Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 00:38

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:29 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ustawa mówi o UPRAWNIENIU - ja mówię o świadectwach umiejętności i certyfikatach.

Jak na razie jest tylko mało precyzyjna odpowiedź urzędnika MSiT, której nie można traktować jako wykładni prawnej.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
AndRand napisał(a):
Ustawa mówi o UPRAWNIENIU - ja mówię o świadectwach umiejętności i certyfikatach.

No widzisz, w końcu dochodzisz do jakichś bliższych rzeczywistości wniosków :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:31 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Tym razem urzędnik zastosował logiczna i przewidywalna wykładnię - certyfikat nie jest uprawnieniem a ustawa mówi o uprawnieniu. Jak widać miałeś wiecej szczęścia i trafiłes na prawnika który coś na prawie sie zna :)

Link, który mu podales, odnosi sie do uprawnień komercyjnych a nie certyfikatów. Przeczytaj pare postów wyżej, wytłumaczyłam różnice...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:32 

Carlo napisał(a):
No widzisz, w końcu dochodzisz do jakichś bliższych rzeczywistości wniosków :lol:

Do takich, ze wasza walka o bezpatencie miała na celu załatwienie PZŻ monopolu na wydawanie uprawnień.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia napisał(a):
Link, który mu podales, odnosi sie do uprawnień komercyjnych a nie certyfikatów. Przeczytaj pare postów wyżej, wytłumaczyłam różnice...

Podałem mu ogólny link do Certificates of Competency. To on odpowiedział linkiem do zastosowań komercyjnych.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:37 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AndRand napisał(a):
Carlo napisał(a):

Do takich, ze wasza walka o bezpatencie miała na celu załatwienie PZŻ monopolu na wydawanie uprawnień.

Broniłem się przed tym ale mnie przekonałeś Jesteś idiotą. :-(

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowania - 3: Ejdzej, maciek.k, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:49 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
AndRand napisał(a):
...
Trollujesz.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 17:51 

Wysłany do p. Brachfogela mail o następującej treści:
Cytuj:
Panie Marcinie,

w związku z szeregiem wątpliwości dotyczących honorowania zagranicznych certyfikatów i świadectw umiejętności dotyczących prowadzenia łodzi żaglowych różnego typu czy przewidują państwo listę analogiczną do załączonej ustalającej, które zagraniczne certyfikaty uprawniają do prowadzenia żeglugi na polskich jachtach?

Analogicznie do Dyrektywy 2005/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 7 września 2005 r. w sprawie uznawania kwalifikacji zawodowych można się spodziewać, że zagraniczne certyfikaty, a w szczególności unijne, będą w pełni respektowane w ramach polskiego prawa. Niestety występuje tu pewna niespójność - Polska jest jednym z nielicznych krajów, w których występują uprawnienia, zaś w większości krajów wydawane są przez narodowe związki żeglarskie jedynie świadectwa umiejętności - w związku z tym, że nie są uprawnieniami nie mogą być honorowane zgodnie z ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 123, poz. 857, z późn. zm.19), która stanowi, że:
"(...) 4) po art. 37 dodaje się art. 37a i 37b w brzmieniu:
"Art. 37a. 1. Prowadzenie statków przeznaczonych do uprawiania sportu lub rekreacji, zwane dalej "uprawianiem turystyki wodnej", wymaga:(...)
6. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej w innym państwie, może uprawiać turystykę wodną na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem. (...)"

Czy zatem w ramach rozporządzeń wykonawczych do w/w ustawy przewidywane jest określenie listy certyfikatów, które uprawniają do uprawiania żeglarstwa w Rzeczpospolitej Polsce?

pozdrawiam

Załączniki:
Komentarz: załącznik
Actual list of the acceptable licences for legal sailing in Croatia (1).pdf [360.27 KiB]
Pobrane 185 razy

Adam Snerg Wiśniewski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 18:38 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Jacek Woźniak napisał(a):
AndRand napisał(a):

Broniłem się przed tym ale mnie przekonałeś. Jesteś idiotą. :-(

Wężykiem!

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 19:11 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
AndRand napisał(a):
Rzeczpospolitej Polsce?

I do tego nieukiem...

AIKI

Za ten post autor AIKI otrzymał podziękowanie od: AndRand
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 12:40 

Odpowiedzi ww sprawie jeszcze nie ma, zostały ustawowy 3 tygodnie :/

Natomiast udało się ustalić, że oprócz patentu PZŻ lub innych UPRAWNIEŃ narodowych polski obywatel pod polską banderą może posługiwać się certyfikatem ICC <24m<80GT|WSZĘDZIE - dzięki uprzejmości rządu Irlandii szkoły IYT mają możliwość wydawania takich certyfikatów obywatelom dowolnego kraju.
Niestety Gdyńska Szkoła Morska, która prowadzi niektóre szkolenia International Yacht Training, nie ma na swoich stronach tego szkolenia i egzaminu.

http://iytworldwide.com/index.php/cours ... competency

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 13:37 

Odpowiedź z Gdyni jest, że nie szkolą ani nie egzaminują na ICC, ale mają szkolenie IYT Master of Yachts, które umożliwia wydanie na ICC Sail, choć wydaje się to nadmiarowe:

IYT napisał(a):
What skills and Knowledge are required to obtain an ICC?
To receive an ICC, candidates are required to prove competency in handling a boat with sufficient knowledge of navigation procedures, pilotage, safety procedures and the International Regulations for the prevention of collisions at sea. This can be done by examination or by evaluating existing boating qualifications. The examination can be taken on either a powerboat or sailboat depending on the endorsement required and usually takes about 4-6 hours.

Syllabus
1) Preparation for sea
Checklist and mechanical checks

2) Short Passage
Each candidate executes a short pre-planned passage as skipper
Testing of the following is required:
Coming alongside / berthing / unberthing
Man overboard recovery
360 degree turn
Navigation skills
3 point turn
Handling under sail ( for sail endorsement)
Handling under power ( for power endorsement)

3) Theory test
Collision regulations
Navigation lights
Shapes and sounds
Bouyage (IALA A & B)
Harbour pilotage
VHF Radio
Variation & deviation
Chartwork /symbols & abbreviations
Tides- height of tide and drying height
Basic position fixing
Weather
Course to steer to counteract tide or current
Set & drift / leeway
Pilotage- required for coastal knowledge

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2013, o 20:05 

Odpowiedź w sprawie certyfikatów - honorowania dobrowolnych certyfikatów się nie przewiduje.
Zatem daleka droga do dobrowolnych świadectw kwalifikacji w Polsce
Pozwalam sobie pismo urzędowe...
Marcin Brachfogel, MSiT napisał(a):
Szanowny Panie

Uprzejmie informuję że zgodnie z art. 37 a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej jeśli uzyskał Pan uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej w innym Państwie to może Pan uprawiać turystykę wodną w RP na podstawie stosownego dokumentu potwierdzającego posiadane uprawnienia. W ramach tego przepisu mieszczą się również te dokumenty które określają umiejętności prowadzenia łodzi żaglowych. Prawodawca nie określił szczegółowo jakie dokumenty zagraniczne miałyby być honorowane w Polsce.

Informuję również, że ustawa o żegludze śródlądowej nie zawiera delegacji do wydania aktów wykonawczych w celu określenia listy certyfikatów, które uprawniają do uprawiania żeglarstwa na terenie RP.

Sprawy te są uregulowane na poziomie ustawowym i ewentualne sugerowane przez Pana zmiany w tym zakresie wymagałyby zmiany przedmiotowej ustawy.

Z poważaniem

Marcin Brachfogel

Departament Sportu Wyczynowego

Ministerstwo Sportu i Turystyki

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sie 2013, o 05:10 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: ASA 101
Witajcie.
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem całość wątku, żeby na koniec dojść do wniosku, że... nic nie wiadomo.

Moja sytuacja jest następująca.

Jestem Polakiem, od jakiegoś czasu jednak mieszkam za granicą. Zainteresowałem się żeglarstwem, ale dość późno. W kraju w którym mieszkam nie funkcjonuje państwowy system przyznawania uprawnień żeglarskich. Robię tutaj sobie jednak kursa niektóre, uzyskując papiery.

Funkcjonują tu jachtkluby i szkoły żeglowania, które wydają własne świadectwa ukończenia kursów. Swoje własne, których zresztą nie honorują sobie nawzajem. Albo honorują. Zależnie od lokalnych widzimisię.
Lekarstwem na problem byłyby ogólnopaństwowe organizacje które ujednolicają szkolenie, i sprawiają że jasne są stopnie żeglarskie, znany zakres materiału, ustalony sposób szkolenia.
Jachtklub czy szkoła żeglowania mogą się związać z taka ogólnopaństwową organizacją i wydawać "lepsze" świadectwa stopni żeglarskich.
No i są takie.
Jednak, organizacji tego rodzaju też jest kilka, konkurują one ze sobą i... wzajemnie nie uznają stopni żeglarskich wystawianych przez konkurencję.
Dwie główne to US Sailing i American Sailing Association (ASA)
Innymi słowy:
W Stanach można sobie robić szkolenia w lokalnym jachtklubie, zdobywając stopnie żeglarskie, jakikolwiek sobie system stopni wymyślą w tymże klubie. Można sobie robić kolejne stopnie żeglarskie w klubie należącym do ASA, można sobie robić kolejne stopnie żeglarskie w klubie należącym do US Sailing.
Co kto chce.
Opisywane wyżej stopnie żeglarskie, takie czy owakie, NIE SĄ żadnym uprawnieniem, w rozumieniu prawa obowiązującego w Stanach. Żeby żeglować rekreacyjnie w Stanach nie potrzeba uprawnień, i zwyczajnie NIE MA państwowego systemu uprawnień.

Sytuacja przypomina, bo ja wiem, szkoły językowe. Każda szkoła może wydawać świadectwa. Jedne szkoły wydają świadectwa "egzotyczne" inne szkoły wydaja świadectwa powszechnie rozpoznawane na świecie, ale żadne świadectwo językowe nie nadaje "uprawnień" do czegokolwiek.

Pytania:

1) Czy, jeżeli uzyskam świadectwo ukończenia kursu żeglowania w lokalnym klube żeglarskim, takie nie honorowane nawet przez klub leżący po przeciwnej stronie zatoki, to czy uzyskałem "uprawnienia" w rozumieniu art. 37 a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej?
2) Czy, jeśli zamiast tego uzyskam świadectwo szerzej znanej organizacji, np. świadectwo ukończenia kursu "ASA 104", to mam "uprawnienia" w rozumieniu art. 37 a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej?

Na Chorwacji mi taki stopień uznają.
Czy z faktu że świadectwo ukończenia "ASA 104" jest uznawane jako UPRAWNIENIE w Chorwacji, wynika że powinno być ono zakwalifikowane jako "uprawnienia" w rozumieniu art. 37 a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej?
Wydaje mi się że ustawodawca nie przewidział takiej formy interpretacji. Papier wydany w kraju A jest "uprawnieniem", ale... nie w kraju A, tylko... w kraju B.
Hmmm...
Czy to się liczy?
W takiej sytuacji to cała "lista Chorwacka" mogłaby być interpretowana jako lista uprawnień zagranicznych w rozumieniu art. 37 a ust. 6 (No bo te papiery uprawniają. Za granicą uprawniają. w Chorwacji - uprawniają!. A więc są uprawnieniami, mimo że nawet kraj w ktorym je wystawiają tego nie przewiduje.).

Czy to za daleko idąca interpretacja?

3) Jeżeli odpowiedzi na oba powyższe pytania o uznanie "ASA 104" za "uprawnienia" brzmą "nie" no to jeszcze jedna sprawa dla skomplikowania zagadnienia.

Otóż opisany "ASA 104" jest odpowiednikiem ICC. I faktycznie można zgłosić do ASA potrzebę wydania ICC. Należy załączyć zdjęcie paszportowe i czek na pindziesiąt jeden dolarów sześćdziesiąt centów, pocztą zwrotną dostaje się od ASA swoje papiery ICC, jeżeli ma się kurs poziomu "ASA 104" i opłaconą składkę członkowską za bieżący rok.
Czy tak uzyskany ICC, nie będący, powtarzam, nie będący "uprawnieniem" w rozumieniu przepisów kraju WYDAJĄCEGO ów ICC, będzie traktowany jak "uprawnienie" w rozumieniu art. 37 a ust. 6 ustawy o żegludze śródlądowej?

Być może komuś się wydaje że przedstawiam wydumany problem.

Otóż - nie. Mieszkam tu gdzie mieszkam, robię te papiery które robić mogę, a jadąc na wakacje do Polski chciałbym spokojnie pożeglować z dzieciakami, wiedząc czy moje papiery będą uznane uprawnienia w rozumieniu ustawy - lub czy nie będą.

Ja tu nie wymyślam problemu.
Ja tu chciałbym pożeglowac na wakacjach.

O ile dobrze zrozumiałem powyższe odpowiedzi których udzialał Marcin Brachfogel, to zapis ustawowy jest i pozostanie niejasny. Dwie wypowiedzi Marcin Brachfogel'a są ze sobą sprzeczne.

Raz pisze że "W ramach tego przepisu mieszczą się również te dokumenty które określają umiejętności prowadzenia łodzi żaglowych", a troche wcześniej - coś dokładnie przeciwnego.

Czy pozostaje mi ograniczyć się do 7,5 m?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2013, o 16:25 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Odpowiedź jest prosta:
ICC jest wymysłem (sorry - dokumentem ;) ) EUROPEJSKIM, na wody śródlądowe Europy.
I w europejskich krajach które go uznają - stanowi ważny dokument. Certyfikat :mrgreen:
Nie należy może mylić certyfikatu z "uprawnieniem" bo się w głowie miesza... idea że coś jest "uprawnieniem" i "uprawnia" to już głupota nasza polska. Wynika z odwrotnej filozofii, w myśl której wszystko jest zabronione dopóki władza nie "pozwoli" czyli przyzna "uprawnienie".
Reszta świata może ewentualnie wymagać "poświadczenia umiejętności".

Polska uznaje ICC.
Jest stroną konwencji i ma obowiązek honorować takowe. To nie jest kwestia żadnej wewnętrznej polskiej ustawy, lecz międzynarodowej konwencji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... Competence

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2013, o 18:30 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
P.S. żeby już była pełna jasność:
Stany Zjednoczone mają i wydają "dokumenty poświadczające uprawnienia" do żeglugi. US Coast Guard Master License, dla przykładu. To są UPRAWNIENIA właśnie. Oficjalny, państwowy dokument poświadczający uprawnienia (do wykonywania zawodu) ;) .
Takie uprawnienia także są honorowane w Polsce, o czym ustawa mówi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 07:48 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
michqq napisał(a):
Witajcie.
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem całość wątku, żeby na koniec dojść do wniosku, że... nic nie wiadomo.

proponuję abyś pod adresem kontakt@msport.gov.pl (http://www.msport.gov.pl/kontakt)
wysłał treść swego posta począwszy od słów "Moja sytuacja jest następująca [...]" aż do końca. Jeżeli to uczynisz i otrzymasz odpowiedź - "powieś ją" - proszę - w tym wątku.

PS.
Tylko zmień "Na Chorwacji" na "W Chorwacji"
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11282 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9441

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: damit
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2013, o 08:07 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Podziękowałem, gdyż ta cholerna "naChorwacja" wywołuje u mnie drgawy i hercklekoty :)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5