Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 18:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2010, o 22:03 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wojtek, to było super !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 22:18 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
marekkvk napisał(a):
Ale coś chyba niektórym nie pasuje rejestracja i polska bandera . Powtórzę ; temat jest dla mnie cokolwiek obcy , rozważania niektórych - personalne . Tak to odbieram Catz, jeśli nie ma łapki w dół ( dla mnie) to ja dam ci w górę :wink: bez złośliwości i podtekstów.

Jesli temat jest ci obcy, to po cholere nawolujesz publicznie do "niedygania", nazywasz rozwazania niektorych "personalnymi" i postulujesz czekanie, az sie okaze?
Taki Mariusz i Skipbulba dali z siebie wiele. Mozna sie z nimi nie zgadzac, mozna nawet krytykowac ( choc tego nie lubia :D ), ale kwitowanie ich wysilkow i wypowiedzi stwierdzeniem: "nie dyguj - chlopaki musza sie wygadac" jest skrajnie glupie i nieodpowiedzialne.
I tym glupsze, ze akurat "tenory" zadaly sobie wreszcie trud rozmowy i z "masami" i z "wrogami" :wink:
Twoj tekst daje racje Jurmakowi...i bardzo, ale to bardzo posrednio, takze i PZZ: tenze widzi, ze moze zawsze liczyc na takich jak ty.
Catz
PS lapki to najlepiej trzymac przy sobie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 22:36 
No to co poradzisz Jurasowi lub Radiemu bo on rozpoczął tę dyskusję . A Juras to wszystko zna z innej beczki bo też jest pilotem . Ma kogoś podawać do sądu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 22:41 

marekkvk napisał(a):
No to co poradzisz Jurasowi lub Radiemu bo on rozpoczął tę dyskusję . A Juras to wszystko zna z innej beczki bo też jest pilotem . Ma kogoś podawać do sądu ?

Jurasowi nic - Nie jestem pilotem.
Radiemu radze dorzucac drewna do rozpalonego na wlasne zyczenie ogniska ( nie mylic z dolewaniem oliwy do ognia )
Tobie - nie zajmuj sie sprawami, ktore masz w nosie.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 22:53 
W aeroklubach kilka lat temu przerabialiśmy te same tematy , sporo gadania takiego i takiego. Wszyscy się wygadali i doszliśmy do jakichś tam ustaleń . Może i moje wypowiedzi są głupie i nieodpowiedzialne więc poradż ty (żeglarzowi) - ja pisze raz jeszcze - nie dygaj ucz się z sądami poczekaj :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2010, o 23:02 

marekkvk napisał(a):
W aeroklubach kilka lat temu przerabialiśmy te same tematy , sporo gadania takiego i takiego. Wszyscy się wygadali i doszliśmy do jakichś tam ustaleń . Może i moje wypowiedzi są głupie i nieodpowiedzialne więc poradż ty (żeglarzowi) - ja pisze raz jeszcze - nie dygaj ucz się z sądami poczekaj :wink:

:shock: Napisz po naszemu, albo i po ludzku - aeroklubowego nie znam.
Uczyc sie i czekac z sądami zawsze warto! :D
Catz
PS. "Uczenia sie z sądami" zdecydowanie odradzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 07:16 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Catz napisał(a):
I tym glupsze, ze akurat "tenory" zadaly sobie wreszcie trud rozmowy i z "masami" i z "wrogami"

A nie rozmawiali? Manipulujesz :x

Catz napisał(a):

Twoj tekst daje racje Jurmakowi...i bardzo, ale to bardzo posrednio, takze i PZZ: tenze widzi, ze moze zawsze liczyc na takich jak ty.

Tia... a mnie tylko chodziło o to żeby zanim się rozpocznie jakiś temat poczytać archiwum...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 12:04 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jurmaku - poczytałem archiwum, uwierz mi, ale pomyślałem, że warto by podsumować w jednym miejscu argumenty za i przeciw i rozszerzyć dyskusję o inne askekty, których na forum nie znalazłem. Choćby o kilka, już spisanych wcześniej pytań: Czy przeprowadzaniem egzaminów / wydawaniem patentów powinna się tym zająć administracja państwowa lub samorządowa? Czy warto rozdzielić żeglugę sportową od rekreacyjnej oraz ustanowić dla nich odmienne przepisy (np. znieść całkowicie restrykcje dla jachtów rekreacyjnych)? Czy z jachtów rekreacyjnych powinno wyłączyć się jachty komercyjne, którymi uprawiana jest żegluga na podstawie umowy czarteru? A zatem czy warto rozdzielić żeglugę własnym jachtem (całkowita liberalizacja ws. patentów / rejetracji / przeglądów) od tej jachtem wyczarterowanym (obowiązek posiadania patentu, rejestracji i przeglądów technicznych). Jeśli tak to jakie powinny być limity gabarytowe jachtów w przypadku drugiego rodzaju żeglugi.
Ponadto mam zamiar jeszcze pociągnąć dyskusję ws. nowego bubla naszych rządzących, projektu ustawy o bezpieczeństwie morskim, ale to w topicu, który już istnieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 13:02 

Jurmak napisał(a):
Tia... a mnie tylko chodziło o to żeby zanim się rozpocznie jakiś temat poczytać archiwum...

...a mnie tylko o to, ze po takich tekstach barak entuzjazmu do "kolejnej" dyskusji jest zrozumialy.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Radi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:04 

Ustosunkuję się tylko do żeglarstwa morskiego.
Patenty, likwidacja ich obowiązkowości w żegludze niekomercyjnej. Dotyczy to zarówno żeglugi na jachcie własnym, jak i wyczarterowanym. Pozostawienie obowiązku wiarygodnych patentów dla osób prowadzących rejsy komercyjne.
Przeglądy (KB, wyposażenie) dobrowolne dla jachtów prywatnych. Obowiązkowe dla jachtów w żegludze komercyjnej, w tym dla firm czarterowych.
Rejestracja, obowiązkowa, ale "łatwa, miła i przyjemna".
Podobne zasady mogłyby obowiązywać na śródlądziu z wyłączeniem rejestracji.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 2: Magister, Radi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:09 
No się narażiłes to teraz demokratom :) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:13 

marekkvk napisał(a):
No się narażiłes to teraz demokratom :) :D

Ja ? Dlaczego ? Każdą z tych tez mogę uzasadnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:28 
Szkoda czasu chodz do latarni Starej Zientary :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:35 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
cape napisał(a):
Rejestracja, obowiązkowa, ale "łatwa, miła i przyjemna".
Podobne zasady mogłyby obowiązywać na śródlądziu z wyłączeniem rejestracji.

Dlaczego? (2x)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 16:47 

Rejestracja na morzu, bo nie chciałbym, aby ktokolwiek również nie związany z Polską używał polskiej bandery. Tak rozumiem rejestrację. Taki "pojazd" z polską flagą mógby np dokonać przestępstwa, a z Polską by nie miał nic wspólnego.
Co do drugiego pytania. Kiedy kupujemy rejs np mazurski w komercyjnej firmie to mamy prawo oczekiwać, że prowadzący ma odpowiednie kwalifikacje (to samo na morzu). W końcu my się na tym znać nie musimy. To samo dotyczy komercyjnych jachtów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:01 

cape napisał(a):
Taki "pojazd" z polską flagą mógby np dokonać przestępstwa, a z Polską by nie miał nic wspólnego.

Ty tak poważnie?
Rejestracji nie da się podrobić? To pewnie rejestracja samochodów też zapobiega wykorzystywaniu ich do przestępstw?

przypominam: http://strony.aster.pl/zientara/zbieraj.html#volta

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:05 

Stara Zientara napisał(a):
cape napisał(a):
Taki "pojazd" z polską flagą mógby np dokonać przestępstwa, a z Polską by nie miał nic wspólnego.

Ty tak poważnie?
Rejestracji nie da się podrobić? To pewnie rejestracja samochodów też zapobiega wykorzystywaniu ich do przestępstw?

przypominam: http://strony.aster.pl/zientara/zbieraj.html#volta

Zupełnie poważnie. Podrabiając kwit popełnia się przestępstwo. Jeżeli nie ma kwitu uprawniajacego do użycia polskiej bandery poza Polską, to jakie kryteria przyjmniesz ? Może legalnie użyć jej każdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:09 

cape napisał(a):
Rejestracja na morzu, bo nie chciałbym, aby ktokolwiek również nie związany z Polską używał polskiej bandery. Tak rozumiem rejestrację. Taki "pojazd" z polską flagą mógby np dokonać przestępstwa, a z Polską by nie miał nic wspólnego.

Bogu dzieki, roznym Szwedom i innym Belgom takie pomysly do glow nie przychodza. :wink:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:33 

Catz napisał(a):
cape napisał(a):

Bogu dzieki, roznym Szwedom i innym Belgom takie pomysly do glow nie przychodza. :wink:
Catz

I co z tego wynika ? Nie jestem zwolennikiem ślepego kopiowania jakichkolwiek rozwiązań. Ani szwedzkich, ani z USA gdzie obowiązek rejestracji np jest.

http://www.sail-ho.pl/archiwum/kulinski ... wusa2.html
I chciałbym mieć możliwość ustalenia tożsamości np jachtu s/y Cape, jeżeli bedę to potrzebował.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:39 

Stara Zientara napisał(a):

cape napisał(a):
Jeżeli nie ma kwitu uprawniajacego do użycia polskiej bandery poza Polską, to jakie kryteria przyjmniesz ? Może legalnie użyć jej każdy.

Zapytaj Szwedów :)
Każdy mieszkaniec (niekoniecznie obywatel) Szwecji ma prawo używać szwedzkiej bandery. IMHO też by mi wystarczył kwit za czynsz zamiast rejestracji w Bardzo Ważnym Urzędzie Państwowym albo w Jeszcze Ważniejszym Polskim Związku Sportowym

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:42 

cape napisał(a):
I co z tego wynika ? Nie jestem zwolennikiem ślepego kopiowania jakichkolwiek rozwiązań. Ani szwedzkich, ani z USA gdzie obowiązek rejestracji np jest.

Nic.
Poza tym, ze liczni rodacy moga sobie swobodnie zeglowac pod obcymi banderami, nie spedzajac nikomu snu z oczu.
We Francji tez jest obowiazek rejestracji - taki wlasnie o jakim pisales: "latwy, mily i przyjemny" i bardzo sobie to chwale, ale zegluje pod bialoczerwona :)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:50 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: na kajak
cape napisał(a):
Rejestracja na morzu, bo nie chciałbym, aby ktokolwiek również nie związany z Polską używał polskiej bandery. Tak rozumiem rejestrację.

Mam pytanie? - jacht zarejestrowany np. Szwecja lub Niemcy może pływać pod innymi banderami . Wydaje mi się iż rejestracja jachtu - bandera państwowa - i jakiej narodowości jest prowadzący jacht to są odrębne sprawy
Juras

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 17:56 

Juras napisał(a):
Mam pytanie? - jacht zarejestrowany np. Szwecja lub Niemcy może pływać pod innymi banderami

Nie może.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:10 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
cape napisał(a):
Pozostawienie obowiązku wiarygodnych patentów dla osób prowadzących rejsy komercyjne.
Przeglądy (KB, wyposażenie) dobrowolne dla jachtów prywatnych. Obowiązkowe dla jachtów w żegludze komercyjnej, w tym dla firm czarterowych.

To doprecyzuj jeszcze co TY rozumiesz przez żegluge komercyjną. Nie w celu polemik, tylko dla jasności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:18 

Colonel napisał(a):
To doprecyzuj jeszcze co TY rozumiesz przez żegluge komercyjną. Nie w celu polemik, tylko dla jasności

Wystarczy oprzeć się na Ustawie o Wykonywaniu Usług Turystycznych i na Ustawie o Wykonywaniu Działalności Gospodarczej.
Ale spróbuję po swojemu. Prowadzenie rejsów/wynajem jachtów z założenia nastawiony na zysk w okresie ciągłym. Nie dotyczy to więc okazjonalnego wynajęcie swojego jachtu (również za pieniądze), nie dotyczy organizującego okazjonalnie rejs, choćby na tym zarabiał. Nie miałbym żadnych kłopotów w selekcji ogłoszeń np na naszym forum, na oferty komercyjne i niekomercyjne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:26 
Colonel -- nie co by mnie to mocno podniecało - ale wysyłając własne dziecko na wycieczkę do ?? Berlina - oczekuję : sprawnogo autobus- jacht - kierowca -kap ma uprawnienia , ubezpieczenie, itp , --jak sprawdzisz to na miejscu , jesli jacht nie jest kolegi i on nie kieruje , to chyba znaczy komercja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:44 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
cape napisał(a):
Wystarczy oprzeć się na Ustawie o Wykonywaniu Usług Turystycznych i na Ustawie o Wykonywaniu Działalności Gospodarczej.
Ale spróbuję po swojemu. Prowadzenie rejsów/wynajem jachtów z założenia nastawiony na zysk w okresie ciągłym. Nie dotyczy to więc okazjonalnego wynajęcie swojego jachtu (również za pieniądze), nie dotyczy organizującego okazjonalnie rejs, choćby na tym zarabiał. Nie miałbym żadnych kłopotów w selekcji ogłoszeń np na naszym forum, na oferty komercyjne i niekomercyjne.

..Ustawie o swobodzie działaności gospodarczej, czy jakos tak. Twoje podejście jest takie jak moje.Jeśli już musimy dzielić to na takiej zasadzie.

marekkvk - problem w tym, że ten autobus i trzeźwość kierowcy to ja i tak sprawdzam. I to jest chore:bo chciałbym wysłać dziecko na jachcie z wiarygodnym potwierdzeniem stanu technicznego i wyposązenia i z kapitanem wiarygodnie certyfikowanym.

A wiec pojawia się pytanie jak osiągnąć tę wiarygodnośc w III RP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:51 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ale się robi bicie piany,co to ma znaczyć "jacht komercyjny"? według dawnego znaczenia jacht to jednostka nie komercyjna,służąca tylko pływaniom przyjemnościowym i chyba by najlepiej zostać przy takiej definicji.Jeżeli zaś ktoś chce swoją łódką prowadzić transport ludzi lub towarów to w tym momencie jest to jednostka komercyjna i powinna podlegać pod odpowiedni urząd ,a kapitan takiej jednostki powinien posiadać właściwe uprawnienia zawodowe,odpowiednie do wielkości takiej jednostki jak nie ma takich uprawnień zawodowych na małe jednostki to powinno się je stworzyć (zdaje się że tak jest na śródlądziu),a od jachtów państwo powinno się odp....ić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 18:57 
Peter Pan :piwo:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 mar 2010, o 19:07 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dobrze by było gdyby to chociaż państwo nas doiło, a nie prywatny związek kolesi, który zbija kasę na polskich żeglarzach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona