Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 02:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:07 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
pierdupierdu napisał(a):
Ale wiesz, że po to by zyskać prawo prowadzenia większości jachtów brytyjskich, szwedzkich, francuskich (i wielu innych, nie tylko motorowych ale i żaglowych...) - nie trzeba w ogóle żadnego "patentu"?
Jacht może bowiem prowadzić nie tylko "zwykły sternik jachtowy który uzyskał stopień MSJ" ale również .... zwykły obywatel, ba - zwykły człowiek.
I bardzo dobrze. Napisałem "zwykły sternik jachtowy" w odniesieniu do procedury jaka teraz istnieje. Można przyjąć, że istnieją osoby którzy mają stary patent SJ, a nigdy nie manewrowali jachtem na silniku w porcie. A taki patent mogą wymienić na MSJ. Ale ok jest możliwość i niech tak zostanie.
----------------------------
Wypowiedź KOCURA pozostawię bez komentarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:27 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Leszek napisał(a):
Można przyjąć,

Leszku, mam różne papiery zawodowe i mimo że mam uprawnienia to się paru rzeczy nie tykam bo uważam,że nie umiem.Jeśli będę musiał to się nauczę. :D

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowania - 2: kmr, Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:36 

piotr6 napisał(a):
Leszek napisał(a):
Można przyjąć,

Leszku, mam różne papiery zawodowe i mimo że mam uprawnienia to się paru rzeczy nie tykam bo uważam,że nie umiem.Jeśli będę musiał to się nauczę. :D
Piotrze, taka postawa jest godna naśladownictwa. Ja nie rozumiem tylko agresji w niektórych wypowiedziach. Ale takie już są te forumowe dywagacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 19:38 

Leszek napisał(a):
taka postawa jest godna naśladownictwa

Leszku,raczej to normalne,to się nazywa rozsądek i choć paru debili się może zdarzyć to jednak większość to ma :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:07 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Leszek napisał(a):
Można przyjąć, że istnieją osoby którzy mają stary patent SJ, a nigdy nie manewrowali jachtem na silniku w porcie.

No widzisz Leszku - naskoczyłeś na mnie na PW a mnie przez myśl nie przeszło, iż ktoś może mieć patent Morskiego Sternika Jachtowego i nie umieć manewrować jachtem na silniku.
Nawet przy starym SJ też raczej rzecz niespotykana.
Jak dla mnie to tak jakby ktoś napisał, że ma stare prawo jazdy ale obecnie samochodami jeździć nie potrafi.
Może to wynika z tego, że pływałem i pływam dużo a nawet bardzo dużo i zawsze.
Po prostu nie rozumiem, jak można mieć patent sternika i nie umieć pływać na silniku.
Dla mnie pływanie jest tak naturalne jak chodzenie.
Opisałeś jakąś przedziwną jak dla mnie historię i stąd moja odpowiedź.
No ale jak widać są i takie rzeczy na świecie ....
Nie miej mi za złe takiej reakcji ... :oops: bo to sytuacja dla mnie dziwna...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Ostatnio edytowano 17 gru 2014, o 20:22 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:22 

Może mieć,mam takiego kolegę. Na morzu nie pływa a jedynie na jeziorze w strefie ciszy.
Zresztą całkiem mu idzie regaty wygrywa itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 21:01 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Leszek napisał(a):
Ja nie rozumiem tylko agresji w niektórych wypowiedziach.

A zacytujesz? Może na początek kilka przykładów szczególnie agresywnych wypowiedzi z tego wątku?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 21:04 

Podziękował : 883
Otrzymał podziękowań: 1942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
pierdupierdu napisał(a):
A zacytujesz, może na początek te szczególnie agresywne?

Też ciekaw jestem, szczególnie że moja była pierwsza...

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 21:26 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Leszek napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Ale wiesz, że po to by zyskać prawo prowadzenia większości jachtów brytyjskich, szwedzkich, francuskich (i wielu innych, nie tylko motorowych ale i żaglowych...) - nie trzeba w ogóle żadnego "patentu"?
Jacht może bowiem prowadzić nie tylko "zwykły sternik jachtowy który uzyskał stopień MSJ" ale również .... zwykły obywatel, ba - zwykły człowiek.
I bardzo dobrze. Napisałem "zwykły sternik jachtowy" w odniesieniu do procedury jaka teraz istnieje. Można przyjąć, że istnieją osoby którzy mają stary patent SJ, a nigdy nie manewrowali jachtem na silniku w porcie. A taki patent mogą wymienić na MSJ.

No i...?
Przecież "patent" JStM również nie "wymieniony na MSJ" daje uprawnienia do prowadzenia jachtów motorowych do 18m LOA - z samej tylko litery prawa:
http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2013/460/1
&13 ust.2
Wymienianie patentów żeglarskich na motorowodne jest jedynie konsekwencją idiotycznie napisanego prawa... a dokładniej - konsekwencją pominięcia tych uprawnień we wzorach dokumentów zwanych "patentami"...

Poza tym - pomijasz to, co najbardziej istotne - czyli bzdurę, jaką jest sprowadzenie w Polsce "patentów" do roli obligatoryjnych "pozwoleń na pływanie" - dla żeglarzy czy motorowodniaków, pływających wyłącznie dla własnej przyjemności.
A przecież każdy Polak może prowadzić dowolny jacht - i mniejsza czy motorowy czy żaglowy. Jeżeli nie jest to jego działalność zawodowa - to istotne jest tylko to, czy umie taki jacht prowadzić!
Warunek - na rufie jachtu który prowadzi "bezpatentowiec" powiewać powinna bandera dowolnego państwa, w którym papierek zwany "patentem" nie stał się fetyszem... wraz z "procedurą, jaka teraz istnieje".

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Były user, kmr
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 21:45 

pierdupierdu napisał(a):
No i...?

Ja już dawno napisałem na forum, że jestem za swobodną żeglugą i patenty mnie nie interesują. A to, że napisałem swoje zdanie na ten konkretny przykład, jest zupełnym przypadkiem. Sorry, ale tyle z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 22:31 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: jsm+msm, sternik jachtowy p.u.
Leszku nie obraź się ale
Leszek napisał(a):
A to, że napisałem swoje zdanie na ten konkretny przykład, jest zupełnym przypadkiem.

to co podkreśliłem w Twojej wypowiedzi odebrałem jako tyczącą się mnie uwagę.
Niepotrzebnie brniesz w obronę tego w/w podkreślenia.
Tak się składa, że podzielam zdanie w zasadzie wszystkich przedpiśców, którzy byli uprzejmi podzielić się uwagami w tym wątku.
Niepotrzebnie mieszasz dwa różne systemy walutowe.
Obowiązek patentowy i umiejętności którymi powinien dysponować każdy kto "nabył prawa wynikające z obowiązku patentowego" ponieważ
pierdupierdu napisał(a):
Poza tym - pomijasz to, co najbardziej istotne - czyli bzdurę, jaką jest sprowadzenie w Polsce "patentów" do roli obligatoryjnych "pozwoleń na pływanie" - dla żeglarzy czy motorowodniaków, pływających wyłącznie dla własnej przyjemności.

Dla mnie patent to nie potwierdzenie kompetencji ale administracyjne pozwolenie na czym i gdzie mogę się poruszać po wodzie czyli np. 18m i wody morskie. Z patentu niestety nie zawsze wynikają umiejętności
Równocześnie przedstawiając to w taki sposób
Leszek napisał(a):
Z tym patentem MSM, to trochę nie tak. Dla mnie, to nieporozumienie. Jacht motorowodny zwany kolokwialnie "motorówką" nie jest taki prosty w prowadzeniu. Zwykly sternik jachtowy który uzyskał stopień MSJ może nie mieć pojęcia o manewrowaniu typowym jachtem motorowym.

stawiasz się w roli przesadnie troskliwego nieomalże przedstawiciela pewnego związku, który ma niestety monopol na wydawanie omawianych patentów i próbuje nadal "troskliwie opiekować się żeglarstwem rekreacyjnym" za odpowiednie profity.

I na koniec odpowiadając częściowo także Buremu Kocurowi, ja znam poziom swoich umiejętności lub ich braku. W zamierzchłych czasach zaliczyłem w Trzebieży manewrówkę na jsm z prowadzenia jachtu pod żaglami i na silniku. Było to niestety tak dawno, że połowę przyszłego urlopu przeznaczę prawdopodobnie na jakiś kurs manewrowy w Gdyni, Górkach itp. ponieważ zmienił się osprzęt, silniki i ich oprzyrządowanie, doszło sporo szpejów na wyposażeniu jachtów jakieś rolery, lazy jacki, plottery, solary etc. i muszę to jakoś ogarnąć a także ponownie wyczuć inercje, efekt śruby lewo- oraz prawoskrętnej itd. czyli praktyka.
Acha i jeszcze jedno. Te powyżej opisaną swoją reedukację nie będę musiał prowadzić pod kątem baczność/ ZDANIA EGZAMINU /spocznij bo ja Psze Pana mam już wszystkie potrzebne mi pozwolenia administracyjne-patenty.

I nikt nie musi mi przypominać o tym.

Tak, tak Bury Kocurze będę sternikiem opatentowanym, który sam zdaje sobie sprawę że chyba w tej chwili z marszu nie potrafi pewnie i bezpiecznie manewrować tak np. 10m jachtem. Ale siem nie dam. :oops: :mrgreen:

A poza tym gdyby nawet to każdy może ubiegać się o nagrodę Darwina. To wolny kraj.

Za ten post autor ryszard555 otrzymał podziękowania - 2: Były user, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 22:46 

ryszard555 napisał(a):
...stawiasz się w roli przesadnie troskliwego nieomalże przedstawiciela pewnego związku, który ma niestety monopol na wydawanie omawianych patentów i próbuje nadal "troskliwie opiekować się żeglarstwem rekreacyjnym" za odpowiednie profity.

Przepraszam, ale to grube nieporozumienie. Zły adres. Jeszcze raz oświadczam: Mnie patenty i ten związek nie interesują. Interesuje mnie to, co napisał Piotr.
piotr6 napisał(a):
mam różne papiery zawodowe i mimo że mam uprawnienia to się paru rzeczy nie tykam bo uważam,że nie umiem.Jeśli będę musiał to się nauczę.

Pozdrawiam Wszystkich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 22:54 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: jsm+msm, sternik jachtowy p.u.
Leszku zacząłem swój poprzedni post od przeprosin i teraz jeszcze raz Ciebie przepraszam.
Nie bierz dosłownie do siebie tego co napisałem. Tylko jak się to czyta z boku (tylko nie zboku :rotfl: ) to co napisałeś to tak to wyglądało.
Jeszcze raz very sorry :green:

Sie qrcze Wersal zrobił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 23:04 

pierdupierdu napisał(a):
Leszek napisał(a):
Ja nie rozumiem tylko agresji w niektórych wypowiedziach.

A zacytujesz? Może na początek kilka przykładów szczególnie agresywnych wypowiedzi z tego wątku?

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
A zacytujesz, może na początek te szczególnie agresywne?

Też ciekaw jestem, szczególnie że moja była pierwsza...

Przepraszam za moją wypowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 23:22 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
ryszard555 napisał(a):
będę sternikiem opatentowanym, który sam zdaje sobie sprawę że chyba w tej chwili z marszu nie potrafi pewnie i bezpiecznie manewrować tak np. 10m jachtem. Ale siem nie dam.

Ryszardzie.
Bardzo miło jest słyszeć, iż jesteś człowiekiem mającym świadomość, iż posiadasz dość spore uprawnienia i jednocześnie zdajesz sobie sprawę z potrzeby doskonalenia swoich umiejętności.
To cena cecha.
Bardzo cenię takich ludzi bo nikt nie jest doskonały i wszyscy cały czas czegoś tam się uczymy ... - ja też ...
Szkolę często ludzi mocno opatentowanych, którzy wprost przyznają się do braków w praktyce co widać już w pierwszym wykonywanym manewrze podchodzenia np. rufa do kei.
Także pływaj i ucz się :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2