Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 11:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lut 2013, o 20:16 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Roman K napisał(a):
Jacku sam dobrze wiesz że wyposażenie będzie takie jaki na dany akwen jest potrzebne, plus to co będzie wymagane w KB (jeżeli będzie miał) i nikt niczego zdejmował nie będzie. :mrgreen:
Dlatego ciekaw jestem praktycznego celu tej dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lut 2013, o 20:53 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Jacek Woźniak napisał(a):

Ja tej piosenki nie slyszalem, wiec moze sie wypowiem:
Na calym bozym swiecie problem jest rozwiazany od dawna i, o ile wiem, bardzo "praktycznie".
A dyskusje sluza do dyskutowania ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 06:57 

A teraz rozumiem. ;)
Dzięks! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 13:26 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Catz napisał(a):

Ja tej piosenki nie slyszalem, wiec moze sie wypowiem:
Na calym bozym swiecie problem jest rozwiazany od dawna i, o ile wiem, bardzo "praktycznie".
A dyskusje sluza do dyskutowania ;)
Catz

Na całym świecie nie rozwiązuje się spraw tak, żeby we wszystkim był problem. To lokalna specjalność.

btw. kutrów jako "jachty komercyjne" - to jaki mają wpis dot. załogi? Bo ja teraz ten przepis rozumiem tak, ze to miały być wymagania, których kutry jako "jachty rekreacyjne" w "rejsach szkoleniowych" i "wędkarstwie sportowym" nie będą spełniać.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:33 

AndRand napisał(a):
Na całym świecie nie rozwiązuje się spraw tak, żeby we wszystkim był problem. To lokalna specjalność.

Cały świat nie potrzebuje regulować żeglarstwa i stąd różnica. Jak to było? Socjalizm skutecznie walczy z problemami, które sam stworzył (?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:37 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
AndRand napisał(a):

Cały świat nie potrzebuje regulować żeglarstwa i stąd różnica. Jak to było? Socjalizm skutecznie walczy z problemami, które sam stworzył (?)

Z problemami nie występującymi w innych systemach? :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:43 

AIKI napisał(a):
Z problemami nie występującymi w innych systemach? :lol:

Problem był pewnie taki, że ktoś z powodów w które na razie nie wnikam, uznał że wymogi bezpieczeństwa na tych kutrach są za niskie jak na komercyjne wycieczki i się zrobił problem dla wszystkich jachtów.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:47 

Główny problem to brak spójnej wizji dla rybaków którzy odeszli z zawodu lub chcą zdobyć dodatkowe dochody wożąc turystów. Jednym z powodów to konserwatyzm w podejściu do ustawy o bezpieczeństwie morskim i kodeksu morskiego.

Stefan Kisielewski:
"socjalizm to taki ustrój, który bohatersko walczy z problemami nieznanymi w
żadnym innym ustroju".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 15:56 

Główny problem to brak spójnej wizji dla rybaków którzy odeszli z zawodu lub chcą zdobyć dodatkowe dochody wożąc turystów. Jednym z powodów to konserwatyzm w podejściu do ustawy o bezpieczeństwie morskim i kodeksu morskiego.

Stefan Kisielewski:
"socjalizm to taki ustrój, który bohatersko walczy z problemami nieznanymi w
żadnym innym ustroju".

spójna wizja... to byłby dopiero socjalizm

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 19:02 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
AndRand napisał(a):

Jacek, jak czytam Twoje wypowiedzi, odnoszę wrażenie, że za kimś powtarzasz jakieś tezy, czy Ty pływałeś chociaż w kilku miejscach z tego całego świata?
Ze mną na kursie u Naskręta, był człowiek który robił uprawnienia zawodowe, bo czasami ze znajomymi w Stanach pływa i coś od nich dostanie na pokrycie kosztów, bał się, że w komercyjnej żegludze, ktoś mu zarzuci, że nie ma kwitków które są wymagane, stąd mój wniosek, że pojecie żeglarstwa komercyjnego tam funkcjonuje, funkcjonuje również w wielu innych miejscach, wymieniać ich nie będę, bo nie koniecznie je w większości znam, a gdy w choć jednym się pomylę, zaraz watek zostanie zaśmiecony wytykaniem mi tego.
Mam dziwne przeczucie, że największy problem, maja Ci armatorzy, którzy maja pojedyncze jachty i czasami kogoś za pieniądze zabiorą, aby do utrzymania tych jachtów dorobić (tak jak ten mój kolega zza oceanu), ale nawet przed sobą się do tego nie przyznają, że to już komercja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 19:12 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie komercją będzie wożenie pasażerów. Ilu pasażerów będziesz mógł wozić na Delphiach wg nowych KB?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 19:13 

doktor napisał(a):
Mam dziwne przeczucie, że największy problem, maja Ci armatorzy, którzy maja pojedyncze jachty i czasami kogoś za pieniądze zabiorą, aby do utrzymania tych jachtów dorobić (tak jak ten mój kolega zza oceanu), ale nawet przed sobą się do tego nie przyznają, że to już komercja.

Nie można odmówić Ci słuszności ja uważam, że jak chce się coś robić zawodowo to trzeba mieć uprawnienia zawodowe nie amatorskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:07 

Stara Zientara napisał(a):
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie komercją będzie wożenie pasażerów. Ilu pasażerów będziesz mógł wozić na Delphiach wg nowych KB?

Wojtek, jak pisałem, nie tak rozumiem ten przepis jak Ty, mogę przewozić 8, bo wymagana załoga to 2, a jacht zarejestrowany jest na 10 osób.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Nie można odmówić Ci słuszności ja uważam, że jak chce się coś robić zawodowo to trzeba mieć uprawnienia zawodowe nie amatorskie.

Nie wiem, czy już wcześniej w jakiejkolwiek sprawie byliśmy tak zgodni, chyba nie, ale kiedyś musiał nastąpić ten pierwszy raz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:19 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
doktor napisał(a):
Mam dziwne przeczucie, że największy problem, maja Ci armatorzy, którzy maja pojedyncze jachty i czasami kogoś za pieniądze zabiorą, aby do utrzymania tych jachtów dorobić (...) ale nawet przed sobą się do tego nie przyznają, że to już komercja.

Robię tak od paru lat i bynajmniej nie cierpię z powodów jakiś "problemów" z jakąś "komercją" ...
Robi tak także żeglarska część Skandynawii i też nie słyszałem o złych ich samopoczuciach.
Wpisuję tylko osiągnięty z tego przychód do PITu jako "przychód inny" i tyle.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:29 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
doktor napisał(a):
Wojtek, jak pisałem, nie tak rozumiem ten przepis jak Ty, mogę przewozić 8, bo wymagana załoga to 2, a jacht zarejestrowany jest na 10 osób.
Bzdury wypisujesz.

Dotąd w KB miałeś: minimalna liczba załogi 2 osoby, maksymalna liczba załogi 10 osób, liczba pasażerów 0, łączna liczba osób 10.

Czy teraz masz:
Minimalna liczba załogi 2 osoby, maksymalna liczba załogi 10 osób, liczba pasażerów 8, łączna liczba osób 10.?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 00:48 

Nie ma przed oczami nowej karty, a Ty jej nawet nie widziałeś, nie będę nic kategorycznie twierdził, a Ty mi pisania bzdur nie zarzucaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 07:44 

doktor napisał(a):
Nie wiem, czy już wcześniej w jakiejkolwiek sprawie byliśmy tak zgodni, chyba nie, ale kiedyś musiał nastąpić ten pierwszy raz :)
Zawsze byliśmy tylko gupio Ci się przyznać. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 10:19 

Carlo napisał(a):
A nie pisałem już w tym temacie? Jako drugą zaraz po językowej. Jeżeli odczytanie przepisu wprost nie daje jednoznacznej odpowiedzi, stosujemy wykładnię teleologiczną.

No i tym się różni socjolog od prawnika, że najpierw uzasadnia/kwestionuje cel, a potem ubiera go w przepis - bo sformułowanie zapisu to kwestia czysto narzędziowa.
I dlatego prawnik zarabia 15tys, a nie 5 bo nie zadaje trudnych pytań tylko formułuje zapis ;)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 10:28 

AndRand napisał(a):
I dlatego prawnik zarabia 15tys, a nie 5 bo nie zadaje trudnych pytań tylko formułuje zapis ;)

A właśnie, że nie bo dlatego, że potrafi tylko tyle i tak odpowiedzieć aby uzasadnić swoje zdanie. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 10:51 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
A właśnie, że nie bo dlatego, że potrafi tylko tyle i tak odpowiedzieć aby uzasadnić swoje zdanie. :D

Widzisz ktoś musi robić za advocatus diaboli. W sądzie nikt się nie cacka. Lepiej pewne kwestie zrobić na forum i zobaczyć jak będzie wyglądała argumentacja z dwóch stron. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:05 

Dobrze tylko bądź tak miły i wytłumacz dokładnie jak to jest z tą wykładnią celową. Kiedy i w jakich okolicznościach i jak jest stosowana. Wręcz idealny przykład jest w projekcie rozporządzenia:
osoby posiadające patent kapitana motorowodnego oraz motorowodnego sternika morskiego posiadają uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej odpowiadające patentowi kapitana jachtowego oraz jachtowego sternika morskiego, jeżeli posiadają patent żeglarza jachtowego.
Cel przepisu nawet dla laików oczywisty a pułapek kilka. Pokusisz się o wyjaśnienia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:14 

Podziękował : 107
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
jeżeli posiadają patent żeglarza jachtowego.

yyy... a nie sternika jachtowego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:18 

Nie odbieraj Corlo przyjemności :D
Zresztą to nie jedyna wpadka i nie w tym dokładnie leży problem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:29 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Dobrze tylko bądź tak miły i wytłumacz dokładnie jak to jest z tą wykładnią celową.

To już Ci napisałem.
Dla Twojej przyjemności, wieczorem wrzucę Ci orzeczenie Sądu Apelacyjnego dot. stosowania wykładni.

iedy i w jakich okolicznościach i jak jest stosowana. Wręcz idealny przykład jest w projekcie rozporządzenia:
osoby posiadające patent kapitana motorowodnego oraz motorowodnego sternika morskiego posiadają uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej odpowiadające patentowi kapitana jachtowego oraz jachtowego sternika morskiego, jeżeli posiadają patent żeglarza jachtowego.
Cel przepisu nawet dla laików oczywisty a pułapek kilka. Pokusisz się o wyjaśnienia?

Czy Ty myślisz że ja nie mam co robić i będę Ci na każdą taką prowokację odpowiadał? Wiesz, niektórzy pracują.
A jak Cię to naprawdę ciekawi to trochę poszukaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:35 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
A tak troszkę przy okazji wczorajszej konferencji na której była Magda Jabłonowska.
Czy ktoś zagadnął Magdę w temacie interpretacji, pasażerów i generalnie jachtów komercyjnych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
To nie ten temat był Marku!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 11:42 

Ponieważ Carlo jest zajęty a przykład w moim przekonaniu ciekawy bo przy okazji pokazuje jaka pracę należy wykonać idąc do ministerstwa, zadam zintersownym pytanie:
jakie uprawnienia posiada motorowodny sternik morski posiadający patent sternika jachtowego?
osoby posiadające patent kapitana motorowodnego oraz motorowodnego sternika morskiego posiadają uprawnienia do uprawiania turystyki wodnej odpowiadające patentowi kapitana jachtowego oraz jachtowego sternika morskiego, jeżeli posiadają patent żeglarza jachtowego.[

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:03 

W twoim zacytowanym tekście jest błąd, wymienność wyższych stopni, msj, msm, kj, km, zachodziła wówczas (zachodziła, bo dotyczyło to starej drabinki stopni), gdy motorowodniak miał stopień sj, a żeglarz starszego sternika motorowodnego, wzięło się to z tego, ze sj i ssm, mieli wymagane staże 200 h przed egzaminem i egzamin teoretyczny był z tego samego zakresu wiedzy, odnośnie, nawigacji, locji, przepisów, meteo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:07 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
A masz już KB swoich jachtów? Możesz napisać kto jest uprawniony do ich prowadzenia? Starczy jedna osoba z papierami, reszta załogi bez patentów, czy pojawił się wymóg dodatkowej osoby z jakimś papierem typu sternik+żeglarz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 12:15 

doktor napisał(a):
W twoim zacytowanym tekście jest błąd, wymienność wyższych stopni, msj, msm, kj, km, zachodziła wówczas (zachodziła, bo dotyczyło to starej drabinki stopni), [...]

Darku §13.1 projektu rozporządzenia w wersji z 7 XII 2012r tak więc poprzednie regulacje nie są istotą problemu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona