Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 14:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lut 2013, o 17:56 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
AIKI napisał(a):
Wojtek - KUBRYK napisał(a):
OK, czyli do czasu wydania rozporządzenia na pewno nie warto niczego wysyłać do drukarni.

Opinie/zaświadczenia chcesz drukować w drukarni??? Chyba taniej wyjdzie kupić drukarkę (laser, atrament). Atramentowe są już od stu paru złotych.

Kwestia skali. Jeśli mówimy o tysiącach sztuk to chyba lepiej w drukarni :d, przy setkach też się opłaca :d

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 18:00 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
AIKI napisał(a):
Opinie/zaświadczenia chcesz drukować w drukarni??? Chyba taniej wyjdzie kupić drukarkę (laser, atrament). Atramentowe są już od stu paru złotych.

Drukarkę już mam. ;D

Troszkę nam tego schodzi w sezonie, więc drukarnia jest dla mnie dobrym rozwiązaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 18:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Moje Drogie i Moi Drodzy !

W drukarni-warto od 2 tys.szt .Czym wiecej sztuk-tym jest taniej .

AJKC

http://www.uzdrowiciel.bydgoszcz.pl

uzdrowicielbydgoszcz@interia.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 18:47 

Podziękował : 883
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Troszkę nam tego schodzi w sezonie, więc drukarnia jest dla mnie dobrym rozwiązaniem.

A poprzedni formularz to jaki mieliście? Naprawdę trzeba formularza aby napisać:
Cytuj:
Opinia
Adam Kowalski (PESEL: 800100100000) uczestniczył w rejsie pełnomorskim jachtem o długości całkowitej 12,05 metra w terminie 1 - 15 września 2000. Podczas rejsu pływano 100 godzin (w tym 100 godzin po wodach pływowych).
data, prowadzący
?
Bo tyle wystarczało IMHO wg poprzedniego rozporządzenia.
Przy nowym rozporządzeniu zmienisz tytuł z "Opinia" na "Zaświadczenie" albo co tam trzeba będzie.

PS.
Kiedyś-kiedyś różne "urzędowe" papierki miały formaty bardzo miniaturowe (aczkolwiek doskonale wystarczające). Dzisiaj chyba tylko (z powszechnie używanych) potwierdzenie nadania przesyłki poleconej ma format mniejszy od A5. A wielu w stopkach maila ma coś o myśleniu przed drukowaniem i o chronieniu lasów... :-(
Na kartce A4 to można "Opinie" dla całej załogi wystawić... (tak do LOA 15m) :-)

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 19:31 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
A poprzedni formularz to jaki mieliście? Naprawdę trzeba formularza aby napisać:

Opinie nie są dla mnie, tylko dla moich klientów. W związku z tym, musiały być takie, aby klienci nie mieli problemów przy składaniu ich do PZŻ.

Dlatego wyglądały tak, jak PZŻ sobie życzył. http://www.kubryk.pl/Opinia2012.pdf

Jeżeli opinie/zaświadczenia zostaną zupełnie zlikwidowane, uproszczone, ułatwione etc. - w to mi graj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:00 

Opinie nie są dla mnie, tylko dla moich klientów. W związku z tym, musiały być takie, aby klienci nie mieli problemów przy składaniu ich do PZŻ.

Częściowo rozumiem (biznes jest biznes). :-|
Ale: na jakiej podstawie stwierdzaliście (kapitan stwierdzał?) że delikwenci nie podlegali chorobie morskiej czy też że chorowali ciężko? Badał ich jakiś lekarz? Skiper miał wykształcenie medyczne? ;-)
PS.
Oczywiście składając jakąkolwiek "Opinię" spełniającą wymogi rozporządzenia delikwent nie miał żadnych problemów. Czasami problemy miał PZŻ... ale rozumiem (biznes jest biznes) :)

PPS:
Rozumiem logo Kubryka(u?), ale po grzyba logo PZŻ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 07:04 

Podziękował : 277
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Badał ich jakiś lekarz? Skiper miał wykształcenie medyczne?

Trzeba mieć wykształcenie medyczne, żeby zauważyć, że delikwent szuka węża morskiego? Inna sprawa, że w żadnym rozporządzeniu nie wymagano takiej opinii. To pamiątka po dawnych, dobrych czasach.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 07:09 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Przestncie sobie robic problem z byłymi opiniami i podstawami lub ich brakiem do konkretnej ich formy. Wazne co bedzie teraz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 08:14 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Kurcze, ja zawsze wypisywałem moją opinię której wzór mam u siebie na dysku. Nigdy nie słyszałem, żeby komuś ona się nie podobała. Wiem też, że ludzie którym je wystawiałem rzeczywiscie je używali w PZŻ i mają teraz wyższe stopnie niż wtedy gdy ze mna byli na rejsie.
To naprawdę nie musi być druczek made by PZŻ.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 09:29 

WhiteWhale napisał(a):
Trzeba mieć wykształcenie medyczne, żeby zauważyć, że delikwent szuka węża morskiego?

Do stwierdzenia: "Podczas rejsu rzygał/a" - nie trzeba, do stwierdzenia: "chorobie morskiej: podlegał/a / nie podlegał/a" - IMHO trzeba. Chyba że potrafisz wykluczyć: zapalenie błony śluzowej żołądka, niedrożność jelit, ostre zapalenie trzustki, krwawienie śródmózgowe, kwasice ketonową, niewydolność nerek, posocznicę, ostre zapalenie ucha środkowego, ciążę, bulimię... itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 09:41 

Dzielisz włos na czworo (dziewięcioro?) ;)

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 09:54 

WhiteWhale napisał(a):
Dzielisz włos na czworo (dziewięcioro?) ;)

To stwierdzenie nadaje się do zakończenia każdej dyskusji, gdy trudno znaleźć kontrargumenty... :evil:
Tak - dzielę! Co nie zmienia faktu, że pod stwierdzeniem medycznym (diagnozą?) bym się nie podpisał! :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 10:02 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
do stwierdzenia: "chorobie morskiej: podlegał/a / nie podlegał/a" - IMHO trzeba.
Wojtek, nie nakręcaj się!

To jest (to znaczy była, bo od panalipcowego rozporządzenia już nie obowiązuje) opinia kapitana! Powtarzam: opinia kapitana, a nie świadectwo obdukcji, epikryza, wynik konsultacji medycznych etc.

Jeśli kapitan wpisał delikwentowi, że chorował ciężko, to nie znaczy, że delikwent chorował ciężko, tylko że zdaniem kapitana chorował ciężko!

Przez całe moje "kapitańskie życie", jeśli facet był przytomny (w sensie - rozgarnięty) robił, co do niego należało, a raz czy dwa w pierwszym dniu rejsu puścił pawia - wpisywałem chorobie morskiej nie podlegał. Ale znam kapitanów, którzy przy jednym jedynym, delikatnym pawiku, wykazywali rewolucyjną czujność i wpisywali chorował w stopniu nie utrudniającym pracy.

A zwróć uwagę na następną rubrykę Z obowiązków wywiązywał się: Będziesz powoływał komisję z udziałem Jachtowej Organizacji Partyjnej, związków zawodowych, Ligi Kobiet etc., żeby ocenić wkład delikwenta w pomyślność rejsu????

Powtarzam: to była opinia kapitana.
Skutek: Jeśli kapitan był mądry - opinia miała sens. Jeśli kapitan był głupi - opinia była głupia. :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 6: -O-, Andy, Colonel, QbaM, WhiteWhale, Wąski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 10:13 

Zbieraj napisał(a):

OK. :lol:
Zobaczymy co w nowym rozporządzeniu będzie :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 11:26 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):

OK. :lol:
Zobaczymy co w nowym rozporządzeniu będzie :-P

Mam wrażenie, że w ogole temat "druku opinii" jest wymyślony i że dlatego nie ma się czym "nakręcać"....
Zarówno w poprzednio obowiązującym jak i projektowanym rozporządzeniu "patentowym" - nie przewidziano żadnego ujednoliconego druku czy wzoru opinii z rejsu.
Opinia mogła mieć... i będzie mogła mieć - dowolną formę. I zawsze będzie to opinia "ważna" - byle zawierała właściwe, wymagane w rozporządzeniu informacje.

Jeżeli dbałość o zadowolenie klientów ze strony jakiejś firmy czarterowo-wakacyjnej sięga tak daleko, że gotowa jest zaspokajać dziwne, nie ujęte w prawie kaprysy wystawcy patentu - to OK, niechże tak będzie... Nie zmienia to jednak faktu, że wystawca patentu nie ma prawa wymagać opinii na określonym przez siebie wzorze - jeżeli opinii na określonym wzorze wprost nie wymaga prawo...

BTW - od wielu lat nie napisałem "opinii" na druku/wzorze publikowanym przez wystawcę patentu. Żadnej wypisanej przeze mnnie opinii nie próbowano z tego powodu odrzucić...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 11:52 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
autentyczne - wpis w rubryce Uwagi Kapitana:
Zdecydowanie się nie zaprzyjaźniliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 12:40 

Boszszsz! Mnie chyba tego nie napisałeś?!
bryg napisał(a):
Zdecydowanie się nie zaprzyjaźniliśmy.
:DD

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 16:59 

Zbieraj napisał(a):
Powtarzam: to była opinia kapitana.
Skutek: Jeśli kapitan był mądry - opinia miała sens. Jeśli kapitan był głupi - opinia była głupia. :D

Janusz, ale do czego ta opinia? W jakim sensie "miała sens"?
Od ponad 15 lat opinia służy do leżenia w szufladzie (głównie) i potem do sumowania godzin (z przydługiego tekstu wyłowić trzeba jedynie: ilość godzin rejsu (rozbijanie tego na silnik i żagle... utrudnia), długość kadłuba, i "wody pływowe"). I nie ma znaczenia czy delikwent na podstawie tej opinii wydaje się być super-żeglarzem czy ostatnim patałachem. A już zupełnie nie ma znaczenia inteligencja kapitana... :-)
Opina (mądrych kapitanów) miałaby sens gdyby służyła - na przykład - do selekcji nieznanych kandydatów na rejs. Ale: widziałeś kiedyś opinie uczestników przed rejsem? ;) A nawet jakbyś widział i stwierdził - na podstawie lektury opinii - że dany delikwent płynąć nie powinien... jest pewien problem: on już za udział w rejsie zapłacił... :-D :-D :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 19:44 

Oczywiście, że to ma być wyłącznie potwierdzenie odbycia rejsu na jachcie o okreslonych wymiarach i po okreslonych wodach, zatem ta informacja o wężu morskim jest zupełnie nieistotna. Ponieważ jednak taka rubryka na ogół występuje w formularzach ktyóre są mi dostarczone, to jeśli delikwent wychodzi na wachtę pisze, że chorobie nie podlegał. A że czasem pawia puścił, to nie jest jeszcze choroba (moim zdaniem)

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 19:47 

Podziękował : 48
Otrzymał podziękowań: 116
Uprawnienia żeglarskie: kojot
Opina (mądrych kapitanów) miałaby sens gdyby służyła - na przykład - do selekcji nieznanych kandydatów na rejs.

A dlaczego na rejs? Na rejs może popłynąć kto tylko chce. Najwyżej ten ktoś będzie chorował i i przeleży go w koi.
Znam dwie osoby, które po wyjściu w morze natychmiast zaczynają chorować i to bez względu na warunki pogodowe. Obie z tych osób są doskonałymi żeglarzami na śródlądziu. Obie z tych osób są bardzo dobrymi instruktorami żeglarstw. Tak się złożyło, że obie z tych osób odbyły ze mną po kilka rejsów i tak się również złożyło, że we wszystkich opiniach, które im wystawiłem pisałem, że chorują bardzo ciężko tzn. w stopniu utrudniającym i w chwili obecnej nie kwalifikują się do samodzielnego prowadzenia jachtów morskich. Jedna z tych osób dała sobie spokój i żegluje na śródlądziu, a z rejsów morskich preferuje żeglowanie po fiordach Norwegii. Z tego co wiem ta osoba nie ma do nikogo żalu i spełnia się w tym co robi w żeglarstwie. Natomiast ta druga osoba korzystając z tego, że dotychczas opinie służyły wyłącznie do podliczenia stażu i nie miało znaczenia to czy były pozytywne czy negatywne, jest już kapitanem i usiłuje prowadzić własne rejsy. Usiłuje bo nadal choruje. Całe szczęście że zdaje sobie z tego sprawę i na ogół dobiera sobie tzw. starszego oficera, który praktycznie prowadzi jacht. Ale ta osoba jest kapitanem i nosi nawet czapkę z napisem KAPITAN

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 22:31 

Jak to jednym błahym pytaniem można ściągnąć na siebie burzę z gromami?! :)

Przyznaję się bez bicia, że do wczoraj żyłem w całkowitej nieświadomości, że część z rubryk "mojej" opinii można pominąć, bez szkody dla sprawy. Gdy tylko ukaże się nowe rozporządzenie, z największą przyjemnością skrócę formularz do niezbędnego minimum i wydrukuję go na A5 a nie A4.

Dla mnie mniejszy koszt. Dla moich kapitanów mniej pisaniny, którą i tak wszyscy uznają za zbędną. Dla uczestników bez zmian.

Zapewniam, że celem firmy czarterowo-wakacyjnej nie jest spełnianie dziwnych kaprysów wystawcy patentu, tylko święty spokój klientów, pracowników i właściciela w kwestiach dla całej trójki mało istotnych.

Ostatnio edytowano 16 lut 2013, o 22:55 przez Wojtek - KUBRYK, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 22:41 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Gdy tylko ukarze się nowe rozporządzenie
PAC. :)
Kogo ma ukarać to rozporządzenie?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Wojtek - KUBRYK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2013, o 22:58 

Przyznaję się bez bicia, że do wczoraj żyłem w całkowitej nieświadomości, że część z rubryk "mojej" opinii można pominąć, bez szkody dla sprawy. Gdy tylko ukarze się nowe rozporządzenie, z największą przyjemnością skrócę formularz do niezbędnego minimum i wydrukuję go na A5 a nie A4.

Większość rubryk można pominąć. Na połowie A5 dasz radę (A6?). Co daje zmniejszenie kosztów o prawie 1/2 chyba.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Stara Zientara napisał(a):
Kogo ma ukarać to rozporządzenie?

Jeśli to czasownik zwrotny - to samo. Samo się ukarze... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 14:05 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
SAJ wysłał swoje uwagi:
http://www.saj.org.pl/aktualnosci/67-ro ... lejna.html

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Były_User 934585
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:02 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
"Proponuję skreślić staż pływowy, zapis o porcie schronienia..." i tak dalej.

OK jeżeli posiadacz będzie żeglował od 47S do 47N popieram (90% tam żegluje bo tam ciepełko). To dla mnie możecie tam w ogóle znieść patenty. Uważam jednak że północne i północny Atlantyk jak i Horn itd, wymaga jednak więcej umiejętności. W związku z czym nie wyrażam zgody na takkie propozycje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:08 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
snajper napisał(a):
nie wyrażam zgody na takkie propozycje

Szczęśliwie Twoja zgoda nie ma tu wiele do rzeczy :lol: Jak wynika z Twojego posta słowo umiejętności, o których sam piszesz, oznacza to samo, co papier, który w teorii ma je potwierdzać?

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:13 

Staż pływowy powoduje, że naocznie widzimy co się dzieje w tamtych rejonach, oczywiście staż powyżej wspomnianego 47N, bo poniżej to nawet zdesperowani Afrykanie na drewnianych tratwach uciekają do Europy. Ale 47N też może być ujęte w wymaganiach stażu na przypominam KAPITANA. Jak ktoś nie chce to po Chorwacji może sobie pływać na sterniku albo na tym ich "Wodnym Brodziarzu".

Dlaczego 47N bo uznałem, że nie daje to możliwości pływania po kanale LaManche a pozwala na cały zalew morza Czarnego w raz z morzem Azowskim, a znam kogoś kto tam żeglował i tam jest miło i spokojnie.

Ostatnio edytowano 11 mar 2013, o 12:27 przez snajper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:27 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
snajper napisał(a):
Uważam jednak że północne i północny Atlantyk jak i Horn itd, wymaga jednak więcej umiejętności.
heh.... uważać możesz, to wolny kraj :)
snajper napisał(a):
W związku z czym nie wyrażam zgody na takkie propozycje.
możesz nie wyrażać, tylko kogo to obejdzie?

Dlaczego chcesz regulować cudze żeglowanie? Co Cię obchodzi czy ktoś poradzi sobie na Hornie czy północnym Atlantyku? Szkodzi Ci to w jakis sposób?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:28 

Owszem szkodzi, bo na przykład mógłbym znaleźć czyjś rejs w ogłoszeniu, pojechać i skończyć tak:

http://bi.gazeta.pl/im/9/8832/z8832469Q ... brzezy.jpg

Tam co prawda wszyscy papiery mieli, aczkolwiek wedle orzeczenia izby morskiej kapitan nie posłuchał rad bardziej doświadczonego I oficera. I właśnie o to doświadczenie chodzi, zdobywane np. na starzu na rejsie morskim, moim zdaniem bezpatencie spowoduje, że takie widoki będą częstsze. Bo zawsze znajdzie się odważny, który pojedzie tam gdzie jego umiejętności jeszcze nie wystarczają.

Ostatnio edytowano 11 mar 2013, o 12:31 przez snajper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 12:31 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
i dla Twojego widzimisie, bo za trudno Ci zapytać gościa czy pływał po pływach, bo za trudno Ci poczytac na forach o człowieki, jachcie i rejsach, wszyscy mają zapie.rdalac robić pływy? Puknij się...

snajper napisał(a):
I właśnie o to doświadczenie chodzi, moim zdaniem bezpatencie spowoduje, że takie widoki będą częstsze.

Nic, ale to absolutnie nic nie potwierdza Twojego zdania, nie masz na to najmniejszych przesłanek po za Twoim widzimisię :)
a co ma dać ten staż na pływach? mozna odbyć tysiace godzin na pływach i nie miec pojęcia o co chodzi, ba... nawet nie usiąsć za sterem. Jakie doswiadczenie daje 100, 200, 300 godzin odpękanych na wodach pływowych? Żadne!

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 103  Następna strona