Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 11:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lut 2013, o 19:09 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Wydaje mi się, że moje karty są takie jak w załączniku, który wkleiłeś, będę w piątek z powrotem w Lefkas wiec porównam je.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2013, o 09:17 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Darku nic nie stoi na przeszkodzie abyś napisał do Dyrektora UM który Ci wydał KB i opisał problem. Powiesz, że koledzy się z Ciebie śmieją bo zapłaciłeś za nic nie warty papierek bo brak jest aktów wykonawczych regulujących wydawanie kart bezpieczeństwa jachtom morskim (jacht komercyjny jest jachtem morskim art.5 ust.7 Ustawy o bezpieczeństwie morskim). Ciekaw jestem odpowiedzi.

Ps: ktoś czytał rozdział 7 Kary pieniężne? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 12:44 

Wklejam trzy rozporządzenia, które na ta chwile regulują te sprawy (statków i do póki nie ma nowego obejmują one również jachty komercyjne), te o którym wspomniał Jaromir, jak wejdzie, będzie dotyczyło tylko samych jachtów, do póki tego rozporządzenia nie ma, jachty komercyjne podlegają tym uregulowaniom.

Załączniki:
Rozp_28-02-2012-326_w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie.pdf [534.69 KiB]
Pobrane 137 razy
Rozp_17-01-2012-079_w sprawie podmiotów upoważnionych do przeglądów technicznych jachtów morskich o długości do 15 mtr.pdf [146.42 KiB]
Pobrane 116 razy
Rozp_13-11-2012-1313 w sprawie inspekcji i audytów oraz certyfikatów statku morskiego.pdf [1.31 MiB]
Pobrane 156 razy

Ostatnio edytowano 13 lut 2013, o 13:11 przez Doktor, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:00 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
doktor napisał(a):
do puki tego rozporządzenia nie ma, jachty komercyjne podlegają tym uregulowaniom.
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

ps. Pozdrowienia dla Lajzorka i pani Puki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:08 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
2) rodzaje i wzory certyfikatów statku.
§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do jachtów morskich.

Ale co tam, urzędnik powiedział to tak jest:) W końcu szuflada otwiera się z jego strony i żaden poseł, minister nie będzie mu w pracy przeszkadzał :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:14 

Maar napisał(a):
doktor napisał(a):
do puki tego rozporządzenia nie ma, jachty komercyjne podlegają tym uregulowaniom.
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

To oficjalne stanowisko UM w Szczecinie, ja nie zamierzam tego kwestionować, jak już kilkakrotnie napisałem, inspekcja na naszych jachtach była przeprowadzona na moja własna prośbę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:17 

A podali Tobie podstawę prawną? :) Czy jest nią rozporządzenie, przytoczone przez Ciebie w pierwszym załączniku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:23 

Ejdzej napisał(a):
2) rodzaje i wzory certyfikatów statku.
§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do jachtów morskich.

Ale co tam, urzędnik powiedział to tak jest:) W końcu szuflada otwiera się z jego strony i żaden poseł, minister nie będzie mu w pracy przeszkadzał :lol:

Z tego rozporządzenia, z którego zacytowałeś fragment, jest tylko wzór KB, mi się nie chce dzielić włosa na czworo, w rozmowie z UM usłyszałem, że do czasu ukazania się rozporządzenia dotyczącego samych jachtów (wszystkich, komercyjnych i rekreacyjnych) komercyjne podlegają uregulowaniom tych trzech rozporządzeń, mi takie wytłumaczenie w zupełności wystarcza, nie chce mi się nawet czytać tych rozporządzeń, bo nie mam zamiaru ich kwestionować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 13:46 

No to jak chcę teraz nowy patent, to niech mi wystawią coś takiego, strona 3053:
http://www.ums.gov.pl/karty/dk/rozporzadzenieMI.pdf

i niech staną na stanowisku, że do czasu wydania nowego rozporządzenia muszą wydawać takie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 14:35 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
ps. Pozdrowienia dla Lajzorka i pani Puki.
Ja tylko tak, dla ścisłości: To był Lejzorek i towarzyszka Pukie. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 21:12 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
doktor napisał(a):
Wklejam trzy rozporządzenia, które na ta chwile regulują te sprawy (statków i do póki nie ma nowego obejmują one również jachty komercyjne), te o którym wspomniał Jaromir, jak wejdzie, będzie dotyczyło tylko samych jachtów, do póki tego rozporządzenia nie ma, jachty komercyjne podlegają tym uregulowaniom.

Pierwsze z przytoczonych rozporządzeń (to z 13-11-2012) nie może dotyczyć żadnych jachtów morskich - ponieważ zawiera zastrzeżenie iż nie dotyczy jachtów morskich, wielokrotnie tu wcześniej przytaczane.
Twierdzenie, jakoby rozporządzenie, które z samej swej litery nie może być stosowane wobec jachtów morskich jest obecnie wobec jachtów morskich stosowane "zastępczo" - z jakiegokolwiek powodu - to naigrywanie się z prawa, ośmieszające urzędników, którzy tak stosują prawo...
O tym, że takie stosowanie prawa nadaje się na doniesienie o przekroczeniu uprawnień - nie warto wspominać. Nie warto - bo tak samo jak polskiem armatorom jachtów udostęnianych odpłatnie lecz nie używanych do przewozu pasażerów brakuje jaj by wykorzystac zapis ustawowej definicji jachtów komercyjnych - tak samo zabraknie im jaj, by sprzeciwić się poddaniu nieważnym z litery prawa inspekcjom i by odmowić płacenia za jakieś nieważne z litery prawa dokumenty...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11