Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 12:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 08:46 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
bury_kocur napisał(a):
A ktoś jeszcze bedzia miał w tej sprawie coś nowego do wniesienia ? :D

A kto ich tam wie, tych żeglarzy... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 13:30 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
kawa62 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Można spytać Kawę - czy mu istniejący obowiązek rejestracji wściekłej, mieszającej mu motorówki w czymś szczególnie pomógł...

Nie pomógł bo jej nie miał, albo ja nie zauważyłem (może zbyt małe litery, lub nie z tej strony co ja byłem).Przy zgłaszaniu tego zdarzenia policji opisałem w miarę dokładnie motorówkę, ale dla policji to było za mało, chcieli mieć numer rejestracyjny.

Czyli - chciałbyś obowiązkowej rejestracji wszystkiego co pływa, bo namieszała ci jednostka, która z tytułu mocy silnika i tak już podlegała obowiązkowej rejestracji?
Bo może nie miała naniesionych numerów... albo Ty ich nie zdołałeś zauważyć?
Hmmmm...

kawa62 napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
O to, czy naskarżył na olewanie jego zgłoszenia przez policję już Kawę spytałem. Nic nie odpowiedział...

Nie zaskarżyłem, bo mi się nie chciało, z góry przyjąłem, że to nic nie da, a sobie narobię kłopotu.

Wolisz, jak widzę, narobić kłopotu wszystkim?
Jak fajnie, że nie masz szans...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 14:16 

piotr6 napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
waliant napisał(a):
Że to byłoby tak prosto?

jest prosto, tak mi się wydaje, może trochę za długo

Prosto - to jest tak:
https://mcanet.mcga.gov.uk/ssr/ssr/default.asp

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 18:09 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
pierdupierdu napisał(a):
Prosto

chyba się chyłkiem wycofam z stwierdzenia że prosto :D
własnie dostałem pismo o uzupełnienie danych jachtu : co najmniej
długość, szerokość i powierzchnię zagli. Oczywiście wystawić ma to rzeczoznawca. :lol:

drugi punkt to prośba o napisanie czytelnie nazwy jachtu.

Oczywiście pismo wysłane pocztą zamiast np. emailem.

Hm 3 rejestracja pod Pol jakaś pechowa. Czyżby mam to zrobić pod inną banderą?

Jutro zadzwonię i złoże relację

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 19:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Podziękowałam, bo jak czytałam Twoje uporczywie powtarzane "ale to proste" to się zaczęłam zastanawiać, czy moze to ja jakaś dziwna jestem.

No ale ja mam rejestrację pod Jaromirowym linkiem :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 19:44 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
piotr6 napisał(a):
chyba się chyłkiem wycofam z stwierdzenia że prosto

Nie jest prosta ?
Naprawde ???
Niemozliwe - przecież WSZYSCY twierdzą, że jest prosta :rotfl: :rotfl: :rotfl:

piotr6 napisał(a):
Oczywiście wystawić ma to rzeczoznawca

Który na pewno zrobi to za frico... :lol:

piotr6 napisał(a):
Oczywiście pismo wysłane pocztą zamiast np. emailem.

No patrzaj Pan - mailem sie nie da ??????? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

A ja w SE zarejestrowalem jacht mailem, podobnie jak mailem zgłosilem rejestracje radia - bez podawania oczywiście danych jego operatora - jak również mailem zglosilem rejestracje tratwy...

To mówisz, że w Polsce jest PROSTO ???
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 20:15 

Moniia napisał(a):
powtarzane "ale to proste"

bury_kocur napisał(a):
To mówisz, że w Polsce jest PROSTO ???
Pzdr

Poprzednie dwie łódki bezproblemowo, czyli wysłanie dwóch kartek i jeden telefon

3. rejestracja, a tu zonk, jutro zadzwonię i powołam się na was, że się ze mnie śmiejecie :lol:

A jak się nie uda, odszczekam pod stołem :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2014, o 20:22 

piotr6 napisał(a):
(...)

3. rejestracja, a tu zonk, jutro zadzwonię i powołam się na was, że się ze mnie śmiejecie :lol:

(...):

Jak pomoże, to się powołuj... ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 07:12 

piotr6 napisał(a):
Oczywiście wystawić ma to rzeczoznawca

Znasz jakiegoś geodetę?
Papiery na posługiwanie się taśmą mierniczą ma... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 08:52 

Dzwoniłem, miła rozmowa, zobaczymy co dalej ale chyba ok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 09:10 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
piotr6 napisał(a):
Dzwoniłem, miła rozmowa,

Ale cos z tej miłej rozmowy wyniknęlo ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 10:11 

piotr6 napisał(a):
Dzwoniłem, miła rozmowa, zobaczymy co dalej ale chyba ok

By rzec prawdę - panie, zajmujące się w PZŻ rejestracją jachtów morskich (p. Hernik i p. Cytling) cechuje przychylny a nawet życzliwy stosunek do petenta. Widać to szczególnie dobrze na tle... reszty instytucji, w której pracują.
Mnożenie biurokratycznych wymagań nie wynika ze złej woli miłych pań rejestratorek, tylko z zapisów ustawy i rozporządzeń, regulujących tryb rejestracji, czyli z:
- ustawy dnia 18 września 2001 r. Kodeks morski (Dz. U. z 2001 r. nr 138 poz. 1545 z późn. zm.)
- rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie nadawania i zatwierdzania nazwy statku morskiego z dn. 30 kwietnia 2004 r. (Dz. U. z 2004 r. nr 118 poz. 1237),
- rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie polskiego rejestru jachtów z dn. 23 grudnia 2004 r. (Dz. U. z 2005 r. nr 6 poz. 43).

W rezultacie zapisów w/w aktów prawnych rejestracja w polskim rejestrze jachtów morskich została, obwarowana szeregiem szczegółowych, biurokratycznych warunków, kompletnie zbędnych z punktu celu funkcjonowania polskiego rejestru jachtów morskich. Dokumenty potwierdzające spełnienie tych warunków wymieniano już w tym wątku:
viewtopic.php?p=293219#p293219

Mając świadomość iż celem funkcjonowania polskiego rejestru jachtów morskich jest wyłącznie potwierdzenie polskiej przynależności państwowej (wymaga tego m-narodowa konwencja prawa morza) oraz potwierdzenie prawa własności rzeczy ruchomej - widzimy, że większość ze związanych z rejestracją dokumentów jest z kompletnie zbędna i stanowi tylko bezsensowną, formalną szykanę.

Dla spełnienia celu rejestracji w zupełności wystarczyłyby trzy dokumenty:
1. oryginał lub uwierzytelniony notarialnie odpis dokumentu stwierdzającego nabycie własności lub współwłasności jachtu (do wglądu), którym może być:
- faktura VAT,
- umowa kupna-sprzedaży
- umowa zamiany,
- umowa darowizny,
- prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności,
- dla jachtu budowanego systemem gospodarczym – pisemne oświadczenie budowniczego
2. jeżeli właścicielem jachtu jest osoba fizyczna - dokument tożsamości: dowód osobisty lub inny dokument z numerem PESEL potwierdzający tożsamość (do wglądu lub kserokopia), w przypadku gdy dokument własności jest wystawiony na działalność gospodarczą również kserokopie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej i zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP,
-jeżeli właścicielem jachtu jest osoba prawna – kserokopia wypisu z odpowiedniego rejestru sądowego, wskazującego imiona i nazwiska osób upoważnionych do działania w imieniu osoby prawnej (np. odpis z Krajowego Rejestru Sądowego) i kserokopie zaświadczeń potwierdzających przydzielenie numerów REGON i NIP; kopie dowodów tożsamości osób dokonujących wpisu,
3. Formularz, na którym osoba zgłaszająca jednostkę do rejestru potwierdzi własnym podpisem długość i szerokość jachtu oraz fakt wykreślenia go z innego rejestru, jeżeli był do niego wcześniej wpisany.

Pytanie - komu przeszkadzałaby taka pozbawiona obecnego, biurokratycznego przegięcia rejestracja?

PS. Trzeba przyznać, że miłe panie zajmujące się rejestracją jachtów morskich w PZŻ godziły się wielokroć ulgowo traktować nieszczęsny warunek dot. dokumentu potwierdzającego długość i szerokość - wystawionego przez "rzeczoznawcę od użycia metrówki". Dokumenty takie jak dowolny poprzedni dowód rejestracyjny, plany konstrukcyjne jachtu a nawet foldery stoczniowe sprzed wielu lat - często okazują się wystarczające...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 10:26 

Zgadza się, Panie raczej nie przeginają i jak się to mówi są w porządku. :D Czy coś z rozmowy wyniknęło to się okaże ale sądzę że tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 10:50 

pierdupierdu napisał(a):
(...)

Mając świadomość iż celem funkcjonowania polskiego rejestru jachtów morskich jest wyłącznie potwierdzenie polskiej przynależności państwowej (wymaga tego m-narodowa konwencja prawa morza) oraz potwierdzenie prawa własności rzeczy ruchomej (...)

Pozwolę sobie się nie zgodzić z tak przedstawioną rolą rejestru.
Rolą rejestru jak ten jest WYŁĄCZNIE potwierdzenie przynależności państwowej jednostki. Prawo własności łatwo jest udowodnić w inny sposob.
Ja wiem, że utarło sie myślec, że zarejestrowanie potwierdza własność. W obecnej formie nawet tak jest...

Ale czy powinno? Wiecie, czemu SSR jest taki łatwy i miły do obsługi? Bo MCA tworząc go, wyszło z założenia jak wyżej. Jeśli potrzebujesz dowodu własności - rejestrujesz z pełnymi szykanami w Part 1. A jak nie, to w SSR - i masz dokument pozwalający Ci podnosić brytyjską banderę..

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 11:48 

Moniia napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
(...)

Mając świadomość iż celem funkcjonowania polskiego rejestru jachtów morskich jest wyłącznie potwierdzenie polskiej przynależności państwowej (wymaga tego m-narodowa konwencja prawa morza) oraz potwierdzenie prawa własności rzeczy ruchomej (...)

Pozwolę sobie się nie zgodzić z tak przedstawioną rolą rejestru.
Rolą rejestru jak ten jest WYŁĄCZNIE potwierdzenie przynależności państwowej jednostki. Prawo własności łatwo jest udowodnić w inny sposob.
Ja wiem, że utarło sie myślec, że zarejestrowanie potwierdza własność. W obecnej formie nawet tak jest...

Owszem.
Ale zauważ - że zestaw dokumentów jaki potwierdza przynależność państwową i zestaw dokumentów, jaki potwierdza własność - jest taki sam. Bo przynależność państwowa wynika z własności... Nie ma się zatem chyba po co spinać "doktrynalnie".

PS. Gdyby iść tą drogą, to można spytać czemu dla rejestracji w SSR należy podawać wymiary jednostki. Przecież one nic wspólnego z przynależnością państwową nie mają :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 13:29 

Ale ja ich nie muszę udowadniać. Nie muszę dawać tez żadnych dokumentów potwierdzających własność. Wiec nie ma żadnego "zestawu dokumentów" :)

Oświadczam, że jestem włascicielką i tyle - a reszta to moje dane ADRESOWE i ewentualnie status imigracyjny - aby udowodnić, że mam prawo podnosić brytyjską banderę.

I to jest istotna różnica... :)

Ps. Ja wiem, że w Polsce coś takiego nie przejdzie... :D

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 14:04 

Moniia napisał(a):
Ja wiem, że w Polsce coś takiego nie przejdzie...

Niestety prosta, "dwu - trzydokumentowa" rejestracja jaka wystarczyłaby dla zaspokojenia celu rejestrowania (i nadal pochlebiałaby biurokratom, żądnym pokłonów obywateli) - też na razie w Polsce nie przejdzie.
Niemniej - trzeba pisać o tym, że tylko taka rejestracja jest w ogóle do czegoś potrzebna. I że w innych państwach jest możliwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2014, o 19:32 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
pierdupierdu napisał(a):
trzeba pisać o tym, że tylko taka rejestracja jest w ogóle do czegoś potrzebna. I że w innych państwach jest możliwa.

Dlatego tez i pisalem, nawet z uzasadnieniem, ze do "czegoś" potrzebna jest i to nie tylko w aspekcie wprawdzie licznych, ale zawsze pojedynczych przypadkow "szkody i kradzieży". Inne aspekty umknely uwadze.
pierdupierdu napisał(a):
rejestracja jaka wystarczyłaby dla zaspokojenia celu rejestrowania (i nadal pochlebiałaby biurokratom, żądnym pokłonów obywateli)

?
Jakie pochlebstwa, jakie pokłony? Robia, co maja do zrobienia dla dobra obywateli, wiec i Panstwa i już!
Podpisujac darmowy wniosek, czyli dokonujac poniżajacego aktu zniewolenia i pochlebstwa, zawsze przecież mozna pochylic sie w druga strone...
... albo zalatwic przez poczte.
Catz

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

pierdupierdu napisał(a):
też na razie w Polsce nie przejdzie.

Zwlaszcza przy takim nastawieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 06:25 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Catz napisał(a):
Dlatego tez i pisalem, nawet z uzasadnieniem, ze do "czegoś" potrzebna jest i to nie tylko w aspekcie wprawdzie licznych, ale zawsze pojedynczych przypadkow "szkody i kradzieży".
Nie ma potrzeby wprowadzać regulacji ograniczającej wolnośc wszystkim obywatelom z powodów pojedynczych przypadków kradzieży czy szkody. Co do liczności to wolę statystyke od Twoich obserwacji.
Catz napisał(a):
Podpisujac darmowy wniosek, czyli dokonujac poniżajacego aktu zniewolenia i pochlebstwa, zawsze przecież mozna pochylic sie w druga strone...
Sam akt rejestracji jesli jest obowiązkowy jest ograniczeniem wolności osobistej.
Catz napisał(a):
Zwlaszcza przy takim nastawieniu.
Nie, no najlepiej krytykowac z Paryża, to skuteczniejsza metoda wprowadzania zmian :P

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 08:59 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moniia napisał(a):
Ale ja ich nie muszę udowadniać. Nie muszę dawać tez żadnych dokumentów potwierdzających własność. Wiec nie ma żadnego "zestawu dokumentów" :)

ale 25 funtow zaplacic trzeba, za zalaminowany kawaleczek papieru, troszke frustrujace :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 10:22 

chiquito83 napisał(a):
ale 25 funtow zaplacic trzeba, za zalaminowany kawaleczek papieru, troszke frustrujace :)

To równowartość niecałych czterech godzin oficjalnej płacy minimalnej w UK - raz na 5 lat. :mrgreen:
W Polsce bezterminowo - ale za 60-375 PLN, bo opłatę za czynność rejestracji uzależniono... od długości jednostki (sic!).
Oficjalna płaca minimalna w Polsce to jakieś 10 PLN/h.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 17:15 

skipbulba napisał(a):
Nie ma potrzeby wprowadzać regulacji ograniczającej wolnośc wszystkim obywatelom z powodów pojedynczych przypadków kradzieży czy szkody. Co do liczności to wolę statystyke od Twoich obserwacji.

Ciekawy jestem, czy czytasz posty na ktore odpowiadasz?
"Kradzieże i szkody", jak pisalem, to tylko część problematyki - z linku Wojciecha wynika jednak, ze "pojedynczych przypadków kradzieży" jest w Szwecji wiecej, niz we Francji i to nie o 5, nie o 50, tylko o 500%.
Nie powinno byc odwrotnie, jako, ze we Francji jest pewnie trzy razy wiecej sprzetu wodnego, kraść mozna caly rok i rynek zbytu jest nieograniczony?
skipbulba napisał(a):
Sam akt rejestracji jesli jest obowiązkowy jest ograniczeniem wolności osobistej.

Bardziej niz znaki drogowe? ;)
Ten jedyny "argument" powtarzasz jak mantre. Nie masz jakiegos innego?
skipbulba napisał(a):
Nie, no najlepiej krytykowac z Paryża, to skuteczniejsza metoda wprowadzania zmian

Niczego nie krytykuje, nie wprowadzam zadnych zmian - zabralem glos w dyskusji i co za roznica skąd?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 17:58 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: sternik po nierównym
kawa62 napisał(a):
Ja wyraziłem zwoje zdanie, wy macie swoje zdanie i w sumie tak ma być, żyjemy w demokratycznym Państwie i każdy może mieć pogląd jaki chce i wyrazić go publicznie !
W odróżnieniu od niektórych innych Państw (np. na wschodzie) mieniącymi się jako demokracje (ludowe). Czyż nie ?

wiesz to z autopsji czy w gazecie przeczytałeś

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 19:33 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Catz napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Bardziej niz znaki drogowe?
Ten jedyny "argument" powtarzasz jak mantre. Nie masz jakiegos innego?
Mam, ale ten jest najważniejszy.
Bardziej niż znaki drogowe, gdyż ograniczanie wolności poprzez znaki drogowe ma piekielnie mocne uzasadnienie, a ograniczanie wolnosci poprzez obowiazek rejestracji łódek, kajaków i pontonów za cholerę nie ma.
Catz napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Nie, no najlepiej krytykowac z Paryża, to skuteczniejsza metoda wprowadzania zmian

Niczego nie krytykuje, nie wprowadzam zadnych zmian - zabralem glos w dyskusji i co za roznica skąd?
krytykujesz nastawienie Jaromira do możliwości wprowadzenia zmian. Wolno Ci, ale podobnie mi wolno, krytykować, że zamiast pokazać jak umiesz to zrobić, krytykujesz innych :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 21:13 

skipbulba napisał(a):
Mam, ale ten jest najważniejszy.

Szkoda wiec, ze w tylu postach powtarzasz tylko ten jeden, moim zdaniem, absurdalny.
skipbulba napisał(a):
Bardziej niż znaki drogowe, gdyż ograniczanie wolności poprzez znaki drogowe ma piekielnie mocne uzasadnienie, a ograniczanie wolnosci poprzez obowiazek rejestracji łódek, kajaków i pontonów za cholerę nie ma.

Uwazam, ze ma. Takze na drogach... i nawet przy sciaganiu alimentow ( znasz europejskie statystyki w tej materii? )
O pontonach i kajakach chyba akurat nic nie pisalem?
skipbulba napisał(a):
krytykujesz nastawienie Jaromira do możliwości wprowadzenia zmian.

Nieprawda. Dziwie sie tylko, ze akt wrzucenia listu do skrzynki traktowany jest jako "ograniczenie wolnosci" i "schlebianie biurokratom".
O watpliwosciach na temat mozliwosci wprowadzenia tego w Polsce pisalem bodaj pierwszy.
skipbulba napisał(a):
Wolno Ci, ale podobnie mi wolno, krytykować, że zamiast pokazać jak umiesz to zrobić, krytykujesz innych

Niby co mam umiec zrobic??? Co pokazac, to zgaduje. ;)
Pozdrowienia dobranocne z Paryza,
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2014, o 22:48 

chiquito83 napisał(a):
Moniia napisał(a):

Błąd. Nie trzeba. Rejestracja jest potrzebna tylko wtedy, gdy zamierzasz pływać POZA wody UK. Jak ktoś juz słusznie zauważył - linia brzegowa UK jest nieco urozmaicona i spokojnie mogę sobie wyobrazic nieopuszczanie tych wód w ogóle. Osobiście przewiduję jakiś rok, dwa na spokojne powłóczenie się wyłącznie po nich... Mogłabym przewidzieć i dziesięć i jeszcze dużo zostałoby mi do zobaczenia :)

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 06:26 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Catz napisał(a):
Dziwie sie tylko, ze akt wrzucenia listu do skrzynki traktowany jest jako "ograniczenie wolnosci" i "schlebianie biurokratom".
Dlatego nie jesteś wstanie pojąć czego dotyczy dyskusja. Inaczej jak mocno musiałbym Ci przylać abyś zaprotestował?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 13:33 

Jacek Woźniak napisał(a):
Dlatego nie jesteś wstanie pojąć czego dotyczy dyskusja.

Skoro pojmujesz, to pewnie objasnisz?
Jacek Woźniak napisał(a):
Inaczej jak mocno musiałbym Ci przylać abyś zaprotestował?

O czym tym razem piszesz, bo tez nie pojmuje?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 18:08 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Gdyby w Polsce tego typu sprawy jak rejestracja przebiegały podobnie i na podobnych zasadach jak we Francji czy UK, to zapewne robilibyśmy to bez protestu. Ale gdyby we Francji czy UK mieli to robić według polskich wzorców, to krzyk podniósłby się pod niebiosa.
Gadamy tutaj jak gęś z prosięciem - każdy trochę o czym innym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2014, o 18:39 

Alterus napisał(a):
Gdyby w Polsce tego typu sprawy jak rejestracja przebiegały podobnie i na podobnych zasadach jak we Francji czy UK, to zapewne robilibyśmy to bez protestu. Ale gdyby we Francji czy UK mieli to robić według polskich wzorców, to krzyk podniósłby się pod niebiosa.

To juz bylo ustalone.
Dlatego chodzilo o tytulowy "sens i bezsens" - nie o realia aktualnego stanu rzeczy.
Jacek pojmuje to inaczej i moze objasni?
Alterus napisał(a):
każdy trochę o czym innym.

Czyli jak zawsze ;)
Warto trzymac sie tytulu, jako wytycznej.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona