Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 lip 2025, o 16:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 gru 2012, o 08:30 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Cytuj:
Dokładnie TAK.
Osobiście jestem zdania, że powinno sie - wzorem Angoli lub Szwedów - przyznać ludziom możliwość prowadzenia jednostek np. do 15 m.(patrz obecna ustawa o Sporcie i uprawnienia do prowadzenia Hausbotów) tzn zrównać np. wielkość jednostek żaglowych i motorowych dla prowadzenia ich bez posiadania OBOWIĄZKOWEGO patentu lub certyfikatu.
A powyżej tej granicy nakazać - także wzorem np. SE - posiadanie stosownego dokumentu ale juz wówczas zdanego przed poważnym, państwowym kapitanem (a nie jakimś prywatnym związkiem ... jakimśmtam...) - jak to jest obecnie w np. SE lub GB.
Bo obecne warunki uzyskiwania w PL patentowych uprawnień morskich są - delikatnie mówiąc - śmieszne i niepoważne.
Nie można przeciez poważnie traktować patentow uzyskanych na podstawie wyleżanych w koi dupogodzin.
Pzdr
Kocur

Na Twoim miejscu bym uważał Carlo. Za podważanie zdania Kocura ukarano mnie trzema dniami jakiegoś bana. Przyjmij do wiadomości że jesteś posiadaczem śmiesznego i niepoważnego patentu. Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale ja posiadaczem patentu JSM stałem się po egzaminie przed poważnym kapitanem. I co ty na to posiadaczu śmiesznego niepoważnego patentu?
Piotr Siedlewski

Dlaczego moderatorze coś ląduje w śmietniku? Czyzby ktoś z Twojej watahy wyszedł na durnia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 08:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Za podważanie zdania Kocura ukarano mnie trzema dniami jakiegoś bana.
nieprawdę piszesz. Ja wtedy również podważałem zdanie Kocura i nie zostałem ukarany banem. Bana dostałeś za sposób dyskusji jak sądzę.

W Polsce patent jest zezwoleniem na żeglowanie. Jednostkami powyżej 7,5 m nie da się zeglowac nie otrzymując takiego zezwolenia. Moim zdaniem jeśli już musi być jakas formuła patentu, to jedynym wymogiem powinna być opłata. Np w kiosku z gazetami. Dlaczego? dlatego, że przykłady UK, Szwecji i wielu innych krajów udowadniają, że można zeglowac bezpiecznie nie posiadając jakiegokolwiek patentu.
Patenty obowiazkowe w Polsce są nielegalne, bo ograniczają konstytucyjną wolność działania obywatela, bez podania uzasadnionej przyczyny.
W tym projekcie pocieszające jest to, że ów pogrobowy zapis komunizmu jest znacznie mniej uciązliwy niż dotychczas.
A wszystkie dyskusje o bezpieczeństwie Insa są psu na budę, bo , jako się wyżej rzekło, tysiace brytoli pływają bez żadnych patentów i nic z tego powodu nie wynika.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 08:59 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
ins napisał(a):
Gdybyśmy mieli do czynienia z poważnie sformułowanym zakresem wiedzy na egzamin, prawodawca opisałby np wymóg znajomości sygnałów dźwiękowych ogólnych, oznakowania szlaku konkretnie E1 E3 etc, etc.
W oparciu o sformułowane w projekcie wymagania mogę na jednym egzaminie przepuścić gościa niewiedzącego co oznacza czerwony stożek wierzchołkiem w dół i jednocześnie oblać pracowników OUŻŚ ponieważ wielu z nich nie potrafi zinterpretować zapisów w &6.03 pkt.4.

Piotr , z całym szacunkiem , ilu statystycznie oblewasz kursantów rocznie na egzaminach po Waszych kursach żeglarskich na patent żeglarza jachtowego ?
Oraz ...
Czy jak u mnie wszyscy zdają to jest coś w tym złego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:01 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4265
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Colonel napisał(a):
Pytali zapewne o WOPR - Wysokogórskie Ochotnicze...itp.
A ja sie czuję zniechęcony, mialem jutro pisac pismo do ministerstwa...

To się nie czuj zniechęceony i nie przejmuj się bezmyślnymi uwagami. Zbierz tylko te poprawki, ktore uściślają, porządkują samo rozporządzenie. Tak, żeby ono w sensie prawnym miało ręce i nogi. Żadnych zmian zasadniczych, żadnego dodawania stopni, żadnej rewolucji w tym co zaproponowali. Będą inni, którzy za wszelką cenę będą torpedować ten projekt...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:06 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
Bana dostałeś za sposób dyskusji jak sądzę.

Dostałem bana na forum żeglarskim za co? Jaśniej mógłbyś?

Poza tym w UK państwie w którym można pływać bez patentu egzaminuje się z podstaw bezpieczeństwa Z jakiego powodu, w Polsce, w której do uprawiania żeglarstwa na jachtach powyżej 7,5 metra długości potrzebny jest patent, pojawienie się paru zagadnień z wzywania pomocy na morzu na egzaminie na stopień ż.j. miało by być czymś sprzecznym z konstytucją?

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 11 gru 2012, o 09:18 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:11 

ins napisał(a):

Ty napisałeś, że za podważanie Kocura, aj napisałem, ze to nie prawda. Co chcesz wiedzieć wiecej?
ins napisał(a):
Poza tym w UK państwie w którym można pływać bez patentu egzaminuje się z podstaw bezpieczeństwa
Nie egzaminuje się w UK, egzminuje sie w prywatnym RYA na prywatne RYA certyfikaty.
ins napisał(a):
Z jakiego powodu, w Polsce, ../cut/.. egzaminie na stopień ż.j. miało by być czymś sprzecznym z konstytucją?

Piotr robisz to specjalnie czy nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Napisałem wyrażnie i cąły zdaniem, że:
skipbulba napisał(a):
Patenty obowiazkowe w Polsce są nielegalne, bo ograniczają konstytucyjną wolność działania obywatela, bez podania uzasadnionej przyczyny.

Jesteś w stanie odróżnić "obowiązkowe patenty" od "wymogi na egzaminie" ?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:14 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Ins chętnie Ci odpowiem.

Mam w głębokim poważaniu czy mój patent jest "śmieszny i niepoważny". Egzamin na patent zdawałem a następnie wymieniałem na wyższy na podstawie stażu tylko dlatego żeby legalnie żeglować. Nie odczuwałem, nie odczuwam i mam nadzieję nigdy nie będę odczuwał potrzeby dowartościowania się patentem.

Jeżeli czujesz się ważny, lepszy, może przystojniejszy, a może inteligentniejszy dzięki temu że zdawałeś egzamin na morsa, to jest przynajmniej jedna korzyść z tamtych egzaminów :) Musisz jednak uznać że nie każdy potrzebuje egzaminu na morsa żeby mieć dobre samopoczucie, więc nie należy nikogo do tego egzaminu zmuszać! :)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:23 
*** Ban ***

Carlo napisał(a):
Ins chętnie Ci odpowiem.

Mam w głębokim poważaniu czy mój patent jest "śmieszny i niepoważny". Egzamin na patent zdawałem a następnie wymieniałem na wyższy na podstawie stażu tylko dlatego żeby legalnie żeglować. Nie odczuwałem, nie odczuwam i mam nadzieję nigdy nie będę odczuwał potrzeby dowartościowania się patentem.

Jeżeli czujesz się ważny, lepszy, może przystojniejszy, a może inteligentniejszy dzięki temu że zdawałeś egzamin na morsa, to jest przynajmniej jedna korzyść z tamtych egzaminów :) Musisz jednak uznać że nie każdy potrzebuje egzaminu na morsa żeby mieć dobre samopoczucie, więc nie należy nikogo do tego egzaminu zmuszać! :)

Pozdrawiam.

Plizzz.
Carlo kieruj ten post do Kocura!!! Nie do mnie.
Kocur nie jest wyrazicielem moich myśli.
Z poważaniem dla Twej osoby i posiadanego przez Ciebie patentu oraz umiejętności żeglarskich.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:34 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
ins napisał(a):

Ty napisałeś, że za podważanie Kocura, aj napisałem, ze to nie prawda. Co chcesz wiedzieć wiecej?

Abstrahując od tego co jest konstytucyjne. Czuję się kompletnie zagubiony w tym momencie . Wojciech moderator nie napisał za co dostałem bana, sam tak wykoncypowałem , że za podważanie słów tz. "liberalizatora" - Burego Kocura.
Nawet złożyłem zaraz po odbyciu surowej aczkolwiek zasłużonej kary publiczna samokrytykę. Naprawdę z jakiegoś innego powodu dostałem bana, jakaż to przewina obciąża me sumienie?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:38 

ins napisał(a):
Naprawdę z jakiegoś innego powodu dostałem bana, jakaż to przewina obciąża me sumienie?

Piotr Siedlewski

Tego nie wiem, pytaj adminów. J anie dostałem bana za podważanie stwierdzeń Kocura, więc w Twoim przypadku przyczyna chyba była inna.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:41 
*** Ban ***

Strach pytać. Oni sami chyba trzęsą galotami przed moderatorami.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:45 
*** Ban ***

Wojciech1968 napisał(a):
ins napisał(a):
Gdybyśmy mieli do czynienia z poważnie sformułowanym zakresem wiedzy na egzamin, prawodawca opisałby np wymóg znajomości sygnałów dźwiękowych ogólnych, oznakowania szlaku konkretnie E1 E3 etc, etc.
W oparciu o sformułowane w projekcie wymagania mogę na jednym egzaminie przepuścić gościa niewiedzącego co oznacza czerwony stożek wierzchołkiem w dół i jednocześnie oblać pracowników OUŻŚ ponieważ wielu z nich nie potrafi zinterpretować zapisów w &6.03 pkt.4.

Piotr , z całym szacunkiem , ilu statystycznie oblewasz kursantów rocznie na egzaminach po Waszych kursach żeglarskich na patent żeglarza jachtowego ?
Oraz ...
Czy jak u mnie wszyscy zdają to jest coś w tym złego ?

Szanowny Kolego. Nie wiem jak u Was, ale u nas egzaminy przeprowadza komisja egzaminacyjna. Proszę się zwrócić do niej - Komisja Szkolenia/Wrocławski OZŻ

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 11 gru 2012, o 09:50 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:45 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
ins napisał(a):
pojawienie się paru zagadnień z wzywania pomocy na morzu na egzaminie na stopień ż.j.

Wystarczy jedno zagadnienie - znajomość numerów telefonów do właściwych służb ratowniczych. Żeglując do 2Mm od brzegu żetjot cały czas pozostaje w zasięgu telefonii komórkowej :)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:49 
*** Ban ***

damit napisał(a):
ins napisał(a):
pojawienie się paru zagadnień z wzywania pomocy na morzu na egzaminie na stopień ż.j.

Wystarczy jedno zagadnienie - znajomość numerów telefonów do właściwych służb ratowniczych. Żeglując do 2Mm od brzegu żetjot cały czas pozostaje w zasięgu telefonii komórkowej :)

Jak służba Twym zdaniem jest predestynowana do udzielania pomocy na morzu?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:52 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
Po pierwsze - skąd niby Skipcio ma wiedzieć za co dostałeś bana? Jeśli chodzi o Twoje umiejętności żeglarskie to respect, ale jeśli o logikę, to żenua.

Po drugie - dostałeś go za obrażanie osób, w tym także tych, które pracując społecznie, przeznaczają swój czas na to, żeby utrzymać Nasze forum w dobrej kondycji tak fizycznej jaki i psychicznej.

Za takie teksty: "Dlaczego moderatorze coś ląduje w śmietniku? Czyzby ktoś z Twojej watahy wyszedł na durnia?". I ostrzegam Ciebie Piotrze, jeśli będziesz obrażał "Ekipę" to dostaniesz kolejnego bana.
Natomiast jeśli sam czujesz się obrażony, to zgłoś takowy post.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 09:56 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
ins napisał(a):
Jak służba Twym zdaniem jest predestynowana do udzielania pomocy na morzu?

Piotr Siedlewski

A o to to pytaj sobie swoich kursantów. I oblewaj ich sobie do woli z tego tematu, w imię sobie tylko wiadomych, wyższych celów.
EOT

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:00 
*** Ban ***

Maar napisał(a):
ins napisał(a):
Po pierwsze - skąd niby Skipcio ma wiedzieć za co dostałeś bana? Jeśli chodzi o Twoje umiejętności żeglarskie to respect, ale jeśli o logikę, to żenua.

Po drugie - dostałeś go za obrażanie osób, w tym także tych, które pracując społecznie, przeznaczają swój czas na to, żeby utrzymać Nasze forum w dobrej kondycji tak fizycznej jaki i psychicznej.

Za takie teksty: "Dlaczego moderatorze coś ląduje w śmietniku? Czyzby ktoś z Twojej watahy wyszedł na durnia?". I ostrzegam Ciebie Piotrze, jeśli będziesz obrażał "Ekipę" to dostaniesz kolejnego bana.
Natomiast jeśli sam czujesz się obrażony, to zgłoś takowy post.

Ok. Żenua ? Konkretnie za co dostałem bana? Żeby było jasne logika tz. " liberalizatorów" jest mi kompletnie obca, ba uważam ja za ... nie logikę tylko objaw hipokryzji. Ale tym nie mniej będę wdzięczny za uświadomienie mi za co dostałem bana na forum żeglarskim.

PS
mała rada dla chcących rozwijać ten temat. proszę dokładnie przeczytać posty poprzedzające mojego bana

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:13 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
ins napisał(a):
Ja myślałem ze wiedza o tym iż istnieje SAR i warto przed rozpoczęciem rejsu zapisać telefon do nich jak pływa się po morzu jest wiedzą podstawową w zakresie ratownictwa przybrzeżnego - do 2 Mm.

Dobrze myślałeś, właśnie tak jest.

PS. Nie sądziłem że ktoś ktoś może uważać, że potrzebuje mieć jakieś super szkolenie po to, żeby wiedzieć, że istnieje SAR i że warto mieć do niego tel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:20 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
za uświadomienie mi za co dostałem bana
Za chamstwo.

A ponieważ niespecjalnie pomogło, to dostałeś ponowne ostrzeżenie. Jeśli nie zmienisz sposobu "dyskusji", dostaniesz kolejnego bana na dłużej.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:21 
*** Ban ***

aa1975 napisał(a):
ins napisał(a):
Ja myślałem ze wiedza o tym iż istnieje SAR i warto przed rozpoczęciem rejsu zapisać telefon do nich jak pływa się po morzu jest wiedzą podstawową w zakresie ratownictwa przybrzeżnego - do 2 Mm.

Dobrze myślałeś, właśnie tak jest.

PS. Nie sądziłem że ktoś ktoś może uważać, że potrzebuje mieć jakieś super szkolenie po to, żeby wiedzieć, że istnieje SAR i że warto mieć do niego tel.

Mam takie samo zdanie. Pytanie dla kandydata na stopień państwowy uprawniający do prowadzenia jachtu o Lc 12 m w strefie 2 Mm jest po prostu formalnością, coś co powinien wiedzieć
Ciesze się ze nie jestem osamotniony w swoim pojęciu o tym co powinno być istotne dla skipera jachtu z patentem polskim. Dziekuję!!!

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:22 

Wszystkich turystów górskich też należy przeegzaminować z wiedzy na temat numeru telefonu do GOPR?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:29 
*** Ban ***

Stara Zientara napisał(a):
ins napisał(a):
za uświadomienie mi za co dostałem bana
Za chamstwo.

A ponieważ niespecjalnie pomogło, to dostałeś ponowne ostrzeżenie. Jeśli nie zmienisz sposobu "dyskusji", dostaniesz kolejnego bana na dłużej.

Panie Kapitanie. Konkrety, bez tych przymiotników. I proszę bez straszenia banem Panie Moderatorze, ani mi ani Panu nie ubędzie gdy zniknę z tego forum.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:37 
*** Ban ***

Carlo napisał(a):
Wszystkich turystów górskich też należy przeegzaminować z wiedzy na temat numeru telefonu do GOPR?

Nie popadajmy w paranoje. Nie każdy turysta chce być licencjonowanym przewodnikiem.
Ale akurat tak się składa że posiadacz państwowego dokumentu uprawniającego do prowadzenia jachtu nim się staje, w zwiazku z tym sprawdzenie czy zna sposoby wzywania pomocy na obszarze na którym RP ręczy za jego umiejętności wydaje mi się uprawnione.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 10:53 

ins napisał(a):
Nie każdy turysta chce być licencjonowanym przewodnikiem.
Ale akurat tak się składa że posiadacz państwowego dokumentu uprawniającego do prowadzenia jachtu nim się staje,

Mylisz się.

Turysta górski może bez żadnych szykan chodzić po górach.
Turysta wodny musi poddać się egzaminowi.

Przewodnik górski to nie turysta spacerujący z rodziną po górach tylko zawodowiec prowadzący w góry ludzi za co pobiera wynagrodzenie.
Takiemu przewodnikowi górskiemu odpowiada w turystyce wodnej skipper który za pieniądze (komercyjnie) prowadzi jachty.

Mylisz pojęcia i nie wiem czy świadomie czy nie, ale zaczynam być zwolennikiem wprowadzenia egzaminu z logicznego myślenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:00 

Podziękował : 3180
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
ins napisał(a):
Carlo napisał(a):

Nie popadajmy w paranoje. Nie każdy turysta chce być licencjonowanym przewodnikiem.
Ale akurat tak się składa że posiadacz państwowego dokumentu uprawniającego do prowadzenia jachtu nim się staje, w zwiazku z tym sprawdzenie czy zna sposoby wzywania pomocy na obszarze na którym RP ręczy za jego umiejętności wydaje mi się uprawnione.

Jedna uwaga: od turysty-amatora nikt nie wymaga posiadania uprawnień przewodnickich, ani żadnych innych papierów (legitymacji PTTK, Przodownika czy nawet książeczki GOT). Może chodzić sam, może chodzić z rodziną, kolegami, znajomymi, a nawet z nieznajomymi, po górach dużych lub małych, w dowolnej porze roku, o ile chodzi "przyjemnościowo", a nie komercyjnie. A w górach wcale nie jest bezpieczniej niż na wodzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:02 
*** Ban ***

Cytuj:
Takiemu przewodnikowi górskiemu odpowiada w turystyce wodnej skipper który za pieniądze (komercyjnie) prowadzi jachty.

Mylisz pojęcia i nie wiem czy świadomie czy nie, ale zaczynam być zwolennikiem wprowadzenia egzaminu z logicznego myślenia.

Pobieranie wynagrodzenia nie ma nic wspólnego z tym czy się jest przewodnikiem czy tez skiperem. Obie czynności można wykonywać za darmo. nie ma żadnego zwiazku przyczynowo skutkowego. Można nie mieć patentu ale posiadać znajomość szlaków wodnych lepszą niż patentowiec i kasować z tego tytułu od turystów opłaty choćby w naturze.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:16 

Wprowadźmy więc również konieczność posiadania uprawnień przewodnickich dla turystów-amatorów, bo przecież też mogą zabrać swoich znajomych na wycieczkę w góry, a oni mogą mu się zrewanżować piwem czy obiadem w knajpie na dole.

Zabierając kogoś w góry odpowiadam za nich moralnie. Za ich zdrowie i życie. Dlaczego nie muszę mieć uprawnień przewodnickich?

Poza tym uważam, że w górach jest przynajmniej równie niebezpiecznie co na wodzie.

Abstrahuję od tego, że pobieranie opłat za usługi przewodnickie, jeśli nie jest się przewodnikiem jest nielegalne, grozi odpowiedzialność karna (w razie wypadku), o skarbowej nie wspominając. Carlo wie lepiej.

Ostatnio edytowano 11 gru 2012, o 11:21 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:20 
*** Ban ***

Janna napisał(a):
Wprowadźmy więc również konieczność posiadania uprawnień przewodnickich dla turystów-amatorów, bo przecież też mogą zabrać swoich znajomych na wycieczkę w góry, a oni mogą mu się zrewanżować piwem czy obiadem w knajpie na dole.

Poza tym uważam, że w górach jest równie niebezpiecznie co na wodzie.

Nie widzę sensu w poszerzaniu zakresu obowiązkowych uprawnień. Przecież chodzi o to by tz reglamentacji było mniej , by ewentualne patenty , stopnie były dobrowolne. Kompletnie nie rozumiem kierunku w jakim podąża Twe rozumowanie.
PS
Czyzbys była pezetżetowskim śpiochem

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:29 

ins napisał(a):
Janna napisał(a):

Poza tym uważam, że w górach jest równie niebezpiecznie co na wodzie.

Nie widzę sensu w poszerzaniu zakresu obowiązkowych uprawnień. Przecież chodzi o to by tz reglamentacji było mniej , by ewentualne patenty , stopnie były dobrowolne. Kompletnie nie rozumiem kierunku w jakim podąża Twe rozumowanie.

Piotr Siedlewski

Pokazuję tylko pewną nielogiczność i nierówne traktowanie dwóch grup społecznych: żeglarzy-amatorów i turystów-amatorów. Działają w podobnych warunkach, bo i na wodzie i w górach może być niebezpiecznie, w obu przypadkach trzeba posiadać pewne minimum wiedzy i umiejętności, żeby poradzić sobie w trudniejszych warunkach, w obu przypadkach można być odpowiedzialnym nie tylko za siebie, ale i za życie innych (cały czas mówię o amatorskim, niekomercyjnym wycieczkowaniu, czy to wodnym czy górskim). Ale w przypadku turysty górskiego jest pełne przyzwolenie, by sobie chodził w jakich chce górach, przy jakiejkolwiek pogodzie i nawet nie sugeruje się nakładania jakichkolwiek ograniczeń, a w przypadku turysty wodnego pozwala mu się (a i to często z trudem) na mały jachcik, blisko brzegu, za dnia... Dlaczego? Skąd ta różnica w sposobie myślenia? Niech patenty żeglarskie będą czymś w rodzaju odznak GOT-u, chwałą dla chwały, a nie koniecznością, żeby móc popływać czymś nieco większym, czy nieco dalej.

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowanie od: Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 gru 2012, o 11:40 
*** Ban ***

Co biedny żuczek mogę. Świat jest pełen niegodziwości. W pełni bólu łącze się z Tobą, ale cały czas nie rozumiem dlaczego posiadacz patentu za którym stoi powaga państwa reprezentującego nas wszystkich, posiadacz patentu uprawniającego do poruszania się jachtem o Lc do 12m na wodach morskich do 2 Mm od brzegu nie powinien mieć w zakresie wymagań egzaminacyjnych podstaw wzywania pomocy i kontaktu z służbami, które na tym akwenie z założenia są zobowiązane do niesienia pomocy.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona