Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 lip 2025, o 20:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2014, o 16:25 

Podziękował : 878
Otrzymał podziękowań: 1937
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
harbor napisał(a):
- Pan Żeglarz Jachtowy może samodzielnie wyczarterować jacht w Chorwacji
- co więcej, Pan Żeglarz Jachtowy może sobie pływać po okolicznych wysepkach i bawić się wspaniałą pogodą,
- żeby tego było mało, Pan Żeglarz Jachtowy samemu sobie poświadcza staż posiłkując się ewentualnie fakturkami z marin i czarterowni,
- dodatkowo, jak Pan Żeglarz Jachtowy zechce potem podchodzić do stopnia Sternika, może załączyć wypisane przez siebie dokumenty potwierdzające staż i Szanowna Instytucja oprócz tego, że popatrzy na to krzywym okiem to nie powinna robić problemów.

Czy wszystkie punkty się zgadzają?

Nie. We wszystkich czterech punktach jest liberalniej! Działają zarówno w przypadku Panów, jak i Pań! :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

noone napisał(a):
Może i nie wymaga, ale żąda

Naprawdę zażądano od Ciebie jakichś "dokumentów uwiarygadniających"? :evil:
I dałeś? :-?
Ja bym to odebrał jakby mi powiedzieli: "Panie, zapewne pan kłamiesz, udowodnij pan że tak nie jest"... :evil:

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 kwi 2014, o 09:24 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Naprawdę zażądano od Ciebie jakichś "dokumentów uwiarygadniających"?

Żądano potwierdzenia mojej obecności w portach pływowych (np. faktur), mimo, że pływy już miałem "zaliczone" między st.j a morsem. Najwyraźniej Szanownej Komisji nie chciało się zajrzeć w dokumentację, a może nie dowierzali sami sobie ;-)
I dałeś?

Dałem, bo miałem pod ręką, a jak napisałem wcześniej, nie chciałem się kopać z koniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 20:51 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: JSM
noone napisał(a):
- Pan Żeglarz Jachtowy może samodzielnie wyczarterować jacht w Chorwacji
- co więcej, Pan Żeglarz Jachtowy może sobie pływać po okolicznych wysepkach i bawić się wspaniałą pogodą,

A ja niedawno prowadziłem podobną dyskusje ze znajomymi i aby się nie pokłócić postanowiliśmy poszukać informacji u źródła. Znaleźliśmy jakąś firmę czarterową z końcówką "hr" w adresie, wybraliśmy jakiś mniejszy jacht i napisaliśmy do nich mniej więcej tak:
-czy można wynająć tą łódkę na "żeglarza jachtowego" (nie wiem jak to ujęliśmy)
odp.: Tak, jeśli na patencie jest napisane w języku angielskim, że możesz ją prowadzić. Proszę przesłać skan.
... wysyłamy skan i otrzymujemy odpowiedź:
Tak. Może Pani (bo to był patent koleżanki) wyczarterować ten jacht. Oprócz tego wymagana jest również licencja UKF
I tyle :)
Podobno kiedyś mieli jakiś śmieszny wykaz różnych patentów z całego świata i było napisane tam tak:
POLJSKA
żeglarz jachtowy.. jakieś łódki (czyli bez kabin)
Sternik Jachtowy... jachty (czyli te z budą)
No ale uprawnienia żeglarza jachtowego od tego czasu się zmieniły, a patent Sternika Jachtowego w ogóle przestał istnieć..., a że Chorwaci nie nadążają za prawami innych krajów (i się nie dziwie, bo te potrafią się zmienić szybciej niż obsrane gacie na dyskotece).. postanowili uprościć postępowanie... i dobrze, bo jeśli na wykazie nie mają jeszcze Jachtowego Sternika Morskiego ... hmm :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 21:04 

Podziękował : 1627
Otrzymał podziękowań: 2379
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Janek_81 napisał(a):
patent Sternika Jachtowego w ogóle przestał istnieć

Od kiedy?

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: Janek_81
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 21:15 

Wojciech napisał(a):
Janek_81 napisał(a):
patent Sternika Jachtowego w ogóle przestał istnieć

Od kiedy?

Słuszna uwaga... "przestał być wydawany".. noo :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 21:34 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Janek_81 napisał(a):
i dobrze, bo jeśli na wykazie nie mają jeszcze Jachtowego Sternika Morskiego ... hmm

Mieli i mają

Janek_81 napisał(a):
żeglarz jachtowy.. jakieś łódki (czyli bez kabin

Nieprawda

Janek_81 napisał(a):
Sternik Jachtowy... jachty (czyli te z budą

Nieprawda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 22:10 

Podziękował : 78
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: szyper łodzi rekreacyjnych
Janek_81 napisał(a):
Podobno kiedyś mieli jakiś śmieszny wykaz różnych patentów z całego świata i było napisane tam tak:
POLJSKA

Nadal mają taki wykaz, jest do pobrania tu:
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/TABLI ... 203_11.pdf

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Za ten post autor rudekolek otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 22:27 

Janek_81 napisał(a):
noone napisał(a):

To nie ja napisałem, tylko zacytowałem wypowiedź przedpiścy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 22:34 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Nie bardzo jest sens prowadzenia wyliczanki nieścisłości, bo właściwie cały post Janka Numerowanego nadaje się tyko do kosza. Jest to jedna wielka nieprawda!
Janku, jeśli zadajesz niewłaściwie sformułowane pytanie i adresujesz do niewłaściwej osoby (instytucji), masz duże szanse uzyskanie niewłaściwej odpowiedzi.
Jeśli zapytaliście firmę czarterową o to, czy wyczarteruje wam jacht na ten, konkretnie wskazany patent, a firma odpowiedziała, że tak, to znaczy tylko i jedynie, że ta firma to zrobi. Firma nie zająknęła się o warunkach, które właścicielka patentu musi spełnić:
a. Może pływać tylko na wodach terytorialnych.
b. Jacht nie może być dłuższy niż 12 m.
c. Noce ma spędzać w portach, bo to jest napisane na patencie (during daytime)
Ponieważ nie pytaliście o ograniczenia - nie dostaliście odpowiedzi.
Na pytanie, czy z prawem jazdy kat. B możesz prowadzić samochód ciężarowy - odpowiedź krótka brzmi "tak". Ale zapytaj, czy np. ciężarówkę o ładowności 10 ton. Odpowiedź brzmi - "nie"
Janek_81 napisał(a):
postanowiliśmy poszukać informacji u źródła.
Firma czarterowa jest dobrym źródłem informacji o sobie i swoich warunkach i zasadach. Źródłem wiarygodnych informacji o przepisach obowiązujących w Chorwacji jest rząd Chorwacji. A rząd ma akurat nieco inne zdanie, niż ta Twoja firma.
Janek_81 napisał(a):
I nadal mają. Śmieszny? Może, ale jak zabulisz karę w wysokości paru tysięcy Euro, obawiam, się że to będzie mało śmieszne. Miejscowa policja (podobnie jak policje innych krajów) ma dość kiepskie poczucie humoru.
Janek_81 napisał(a):
Chorwaci nie nadążają za prawami innych krajów (i się nie dziwie, bo te potrafią się zmienić szybciej niż obsrane gacie na dyskotece).. postanowili uprościć postępowanie..
Nadążają. W odróżnieniu od nas - wiedzą, co robić np. ze Szwedami. U nas trwają przepychanki, czy Szwed, który do łódki nie przekraczającej 12x4 nie musi mieć patentu w Szwecji, może prowadzić łódkę w Polsce. A Chorwaci wprowadzili jasny przepis i wymieniają 7 rodzajów patentów szwedzkich. Mając taki patent można, a bez patentu - nie.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 4: Janek_81, Jaromir, noone, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2016, o 23:46 

Zbieraj napisał(a):
Nie bardzo jest sens prowadzenia wyliczanki nieścisłości, bo właściwie cały post Janka Numerowanego nadaje się tyko do kosza. Jest to jedna wielka nieprawda!

Dziękuję Zbieraj za krytyczną, ale merytoryczną, modrą i wyczerpującą odpowiedź.
Dałeś mi argumenty (i wiedzę), których mi brakowało podczas wspomnianej na początku dyskusji.
I poproszę Cię przy tym o jeszcze jeden komentarz. Cała Historia rozpoczęła się od tego, że ta nasza wspomniana koleżanka niedawno dostała patent ŻJ i czytamy na nim mniej więcej to co wspomniałeś:
a. Może pływać tylko na wodach terytorialnych.
b. Jacht nie może być dłuższy niż 12 m.
c. Noce ma spędzać w portach, bo to jest napisane na patencie (during daytime)
ale precyzyjnie to:
2)Prowadzenia jachtów żaglowych, które mogą być wyposażone w pomocniczy napęd mechaniczny, o długości do 12 m po morskich wodach wewnętrznych oraz pozostałych wodach morskich w strefie do 2 mil morskich od brzegu w porze dziennej.

... co mija się z przepisami Chorwackimi, które podesłał Rudekolek:
http://www.mppi.hr/UserDocsImages/TABLI ... 203_11.pdf

no i rozgorzała dyskusja, wysłaliśmy e-maila.. i resztę znasz.

Czyli teoretycznie da się wyczarterować jacht, tylko gdyby coś się wydarzyło...
to tak jak napisałeś.. "miejscowa policja (podobnie jak policje innych krajów) ma dość kiepskie poczucie humoru."
Zgadza się?

Pozdrawiam
Janek nie "numerowany", a urodzony w 1981 roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 00:16 

Janek_81 napisał(a):
co mija się z przepisami Chorwackimi,
Różnice są dwie:
1. Na naszym patencie są 2 mile od brzegu, w przepisach chorwackich - 1 mila
2. Przepisy chorwackie nie mówią o porze dziennej.

Z jednej strony - na wodach chorwackich ważniejsze są przepisy chorwackie, z drugiej - jak by się coś (odpukać) w nocy, albo półtorej mili od brzegu, towarzystwo ubezpieczeniowe z dziką radością odmówi pokrycia szkody, a czarterodawca obciąży skippera (skipperkę). Dlaczego pani pływała w nocy, przecież pani wie, że pani w tym patentem nie wolno? Można oczywiście iść z tym do wójta...eee.. chciałem powiedzieć - do sądu, ale sąd będzie chorwacki, firma chorwacka, ewentualnie przywołane towarzystwo ubezpieczeniowe chorwackie.... szkoda czasu i pieniędzy na kopanie się z koniem.
Janek_81 napisał(a):
Janek nie "numerowany", a urodzony w 1981 roku.
Witam rówieśnika mojej córki :lol:
To "numerowany" to taki forumowy żart. Zaczęło się od Wojtka 1964 (chyba) i Wojtka 64 i Wojtka 68. Powstał Wojtek nisko numerowany, Wojtek wyżej numerowany i Wojtek wysoko numerowany. Potem Wojtek wysoko numerowany w ramach dnia dobroci nickowej zmienił się na Wojtka nienumerowanego.

Znaczy - na początku był chaos..
A potem na forum przyszły trzy Wojtki i chaos się powiększył. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 00:27 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Zbieraj napisał(a):
irma czarterowa jest dobrym źródłem informacji o sobie i swoich warunkach i zasadach. Źródłem wiarygodnych informacji o przepisach obowiązujących w Chorwacji jest rząd Chorwacji. A rząd ma akurat nieco inne zdanie, niż ta Twoja firma.

Janusz ...
Ja bym do tego tematu podszedł jeszcze inaczej.
Firma - jako właściciel jachtu - może ów jacht - mając na względzie swoje niskie pobudki chęci zysku - wyczarterować nawet na zapisany skrawek papieru toaletowego.
Druga sprawa jest taka czy Tobie wolno na ów papier toaletowy tenże jacht po wodach chorwackich prowadzić...
I tu może być kłopot.
Ot, dwa spojrzenia na ten sam temat :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 01:27 

bury_kocur napisał(a):
Firma - jako właściciel jachtu - może ów jacht - mając na względzie swoje niskie pobudki chęci zysku - wyczarterować nawet na zapisany skrawek papieru toaletowego.

Nie wiem, czy może. Nie jestem pewien, czy czarterując jacht bezpatentowcowi (lub żj-towi) firma nie łamie warunków ubezpieczenia.
Wiem natomiast, że praktycznie zawsze firmy czarterowe w Chorwacji wymagały ode mnie okazania patentu podczas przekazywania jachtu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 09:08 

noone napisał(a):
Nie wiem, czy może. Nie jestem pewien, czy czarterując jacht bezpatentowcowi (lub żj-towi) firma nie łamie warunków ubezpieczenia.
Aby nie gdybać - trzeba by znać warunki ubezpieczenia...
noone napisał(a):
Wiem natomiast, że praktycznie zawsze firmy czarterowe w Chorwacji wymagały ode mnie okazania patentu podczas przekazywania jachtu.
Czy mogę pożyczyć Ci ciężarówkę (zakładam że nie masz prawa jazdy kat C)? Mogę! Czy możesz jeździć nim po drogach publicznych? Nie, nie możesz. Musisz nająć sobie woźnicę z odpowiednim papierem. Aby uciec od motoryzacji: Papiery radiowe może mieć na jachcie choćby i oficer polityczny czy kuk. Nie musi to być ani prowadzący (kapitan), ani czarterujący (armator). Tak samo jest z wynajęciem jachtu. Jeszcze inaczej: Czy możesz wynająć jacht i spędzić urlop w porcie (nie oddając cum)? Czy musisz mieć do tego patenty, SRC, ITR, STCW... itd?
IMHO czym innym jest "władanie" jachtem, czym innym "uprawianie żeglugi". Zresztą często bywa to napisane wprost:
Załącznik:
obowiązek_czarterującego.JPG
obowiązek_czarterującego.JPG [ 29.47 KiB | Przeglądane 7339 razy ]

Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 10:27 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Tak się sklada, że w Chorwacji trzeba przedstawić armatorowi, licencję uprawniajacą do prowadzenia jachtu, przed wypłynięciem.
Ponieważ każdorazowo, armator jachtu, który ma zgloszoną dzialalność czarterową musi dostarczyć listę załogi - popis posade i putnika - z wpisaną licencją skippera do właściwego kapitanatu, przed wypłynieciem jachtu ,może to zrobić elektronicznie.
Taka lista musi się, rownież znajdować obowiązkowo, i na jachcie, i w dokumentacji armatora.

http://www.adriaticsailor.com/lista_pos ... al/1314/hr

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 11:31 

ins napisał(a):
przed wypłynięciem
c.b.d.u. przed wypłynięciem, a nie przed czarterem, czy nie przed przejęciem jachtu. Choć mało kto wynajmuje jacht aby na nim nie pływać, więc utarło się: pokaż papiery w trakcie przejmowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 11:47 
*** Ban ***

ins napisał(a):
przed wypłynięciem
c.b.d.u. przed wypłynięciem, a nie przed czarterem, czy nie przed przejęciem jachtu. Choć mało kto wynajmuje jacht aby na nim nie pływać, więc utarło się: pokaż papiery w trakcie przejmowania.

Wiele firm na świecie prosi/wymaga przedstawienia licencji i doświadczenia żeglarskiego skippera i co-skippera jeszcze przed przybyciem do mariny np. w postaci skanów przesłanych mailem by uniknąć zdziwienia w momencie przejmowania jachtu.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 12:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ins napisał(a):
Tak się sklada, że w Chorwacji trzeba przedstawić armatorowi, licencję uprawniajacą do prowadzenia jachtu, przed wypłynięciem.

I tak się składa, że wcale nie muszą to być kwity osoby, która wynajmuje jacht. Bo wynajmujący wcale nie musi prowadzić jachtu, ba - nie musi być osobą fizyczną, prawda?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2016, o 12:06 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):

I tak się składa, że wcale nie muszą to być kwity osoby, która wynajmuje jacht. Bo wynajmujący wcale nie musi prowadzić jachtu, ba - nie musi być osobą fizyczną, prawda?

Co to ma do rzeczy? Nie o tym pisalem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 20:15 

Nasz ostatni wątek nie dawał mi spokoju. I wydaje mi się, że wyciągnęliśmy pochopne wnioski. Na początek zacząłem sobie analizować zapisy w chorwackim wykazie licencji http://www.mppi.hr/UserDocsImages/TABLI ... 3_11.pdf...
i porównywać je z zapisami na Polskich patentach.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dawne_pol ... Ceglarskie
Wniosek 1. Lista Chorwacka była tworzona, jak na naszych patentach widniały zupełnie inne uprawnienia, co oczywiście nie oznacza, że nie musimy przestrzegać prawa chorwackiego.
Wniosek 2. Jedne zapisy w spisie Chorwackim są bardziej restrykcyjne niż zapisy na naszych patentach, a inne mniej: Przykład: Żeglarz jachtowy wg najnowszego zapisu może wypływać do 2 mm od brzegu na wodach morskich w porze dziennej, natomiast w spisie chorwackim tylko jedną mm, ale o porze dnia (lub nocy) nic nie wspominają.
Wniosek 3. Przy określaniu wielkości jednostek posługują się innymi parametrami, których nijak nie da się ze sobą porównywać.
Na patencie Jachtowego Sternika Morskiego jest napisane „Prowadzenie jachtów żaglowych (…) o długości kadłuba do 18 m po wodach morskich”, a Chorwaci opisują to tak: „…purposes up to 500 GT” (jeśli się mylę proszę mnie poprawić: to jest wyporność 500 ton!?).
Czyli pomijając wszelkie inne prawa i biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie ten Chorwacki zapis mogę Januszu prowadzić twojego Zawiszę Czarnego?! Oczywiście po Chorwacji :) (tak jak wspomniałem jeśli się nie mylę proszę mnie poprawić :) )

Mądrym rozwiązaniem jest stosować się do najbardziej restrykcyjnych przepisów na patencie i w przepisach kraju po którym pływamy. Czyli żeglarz jachtowy w Chorwacji będzie pływał po wodach morskich do 1mm od brzegu, jachtem nie dłuższym niż 12 m w porze dziennej, a ja nie będę prowadził Zawiszy Czarnego bo jest za długi (nasz patent mi tego zabrania).
I pozostaje jeszcze jeden ważny wątek na chorwackim spisie: nazewnictwo jednostek.
W rubryce sterników i kapitana napotykamy się ze słowem YACHTS „yachts used for private….”
ale przy żeglarzu jachtowym widnieje tylko „BOATS”.
Nie wiem co Chorwaci rozumieją przez słowo „boat” a wy? Bo to może być kluczowe?

Wniosek ostatni i najostatniejszy:
a) Jeśli jesteś żeglarzem Jachtowym i chcesz prowadzić jacht na Chorwacji a nie wiesz czy potrafisz nie rób tego. Popłyń z kimś w rejs, nabierz doświadczenia, idź na kurs i się naucz, nabierz praktyki i ciesz się życiem :)
b) Jeśli jesteś żeglarzem Jachtowym i chcesz prowadzić jacht na Chorwacji i wiesz, że potrafisz, masz doświadczenie, wiedzę i predyspozycje do tego... nie zastanawiaj się nad zagmatwanymi przepisami! Idź zrób tego sternika! Proste?

Pozdrawiam
Numerowany J :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 20:27 

Janek_81 napisał(a):
chcesz prowadzić jacht na Chorwacji

Janek_81 napisał(a):
Idź zrób tego sternika! Proste

Jeżeli to ma być "proste" i tylko Chorwacja, to chorwacki VB. Kilkanaście minut rozmowy (nazywa się to egzamin) i po problemie, łącznie z VHF.
A mors ? Sternika już nie ma. Jest JSM.
Jak najbardziej, plus VHF
Masz cały świat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 20:38 

Cape napisał(a):
Jeżeli to ma być "proste" i tylko Chorwacja, to chorwacki VB. Kilkanaście minut rozmowy (nazywa się to egzamin) i po problemie, łącznie z VHF.

...
c) Jeśli jesteś żeglarzem Jachtowym i chcesz prowadzić jacht na Chorwacji i wiesz, że potrafisz, masz doświadczenie, wiedzę i predyspozycje do tego, ale nie masz czasu i chcesz pływać tylko po Chorwacji... nie zastanawiaj się nad zagmatwanymi przepisami! Idź zrób voditelj brodice! :)
d) Jeśli jesteś żeglarzem Jachtowym i chcesz prowadzić jacht na Chorwacji a nie wiesz czy potrafisz nie rób voditelj brodice i nie bierz od razu jachtu w Chorwacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 20:58 

Janek_81 napisał(a):
Czyli pomijając wszelkie inne prawa i biorąc pod uwagę tylko i wyłącznie ten Chorwacki zapis mogę Januszu prowadzić twojego Zawiszę Czarnego?! Oczywiście po Chorwacji (tak jak wspomniałem jeśli się nie mylę proszę mnie poprawić )
Owszem, ale najpierw musisz namówić ObrazekPT Armatora (oby dobry Pan Bóg dał mu dużo pieniędzy), żeby przerejestrował Zawiasa pod banderę chorwacką. :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:05 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Janek_81 napisał(a):
„…purposes up to 500 GT” (jeśli się mylę proszę mnie poprawić: to jest wyporność 500 ton!?)
Nie, to znaczy ile zmieści beczek wina.
Obrazek
Żeglarzowi starczy i jedna ;)

Ale sternik może więcej. :D

Ostatnio edytowano 28 sty 2016, o 21:06 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:06 

Janek_81 napisał(a):
d)

e). Jeżeli chcesz pływać bezstresowo, umiesz to robić, w nosie masz wszelkie obowiązkowe patenty czyli nie specjalnie przejmujesz się wymaganiami papierowymi, masz wolnej trochę gotówki i odrobinę szaleństwa w głowie to kup sobie wymarzoną łódkę, zarejestruj ją w kraju, gdzie żeglarstwo traktują normalnie - znaczy - porównywalnie ze spacerem po parku i - jak wolny człowiek z wolnego kraju - pływaj, pływaj, pływaj... :rotfl:
Pzdr
Kocur spod bandery SE.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:20 

Janek_81 napisał(a):
Wniosek
Twoje wnioski w oderwaniu od np. przynależności państwowej statku są... wartościowe mało.
Może warto poczytać np. Prawo dla żeglarzy

PS albo PAC: :-P
1. w Chorwacji!
2. Czemu "jachtowy" (w "żeglarz jachtowy") piszesz dużą literą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:28 

Czemu "jachtowy" (w "żeglarz jachtowy") piszesz dużą literą?
Z powodu szacunku do onego. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:30 

Zbieraj napisał(a):
przerejestrował Zawiasa pod banderę chorwacką.

Zbieraj jest zdrajcą :rotfl: narodowym :evil:
srebra RODOWE chce.. podarować ? Sprzedać ?

A tfuuu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:42 

Twoje wnioski w oderwaniu od np. przynależności państwowej statku są... wartościowe mało.
Może warto poczytać np. Prawo dla żeglarzy

eeee... gdybym uwzględnił w moich rozważaniach banderę jachtu zawiłość przepisów nabrałaby jeszcze większego rozpędu, co jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że lepiej mieć pełne uprawnienia.

Przyjmijmy dwie wersje (jachty w czarterze):

a) Żeglarz jachtowy ;) na jachcie pod polską banderą w Chorwacji:

b) Żeglarz jachtowy na jachcie pod niemiecką (czy to możliwe?) banderą w Chorwacji:

Ja nie potrafię tego rozwikłać. A ty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2016, o 21:46 

Janek_81 napisał(a):
Żeglarz jachtowy na jachcie pod niemiecką (czy to możliwe?) banderą w Chorwacji:

Jak dla mnie to wygląda to tak, iż niezależnie gdzie pływasz obowiązuje Cię prawo bandery.
Czyli chcąc pływać pod banderą Niemiec zobacz jakie są wymogi patentowe w Niemczech dla upragnionej jednostki i nie odnoś tego do rejonu pływania.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona