Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 21:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:46 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Carlo napisał(a):
Maćku mam wrażenie że dość pobieżnie zapoznałeś się z dyskusją.

Ok, być może, ale wskażesz mi cytatem gdzie jest napisane, że cumował do pomostu po usłyszeniu cennika od cieciów ?
Bo jedyne co znalazłem to stwierdzenie, że zacumował do pala wbitego obok pomostu/kei. Pal też jest własnością hotelu? Po czym rozpoznać czyj jest pal? Bo ja cumowałem w życiu do szeregu pali, więc może jestem ludziom winny kupe pieniędzy.
Wybacz Carlo, ale moim zdaniem nie masz racji. A orzeczenie sądu jest bzdurne, czy jest zgodne z zasadami orzecznictwa to ja nie wiem, nie znam się, ale jest bzdurne i sędzia się nie popisał. Policja też nie, ale to akurat nie dziwi.

PS z tego co pamietam to sąd drugiej instancji sprawdza jedynie poprawność przeprowadzenia sprawy.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:50 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Pal był częścią pomostu. Z tego co było już tu napisane wynika, że został zacumowany po uzyskaniu informacji o cenie. Dlatego też tylko jeden jacht przywiązał do kei, a resztę w tratwę, co już sugeruje że miał świadomość obowiązku płatności

skipbulba napisał(a):
PS z tego co pamietam to sąd drugiej instancji sprawdza jedynie poprawność przeprowadzenia sprawy.

Źle pamiętasz.

Wyrokowi można zarzucić:
- obrazę przepisów prawa materialnego
- obrazę przepisów postępowania
- błąd w ustaleniach faktycznych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:53 

Carlo napisał(a):
Pal był częścią pomostu.
skąd wnosisz? Bo może nie doczytałem gdzieś :)
Carlo napisał(a):
Źle pamiętasz.
no być może, tu się spierał nie bedę, bo się nie znam.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 13:53 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Odniosłeś się Piotrze do nieuprawnionego uogólnienia zastosowanego przez Odysa,
które bezpośrednio nie dotyczyło sporu o zapłatę za postój przy pomoście.

Odniosłem się do tego, że Odys oczekuje od sądów stosowania "wartości, które kultywuje społeczeństwo" - choć nie wiadomo jakie to wartości i której części społeczeństwa, zamiast stosowania przepisów prawa - czyli wartości opisanych i powszechnie znanych (dostęp do przepisów prawa jest niczym nie utrudniony).

Nie uważasz, że powinieneś się odnieść do całości komentarza Odysa, nie tylko do jego części, a w szczególności do głupawe wyroki sądów ?
ODYS napisał(a):
Carlo myślę że właśnie nie trzeba być specjalistą by oceniać delikatnie mówiąc głupawe wyroki sądów,które ze sprawiedliwością nie mają nic wspólnego.Sędziowie podobnie jak nasi politycy żyją w innym świecie i dawno już zapomnieli o wartościach które kultywuje część społeczeństwa.

Myślę, że Odys chciał przez to powiedzieć, że Sądy nie są nieomylne, czego doświadczamy.
Może te wartości, które kultywuje część społeczeństwa to wyroki zgodne z prawem ?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:25 

skipbulba napisał(a):
skąd wnosisz? Bo może nie doczytałem gdzieś :)

Z opisu żeglarza, który nigdzie nie podnosi, że pal nie był częścią pomostu. Maciek na prawdę nie mam czasu szukać żeby zacytować.

skipbulba napisał(a):
no być może, tu się spierał nie bedę, bo się nie znam.

Pewnie, że być może art. 438 kpk ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:27 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
skipbulba napisał(a):
Ok, być może, ale wskażesz mi cytatem gdzie jest napisane, że cumował do pomostu po usłyszeniu cennika od cieciów ?
Bo jedyne co znalazłem to stwierdzenie, że zacumował do pala wbitego obok pomostu/kei. Pal też jest własnością hotelu? Po czym rozpoznać czyj jest pal? Bo ja cumowałem w życiu do szeregu pali, więc może jestem ludziom winny kupe pieniędzy.

Sąd stwierdził, że skorzystanie z WC oznaczało skorzystanie z usługi.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:27 

Wojciech1968 napisał(a):
Nie uważasz, że powinieneś się odnieść do całości komentarza Odysa, nie tylko do jego części, a w szczególności do głupawe wyroki sądów ?

Uważam, że odnoszę się do tego czego chcę.

Wojciech1968 napisał(a):
Myślę, że Odys chciał przez to powiedzieć, że Sądy nie są nieomylne, czego doświadczamy.

A co to ma wspólnego z Twoim pytaniem do mnie? A co Twoje pytanie ma wspólnego ze sprawą?
Wyrok był poddany kontroli instancyjnej.

Ostatnio edytowano 11 mar 2013, o 14:35 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:33 

Jakub Zgierz napisał(a):
Dziób jachtu Mak 707 przycumowałem do wbitego przy kei pala (rufę zakotwiczyłem)
skąd wniosek wysnułeś, że był częścią kei? "był wbity przy kei" tak relacjonuje zdarzenie kol. Jakub. Tak mi się wydawało, że jednak staranniej śledziłem dyskusję niż to oceniłeś :)
Carlo napisał(a):
Z opisu żeglarza, który nigdzie nie podnosi, że pal nie był częścią pomostu.
nie podnosi tez nigdzie, że pal był częścią pomostu :)
cóż, należałoby teraz zapytać kol. Jakuba co miał na myśli pisząc "wbity przy kei", ale z samych słów relacji nijak nie wynika, że był częścią kei/pomostu itp.

AndRand ja wiem co stwierdził sąd, tyle, że moim zdaniem głupio stwierdził. To tak jakbym wszedł do hotelu skorzystać z toalety, a skasowano by mnie za dobę w 4-osobowym apartamencie, ...bo skorzystałem z WC.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:37 

skipbulba napisał(a):
skąd wniosek wysnułeś, że był częścią kei?

Wziął i sam się wbił :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 14:55 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
To tak jakbym wszedł do hotelu skorzystać z toalety, a skasowano by mnie za dobę w 4-osobowym apartamencie, ...bo skorzystałem z WC.
Jeżeli przed wejściem do tej toalety, pan odźwierny poinformowałby Cię, że za skorzystanie należy się opłata jak za apartament, to tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:32 

Carlo napisał(a):
Wziął i sam się wbił :D

mógł być wbity dlugo przedtem zanim zbudowano hotel...
Maar napisał(a):
Jeżeli przed wejściem do tej toalety, pan odźwierny poinformowałby Cię, że za skorzystanie należy się opłata jak za apartament, to tak.
nie wyczytałem, żeby poinformowano o tym kol. Jakuba.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 15:51 

skipbulba napisał(a):
mógł być wbity dlugo przedtem zanim zbudowano hotel...

I obrońca kolegi żeglarza na to nie wpadł na pewno :D
I sąd na pewno nie ustalał czy ten pal to tam jest od wczoraj czy od dawna :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:36 

Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Uważam, że odnoszę się do tego czego chcę.

Wówczas źle odbierasz cały sens wypowiedzi.
Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

A co to ma wspólnego z Twoim pytaniem do mnie? A co Twoje pytanie ma wspólnego ze sprawą?
Wyrok był poddany kontroli instancyjnej.

Ciebie pytałem by poznać Twoje zdanie.
A moje pytanie ma tyle wspólnego za sprawą co komentarz Odysa, do którego pozwoliłeś się odnieść w części wypaczając jego sens.

A, że wyrok był poddany kontroli instancyjnej, to napisałem już, że nie ulega wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:41 

A wesz, że ustalał?
Carlo operujemy na podstawie opisu kolegi i wyroku, nic więcej nie wiemy. Ja mam wątpliwości, ty za to "wiesz" :) ja nie wiem, nie byłby to jedyny durnowaty wyrok w naszym kraju. A stwierdzenie, że "usługe skonsumowano" w przypadku zacumowania do jakiegos pala wbitego obok pomostu, który nie nadaje się do użytku, bez publicznie dostępnego cennika tylko na podstawie tego, że dziecko zrobiło siusiu w toalecie jest kipiną jesli nie z prawa to ze zdrowego rozsądku. Czy mozna pobierać opłatę za postój przy kei, która nie spełnia wymogów dopuszczających ją do użytkowania? czy mozna pobierac opłatę, która nie znajduje się w żadnym cenniku? Moim zdaniem to kpiny z prawa w żałosnej zasłonce obrony "prawa własnosci".

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:55 

Jestem ciekaw jak właściciel pomostu w budowie (pomijając fakt nielegalnie postawionego pomostu) tłumaczył by się przed Sądem gdyby dzieciak, ktokolwiek po uregulowaniu zapłaty za postój przy pomoście doznał uszkodzenia ciała?
A może tam były tablice, zakaz wejścia- pomost w budowie?

No ale nic takiego nie miało miejsca i nie dotyczy to tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:09 

skipbulba napisał(a):
Moim zdaniem to kpiny z prawa w żałosnej zasłonce obrony "prawa własnosci".

Czyli jednak wiesz? :> :D

skipbulba napisał(a):
Carlo operujemy na podstawie opisu kolegi i wyroku, nic więcej nie wiemy. Ja mam wątpliwości, ty za to "wiesz"

Pierwszy mój post w temacie jest wystarczającą odpowiedzią :D ;)
Wojciech1968 napisał(a):
Jestem ciekaw jak właściciel pomostu w budowie (pomijając fakt nielegalnie postawionego pomostu) tłumaczył by się przed Sądem gdyby dzieciak, ktokolwiek po uregulowaniu zapłaty za postój przy pomoście doznał uszkodzenia ciała?

Nieudanie za pewne...

W postępowaniu cywilnym, sprawa rozstrzygnięta byłaby za pewne inaczej, ale postępowanie cywilne i wykroczeniowe/karne to inne postępowania

Wojciech1968 napisał(a):
No ale nic takiego nie miało miejsca i nie dotyczy to tematu.

Słuszna uwaga :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:15 

Piotr, a może inaczej, czy byłbyś w stanie obronić Jakuba w tym procesie? :) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:20 

Wojciech1968 napisał(a):
Piotr, a może inaczej, czy byłbyś w stanie obronić Jakuba w tym procesie?

Nie wiem, nie znam akt sprawy. W ogóle to mało wiemy, argumentów by się trochę znalazło :) .... ale nie da rady jednocześnie udowadniać za i przeciw :D

A tak bardziej serio, to:
- Jakub był dość oszczędny w swoim opisie, szczególnie w argumentacji jakiej użył przed Sądem
- tego jaki wyrok zapadnie, nikt Ci nie zagwarantuje
- postępowanie wykroczeniowe jak i karne (znaczną część przepisów kpk stosuje się w postępowaniu wykroczeniowym) rządzą się innymi prawami, niż postępowanie cywilne. Wiele argumentów, które padają w obronie Jakuba są słuszne, ale bardziej nadają się do procesu cywilnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:28 

Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Piotr, a może inaczej, czy byłbyś w stanie obronić Jakuba w tym procesie?

Nie wiem, nie znam akt sprawy. W ogóle to mało wiemy, argumentów by się trochę znalazło :) .... ale nie da rady jednocześnie udowadniać za i przeciw :D

Właśnie, mało wiemy, a i akt sprawy nie znamy. :)
Teraz wczuj się w rolę obrońcy. ;)

Jak byś bronił Jakuba ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 18:32 

Ja bym stwierdził, że nie skorzystał z usługi bo nie przycumował do pomostu tylko do pala.
I nigdzie nie widniała informacja, ze korzystanie z toalety jest w ramach korzystania z pomostu, a nie jako niezależna, ogólnie dostępna usługa - można korzystać z WC nie cumując do pomostu.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 18:53 

Wojciech1968 napisał(a):
Jak byś bronił Jakuba ? :D

Z tą wiedzą co teraz mam?

Np. próbując wykazać że jego czyn nie był społecznie szkodliwy, czy by przeszło to nie wiem, ale z tak skromnymi danymi trudno wymyślać cuda :)

Kodeks Wykroczeń:
Cytuj:
Art. 1 [Warunki odpowiedzialności]
§ 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5 000 złotych lub nagany.
§ 2. Nie popełnia wykroczenia sprawca czynu zabronionego, jeżeli nie można mu przypisać winy w czasie czynu.

Cytuj:
Zdaniem SN jest oczywiste, że ustalenie braku społecznej szkodliwości, podobnie jak ustalenie jej w stopniu znikomym, dotyczy zawsze czynu, który wyczerpuje ustawowe znamiona dyspozycji normy sankcjonowanej. Przedmiotem oceny stosującego prawo może być jedynie konkretny czyn, a więc na przykład konkretna kradzież, a nie typ zachowania, a więc kradzież w ogóle. W tym ostatnim wypadku stosujący prawo kwestionowałby bowiem przysługujące jedynie ustawodawcy prawo ustalania elementu materialnego czynu, gdyż to ustawodawca jest w demokratycznym państwie adresatem zasady nullum crimen sine periculo sociali (A. Zoll, [w:] K. Buchała, A. Zoll, KK. Komentarz, s. 12).
[Kodeks wykroczeń, Bojarski]

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia

Cytuj:
Art. 5 [Przesłanki]
§ 1. Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy:
1) czynu nie popełniono albo brak jest danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie jego popełnienia;
2) czyn nie zawiera znamion wykroczenia albo ustawa stanowi, że sprawca nie popełnia wykroczenia;

Kodeks wykroczeń
Cytuj:
Art. 47 [Definicje ustawowe]
§ 6. Przy ocenie stopnia społecznej szkodliwości czynu bierze się pod uwagę rodzaj i charakter naruszonego dobra, rozmiary wyrządzonej lub grożącej szkody, sposób i okoliczności popełnienia czynu, wagę naruszonych przez sprawcę obowiązków, jak również postać zamiaru, motywację sprawcy, rodzaj naruszonych reguł ostrożności i stopień ich naruszenia.

lub

Iść w kierunku odstąpienia od kary:

Kodeks wykroczeń

Cytuj:
Art. 39 [Nadzwyczajne złagodzenie i odstąpienie od kary]
§ 1. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie można - biorąc pod uwagę charakter i okoliczności czynu lub właściwości i warunki osobiste sprawcy - zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary albo odstąpić od wymierzenia kary lub środka karnego.
§ 2. Nadzwyczajne złagodzenie polega na wymierzeniu kary poniżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia albo kary łagodniejszego rodzaju.
§ 3. (uchylony)
§ 4. W razie odstąpienia od wymierzenia kary można zastosować do sprawcy środek oddziaływania społecznego, mający na celu przywrócenie naruszonego porządku prawnego lub naprawienie wyrządzonej krzywdy, polegający zwłaszcza na przeproszeniu pokrzywdzonego, uroczystym zapewnieniu niepopełniania więcej takiego czynu albo zobowiązania sprawcy do przywrócenia stanu poprzedniego.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 19:53 

AndRand napisał(a):
Ja bym stwierdził, że nie skorzystał z usługi bo nie przycumował do pomostu tylko do pala.

Sądy dwu instancji uznały inaczej, więc ta linia obrony się nie sprawdziła. Można przypuszczać, że ze względu na stan faktyczny który ustalił sąd a nam nie znany, np. pal był częścią kei.

Tak więc, trzeba by szukać innych argumentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:06 

Carlo napisał(a):
Sądy dwu instancji uznały inaczej, więc ta linia obrony się nie sprawdziła. Można przypuszczać, że ze względu na stan faktyczny który ustalił sąd a nam nie znany, np. pal był częścią kei.

Stan faktyczny był taki, że nie dało się skorzystać z pomostu i sąd nie stwierdził, że przycumowanie do niego oznaczało skorzystanie z usługi.
Nie wiem czy próbowano oddzielić skorzystanie z WC od cumowania. Jakbyś przycumował 20m od terenu hotelu i przyszedł skorzystać z WC w hotelu to z pewnością nie korzystałbyś z pomostu :)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:25 

AndRand napisał(a):
Stan faktyczny był taki, że nie dało się skorzystać z pomostu i sąd nie stwierdził, że przycumowanie do niego oznaczało skorzystanie z usługi.

Widziałeś uzasadnienie wyroku? Jak nie to pląsasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:45 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
No nie ! Po prostu nie mogę tego nie napisać ! Jestem pewien , iż wój mój , nieżyjący już członek adwokackiej palesty, zszedłby po raz drugi z tego padołu czytając niektóre komentarze , pisane językiem pozbawionym składni i logiki , że nie wspomnę o interpunkcji , a mieniące się wywodami prawniczymi. Oskarżony o kradzież pietruszki nie prosiłbym takiego mecenasa o obronę , nawet jak by mi dopłacał. Przeto nie dziwmy się , że orzeczono jak orzeczono.

"Porty są do niczego - statki gniją, a ludzie schodzą na psy"
Joseph Conrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 20:55 

wlodek napisał(a):
Jestem pewien , iż wój mój , nieżyjący już członek adwokackiej palesty, zszedłby po raz drugi z tego padołu

Taaa szczególnie czytając te pleonazmy :lol:

Jesteś bardzo merytorycznym człowiekiem, "wój" byłby dumny :D

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2013, o 21:08 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dziadek jest ze mnie bardzo dumny, żyje i ma się dobrze. Też mi wypomniał tę / tą / " adwokacką palestrę " . Jest lepszy ode mnie w te klocki. Pozdrawia " nożyce".

"Porty są do niczego - statki gniją, a ludzie schodzą na psy"
Joseph Conrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 08:18 

Carlo napisał(a):
Czyli jednak wiesz? :> :D
, Nie. Napisałem wyraźnie, że moim zdaniem jest tak jak napisałem, a nie, że obiektywnie jest tak i koniec. Wyraziłem swoją opinię opartą na argumentach, które podałem wczesniej. Wyrok w moim odczuciu jest absurdalny, nawet jeżeli daje się obronić formalnie. No ale jak wiesz, ja od lat zajmuję się m.in wytykaniem durnego prawa i próbami zmieniania go, wyroki sądu nie są dla mnie świętością (w sensie, ze nie wolno miec swego zdania i uważać, że sąd orzekł idiotyczny wyrok). :)
Carlo napisał(a):
Pierwszy mój post w temacie jest wystarczającą odpowiedzią :D ;)
Carlo, mój też :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 08:22 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Wojciech1968 napisał(a):
Jednak przywołując Twój cytat, iż Sąd orzeka na podstawie przepisów prawa, a nie subiektywnej oceny czy coś jest bardziej lub mniej sprawiedliwe.
Czy w Twojej ocenie wyroki Sądów w I instancji są wyrokami zawsze zgodnymi z przepisem prawa ?

Zawsze są zgodne z literą prawa choć niezgodne ze zdrowym rozsądkiem. :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2013, o 09:04 

Jacek Woźniak napisał(a):
Zawsze są zgodne z literą prawa
tralala :) wcale nie zawsze :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona