Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lip 2025, o 21:05

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2013, o 17:04 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
ra_dek napisał(a):
Ludzie chcą i będą się szkolić.
I oby Twoje słowa ciałem się stały! (nie urażając nikogo)! Nie ze względu na dochody szkół, a ze względu na szeroko rozumiane bezpieczeństwo na wodzie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 18:12 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
doktor napisał(a):
Jacek Woźniak napisał(a):
Macie racje zwiódł mnie program szkolenie PZŻ w którym ileś tam obowiązkowych godzin przypadało na szkolenie "teoretyczne" a czytając anonsy szkolicieli nie natrafiłem na informację w rodzaju: teorię omawiamy wieczorem w messie przy szklance herbatki.

Myślisz, że o takim podejściu do teorii decydował program, albo obowiązkowość szkolenia?

A jeśli nie to co, lenistwo decydowało? ;)
Przepraszam ale wyprowadźcie mnie z błędu i powiedzcie jak to w końcu było? Szkolono według obowiązującego schematu na obowiązkowe stopnie czy nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 18:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
el szaman napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Wiesz także doskonale Wojtku, iż wiek 16 oraz 18 lat wynika z granicy odpowiedzialności w PL

A tak gwoli informacji - jaki przepis stanowi o granicy 16 lat? Bo wiem o 13 i 18, ale 16?

Jest jakiś przepis karny, ustalający ograniczoną odpowiedzialność karną osób, które ukończyly 16 rok życia - ale z tego co wiem, nie o ten przpis chodziło przyustalaniu wymogów wieku dla uzyskania "patentu" ż.j.

Myślę, że właściwym tropem jest raczej wiadomosć, że urzędnicy MSiT tworząc projekt "grudniowy" w dużym stopniu wspierali się rezolucją europejskiej komisji ekonomicznej ONZ - dotyczącą ICC. A warunkiem brzegowym otrzymania certyfikatów ICC jest właśnie skończenie 16 lat i egzamin.
Nieletni, którzy nie ukończyli 16 roku życia, nie otrzymują zatem uprawnień w żadnym z krajów, gdzie przyjęto ICC. Lista państw ktore przyjęły ICC jest na końcu tego dokumentu:
http://www.unece.org/fileadmin/DAM/tran ... 7-re1e.pdf

Oczywiście nasi urzędnicy nie byliby sobą, gdzyby prostych założeń ONZ-towskiego ICC nie pokomplikowali iście brokowo, rozpisując więcej stopni niż przewidziano w rezolucji i wprowadzajc nieznane w niej bariery, w tym "rzutem na taśmę" nową barierę wieku dla sternika...

BTW
Standardowo poziom certyfikacji ICC obejmuje "M" (motorized craft), "S" (sailing craft), oraz "I" (inland waters) oraz "C" (coastal).
Wymagania egzaminacyjne na wszystkie w/w poziomy i akweny zajmują ledwo jedną stronę mocno rozstrzelonym drukiem...
I tyle...bo po co więcej :lol:
W ONZ o regulowaniu żeglowania poza obszarem "coastal" nawet nie myślano - bo znowu - po co właściwie...

Ewentualne ograniczenie wielkości jachtu na morzu pozostawiono poszczególnym państwom, najcześciej bywa to dla jachtów żaglowych 20-24m lub 50-100GT, wobec motorowych na ogół surowiej.
Anyway - 16 lat to granica przyjęta w rezolucji KE ONZ dla wszystkich poziomów certfikacji...
Dla przykładu jak wygląda papier zgodny z ICC - Irlandia:
Załącznik:
ir_icc.jpg
ir_icc.jpg [ 42.49 KiB | Przeglądane 7425 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 17 mar 2013, o 18:42 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 18:41 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Jacek Woźniak napisał(a):
ins napisał(a):
[...

Roman K napisał(a):
...

Macie racje zwiódł mnie program szkolenie PZŻ w którym ileś tam obowiązkowych godzin przypadało na szkolenie "teoretyczne" a czytając anonsy szkolicieli nie natrafiłem na informację w rodzaju: teorię omawiamy wieczorem w messie przy szklance herbatki.

Nie bardzo rozumiem .
Jeśli szkolę w klubie mając do dyspozycji salę , projektor multimedialny, dostęp do internetu, materiałów edukacyjnych to lepsze efekty osiągnę trzymając - po zejściu z wody po 8 godzinach pływania - moich klientów wieczorami w mesie jachtu przy herbacie? Zamiast podać im herbatę w o wiele wygodniejszym do jej spożywania miejscu?

Z kolei jeśli organizuje się szkolenie rejsowe to opowieści o tym że teorie w mesie przy herbacie są delikatnie mówiąc pier....em banałów. Bo niby gdzież miał bym wówczas prowadzić zajęcia. Z Bałtyku specjalnie jeździć do Poznania na salę z projektorem?

Mógłbyś mi wyjaśnić meandry jakimi podąża Twój umysł w pogoni za ideałem szkolenia?
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 18:56 

No to aby usystematyzować.

Art 10 i 11 KC stanowią, że pełną zdolność prawną uzyskuje się z chwilą uzyskania pełnoletności, a tę - z pewnymi wyjątkami, np. ustanowionymi chociażby w art. 10 KRiO -uzyskuje się z chwilą ukończenia lat 18.

Art. 12 KC wprowadza granicę wiekową dla osób poniżej 13 roku życia nie dając im zdolności do czynności prawnych.

Art. 15 KC stanowi, że osoby powyżej 13 roku życia do czasu uzyskania pełnoletności mają tzw. ograniczoną zdolność do czynności prawnych.

i na koniec tych uproszczonych przytoczeń pozwolę sobie zacytować wspomniany przez poprzednika zapis Art. 10 KK:

Cytuj:
Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.

§ 2. Nieletni, który po ukończeniu 15 lat dopuszcza się czynu zabronionego określonego w art. 134, art. 148 § 1, 2 3, art. 156 § 1 3, art. 163 § 1 3, art. 166, art. 173 § 1 3, art. 197 § 3, art. 252 § 1 2 oraz w art. 280, może odpowiadać na zasadach określonych w tym kodeksie, jeżeli okoliczności sprawy oraz stopień rozwoju sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste za tym przemawiają, a w szczególności, jeżeli poprzednio stosowane środki wychowawcze lub poprawcze okazały się bezskuteczne

A więc moje pytanie jest nadal aktualne (choć raczej nie braci żeglarskiej winno być skierowane): gdzie w polskim prawie znajduje się jakaś magiczna granica 16 lat, która zmusza ministerstwo do takich a nie innych ustanowień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 19:07 

Podziękował : 1625
Otrzymał podziękowań: 2375
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
pierdupierdu napisał(a):
Nieletni, którzy nie ukończyli 16 roku życia, nie otrzymują zatem uprawnień w żadnym z krajów, gdzie przyjęto ICC. Lista państw ktore przyjęły ICC jest na końcu tego dokumentu:

Polska nie przyjęła ICC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 19:16 

Wojciech1968 napisał(a):
Polska nie przyjęła ICC.

Dokładnie tak, więc te 16 lat w polskich przepisach nie ma chyba żadnego konkretnego umocowania w prawie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 19:44 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
pierdupierdu napisał(a):
Lista państw ktore przyjęły ICC jest na końcu tego dokumentu:

Czyli rewelka - ani nie są honorowane zagraniczne certyfikaty krajowe ani certyfikat oenzetowski ICC... normalnie Korea Północna :lol:

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 19:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
el szaman napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Polska nie przyjęła ICC.

Dokładnie tak, więc te 16 lat w polskich przepisach nie ma chyba żadnego konkretnego umocowania w prawie...

A może zanim przyjmie się ICC trzeba najpierw próbować budowy systemu kompatybilnego z wymaganiami ICC?
Tyle, że na skutek nacisków różnych - tym razem nastąpiło zaledwie lekkie zbliżenie do idei ICC...
Cóż - całe szczęście, że rozporządzenia nie są wieczne :mrgreen:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

AndRand napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Lista państw ktore przyjęły ICC jest na końcu tego dokumentu:

Czyli rewelka - ani nie są honorowane zagraniczne certyfikaty krajowe ani certyfikat oenzetowski ICC... normalnie Korea Północna :lol:

Masz talent do głupich, niespójnych logicznie wniosków.
Na terytorium Polski są uznawane uprawnienia uzykane w innych państwach w zakresie określonym w stosownym dokumenciw, który je potwierdza.
To, że jakiś pojedynczy grupowicz ma tak prostym przepisem jak art 37a ust 6 ust o zegl śródlądowej jakiś prywatny, zrozumiały tylko dla niego problem, nie oznacza, że uprawnienia potwierdzone certyfikatami zgodnymi z ICC nie są w Polsce "honorowane".

Hmmm... może powineneś odbyć wycieczkę reedukacyjną do Korei Północnej? :mrgreen:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 20:07 

pierdupierdu napisał(a):
Na terytorium Polski są uznawane uprawnienia uzykane w innych państwach w zakresie określonym w stosownym dokumenciw, który je potwierdza.
To, że jakiś pojedynczy grupowicz ma tak prostym przepisem jak art 37a ust 6 ust o zegl śródlądowej jakiś prywatny, zrozumiały tylko dla niego problem, nie oznacza, że uprawnienia potwierdzone certyfikatami zgodnymi z ICC nie są w Polsce "honorowane".

Hmmm... może powineneś odbyć wycieczkę reedukacyjną do Korei Północnej? :mrgreen:

Ponieważ inne kraje uprawnień nie dają więc ich dokumenty, jako potwierdzające kompetencje a nie nadające uprawnienia, nie mogą być honorowane.
Do tego mam odpowiedź z MSiT, że certyfikat kompetencji ISSA z pewnością nie może być honorowany. Więc trudno się spodziewać innej odpowiedzi w przypadku ICC.

Całość załatwiłoby stwierdzenie ministra w rozporządzeniu, że świadectwa kompetencji UPRAWNIAJĄ.

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 20:13 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Przeciez Donkowe dobrze wiedza, od wielu lat, ze nie podpisali ICC! Tylko dlaczego nic nie robia, w tej sprawie?

Pzdr

AJKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 20:14 

Podziękował : 876
Otrzymał podziękowań: 1923
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AndRand napisał(a):
Całość załatwiłoby stwierdzenie ministra w rozporządzeniu, że świadectwa kompetencji UPRAWNIAJĄ.

Przecież to utopia jest. Jak sobie wyobrażasz zapis w prawie? "Uznawane są dowolne papiery wydawane w dowolnym kraju przez dowolny podmiot w zakresie na nich wypisanym"? Jedyna droga do zniesienia obowiązku patentowego to... zniesienie obowiązku patentowego, a nie jakieś takie konstrukcje. Jeżeli ustawodawca przewidział obowiązek patentowy to wydający rozporządzenie nie może napisać, że patent se może każdy sam wystawić na dowolne uprawnienia. Taki lub jak wyżej zapis byłby próba kpiny z prawa (bo jutro ja zacząłbym wydawać "certyfikaty WB" (nie mylić z VB)). Mimo, że uważam, iż obowiązek patentowy jest niepotrzebny, to Twoje propozycje czytam ze... zdziwieniem.

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 20:19 

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
AndRand napisał(a):

Przecież to utopia jest. Jak sobie wyobrażasz zapis w prawie? "Uznawane są dowolne papiery wydawane w dowolnym kraju przez dowolny podmiot w zakresie na nich wypisanym"? Jedyna droga do zniesienia obowiązku patentowego to... zniesienie obowiązku patentowego, a nie jakieś takie konstrukcje. Jeżeli ustawodawca przewidział obowiązek patentowy to wydający rozporządzenie nie może napisać, że patent se może każdy sam wystawić na dowolne uprawnienia. Taki lub jak wyżej zapis byłby próba kpiny z prawa (bo jutro ja zacząłbym wydawać "certyfikaty WB" (nie mylić z VB)).

Nie mnie pytaj dlaczego w naszej USTAWIE jest obowiązek patentowy.

Tam gdzie jest VBr jest lista honorowanych certyfikatów.
Oponowanie na zasadzie, ze to zwiększa liczbę patentów zamiast zmniejszać jest nieporozumieniem - wiele certyfikatów o pokrywającym się zakresie nie oznacza przecież zwiększenia drabinki stopni, wręcz przeciwnie.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 20:55 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
el szaman napisał(a):
Może następnym razem (bo teraz chyba środowisko poniosło raczej klęskę - no może poza jednym sukcesem: wreszcie zniesienie obowiązkowych szkoleń!) uda się to naprawić. Jestem za dobrowolnością patentową i tym samym szkoleniową, ale jeśli jakieś patenty wprowadzamy, to nie zamykajmy drzwi młodemu narybkowi.

Grzegorz
Po kolei - nie my proponowaliśmy 16 lat i niestety nie udało nam się tego nie wprowadzić w życie i to jest jedyna nasza porażka.
A tak poza tym to uważam, że osiągnęliśmy - w stosunku do realnych zamierzeń - jakieś 95 % sukcesu.
- udało się z zaświadczeniami lekarskim
- udało się drabinkę stopni skrócić tak naprawdę do dwóch - jeden na śródlądzie i jeden na morze bo patenty kapitańskie to tak naprwde nieliczni będą potrzebować.
- udało się z obligiem szkolenia
Wiedzieliśmy, że teraz więcej się nie uda i nawet nie próbowaliśmy specjalnie więcej osiągnąć.
Będziemy na pewno jeszcze działać ale nie teraz - jesteśmy także na za brakiem obowiązkowych patentów i certyfikatów a dobrowolne niech sobie będą jakie chcą.
Myślę Grzegorz, że powinieneś dołączyć do naszych działań w praktyce i wtedy będzie Ci łatwiej ocenić ich realność - a w każdym razie zapraszamy do tego bo bez tego wydaje mi się, że wszelkie oceny klęski lub sukcesów są obarczone dużymi błędami oceny z boki.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:26 

bury_kocur napisał(a):
Grzegorz
Po kolei - nie my proponowaliśmy 16 lat...

Przykro mi, jeśli zostałem źle odebrany - przepraszam, jeśli tak się stało!

Nie było moją intencją krytykowanie, a jedynie taka mała próba omówienia niektórych osiągnięć czy porażek. Uważam, że włożyliście dużo pracy i od początku wyrażałem temu podziw :). "Reportaż" z dyskusji śledziłem na bieżąco, więc mniej więcej wiem, jak przebiegała.

Myślę jedynie, że źle się stało, że ktoś ostatecznie wpisał te nieszczęsne 16 lat i dywagowałem tylko kogo i dlaczego diabeł podkusił (nawiasem mówiąc granica 14 lat też nie ma żadnego uzasadnienia prawnego, jedynym logicznym byłoby 13) do ostatecznego przyjęcia takiej granicy.

Przyznam też, że z prawnego punktu widzenia nie uważam walki o wprowadzenie oświadczeń w miejsce zaświadczeń za rozwiązanie rozsądne. Myślę, że nie uda się tego wprowadzić (ale może się zdziwię - nie takie kurioza w polskim prawie funkcjonują). Powód - jak już ktoś zauważył: np rodzic NIE MA UPRAWNIENIA do wystawienia takiego zaświadczenia. Fakt, że zdobywanie zaświadczeń lekarskich było fikcją jest niepodważalny. Ale wprowadzanie drugiej fikcji w miejsce poprzedniej w moim odczuciu jest złą drogą...

Niewątpliwym sukcesem jest zniesienie obowiązkowych szkoleń - pisałem już o tym.
Również skrócenie drabinki to duży postęp, choć osobiście może bym ją nieco inaczej ustawił, ale to tylko moje osobiste odczucia - zgadzam się jednak, że tak jest dużo lepiej niż było.

Największym Waszym sukcesem jest fakt, że wreszcie w procesie legislacyjnym zaczynają brać udział ludzie mający z daną dziedziną do czynienia codziennie, a jednocześnie obiektywni. Odsunięcie monopolu PZŻ, choć może tym razem jeszcze nie całkowite, to coś, w co nie wierzyłem, że się uda. I za to dziękuję!

Z pewnością jest jeszcze dużo do zrobienia, ale najważniejsze, że udało się ruszyć "z posad bryłę świata"! ( :D )

Do ewentualnych dalszych prac chętnie się przyłącze, jak wiesz być może chociażby z tego forum, działanie pro publico bono nie jest mi obce... Pomimo, że personalnie wszelkie te zmiany mnie już raczej nie dotyczą, to chętnie pomogę w ramach moich skromnych możliwości
Trudnością może być odległość, ale dziś, w dobie internetu... Jeśli tylko będę się mógł na coś przydać, to zrobię to z wielką chęcią. Jeśli uznasz, że w czymś mogę w przyszłości pomóc, to po prostu pisz :).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:37 

bury_kocur napisał(a):
A tak poza tym to uważam, że osiągnęliśmy - w stosunku do realnych zamierzeń - jakieś 95 % sukcesu.

Myślę, ze to interesuje może kilka zainteresowanych osób z forum co jest klęską, a co sukcesem w stosunku do zamierzeń.

Dla pozostałej rzeszy żeglarzy liczy się jaka będzie rzeczywistość prawna po przyjęciu rozporządzenia - na razie szykuje się monopol patentowy.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:50 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
AndRand napisał(a):
Dla pozostałej rzeszy żeglarzy liczy się jaka będzie rzeczywistość prawna po przyjęciu rozporządzenia - na razie szykuje się monopol patentowy

Ale jest to patent dający bardzo duże uprawnienia i łatwo osiągalny. Jeszcze raptem osiem lat temu, aby uzyskać taki patent (mors) trzeba było, że aż mi się nie chce pisać.
W każdym razie same koszty to zdrowo ponad 10 000 zł.
To jest gigantyczny postęp.
A Tobie akurat AndRand guzik da brak obowiązku patentowego, no chyba, że sobie kupisz jacht morski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:53 

Dlatego mnie taki priorytet na bezpatencie dziwi.
Moim zdaniem priorytetem jest: łatwość dostępu do pływania na jachtach pod polską banderą - dla Polaków i cudzoziemców.

Monopol patentów PZŻ bardzo tę łatwość ogranicza.
Brak monopolu patentów PZŻ bardzo tę łatwość powiększa - i dla Polaków i dla cudzoziemców.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 17 mar 2013, o 21:54 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:53 

AndRand napisał(a):
Myślę, ze to interesuje może kilka zainteresowanych osób z forum co jest klęską, a co sukcesem w stosunku do zamierzeń.

Jeźeli innych to nie interesuje to faktycznie nie warto o tym pisać tutaj a dyskusję można przenieść na zamknięte grono i nie będzie zawracania głowy tutaj.

AndRand napisał(a):
Dla pozostałej rzeszy żeglarzy liczy się jaka będzie rzeczywistość prawna po przyjęciu rozporządzenia - na razie szykuje się monopol patentowy.

Czyli nic nowego.
A wiec swoje sukcesy pozostawimy naszej ocenie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:55 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
AndRand napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
na razie szykuje się monopol patentowy.

Którego do tej pory nie było oczywiście? No to się nie spisaliśmy...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 21:57 

bury_kocur napisał(a):
Czyli nic nowego.
A wiec swoje sukcesy pozostawimy naszej ocenie.
Pzdr
Kocur

Nie wiem dlaczego mamy się tak ograniczać tylko do tego grona i dlaczego ktoś przyjmuje efekt prac nad rozporządzeniem jako "się spisaliśmy".
p. Brachfogel z MSiT napisał(a):
W zakresie certyfikatów ISSA, ta organizacja podaje na swojej stronie że jej certyfikaty to certyfikaty umiejętności a nie uprawnienia. Oznacza to, że poświadczają one posiadanie umiejętności i nie nadają żadnych praw.

To chyba potrafi każdy ocenić. Certyfikaty kompetencji NIE BĘDĄ (w proponowanym stanie prawnym) w Polsce honorowane.

Ja poczekam co p. Brachfogel odpowie w urzędowym terminie na kwestię listy honorowanych certyfikatów.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:03 

AndRand napisał(a):
Moim zdaniem priorytetem jest: łatwość dostępu do pływania na jachtach pod polską banderą - dla Polaków i cudzoziemców.

A proszę przypomnij mi jaki jest Twój wkład w realizację powyższego ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:05 

przyznać Ci order?

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:08 

AndRand napisał(a):
dlaczego ktoś przyjmuje efekt prac nad rozporządzeniem jako "się spisaliśmy".

Ponieważ - aby nie denerwować np. Ciebie - pozwolimy sobie NASZE sukcesy pozostawić naszej ocenie a Ty swoje sukcesy w tej materii możesz także pozostawić swojej ocenie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:09 

AndRand napisał(a):

Zajęliśmy się tymi pierwszymi, bo dla nas TO jest priorytet. Cudzoziemcy sobie poradzą mam wrażenie. Nie rozumiem natomiast Twej wyolbrzymionej w tym i poprzednich wątkach troski o tychże cudzoziemców - masz zamiar zrezygnować z polskiego obywatelstwa?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:10 

bury_kocur napisał(a):
Ponieważ - aby nie denerwować np. Ciebie - pozwolimy sobie NASZE sukcesy pozostawić naszej ocenie a Ty swoje sukcesy w tej materii możesz także pozostawić swojej ocenie.
Pzdr
Kocur

Mnie NIE INTERESUJĄ niczyje sukcesy ani porażki w tej materii.

Mnie interesuje stan prawny, który pozwala pływać na jachtach w najłatwiejszy sposób największej liczbie osób.

Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 17 mar 2013, o 22:11 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:11 

AndRand napisał(a):
przyznać Ci order?

Mnie ???
A cóż ja malućki zrobiłem takiego wielkiego, żeby od razu z orderami ???
:lol: :lol: :lol:
Ja prosty człek jestem...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:12 

AIKI napisał(a):
Zajęliśmy się tymi pierwszymi, bo dla nas TO jest priorytet. Cudzoziemcy sobie poradzą mam wrażenie. Nie rozumiem natomiast Twej wyolbrzymionej w tym i poprzednich wątkach troski o tychże cudzoziemców - masz zamiar zrezygnować z polskiego obywatelstwa?

Zobaczę jakie są wymagania na różne certyfikaty i zrobię taki, który będzie mi najbardziej pasował.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:14 

AndRand napisał(a):
Mnie interesuje stan prawny, który pozwala pływać na jachtach w najłatwiejszy sposób największej liczbie osób.

No to stwórz taki stan prawny, który Cie zadowoli.
Jak już swój na swój prywatny użytek stworzyłem a całość czasu, który poświęcam na zagadnienie prawodawstwa wodnego w PL wykonuję tylko hobbistycznie PRO PUBLICO BONO ale nie dla tłumu na jednym jachcie bo to bez sensu...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 22:17 

AndRand napisał(a):
AIKI napisał(a):

Zobaczę jakie są wymagania na różne certyfikaty i zrobię taki, który będzie mi najbardziej pasował.

No i rób! Najlepiej taki, żebyś się nauką nie przemęczył, bo z dotychczasowej dyskusji wynika, że trudno Ci do głowy cokolwiek włożyć...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona