Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 17:01

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:24 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
noone napisał(a):
Mhm, a jaki staż wg Ciebie daje gwarancje bezpieczeństwa?

A Ty - spełniłeś już wszystkie w/w wymogi do prowadzenia jednostek po Atlantyku i Północnym?

Nie na razie nie spełniłem i dlatego w jeżeli znowu pojadę na Atlantyk to puki co nie jako kapitan choć wedle uprawnień j.s.m. mogę prowadzić rejs do okoła świata.

Żaden staż nie daje bezpieczeństwa 100%, nie ma w naturze czegoś takiego jak stany 100%, może Ci co najwyżej dać np. 99,9%.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:29 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: sternik
snajper napisał(a):
Żaden staż nie daje bezpieczeństwa 100%, nie ma w naturze czegoś takiego jak stany 100%, może Ci co najwyżej dać np. 99,9%

Zgadzam sie z tym zdaniem całkowicie ... tylko po jaką cholerę patenty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:38 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
snajper napisał(a):
Właśnie chodzilo mi o to że jeżeli zdarzają się wypadki kapitanów ze stażem to tym bardziej nie powinno się dopuszczać do czegoś takiego ludzi bez stażu.
a może to znaczy, że 100 czy 200 godzinny staż to idiotyzm, zktórego nic nie wynika?
snajper napisał(a):
ale czy anglik będzie dociekał historie polskich stopni
anglik nie zna systemu obowiazkowych stopni
snajper napisał(a):
o jest spoko na angielski in-shore...
nieobowiązkowy.... jego mać!

Odpowiedz mi na proste pytanie: dlaczego uważasz, że wiesz lepiej co jest potrzebne do pływania po oceanach od zainteresowanego człowieka? Skąd u Ciebie ta pycha?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:39 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
snajper napisał(a):
więc cofam też pomysł by na Chorwacji pływać bez patentów (chorwaci zresztą sami patenty wydają i od innych wymagają). I nie jest to tylko Wasza sprawa gdzie pływacie i z jakimi umiejętnościami bo nie pływacie sami tylko z załogami które Wam ufają.

Żeby się tylko Chorwaci nie dowiedzieli że cofasz ten pomysł - bo sześć lat pływam po Chorwacji bez patentu i jakoś żyję i mam załogi które rok w rok do mnie wracają, a jeśli na morzu zrobi sie kipisz - to żaden patent Ci nie pomoże - a co pomóc może to dzielny jacht, zdrowy rozsądek i zimna krew plus podstawowa wiedza którą ma każdy kto wybiera się na samodzielny rejs.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:52 

Przez całą swoją historię żeglarską, spotykałem na swojej drodze różnych ludzi którzy mieli poglądy raczej zbliżone do tego co było kiedyś, myślę, więc, że może nie na tym forum ale w społeczeństwie na pewno jest dużo osób o podobnym stanowisku, nie uważam więc tego co piszę za pychę. Ja sobie robiłem patenty i na pewno źle na tym nie wyszedłem, a w nowej ustawie stażu jest jeszcze mniej, po 200h już można prawie wszędzie oprócz przejść oceanicznych.

Przy czym tak na serio, to tak ja mam j.s.m. na który mogę do 18, opłynąć świat dookoła, który prawdopodobnie mi teraz wymienią na kpt (niesłusznie ale skoro dadzą to wezmę). W sumie co mi za różnica co tam ustalą. Z kilkoma firmami szkoleniowymi owszem miałem kontakty ale raczej traktowałem to na sposób na dorobienie latem w przyjemny sposób do studiów a nie jako pracę na przyszłość, więc nie jestem też z tych co "bronią iteresów".

Ostatnio edytowano 11 mar 2013, o 15:54 przez snajper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:54 

snajper napisał(a):
Dla pływania po ciepłych zamkniętych bez ograniczenia akwenu, długość 24 m i Bałtyku i innych zimnych zamkniętych 20 mil od brzegu na łodzi do 14 metrów (jotka, opal):
Może by wprowadzić snajperze - żeby ludzie się mogli wprawiać - możliwość pływania po morzu bez patentu do 200 m (tyle co karta pływacka wymaga) od brzegu? Bezpiecznie :D i staż można by zdobyć :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:57 

To pisałem dziś w innym temacie, że stopień śródlądowy mógłby:

katamaranków plażowych w odległości max 2 kable od brzegu pod nadzorem ratownika na plaży wyposarzonego w ponton motorowy.

No nie serio znam żj co się w Chorwacji prawie na skały nie wpakował, ale o tym też już pisałem...

Oczywiście stopnie morskie można zdobywać z pominięciem żj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:00 

snajper napisał(a):
Przy czym tak na serio, to tak ja mam j.s.m. na który mogę do 18, opłynąć świat dookoła, który prawdopodobnie mi teraz wymienią na kpt (niesłusznie ale skoro dadzą to wezmę). W sumie co mi za różnica co tam ustalą.

żeby opłynąć świat - potrzebujesz mieć jacht i charakter, a nie nowe rozprzadzenie czy kapitański patent

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:02 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sajmon napisał(a):
Może by wprowadzić
W samochodach, to mają wprowadzić taki alkomat, co bada atmosferę w kabinie i jeśli kierowca wydycha za dużo gorzały, to maszyneria odcina paliwo.

Można by też wprowadzić na jachtach taki ficzer. Termometr w dnie i maszyneria blokująca rumpel, odblokowanie możliwe tylko po wsunięciu patentu do czytnika :-) :-) :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:02 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
snajper napisał(a):
znam żj co się w Chorwacji prawie na skały nie wpakował
Znam paru kapitanów, którzy się na skały wpakowali....

Idąc Twoim tokiem myślenia, należy dać bezpatencie bez ograniczeń, a za każdy stopień odbierać trochę uprawnień. :lol: :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowania - 2: LukasJ, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:18 

No cóż nie widze możliwości dogadania się, tak samo z prawem jazdy bym dodał jazdę slalomem po zamarzniętym jeziorze jak w Szwecji bo to co widze jak śnieg popada to masakra same stłuczki w mieście. Ogólnie uważam, że prowadzenie wechikułów (samochodów, samolotów, statków) powinno być ograniczane do osób spełniających pewne wyśrubowane kryteria. Szczęślinie, że to rozporządzenie w końcu ustalą nie długo to przez pare lat będzie spokój od takich dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:21 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
snajper napisał(a):
No cóż nie widze możliwości dogadania się...

PZŻ czeka z "wide open arms" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:27 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
snajper napisał(a):
Oczywiście stopnie morskie można zdobywać z pominięciem żj.

A ja uważam, ze jesli już to żj powinien być jedyny obowiązujący. Żadna wiedza dodatkowa nie jest potrzebna by innym nie zrobić szkody.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:32 

snajper napisał(a):
nie uważam więc tego co piszę za pychę
pychą jest uważanie, że wiesz lepiej co jest dobre dla innych od nich samych. A dokładnie tak jest, gdy ktoś żąda i domaga się regulacji, wydzielania pozwoleń, zakazywania i nakazywania posiadania koncesji na robienie rzeczy, które nie zagrażaja osobom trzecim. To zwykła pycha.
A zasłanianie się dbaniem o cudze bezpieczeństwo to zwykłe oszustwo i manipulacja. Nic ci do bezpieczeństwa innych osób, dopóki swoim działaniem nie stwarzasz zagrożenia dla innych. Tego zakazuje nawet Konstytucja RP.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 3: Maar, Moniia, User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:35 

Np. skałkarze, nurkowie, też mają drabinkę stopni. U skałkarzy muszę mieć 2-i stopień Taternika by nawet się nie wspinać ale by chodzić po nieoznaczonych trasach w tatrzańskim parku narodowym takich bez wspinaczki ze sprzętem, ale tylko latem bo zimą muszę mieć kurs wspinaczki lodowej, wiem bo znajomy w tym siedzi. Nurkowie mają natomiast drabinkę patentów wedle dozwolonej głębokości.

A Czy jak nurek się utopi albo skałkarz spadnie ze skały to czy komuś robi krzywdę (oprócz rodziny której będzie przykro)?. A żeglarz może dać tu na forum ogłoszenie, że organizuje rejs i zabrać na pokład obcych.

@AndRand - Ok czyli myślisz, że z Twoim żeglarzem dasz sobie rade na oceanie jako skipper, tak ?? To świetna wiadomość bo zaoszczędzisz na rejsach tysiące zł, sam je organizując (pod banderą UK). A jeżeli uważasz, że nie to co za róznica, i tak będziesz pływał jako załoga a staż uzbiera sie sam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:45 

snajper napisał(a):
U skałkarzy muszę mieć 2-i stopień Taternika by nawet się nie wspinać ale by chodzić po nieoznaczonych trasach w tatrzańskim parku narodowym takich bez wspinaczki ze sprzętem, ale tylko latem bo zimą muszę mieć kurs wspinaczki lodowej, wiem bo znajomy w tym siedzi.

Wymyślasz na poczekaniu? To przynajmniej pogoogluj trochę by, baboli nie walić.

Za Wikipedią:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Taternictwo

Cytuj:
Stan prawny[edytuj]

Taternictwo jest objęte w Polsce dość restrykcyjnymi regułami, uzasadnianymi potrzebą ochrony przyrody. W rejonach dopuszczonych do wspinania wspinacze mają prawo do podejścia pod ścianę najkrótszą drogą od najbliższego znakowanego szlaku i tak samo do zejścia ze szczytu do szlaku. Zdecydowana większość terenów udostępnionych do wspinania znajduje się na terenie Tatr Wysokich, w obrębie Doliny Gąsienicowej, Doliny Pięciu Stawów Polskich i Doliny Rybiego Potoku. Szczegółowy spis znajduje się na stronie internetowej Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Nie obowiązuje wymóg posiadania odpowiednich uprawnień wspinaczkowych lub członkostwa w klubie zrzeszonym w UIAA. Wspinacz nie musi też posiadać karty taternika. Obowiązkiem taternika jest natomiast zamieszczenie przed wyjściem na trasę wspinaczkową wpisu w Książce Wyjść Taternickich. Takie książki znajdują się w schroniskach w Dolinie Pięciu Stawów Polskich, na Hali Gąsienicowej i nad Morskim Okiem oraz w COS PZA „Betlejemka” i na stacji kolejki na Kasprowym Wierchu. Wymóg ten nie dotyczy wspinaczki w dozwolonych miejscach w Tatrach Zachodnich[1].

...bo znajomy wie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:45 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
sajmon napisał(a):
(tyle co karta pływacka wymaga)

Jaka karta? Nie obowiązuje już przynajmniej od kilkunastu lat. To co wydaje WOPR to ich wewnętrzny druczek poświadczający jedynie że umiesz pływać. Tak samo ważny jak certyfikat najatrakcyjniejszego gościa drugiego festynu gminnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:48 

@lj78 - Tyle tylko że jeżeli w twojej ekipie nie będzie osoby posiadającej taternika to Tatrzański strażnik może Ci dać mandat z innego paragrafu, chodzenie poza szlakiem w parku narodowym.

Ostatnio edytowano 11 mar 2013, o 16:50 przez snajper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:49 

Waldi_L_N napisał(a):
sajmon napisał(a):

Może by wprowadzić snajperze - żeby ludzie się mogli wprawiać - możliwość pływania po morzu bez patentu do 200 m (tyle co karta pływacka wymaga) od brzegu? Bezpiecznie i staż można by zdobyć

Jaka karta? Nie obowiązuje już przynajmniej od kilkunastu lat. To co wydaje WOPR to ich wewnętrzny druczek poświadczający jedynie że umiesz pływać. Tak samo ważny jak certyfikat najatrakcyjniejszego gościa drugiego festynu gminnego.

Wczuj się, w sarkazm Sajmona :)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

snajper napisał(a):
@lj78 - Tyle tylko że jeżeli w twojej ekipie nie będzie osoby posiadającej taternika to Tatrzański strażnik może Ci dać mandat z innego paragrafu, chodzenie poza szlakiem w parku narodowym. Więc bez papierka to sie możesz powspinać legalnie w Bolechowicach pod Krakowem a nie w Tatrach.

To trzeba było nie przyjmować mandatu z innego paragrafu, i spotkać się w sądzie grodzkim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:53 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
lj78 napisał(a):
Wczuj się, w sarkazm Sajmona :)

Całość posta OK, ale z małym błędem - kart po prostu nie ma, a ja mam jeszcze taką fajną z fotką, taką na żółty czopek :mrgreen: to mogłem dalej :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:19 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
snajper napisał(a):
@AndRand - Ok czyli myślisz, że z Twoim żeglarzem dasz sobie rade na oceanie jako skipper, tak ?? To świetna wiadomość bo zaoszczędzisz na rejsach tysiące zł, sam je organizując (pod banderą UK). A jeżeli uważasz, że nie to co za róznica, i tak będziesz pływał jako załoga a staż uzbiera sie sam.

Będę pływał wtedy kiedy uznam to za stosowne.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 18:14 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Nie chciało mi się czytać ostatnich trzech stron ale przeczytałem wiekopomną propozycję systemu stażów i stopni made by snajper. Rewelacja.Nic tylko wprowadzić. Snajper, zapisz się gdzie trzeba, wygraj co trzeba, zostań ministrem właściwym do spraw kultury fizycznej i sportu i wprowadź swój system. Pokolenia będą Ci wdzięczne!
Tylko spiesz się, bo uprzedzam, że są tu tacy, którzy myślą o nowelizacji stosownej ustawy, a wtedy zniknie owa delegacja dla ministra właściwego... itp.itd. Nastąpi całkowite bezpatencie i stracisz szanse na wdzięczność pokoleń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 18:30 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sj
snajper napisał(a):
U skałkarzy muszę mieć 2-i stopień Taternika by nawet się nie wspinać ale by chodzić po nieoznaczonych trasach w tatrzańskim parku narodowym takich bez wspinaczki ze sprzętem, ale tylko latem bo zimą muszę mieć kurs wspinaczki lodowej, wiem bo znajomy w tym siedzi.

Już Ci paru kolegów odpowiedziało, ale:
http://www.tpn.pl/pl/zwiedzaj/taternict ... erzchniowe
W czasie dojścia oraz powrotu do dróg wspinaczkowych obowiązuje dojście najkrótszą bezpieczną drogą od najbliższego szlaku turystycznego. Zaleca się używanie tradycyjnie wykorzystywanych ciągów komunikacyjnych, których przebieg każdy taternik powinien znać. Nie wolno dowolnie podchodzić pod ściany, schodzić czy też przemieszczać się w terenie udostępnionym dla taternictwa, nie stosując się do ww. zasad.

W Parku Narodowym nie wolno łazić gdzie się chce! I idąc na wspin nie możesz łazić "wszędzie" tylko możesz podejść najkrótszą trasą do ściany w rejonie udostępnionym dla taternictwa. Spróbuj sobie ze swoją (a nawet nie swoją, tylko kolegi :lol: ) Kartą Taternika pójść do Pysznej albo na Kominiarski...

W górach nie na terenie parków narodowych, w pewnym uproszczeniu, możesz chodzić gdzie chcesz.

Jeśli musisz porównywać, wodę z górami to porównaj tak:
kwit do wpływania na obszar zamknięty dla żeglugi (?poligon, rezydencja prezydenta RP?) = taternik (wg Ciebie)
patent = ??? pozwolenie od ... na chodzenie po górach ???

Jeżeli przyjmiesz propozycje Colonela i sie postarasz, to wprowadzisz patenty na chodzenie po górach?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:43 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: wystarczajace
snajper napisał(a):
Np. skałkarze, nurkowie, też mają drabinkę stopni.
-- troszkę ciach bo się nie znam --
Nurkowie mają natomiast drabinkę patentów wedle dozwolonej głębokości.

A Czy jak nurek się utopi albo skałkarz spadnie ze skały to czy komuś robi krzywdę (oprócz rodziny której będzie przykro)?. A żeglarz może dać tu na forum ogłoszenie, że organizuje rejs i zabrać na pokład obcych

Od jakiegoś czasu czytam forum bez zamiaru pisywania ale nie wytrzymałem :-)
Straszne głupoty wypisujesz ......... bo w zasadzie nikt nie zabroni Ci nurkować (jak masz własny szpej i dostęp do gazów) na jakiekolwiek dowolne głębokości w jakimkolwiek akwenie (pomijając akweny prywatne, zamknięte - czyli wojskowe itp- oraz przy hydrobudowlach)

W zasadzie teoretycznie żadna szkoła nie powinna Ci nabić gazów ale w praktyce wystarczy znać troszkę słownictwa "branżowego" i nikt Cię o plastik nie zapyta.
Jak masz troszkę zdrowego rozsądku to będziesz się szkolił ale nie dla "plastików" tylko dla własnego bezpieczeństwa bo pod wodą można sobie zrobić kuku (i to takie ostateczne) znacznie łatwiej niż na łódce (tak na marginesie to jest plastik PADI co się nazywa "nurkowanie z łodzi").
Sformalizowana "drabinka" uprawnień w nurkowaniu funkcjonuje dziś głównie jako tzw "łata na dupę" przewodników nurkowych oraz firm dających za odpłatnością dostęp do gazów* (żeby prokurator się nie mógł czepić że "daliście Panowi X gazy do głębokiego nura w jaskini a pan X nie miał o tym najmniejszego pojęcia" - "jak to nie miał' przecież miał kwit jaskiniowy zakonu XYZ"- "oooooooooooooo jak z XYZ to znaczy że wszystko ok i utopił się legalnie" :-) .
*- drugim powodem jest interes firm szkolących ale to oczywista oczywistość

Wracając do meritum ........ i żeglarz i nurek może dać ogłoszenie o wyjeździe komercyjnym dla osób trzecich i może się znaleźć wariat który bez weryfikacji u znajomych lub znajomych znajomych pojedzie .......... ale to problem ogłoszeniodawcy oraz potencjalnego klienta/wariata i w żaden sposób nie usprawiedliwia wymuszania patentów.

Ja na ten przykład mam ładną kolekcję plastików (nurkowych i nie tylko) a przy najbliższym nurkowaniu wezmę ze sobą kolegę instruktora który cały czas szkoli kursantów i nurkuje dla przyjemności więc jest opływany na bieżąco (nawet mu zapłacę za czas) bo nie o plastiki chodzi tylko o zdrowy rozsądek (miałem 3 letnia przerwę w nurkowaniu więc wskazane jest na początek wziąć asekurację .... tak dla spokojności).

Tak samo na łódce ........... po długiej przerwie wezmę skipera żeby odświeżyć nawyki a nie będę sam się wygłupiał.

PRZYMUSOWE PATENTY SĄ GŁUPIE i ZBĘDNE bo sugerują że nie jestem odpowiedzialny i państwo wie lepiej czy i na czym mogę pływać ............ a to jest tak naprawdę problem mój i ewentualnie mojego ubezpieczyciela.

Za ten post autor macieku otrzymał podziękowania - 5: Jurmak, marchew, skipbulba, Stara Zientara, Wojtek Bartoszyński
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
lj78 napisał(a):
snajper napisał(a):
I właśnie o to doświadczenie chodzi, moim zdaniem bezpatencie spowoduje, że takie widoki będą częstsze.

O tak, trup ściele się gęsto u Brytyjczyków i Szwedów. :mrgreen:

Oraz u Francuzów, Belgów, Holendrów, u Amerykanów a nawet wśród obywateli Namibii...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:49 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
snajper napisał(a):
jeżeli zdarzają się wypadki kapitanów ze stażem to tym bardziej nie powinno się dopuszczać do czegoś takiego ludzi bez stażu.

Idąc tym tokiem rozumowania nie wolno Broń Boże dopuszczać ludzi do chodzenia po ulicy bez stosownego stażu...
Bo na ulicy każdy jest Kapitanem losu swego i współtowarzyszy tej niedoli ... :lol:
Koszmar jakiś z tym niedopatrzeniem ruchu pieszych w Ustawie o Ruchu Drogowym... :lol:
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

snajper napisał(a):
wyposarzonego

PAC :lol: :lol: :lol:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 22:31 

Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
Snajper (ka) !

Walisz kulami w płoty, aż drzazgi idą...;)))

Co nowa Twoja wypowiedź, to (bez urazy) lepszy ubaw...

"koledzy z bezpieczeństwa" Cie wynajęli na to forum? ;))

[color=#FF0040]//"Nurkowie mają natomiast drabinkę patentów wedle dozwolonej głębokości."//[/color]

W rozporządzeniu Ministra Sportu z sierpnia 2006 r. obecnie regulującym kwestie bezpieczeństwa w rekreacji i "turystyce podwodnej"(tylko dwie strony tekstu...;)) nie ma słowa o systemach "patentów" podwodnych. Mało tego!, to rozporządzenie zniosło poprzednie z 2002,które nakładało wcześniej wymóg posiadania przez amatora doznań podwodnych jakiegoś obowiązkowego kwita wraz z poziomami certyfikowania na obsługę akwalungu z "przyległościami"...to już na szczęście przeszłość. Polska w tej dziedzinie weszła wtedy przepisami "do Europy"

Snajperze

Dziedzina płetwonurkowania rekreacyjnego i państwowe regulacje z nią związana są przedstawiane od lat własnie jako sztandarowy przykład jak w dziedzinie "niebezpiecznej" rzekomo konsekwentna deregulacja na rzecz dobrowolnej edukacji w kilku najpopularniejszych PADI,CMAS,SSI itd itd (a nawet kilkunastu innych dostępnych) systemach dobrowolnych szkoleń na dobrowolne certyfikaty płetwonurkowe nie tylko,że nie pogorszyła bezpieczeństwa ale wręcz spowodowała dynamiczny rozwój firm szkoleniowych i dobrowolnych systemów edukacji "podwodnej" w Polsce (jak od dawna poza jej granicami).

Polskie prawo od 2006 uregulowało tylko podstawowe kwestie w zakresie bezpiecznego nurkowania rekreacyjnego ale pominęło całkowicie gdzie obywatel mógłby się szkolić, zdawać egzaminy czy uzyskiwać certyfikaty kwalifikacyjne...WSZYSTKO DOBROWOLNIE!

Żeglarstwo polskie obecnie (czy Ci się to podoba czy nie) idzie podobnym kursem...

Jeśli masz jeszcze wątpliwości co do przyjętej w Polsce drogi, to odpowiedz sobie na tylko jedno zasadnicze w tej kwestii pytanie ...

CZY RESZTA ŚWIATA MOŻE SIĘ MYLIĆ... ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 08:29 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
snajper napisał(a):
"Proponuję skreślić staż pływowy, zapis o porcie schronienia..." i tak dalej.

OK jeżeli posiadacz będzie żeglował od 47S do 47N popieram (90% tam żegluje bo tam ciepełko). To dla mnie możecie tam w ogóle znieść patenty. Uważam jednak że północne i północny Atlantyk jak i Horn itd, wymaga jednak więcej umiejętności. W związku z czym nie wyrażam zgody na takkie propozycje.

To napisz do ministra aby dokończyli budowę tego nieszczęsnego Gawrona, który będzie można wysłać na odległe wody aby tam armatami strzegł bezpieczeństwa naszych żeglarzy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 08:36 

snajper napisał(a):
Np. skałkarze, nurkowie, też mają drabinkę stopni
ale jesteś pewny, ze wiesz o czym piszesz? :mrgreen:

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 09:17 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
A o marzeniach kajakarzy już zapomnieliście????
http://blog.kajak.org.pl/fok/files/2011 ... y_2011.pdf
Na ostatniej, siedemnastej stronie jest bardzo ładna tabelka. :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: skipbulba, Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 103  Następna strona