Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 14:02

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:43 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Wojciech1968 napisał(a):
Uważam, że należy powalczyć o żeglarza jachtowego z kilku przyczyn :
- bezpatentowiec nie ma konieczności odbycia egzaminu.
- bezpatentowiec korzysta z tych samych , bądź zbliżonych uprawnień co żeglarz jachtowy,
- żeglarz jachtowy jest łatwiejszy do uzyskania w całym kraju,
- szkolenie oraz egzamin można przeprowadzić w całym kraju,
- żeglarz jachtowy posiada uprawnienia morskie

Ale nie widzę żadnych przeszkód, walcz.
Ja swoje zdanie na ten temat juz wyraziłem wczesniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:48 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Mariusz Główka napisał(a):

Twoim zdaniem żeglarz jachtowy jest z założenia patentem śródlądowym , przez co ograniczyłeś posiadaczowi patentu żeglarz jachtowy dostęp do morza.

Nie jestem przekonany do tego aby nie powalczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:49 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Wojciech1968 napisał(a):
A w jakim celu Ci, którzy chcą pływać tylko na śródlądziu mają być egzaminowani z tego co na morzu? Bo założe się o co chcesz, że jak wzrosną morskie uprawnienia, to wzrosną również wymagania.
Po co mieszać de facto dwa stopnie, śródladowego żeglarza i morskiego sternika? Dla kogo, dla 1% potencjalnie zainteresowanych. Powtórze po raz kolejny, lepsze jest wrogiem dobrego. Nie ma sensu spierac się o morskie uprawnienia żeglarza, skoro 99% zeglarzy uzywa jezior i nie myśli o samodzielnym pływaniu po morzu. Podkreslę, samodzielnym. Bo to o co w tej chwili bijecie pianę, to możliwości samodzielnego prowadzenia jachtu po morzu przez żeglarza jachtowego.

Nie całkiem się z tym zgadzam, dlatego że dążąc do bepatencia , które jak zauważa AIKI , powinno podlegać przepisom określonym w zależności od rejonu żeglugi , bezpatentowiec nie zostaje obwarowany poświadczeniem wiedzy przez odbycie egzaminu z przepisów dot żeglugi morskiej.
Zatem żeglarz jachtowy dlaczego nie mógłby skorzystać z tego przywileju ?

Matkoboskodublińsko Wojtek!!! Ile razy można Ci powtarzać, że żeglarz jest stopniem ŚRÓDLĄDOWYM, z niewielką koncesją na morze??? :evil:
I niech sobie korzysta żeglarz z tej koncesji ale w określonym nią zakresie.
Ty chyba nie łapiesz różnicy pomiędzy bezpatentowcem a żeglarzem. A obaj pływając zarówno na śródlądziu jak i po morzu są zobowiązani przestrzegać obowiązujących przepisów - locji, prawa drogi itd. Tyle, że żeglarz może większy jacht, ale przedtem musi zdać egzamin i to jest właśnie ta różnica.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wojciech1968 napisał(a):

Twoim zdaniem żeglarz jachtowy jest z założenia patentem śródlądowym , przez co ograniczyłeś posiadaczowi patentu żeglarz jachtowy dostęp do morza.

Nie zdaniem Mariusza ani moim - zdaniem prawodawcy!!! Poczytaj sobie uzasadnienie, bo chyba stąd Twój upór, że go nie znasz...
Wojciech1968 napisał(a):

Nie jestem przekonany do tego aby nie powalczyć.

I ja też mówię - walcz - to nie jest zabronione. Ale najpierw poczytaj całość materiałów związanych z projektem...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 21:59 

Wojciech1968 napisał(a):

Ja ograniczyłem? Na pewno wiesz co napisałeś? Nie życzę Ci nawet połowy tych godzin spędzonych na pisaniu róznych tekstów i na przekonywniu decydentów do tego co wydaje się byc oczywiste.
Chłopie, wyluzuj.
Chcesz walczyć to walcz. Ja w ten fragmencik dotyczący ż.j. nie wchodzę, bo nie widzę sensu. Ale Ciebie w Twojej walce w ten sposób przecież w żaden sposób nie ograniczam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:00 

AIKI napisał(a):
Matkoboskodublińsko Wojtek!!! Ile razy można Ci powtarzać, że żeglarz jest stopniem ŚRÓDLĄDOWYM, z niewielką koncesją na morze??? :evil:
Ty chyba nie łapiesz różnicy pomiędzy bezpatentowcem a żeglarzem. A obaj pływając zarówno na śródlądziu jak i po morzu są zobowiązani przestrzegać obowiązujących przepisów - locji, prawa drogi itd. Tyle, że żeglarz może większy jacht, ale przedtem musi zdać egzamin i to jest właśnie ta różnica.

Ta niewielka koncesja dotąd była uzyskiwana w drodze egzaminu.
Nie rozumie dlaczego uważasz, że nowe rozporządzenie może zaszkodzić żeglarzowi jachtowemu skoro ten sam bezpatentowiec bez egzaminu może żeglować na tych samych rejonach morskich ( dotąd do 2Mm ) ?
Dlaczego wnosząc poprawki z 2 Mm do np 6 Mm ( czy 5, 10, 15 ) ten sam żeglarz jachtowy zmuszony byłby zdawać rozszerzony egzamin o zagadnienia morskie ?
Czy dalej w morze , to niebezpieczniej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:01 

Wojciech1968 napisał(a):

Bezpieczniej. Tylko po co? Dla kogo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:02 

Ja ograniczyłem?

Czy Wy aby nie za bardzo chcecie wchodzuić w szczegóły? I to w dodatku do stopnia który z założenia jest "śródlądowy"?

Nie życzę Ci nawet połowy tych godzin spędzonych na pisaniu róznych tekstów i na przekonywniu decydentów do tego co wydaje się byc oczywiste.

Mariusz szacun dla Ciebie, ale nie masz powodów aby się złościć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:05 

Ja się nie złoszcze, ale jestem innego zdania niż Ty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:08 

Wojciech1968 napisał(a):

Bezpieczniej. Tylko po co? Dla kogo?

( spróbuję zrozumieć pytania )
Czy uważasz, że żeglarz jachtowy ewentualnie bezpatentowiec stwarza zagrożenie dla siebie bądź dla innych jednostek po za rejonem 2 Mm na morzu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:14 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
> Nie ma sensu spierac się o morskie uprawnienia żeglarza, skoro
> 99% zeglarzy uzywa jezior i nie myśli o [b]samodzielnym[/b] pływaniu po morzu. Podkreslę,
> [b]samodzielnym[/b]. Bo to o co w tej chwili bijecie pianę, to możliwości [b]samodzielnego[/b]
> prowadzenia jachtu po morzu przez żeglarza jachtowego.

Witam wszystkich na forum. Pozwolę sobie nie zgodzić się z taką opinią. Musisz wziąć pod uwagę, że dla niektórych osób (<18 lat) możliwy do zrobienia był zgodnie z dotychczas obowiązującymi przepisami wyłącznie Żeglarz Jachtowy. Koszt dotychczas obowiązkowego szkolenia i egzaminu nie był niski (porównywalny ze zrobieniem Prawa Jazdy). Osoby takie często pływają od "kajtka" zarówno po śródlądziu jak i po morzu mając całkiem spore doświadczenie i umiejętności. Dla kogoś kto kończy 18 lat wydanie kolejnej kasy na szkolenie (mam nadzieję, że już nieobowiązkowe) i patent nie jest małym wydatkiem. Jak ktoś lubi pływać to będzie wolał wydać te 1000 zł na rejs niż na st.j. Z pewnością wiecie o czym piszę :) . I wiem co mówię, bo sam jestem w podobnej sytuacji. Już dawno powiedziałem sobie, że st.j. za taką kasę nie będę robił, mimo to po morzu zamierzam pływać (oczywiście starając się pływać w ramach posiadanych uprawnień). Uprawnienia morskie (oczywiście ograniczone) dla Żeglarza Jachtowego moim zdaniem mają sens:
- dają możliwość rozwijania umiejętności i pozwalają w naturalny sposób przejść Ż.J. na St.J. (zwłaszcza osobom młodym <18lat)
- są kluczem do rozwoju żeglarstwa morskiego (w tym rozwoju naszych portów morskich)
- promują pływanie po morzu

Propozycja pływania w porze dziennej do 5Mm od brzegu ma sens dla Ż.J. Nie jest to odległość przy której można się zgubić, jest to strefa A1 w której jest łączność z innymi jednostkami i stacją nadbrzeżną, w przypadku zmieniających się warunków pogodowych jest czas na to by się schronić. Pamiętajmy, że cały czas rozmawiamy o jednostkach 8,5m. Jeśli zwykły Kowalski bez patentu może pływać jachtem do 7,5m po morzach, to czemu nie dać osobie przeszkolonej i przeegzaminowanej możliwości pływania do 5Mm jachtem niespełna 1m dłuższym? Osobie która była egzaminowana z przepisów, locji, meteorologii itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:17 

Nikt nie broni być członkiem załogi na morzu bez jakiegokolwiek patentu i wszystko łykać. Ja cały czas mówię o pływaniu samodzielnym. Ilu niepełnoletnich w naszym kraju chce pływać samodzielnie po morzu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:25 

pjankowski napisał(a):
Propozycja pływania w porze dziennej do 5Mm od brzegu ma sens dla Ż.J. Nie jest to odległość przy której można się zgubić, jest to strefa A1 w której jest łączność z innymi jednostkami i stacją nadbrzeżną, w przypadku zmieniających się warunków pogodowych jest czas na to by się schronić. Pamiętajmy, że cały czas rozmawiamy o jednostkach 8,5m. Jeśli zwykły Kowalski bez patentu może pływać jachtem do 7,5m po morzach, to czemu nie dać osobie przeszkolonej i przeegzaminowanej możliwości pływania do 5Mm jachtem niespełna 1m dłuższym? Osobie która była egzaminowana z przepisów, locji, meteorologii itp.

Nawet gdyby jacht miał mieć długość do 12 m, to nie widzę problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:29 

Wojciech1968 napisał(a):
AIKI napisał(a):

Ta niewielka koncesja dotąd była uzyskiwana w drodze egzaminu.
Nie rozumie dlaczego uważasz, że nowe rozporządzenie może zaszkodzić żeglarzowi jachtowemu skoro ten sam bezpatentowiec bez egzaminu może żeglować na tych samych rejonach morskich ( dotąd do 2Mm ) ?

NIEPRAWDA!!! Bezpatentowiec może żeglować WSZĘDZIE, a nie tylko po tych wodach co żeglarz. Tyle, że mniejszym jachtem.
Wojciech1968 napisał(a):
Dlaczego wnosząc poprawki z 2 Mm do np 6 Mm ( czy 5, 10, 15 ) ten sam żeglarz jachtowy zmuszony byłby zdawać rozszerzony egzamin o zagadnienia morskie ??

Nie wiemy, czy byłby zmuszony, ale skoro ktoś chce ze stopnia śródlądowego (z niewielką koncesją na morze) zrobić stopień w pełni morski jak sugerujesz, to takie niebezpieczeństwo ze strony prawodawcy istnieje.

AIKI

Ostatnio edytowano 19 gru 2012, o 22:34 przez AIKI, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:32 

Ilu niepełnoletnich w naszym kraju chce pływać samodzielnie po morzu?

Jaka liczba była by satysfakcjonującą ? 1000, 3000, więcej ?
Nie rozumie dlaczego pytasz o statystyki ?
Uzyskany patent z nowymi uprawnieniami będzie ważny na całe życie, być może potencjalny zainteresowany nie będzie musiał czekać nie wiadomo ile lat na kolejne zmiany w rozporządzeniach.
A po uzyskaniu patentu żeglarza jachtowego nie będzie się musiał spinać do uzyskania SJ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:34 

Wojtek, naprawdę to nie moja bajka. Chcesz to walcz o co tylko uważasz za stosowne. Ja mam inne zdanie. Przedstawiłem je.
Jeszcze raz powtórzę, walcz. Chyba, ze hołdujesz zasadzie "weźmy się i zróbcie".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:37 

Wojciech1968 napisał(a):
Ilu niepełnoletnich w naszym kraju chce pływać samodzielnie po morzu?

Jaka liczba była by satysfakcjonującą ? 1000, 3000, więcej ?

A ilu niepełnoletnim z tych tysięcy pozwoli rodzic czy opiekun prawny? Ja stawiam na to, że nielicznym...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:38 

To co pisałem dotyczy samodzielnego pływania po morzu w ramach uprawnień ż.j. Pewnie nie jest takich osób wiele (a szkoda), ale ja sam znam kilka takich przypadków z przeszłości.

Cały czas brakuje przejścia z ż.j. na st.j. W zasadzie zwykły Kowalski i ż.j. mają taki sam start chcąc otrzymać uprawnienia morskie.

Główną przeszkodą nie jest sprawdzanie wiedzy czy umiejętności, bo kto ją ma egzaminu się nie obawia. Sprawa rozbija się głównie o kasę i obowiązkowe szkolenia (dotychczas), których zakres w znacznej części pokrywa się ze szkoleniem na ż.j.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:39 

Ależ to nic trudnego, wystarczy iśc do ministra i powiedzieć, zeby zrobił 20 mil dla zeglarza :-P Kto pierwszy?

pjankowski napisał(a):
Główną przeszkodą nie jest sprawdzanie wiedzy czy umiejętności, bo kto ją ma egzaminu się nie obawia. Sprawa rozbija się głównie o kasę i obowiązkowe szkolenia (dotychczas), których zakres w znacznej części pokrywa się ze szkoleniem na ż.j.

To może przeczytaj początek. W projekcie nie ma obowiązkowych szkoleń. Umiesz? To idź na egzamin.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:40 

AIKI napisał(a):
NIEPRAWDA!!! Bezpatentowiec może żeglować WSZĘDZIE, a nie tylko po tych wodach co żeglarz.

Powtórzę...
(...)bezpatentowiec nie zostaje obwarowany poświadczeniem wiedzy przez odbycie egzaminu z przepisów dot żeglugi morskiej.
AIKI napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Dlaczego wnosząc poprawki z 2 Mm do np 6 Mm ( czy 5, 10, 15 ) ten sam żeglarz jachtowy zmuszony byłby zdawać rozszerzony egzamin o zagadnienia morskie ??

Nie wiemy, czy byłby zmuszony, ale skoro ktoś chce ze stopnia śródlądowego (z niewielką koncesją na morze) zrobić stopień w pełni morski jak sugerujesz, to takie niebezpieczeństwo ze strony prawodawcy istnieje.

Prawodawca obecnie oczekuje w konsultacjach społecznych na propozycje, które możemy wnieść do akceptacji .
Nie należy ( bo i dlaczego ?) sugerować prawodawcy odbycia rozszerzonych egzaminów na patent żeglarza jachtowego przy wskazaniu poprawki z 2Mm na np, 6 Mm , albo 5 jak kto woli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:41 

Ależ to nic trudnego, wystarczy iśc do ministra i powiedzieć, zeby zrobił 20 mil dla zeglarza :-P Kto pierwszy?

Nooo - samo iść i powiedzieć to jakoś tak... małowato. Trzeba jeszcze jakoś uzasadnić.:-D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:43 

AIKI napisał(a):
A ilu niepełnoletnim z tych tysięcy pozwoli rodzic czy opiekun prawny? Ja stawiam na to, że nielicznym...

Wszystko zależy od okoliczności. Jeśli rodzić żeglował od "kajtka" ze swoim dzieckiem, sam uczył go fachu, zna jego umiejętności, to przed osiągnięciem przez dziecko pełnoletności z reguły nie widzi przeciwwskazań do tego aby jego dziecko samodzielnie żeglowało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:43 

Wojciech1968 napisał(a):
Prawodawca obecnie oczekuje w konsultacjach społecznych na propozycje, które możemy wnieść do akceptacji .
Nie należy ( bo i dlaczego ?) sugerować prawodawcy odbycia rozszerzonych egzaminów na patent żeglarza jachtowego przy wskazaniu poprawki z 2Mm na np, 6 Mm , albo 5 jak kto woli.

Naprawdę możesz zgłosić zainteresowanie projektem i w legalny sposób zasugerować co tylko uważasz za stosowne. Ja mam inne zdanie i nie zamierzam tego robić.

pjankowski napisał(a):
AIKI napisał(a):

Wszystko zależy od okoliczności. Jeśli rodzić żeglował od "kajtka" ze swoim dzieckiem, sam uczył go fachu, zna jego umiejętności, to przed osiągnięciem przez dziecko pełnoletności z reguły nie widzi przeciwwskazań do tego aby jego dziecko samodzielnie żeglowało.

Zatem niech ów rodzic wymusi na ministrze to co uważa za stosowne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:46 

Wojtek, naprawdę to nie moja bajka. Chcesz to walcz o co tylko uważasz za stosowne. Ja mam inne zdanie. Przedstawiłem je.
Jeszcze raz powtórzę, walcz. Chyba, ze hołdujesz zasadzie "weźmy się i zróbcie".

Potrafię nie wyręczać się kimkolwiek. ;)
AIKI napisał(a):

Nie wiem ilu.
Nie powinno nas to interesować.
Tu rozchodzi się o patent żeglarza jachtowego, którego ważność jest na całe życie , bądź do kolejnej zmiany przepisów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:48 

Wojciech1968 napisał(a):
AIKI napisał(a):
NIEPRAWDA!!! Bezpatentowiec może żeglować WSZĘDZIE, a nie tylko po tych wodach co żeglarz.

Powtórzę...
(...)bezpatentowiec nie zostaje obwarowany poświadczeniem wiedzy przez odbycie egzaminu z przepisów dot żeglugi morskiej.

Bo żeglarz może 12 m a bezpatentowiec tylko 7,5?
Wojciech1968 napisał(a):

Wojtek, moja dobra wola aby Ci wytłumaczyć o co w tym biega kończy się. Mariusz napisał Ci - sugeruj zatem prawodawcy co tylko uważasz za stosowne. Tylko nie zapomnij uzasadnić. A jestem przekonany, że argumenty co może bezpatentowiec a co żeglarz będą moim zdaniem mało... nośne. A ponadto mogą spowodować oprócz rozszerzenie mil np do 12 również dołożenie żeglarzowi wymagań.

AIKI

Ostatnio edytowano 19 gru 2012, o 22:52 przez AIKI, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:49 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Wojciech1968 napisał(a):
bezpatentowiec bez egzaminu może żeglować na tych samych rejonach morskich ( dotąd do 2Mm ) ?

W kwestii formalnej:
Od 2007 roku "bezpatentowiec" może żeglować bez żadnego ograniczenia "rejonów" czy pory dnia - poza ograniczeniem długości jachtu (7.5m).
Nie reguluje tego rozporządzenie tylko ustawa.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:52 

AIKI napisał(a):
Wojtek, moja dobra wola aby Ci wytłumaczyć o co w tym biega kończy się. Mariusz napisał Ci - sugeruj zatem prawodawcy co tylko uważasz za stosowne. Tylko nie zapomnij uzasadnić. A jestem przekonany, że argumenty co może bezpatentowiec a co żeglarz będą moim zdaniem mało... nośne. A ponadto mogą spowodować oprócz rozszerzenie mil np do 12 również dołożenie żeglarzowi wymagań.

Andrzeju , przemyślę to. ;)

pierdupierdu napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
bezpatentowiec bez egzaminu może żeglować na tych samych rejonach morskich ( dotąd do 2Mm ) ?

W kwestii formalnej:
Od 2007 roku "bezpatentowiec" może żeglować bez żadnego ograniczenia "rejonów" czy pory dnia - poza ograniczeniem długości jachtu (7.5m).
Nie reguluje tego rozporządzenie tylko ustawa.

Dziękuje , jakoś mi to uciekło. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:55 

pjankowski napisał(a):
AIKI napisał(a):

No to znów - a ilu jest takich jak piszesz? Patentów w dwa lata (patrz cyfry w uzasadnieniu) wydano kilkadziesiąt tysięcy...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 22:59 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
AIKI napisał(a):
co może bezpatentowiec a co żeglarz

Andrzej - jakoś pogubiłem się ...
A co Wy się spieracie ?
Bezpatentowiec może za mało czy żeglarz za dużo ?
Bo już nie kumam o co spór... :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 23:07 

bury_kocur napisał(a):
Bo już nie kumam o co spór...

Spoko, przecież nie jesteś żabą :lol:

Tak naprawdę, to chodzi o to, że mozna mieć mnóstwo róznych pomysłów. Problem w tym, żeby ocenić, które są do zrealizowania, a które nie. A które wręcz szkodliwe, bo to tak jak negocjacje biznesowe. Jak mądrze pograsz, to ugrasz to co istotne. Jak bedziesz chciał wszystko, to może się okazać, że nie masz nic.

Zresztą sam doskonale o tym wiesz.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2012, o 23:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
W projekcie nie ma obowiązkowych szkoleń.

Tak naprawdę, to chodzi o to, że mozna mieć mnóstwo róznych pomysłów. Problem w tym, żeby ocenić, które są do zrealizowania, a które nie

Nawiążę do słów powyżej cytowanych.

Uważam, że korespondując z ministerstwem trzeba koniecznie pisać o tym, jak istotny jest brak wymogu ukończenia obowiązkowego szkolenia przed egzaminem!
Upewnijmy urzędników w tym, jak konieczne to rozwiązanie, bo siły Mordoru... uppps - siły lobby szkoleniowego i grup zamordystyczno-okołodurejkowych nie trwają bezczynnie!

W ustawie obowiązek szkoleń pojawia się tylko i wyłącznie w nawiązaniu do wypożyczania motorowych hausbootów kompletnym bezpatentowcom. Oznacza to, że opierając się na tekście ustawy bardzo trudno argumentować za koniecznością utrzymania obowiązkowych szkoleń przedegzaminacyjnych.
Ale mimo to możecie być pewni, że do ministerstwa właśnie napływają liczne apele o utrzymanie "w szkoleniach" stanu dotychczasowego. Idę o zakład, że słowo-wytrych "bezpieczeństwo" odmieniane jest w tych apelach przez wszystkie istniejące i nieistniejące przypadki... bo tylko tak można "agrumentować" za obowiązkowymi szkoleniami...

Dlatego - jakich nie mielibyście propozycji dotyczących szczegółów uprawnień dla poszczególnych stopni - proszę serdecznie, w osobnym akapicie podkreślajcie doniosłość odejścia w projekcie od dotychczasowego obowiązku odbywania szkoleń!
Napiszcie, że to powrót do normalności, że zbliżenie do sytuacji panującej "od zawsze" w krajach cywilizowanych, piszcie że nigdzie na świecie (poza chyba Białorusią i Rosją) obowiązku odbywania szkoleń przed egzaminem "na patent" nie ma!
Piszcie, że za obowiązkiem szkoleń stoją niemal wyłącznie osoby, które do tej pory z istnienia "obowiązku szkoleniowego" czerpały niebłahe, osobiste zyski!

Proszę - pamiętajcie - możliwość samodzielnego przygotowania się do egzaminu, możliwość nauczenia się od rodziców, od przyjaciół, partnera, etc. - to milowy krok naprzód w stosunku do stanu poprzednio obowiązującego! Chwalcie zatem urzędników, tak żeby im do głów nie przyszło ulegać tendencji zachowawczej!

PS.Rozpisałem się, bo sądzę, że warto ważyć sprawy i warto sobie uświadomić co jest rozwiązaniem generalnym, ważnym dla wszystkich a co tylko niemądrym szczegółem, często niemożliwym w praktyce do wyegzekwowania (jak ta nieszczęsna propozycja 2Mm na morzu dla żeglarza).

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 103  Następna strona