długo państwo zostają? Rok? A, to załatwimy papiery pózniej...

Pytanie w Puerto d'Andratx jak wychodziliśmy... - to co, wychodzisz dziś czy jutro?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 09:35 
*** Ban ***

Moniia napisał(a):
Pytanie w La Linea - poprosimy ubezpieczenie i papiery jachtu. Jak długo państwo zostają? Rok? A, to załatwimy papiery pózniej...

Pytanie w Puerto d'Andratx jak wychodziliśmy... - to co, wychodzisz dziś czy jutro?

Po prostu mało portów odwiedziłaś i nie wiesz jak mogą wyglądać procedury, jeśli ktoś z staffu mariny będzie je chciał zgodnie z normą wypełniać.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 10:39 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
ins napisał(a):
nie wiesz jak mogą wyglądać procedury, jeśli ktoś z staffu mariny będzie je chciał zgodnie z normą wypełniać.
Piotr Siedlewski

O żesz...
Okazuje się, że od 30 lat mam niezwykłe szczęście, że nikt mnie nie rozstrzelał, nie zaaresztował, ani jachtów karnie nie topił z powodu niewypełnionych zeszytów w marinach. :rotfl:
Przy tak ogromnym szczęściu chyba zacznę obstawiać w jakieś gry losowe... :-P

Za ten post autor Senator otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, M@rek, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 10:42 

Senator napisał(a):
Przy tak ogromnym szczęściu chyba zacznę obstawiać w jakieś gry losowe...

Daj Tomek sobie w luz ...
Swoje szczęście wykorzystałeś już w tych marinach :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 11:17 

ins napisał(a):
Jak Kolega trochę popływa po Świecie to zmieni zdanie.
Praktycznie na wszystkich drukach wejścia do portu - mariny jest rubryczka last i next port tylko nie zawsze wymagają szczegółowego wypełniania takich druczków, ale np w Hiszpanii jest to dość częste.
Kolega trochę pływa po świecie i nigdzie nie kazano mu wypełniac żadnych druczków. Zupełnie żadnych :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 13:50 

ins napisał(a):
Moniia napisał(a):

Po prostu mało portów odwiedziłaś i nie wiesz jak mogą wyglądać procedury, jeśli ktoś z staffu mariny będzie je chciał zgodnie z normą wypełniać.

Piotr Siedlewski

Zapomniałam, nie dyskutować z wszystkowiedzącym.

Nie wpadłeś na to, że to przykłady z ostatniego rejsu?
Dla Twojej informacji, pływam w Hiszpanii dość często i od dobrych kilku lat. Mówisz, że wszędzie tak ładnie olewają? ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 16:30 

Colonel napisał(a):
Jak wychodzę z domu to mówię dokąd się wybieram i kiedy wrócę. Na pytanie parkingowego dokąd jadę odpowiem jak pewien żegalrz z Travemuende : "Do Chin". Bo to nie parkingowy zacznie mnie szukać, jak się nie pojawię gdzie trzeba i kiedy trzeba, tylko żona. Ale za to mówie parkingowemu do kiedy miejsce po mnie jest wolne, bo może w tym czasie tam postawić kogoś innego.

Inna rzecz klub Kocura. To prywatna dobrowolna organizacja i prywatny dobrowolny port. Tam przyjęli takie reguły i moja wolność polega na tym, że mogę korzystać z innego portu i być członkiem innego klubu, jeśli te reguły mi nie odpowiadają. Mogę jeszcze spróbować doprowadzić do ich zmiany wykorzystjjąc wewnętrzne demokratyczne procedury tej organizacji. A osobom z zewnątrz nic do tego.

Tylko że na nic wszelkie demokratyczne procedury, na nic Twoje zdanie na temat tego kogo warto informować a kogo nie, na nic wreszcie doświadczenia znane z innych państw, w tym takich, których flota turystyczno-sportowa jest o wiele tysiecy jednostek liczniejsza. Bezmyślni biurokraci, typy żądne kontroli nad każdym aspektem życia współobywateli - piszą:
- W Szczecinie
Zarządzający przystaniami dla jednostek sportowych i rekreacyjnych, zobowiązani są prowadzić rejestry wejść i wyjść tych jednostek i okazywać je na żądanie kapitanatu portu. Obowiązek wpisu do rejestru informacji związanych z bezpieczeństwem żeglugi jednostki, ze szczególnym uwzględnieniem czasu wyjścia, liczby osób, planowanego rejonu żeglugi i czasu powrotu, spoczywa na kierownikach jednostek sportowych i rekreacyjnych.
W Gdyni:
Użytkownicy udostępniający przystanie bądź nabrzeża dla postoju jednostek sportowych zobowiązani są prowadzić rejestry wejść i wyjść tych jednostek i przedstawić je na żądanie kapitanatu portu.
w Słupsku:
Zarządzający przystaniami dla jednostek sportowych i rekreacyjnych, zobowiązani są założyć i udostępnić rejestry wejść i wyjść tych jednostek i okazywać je na żądanie funkcjonariuszy właściwego kapitanatu portu. Obowiązek wpisu do rejestru informacji związanych z bezpieczeństwem żeglugi jednostki, ze szczególnym uwzględnieniem czasu wyjścia, liczby osób, planowanego rejonu żeglugi i czasu powrotu, spoczywa na kierownikach jednostek sportowych i rekreacyjnych.

Ergo - zanim mógł będziesz, Drogi Andrzeju, cieszyć się stanem zbliżonym do normalności - trzeba przemóc rządy wyżej cytowanych bezmyślnych biurokratów.
Przyznasz - jest co robić...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Były user, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 17:00 

Usunąłem w cholere wszystkie posty nie związane z tematem. Usunąłem je w kosmos, bo uznałem, że tworzenie nowego wątka o mandatach, parkowaniu itp na forum żeglarskim byłoby idiotyczne. Jesli ktos ma pretensje to prosze do mnie, Ekipa nie miała z tym nic wspólnego :D

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Były user, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 17:01 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
no i licznik postów w piz.u.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 18:40 
*** Ban ***

Moniia napisał(a):
ins napisał(a):
Moniia napisał(a):

Piotr Siedlewski

Zapomniałam, nie dyskutować z wszystkowiedzącym.

Nie wpadłeś na to, że to przykłady z ostatniego rejsu?
Dla Twojej informacji, pływam w Hiszpanii dość często i od dobrych kilku lat. Mówisz, że wszędzie tak ładnie olewają? ;)

A ja mówię Tobie że Hiszpanii i jej portów kompletnie nie znasz skoro ani razu nie wypełniałaś zgłoszenia wejścia na którym wypisujesz praktycznie wszystkie informacje o jachcie, załodze i skipperze łącznie z jego telefonem. W Solero na przestrzeni paru lat zdażało sie że żądano od skipperów komletnego wypełnienia druku wraz z załączniem listy załogi i podaniem last i next port i było też tak że kończyło sie na podpisaniu kwitka z nazwą jachtu i nazwiskiem skippera. Cumowałeś kiedys w Las Palmas, albo zglaszałes wejście w Santa Cruz de Teneryfa, Ceucie? Dokładnie te same sytuacje są w Grecji, Holandii, Belgii, Niemczech, nawet w Szwecji o czym zapewne Buremu Kocurowi się nie śni. Procedury czy są pełne tak jak przewiduje to prawo miejscowe czy skrócone ze względu na lenistwo urzędnika portowego wynikają z dokładnie takich samych czynnikow jak latanie bosmanów portowych po polskich jachtach przed wyjsciem w morze, lat temu ponad 25.
Pytanie mam. Czy płacisz za postój w marinie dunskiej gdzie powinnaś podejść do automatu i naruszyć swe poczucie wolności wpisaniem czasu przybycia i wyjscia wraz z długością jachtu i jego flagą. Czy może okradasz Duńczyków nie płacąc za marinę. Czy korzystajac z marin chorwackich nie zostawiasz dokumetów jachtu, ubezpieczenia i listy załogi? Wchodzisz po ciemku, cichutko, bez świateł, na pagajach, by czasem staff swymi żądaniami - o których każdy czytaty i pisaty wie na rok przed pływaniem po Adriatyku - nie naruszył Twego rozdętego liberalizatorskiego ego?

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 26 cze 2015, o 18:49 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 18:49 

ins napisał(a):
Dokładnie te same sytuacje są w Grecji, Holandii, Belgii, Niemczech, nawet w Szwecji

Excuse-moi, ale pierdolisz.

Ostatnio edytowano 26 cze 2015, o 18:50 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 18:49 

Płacę. Nie mam problemu. Nie pytano mnie w hiszpanskiej, owszem, wpisywałam adres. Jakoś nie bardzo widzę związek moich danych osobowych z pytaniem skąd lub dokąd, na ktore nie odpowiadałam... A wróć, raz odpowiedziałam. Z UK, do UK ;) jakoś portowa policja, bo to oni wtedy pytali, nie mieli problemu z brakiem określenia portu. Pytanie wynikało z chęci określenia, czy szlajałam się poza EU (o czym mnie grzecznie poinformowali zadając pytanie.
Raz mi się zdarzyło...

Nie interesuje mnie Chorwacja.
Btw, nie uważam za uprzejme zwracać się do kobiety używając męskich końcówek. Nie wiem, moze Szanowny Pan pomylił cytaty?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 19:03 

Przenisłem posty nie zwiazane z tematem, a dotyczące moje działalności jako moda kwestionowanej przez Moniię tutaj: viewtopic.php?f=73&t=22399&p=374897#p374897

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 cze 2015, o 19:24 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):
Dokładnie te same sytuacje są w Grecji, Holandii, Belgii, Niemczech, nawet w Szwecji

A Ty za mało pływasz jachtami by się na te tematy wypowiadać.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2015, o 23:36 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Colonel napisał(a):
piotr6 napisał(a):
Co do Saj to chętnie bym usłyszał jego zdanie w sprawie komercyjnego pływania ale też mi się wydaję,że niekoniecznie się tym musi i powinien zajmować, nie jestem członkiem, nie wiem. Nie mniej przepisy tworzy administracja a nie prywatna organizacja ale moze się mylę

Piotrze, odpowiadając Ci wejdę w lekką polemikę z Wiceprezesem Kocurem ale tylko bardzo delikatną. Działanie SAJ jest wynikiem kompromisów między poszczególnymi osobami,w tym szczególnie osobami pracującymi w Radzie Armatorskiej.
25 lat temu grono założycieli, z pomysłodawcą Jerzym Kulińskim, kierowało się misją "uwolnienia przyjemniaczków". Żeglarstwo prywatne i na prywatnych jachtach było marginesem, wymogi formalne były nie mniejsze, niż od "żaglowców", przejście pełnej drabinki stopni oznaczało konieczność poświęcenia całych urlopów przez kilka, około 6 kolejnych lat. Motyw był jasny:zderzenie wolności i indywidualizmu po roku 1989, a reliktami poprzedniej epoki.
Dziś trochę ewoluujemy. Zaczyna być ważna nie tylko kwestia przepisów ale i jakości usług dla żeglarzy - od zachowania urzędników i funkcjonariuszy, poprzez stan sanitarny,daj Boże kiedyś po ubezpieczenia.
W tym sensie wszyscy zgadzamy się. Gdzie ta różnica? Ano tu, że dla mnie sprawy "komercji" nie są całkowicie nieistotne. Ciągle jeszcze znaczna cześć żeglarzy nie może żeglować na prywatnych jachtach własnych lub przyjaciół. Musi czarterować, choć są tacy, co porównują to z szukaniem miłości w burdelu. Ja, będąc armatorem dopiero od kilku lat, pamiętam to osobiście. Pamiętam też, że "żeglarze - amatorzy" mogą czasem chcieć pływać na jachtach komercyjnych jako kadra. Po za tym, jako "państwowca" nie akceptuje tworzenia bzdur w prawie w żadnej dziedzinie i tam gdzie mogę staram się z tym walczyć. Dlatego staramy się dbać o to by przepisy "komercyjne" nie tworzyły barier nie do przejścia. I dlatego "komercja" nie jest nam tak całkowicie obojętna, jak to można wyczytać bez zastanowienia z wypowiedzi Kocura.
Komercyjni są słabo reprezentowani, do tego trzeba by ich dzielić na dwie grupy: "smażalnie" i jachty. Siłą faktu zmusza nas to do zabierania czasem głosu,lecz nie może być priorytetem. Można przeczytać w statucie SAJ na początku po co jesteśmy,i doczytać na startowej stronie www.

Drogi Colonelu,
trochę przewrotnie podziękowałem za cytowany post ale naprawdę zaoszczędziłeś mi wiele czasu. Dzięki tak klarownej wypowiedzi nie musze „kopać w sieci” aby wyjaśnić dlaczego tak a nie inaczej oceniam działanie stowarzyszenia SAJ.
Jednakże do dalszej dyskusji zapraszam w nowym wątku, może tam choć trochę się powstrzymamy i będziemy pisać zgodnie z prawdą i na temat.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2015, o 10:19 

ins napisał(a):
Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):

Ditto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2015, o 13:57 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):
Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):

Ditto.

Z cyklu:
:-P Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj! :rotfl:

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 16:25 

Podziękował : 33
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j., IŻ PZŻ, SRC, RD PADI
bury_kocur napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Pasażer to osoba która zapłaciła za przejazd na określonej trasie i nie ciąży na niej obowiązek świadczenia pracy na rzecz przewoźnika

Jacek
Jeżeli ktoś zapłacił mi za możliwość popływania moim jachtem to ja z nim nie zawarłem umowy dotyczącej odpłatnego transportu - ja umożliwiam człowiekowi możliwość popływania, odbycia nauki żeglarstwa, odbycia ciekawej podróży, zwiedzenia kawałka świata nie jako pasażerowi a jako członkowi załogi, w której to załodze dana osoba pełnić będzie równorzędną rolę jak ja czy inni .
Działalność moja na pewno nie będzie działalnością gospodarczą gdyż rejs taki nie spełnia określenia pojęcia "działalności gospodarczej" określonej w "Ustawie o Swobodzie Działalności Gospodarczej".
Ja nadal upieram się, iz rejs taki nie będzie komercyjny, mój rejs nie spełnia znamion działalności gospodarczej a płyniemy rekreacyjnie.
Czy nadal wg Ciebie taka osoba jest pasażerem a rejs komercyjny ?
Pzdr
Kocur

Ustawa mówi, ze jachtem komercyjnym jest miedzy innymi jacht na którym prowadzona jest działalność (nigdzie nie napisano, że gospodarcza!) polegająca na odpłatnym wykonywaniu rejsów szkoleniowych.

Więc jeśli ktoś Ci zapłaci kasę za szkolenie i ty je będziesz realizował na jachcie, to Twój jacht (nie rejs) jest komercyjny.

Mam trochę wrażenie, że mylone są tu pojęcia. miesza się rejs komercyjny z jachtem komercyjnym i działalność (np. szkoleniową) z działalnością gospodarczą. Stąd nieporozumienia.

Seascout

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 16:34 

seascout napisał(a):
jeśli ktoś Ci zapłaci kasę za szkolenie i ty je będziesz realizował na jachcie, to Twój jacht (nie rejs) jest komercyjny.

A jak załoga moja rozliczy się ze mną za żarcie, paliwo i porty a ja z czystej sympatii do owej załogi w trakcie rejsu realizować będę elementy szkolenia to taki rejs (lub jacht) jest komercyjny czy nie ?
Swoją drogą pokaż mi proszę na Bałtyku rejs żeglarski, w trakcie którego NIE WYSTĘPUJĄ elementy owego szkolenia, które szufladkują wg Ciebie jacht jako komercyjny ...
Osobiście nie zetknąłem się na Bałtyku z rejsem żeglarskim z roznegliżowanymi panienkami występującymi w roli pasażerów (co umożliwia klasyfikację takiego pływania jako komercyjnego) a typowa załoga w czasie pływania szkoli się zawsze (nawet jak o tym nie wie :lol: ).
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 329 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona