Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:14 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cape napisał(a):
Generalnie nie jest źle. Nie ma P 20 na morzach zamkniętych, nie ma egzaminów na morsa. Oświadczenie zamiast zaświadczenia. To plus.
W sumie powtórka rozporządzenia Lipca.

Jak tu wyżej ktoś zauważył, o to właśnie chodziło. Zostanie po staremu a my się będziemy cieszyli, że nie jest gorzej ("...a mógł zabić...").
W sumie, patrząc bilansowo, to aktualny projekt jest raczej krokiem wstecz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:18 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
pierdupierdu napisał(a):
...
Nie - to oznacza, że chyba uważałeś na wykładach z logiki... ;)
Osoba posiadająca patent żeglaża jachtowego jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych
oraz po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej.

Ale zgodzisz się ze mną, że fraza "bez ograniczeń" przed słowem "oraz" znacznie poprawiłaby rozumienie zapisu.

A swoją drogą czy to przepisywanie z błędem, czy już w samym projekcie żeglarz....
został wykastrowany o jedną literę ;) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:24 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Byka walniętego z rozpędu poprawiłem u siebie zamim pojawiły się uwagi ;)
Ale w cytatach jest...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:26 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
pierdupierdu napisał(a):
Uważasz, że łatwo będzie zmienić proponowaną przez rząd ustawę - po pierwszym czytaniu?
Co - będziemy dzwonić do posłów...?
Może eksponowanej idei "deregulacji" bardziej odpowiadać bedzie poprawka rozszerzająca katalog osób uprawnionych do szkolenia - na przykład tak:
13. Szkolenia w zakresie uprawiania turystyki wodnej prowadzą osoby, które posiadają dokumenty kwalifikacyjne o których mowa w Art 37a ust3 i Art 37a ust6, w granicach posiadanych uprawnień, według systemów szkoleń zatwierdzonych przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej. System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 15

Dalej - moim zdaniem co najmniej równie istotne byłoby próbować wykreślić (teraz już tylko przy pomocy posłów...) z ustawy ten fragment, który zaznaczyłem w jej tekście na różowo. Czyli zakończyć z koniecznością prowadzenia szkoleń "wg systemu szkoleń zatwierdzonego przez ministra".

Nic nie będize łatwo. Będzimy próbowali raz jeszcze wykreślić caly ustęp 13. Czy uczac dziecko jazdy na rowerku, czynisz to według jakiegos zatwierdzonego prgramu? Czy może jesteś instriuktorem PZKol?
W pierwszym czytaniu to sie z definicji nie da. Szansa jest w druguim - czyli w komisjach, może w trzecim (ale nikła) a potem w Senacie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

piotr6 napisał(a):
a nie dało by się przesunąć bezpatencia pow 7,5m?tak przy okazji. mam wrażeni że to jest najważniejsze

Nie ten temat. Watpie by dalo sie zrobic taka "wrzutkę"... Choc takie numery juz w Sejmie bywały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:30 

Waldi_L_N napisał(a):
Ale w cytatach jest...

Byka każdy może walnąć i nie mam oto pretensji, ale gdybyś stosował metodę kopiuj i wklej to świadczyłoby, że byk uciekł z ministerstwa (co i tak mam wrażenie miało miejsce w tym projekcie pod względem merytorycznym), a to już inna waga.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:35 

pough napisał(a):
Waldi_L_N napisał(a):
Ale w cytatach jest...

Byka każdy może walnąć i nie mam oto pretensji, ale gdybyś stosował metodę kopiuj i wklej to świadczyłoby, że byk uciekł z ministerstwa (co i tak mam wrażenie miało miejsce w tym projekcie pod względem merytorycznym), a to już inna waga.

PDF-ów nie mogę cytować ;)
Skonsultowałem się z moimi kolegami zza innych biurek i oni też rozumieją to zdanie, że dotyczy i śródlądzia i morza.
Przepisy nie mogą zostawiać furtki do dowolnej interpretacji.

Ostatnio edytowano 26 paź 2012, o 12:38 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:37 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Colonel napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Uważasz, że łatwo będzie zmienić proponowaną przez rząd ustawę - po pierwszym czytaniu?
Co - będziemy dzwonić do posłów...?
Może eksponowanej idei "deregulacji" bardziej odpowiadać bedzie poprawka rozszerzająca katalog osób uprawnionych do szkolenia - na przykład tak:
13. Szkolenia w zakresie uprawiania turystyki wodnej prowadzą osoby, które posiadają dokumenty kwalifikacyjne o których mowa w Art 37a ust3 i Art 37a ust6, w granicach posiadanych uprawnień, według systemów szkoleń zatwierdzonych przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej. System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 15

Dalej - moim zdaniem co najmniej równie istotne byłoby próbować wykreślić (teraz już tylko przy pomocy posłów...) z ustawy ten fragment, który zaznaczyłem w jej tekście na różowo. Czyli zakończyć z koniecznością prowadzenia szkoleń "wg systemu szkoleń zatwierdzonego przez ministra".

Nic nie będize łatwo. Będzimy próbowali raz jeszcze wykreślić caly ustęp 13. Czy uczac dziecko jazdy na rowerku, czynisz to według jakiegos zatwierdzonego prgramu? Czy może jesteś instriuktorem PZKol?
W pierwszym czytaniu to sie z definicji nie da. Szansa jest w druguim - czyli w komisjach, może w trzecim (ale nikła) a potem w Senacie.

piotr6 napisał(a):
a nie dało by się przesunąć bezpatencia pow 7,5m?tak przy okazji. mam wrażeni że to jest najważniejsze

Nie ten temat. Watpie by dalo sie zrobic taka "wrzutkę"... Choc takie numery juz w Sejmie bywały.

jak nie teraz to kiedy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 12:42 

Waldi_L_N napisał(a):
pough napisał(a):
Waldi_L_N napisał(a):
Ale w cytatach jest...

PDF-ów nie mogę cytować ;)
Skonsultowałem się z moimi kolegami zza innych biurek i oni też rozumieją to zdanie, że dotyczy i śródlądzia i morza

IMHO winny temu jest przecinek po słowie "morskich", który nie wiadomo czy dzieli zdanie z włączeniem tego co przed słowem "oraz" czy tylko część zdania po słowie "oraz"

I nie podejmuję się rozwiązania tego problemu, bo nie mam na takie działania odpowiedniego patentu ani certyfikatu. ;) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:44 

Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 96
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Mnie w całym tym rozporządzeniu chyba najbardziej zastanawia treść paragrafu 5.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:47 

Wasyl napisał(a):
Mnie w całym tym rozporządzeniu chyba najbardziej zastanawia treść paragrafu 5.

A możesz dokładniej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 15:56 

Jasne zastanawiam się na pojęciem właściwego związku sportowego do którego osoba ubiegająca się o patent musi złożyć wymienione dokumenty.

Czy nie można jednoznacznie określić tak zachowujemy monopol lub go nie zachowujemy???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 16:06 

POjęcie "właściwego związku sportowego" jest zdefiniowane w ustawie o sporcie i przywołane w ustawie o żegludze śródlądwej w art.37a. W kontekście tego jest jednoznacznie stwierdzone: zachowujemy monopol. Tyle, że teraz jest to monopol państwa, które wydawanie swojego dokumentu powierza jednemu podmiotowi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 16:59 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: istotniejsze kompetencje
To jest jednak problem!

Dotychczasowy zapis uprawnień na patencie Ż.J.

" 1. prowadzenie jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym po wodach śródlądowych,
2. prowadzenie jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym o długości całkowitej do 8,5 m po wodach morskich w strefie 2 Mm od brzegu w porze dziennej.

Obecnie proponowany zapis uprawnień na patencie Ż.J.

"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych oraz po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej."

Nawet zakładając brak manipulacji ze strony proponującego zapis ,a jedynie niechlujstwo w formułowaniu treści dokumentu przez prawników, to i tak w tym przypadku mamy ewidentnie do czynienia z dwoma rożnymi zakresami uprawnień i to abstrahując od tego co miał lub nie miał autor na myśli... :-?

Miejmy nadzieję,że w kolejnej wersji lub poprawkach projektu, m.in.także ten niezręczny zapis zmieniający jednak de facto propozycję zakresu uprawnień "żeglarskich kapitanów śródlądowych" zostanie przez ministerialnych urzędników szybko poprawiony.

Jeśli nie,to uprawnienia do całodobowego żeglowania na jachtach powyżej 8,5 metra długości po wodach śródlądowych uzyskają żeglarze turystyczni z patentem Ż.J., dopiero po zaliczeniu kursu, stażu morskiego i egzaminu na Sternika Jachtowego... :roll: :lol:

Autor, autor!! :D

guidesailing

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 17:19 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Ta ło, to i żeglarzowi nowe rozporządzenie zabrało prawa nabyte... Będzie można skarżyć? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 17:53 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
SlaWasII napisał(a):
Ta ło, to i żeglarzowi nowe rozporządzenie zabrało prawa nabyte... Będzie można skarżyć? :lol:

Nic nie zabrano, jestnapisane, ze co mialws to zostaje. Gorzej jak zgubisz patent, ciekawe, czy beda potrafili wystawic wg starego wzoru?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 17:58 

Colonel napisał(a):
POjęcie "właściwego związku sportowego" jest zdefiniowane w ustawie o sporcie i przywołane w ustawie o żegludze śródlądwej w art.37a. W kontekście tego jest jednoznacznie stwierdzone: zachowujemy monopol. Tyle, że teraz jest to monopol państwa, które wydawanie swojego dokumentu powierza jednemu podmiotowi.

No właśnie. Dlatego jak dla mnie całość tekstu jest tylko powieleniem lub nawet zepsuciem istniejącego porządku. Po co ta fikcja konsultacji społecznych? Jest parę punktów, które autorom udało się skopać i odnoszę wrażenie że w pospiechu uznane za cudowne pozostaną bez zmian.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 paź 2012, o 18:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
SlaWasII napisał(a):

Własne braki w zrozumieniu zasad rzadzących koniunkcją w przepisie określającym zakres uprawnień "żeglarza" - trudno będzie gdziekolwiek "skarżyć"... :lol:
pough napisał(a):
Ale zgodzisz się ze mną, że fraza "bez ograniczeń" przed słowem "oraz" znacznie poprawiłaby rozumienie zapisu.

Tak - masz rację.
Kiedy czytam jakie trudności w zrozumieniu mają tu grupowicze, to rzeczywiście zaczynam żywić obawy co do postawy szeregowych sprawdzaczy papierów ...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 06:30 

pierdupierdu napisał(a):
Kiedy czytam jakie trudności w zrozumieniu mają tu grupowicze, to rzeczywiście zaczynam żywić obawy co do postawy szeregowych sprawdzaczy papierów ...

Dziwne, że tylko Ty jako jedyny nie masz problemów z interpretacją.
A może Twoje święte przekonanie, że nic się nie zmieniło w tym przepisie, powoduje to jak interpretujesz ten zapis. Albo nie przyjmujesz do wiadomości, że ktoś aż tak niechlujnie mógł stworzyć ten zapis. Coś jakby autosugestia?
Ps.
Właśnie poprosiłem o przeczytanie przepisu moją nieżeglującą małżonkę i zapytałem jakim jachtem można pływać po śródlądziu. "No jak to jakim? Do 8,5m..."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 07:55 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
pierdupierdu napisał(a):
SlaWasII napisał(a):

Własne braki w zrozumieniu zasad rzadzących koniunkcją w przepisie określającym zakres uprawnień "żeglarza" - trudno będzie gdziekolwiek "skarżyć"... :lol:

Przepraszam, że zapytałem. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 11:58 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
guidesailing napisał(a):
"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych oraz po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej."

pierdupierdu napisał(a):

Spróbujmy tak:
"Żeglarz jachtowy jest uprawniony do prowadzenia jachtów po śródlądziu i morzu, żaglówką do 8,5m w strefie do 2 Mm, w porze dziennej."

Teraz jest oczywiste, że ograniczenia dotyczą zarówno wód morskich, jak i śródlądzia.
Zamieniłem tylko "oraz" na "i", które, o ile mi wiadomo, są równoznaczne.

Nie chodzi o to, jak kto rozumie zapis, a jak może zostać zinterpretowany ze szkodą dla żj. Jako, że śródlądzie to najtłustszy rynek, interes dla wydawcy patentów jest tutaj oczywisty.

SlaWasII napisał(a):

Pewnie nie, bo nie zabiera się uprawnień aktualnym żeglarzom, tylko nowym daje się mniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:18 

noone napisał(a):
[Spróbujmy tak:
"Żeglarz jachtowy jest uprawniony do prowadzenia jachtów po śródlądziu i morzu, żaglówką do 8,5m w strefie do 2 Mm, w porze dziennej."

Teraz jest oczywiste, że ograniczenia dotyczą zarówno wód morskich, jak i śródlądzia.
Zamieniłem tylko "oraz" na "i", które, o ile mi wiadomo, są równoznaczne.

Nadal popełniasz błąd logiczny wynikający z niezrozumienia istoty koniunkcji w przepisie
prawa.
Istotą tego czego nie rozumiesz jest regulowanie w przepisie uprawnień na dwu różnych akwenach. Oraz na dwu różnych kategoriach jachtów.
Poza tym tym - jeżeli chcesz zamianiać "oraz" na "i" - to nie wiem czemu zmianiasz resztę tekstu i ignorujesz oryginalny szyk zdania... By lepiej pasowało do tezy?
Zauważ - w obecnym tekście przepisu nie ma "żaglówek", są w nim za to dwie kategorie - "jachty żaglowe" i "jachty żaglowe o długości do 8.5m"...

Wstawmy teraz to Twoje "i" w tekst rozporządzenia a zobaczysz, że zastosowanie tego czy innego spójnika nic nie zmienia....

"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych
i
po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej."

I gdzie problem? :lol:

Niemniej - wobec powszechnych jak się okazuje trudności w zrozumieniu trudnego języka polskiego - rzeczywiście należy mocno postulować powrót do zapisu z poprzedniego rozporządzenia... Można też dodać jedno słówko i napisać "wszystkich jachtow żaglowych po wodach środlądowych"...

PS - właściwością koniunkcji jest jej przemienność.
Czy budzi jakieś Twoje wątpliwości tekst:
"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia po wodach morskich jachtów żaglowych o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej oraz do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych."
:roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 27 paź 2012, o 13:29 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:26 

Przepraszam, że zauważyłem problem. Należę widocznie do mniejszości, która nie rozumie zasad koniunkcji i interpunkcji. No cóż.
Ale jak jakiegoś ż.j. uprawnienia zakwestionuje np. policja zawsze może bronić się niepodważalnym:
"Pierdupierdu mówi, że jest inaczej i nie macie racji" :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą te nadinterpretacje zakrawają na "i czasopisma" ;)
pierdupierdu napisał(a):
"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia po wodach morskich jachtów żaglowych o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej oraz do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych."

Popełniłeś drobną nieścisłość po sformułowaniu "po wodach morskich" nie wstawiłeś znaczącego przecinka. Oczywiście byłby on bez sensu w Twojej wersji i udowadniałby błędność Twojej interpretacji.
Wracając do aktuaknego projektu:
"jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych oraz po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej"
koniunkcja dotyczy wód śródlądowych i wód morskich, czyli ten fragment mógłby brzmieć:
"jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach morskich oraz po wodach śródlądowych, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej"
Bo cała reszta po przecinku dotyczy całej koniunkcji.
Ale co ja tam wiem.

Ostatnio edytowano 27 paź 2012, o 13:46 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:38 

pierdupierdu napisał(a):
"Osoba posiadająca patent żeglarza jachtowego jest uprawniona do prowadzenia jachtów żaglowych po wodach śródlądowych
i
po wodach morskich, na jachcie żaglowym o długości kadłuba do 8,5 m w strefie do 2 Mm od brzegu, w porze dziennej."
I gdzie problem?

Problem w tym, że znak przejścia do nowej linii nie jest znakiem interpunkcyjnym.
pierdupierdu napisał(a):
Niemniej - wobec powszechnych jak się okazuje trudności w zrozumieniu trudnego języka polskiego - rzeczywiście należy mocno postulować powrót do zapisu z poprzedniego rozporządzenia...

Nie chodzi tu o trudności w zrozumieniu j. polskiego, a o to, że tak sformułowane zdanie może być różnie interpretowane. Dasz gwarancję, że inspektor na Śniardwach jest tak biegły w rozumieniu naszego języka, jak Ty? ;-)
Co komu przeszkadzał dotychczasowy zapis, skoro nowy niczego ma nie zmienić?
Cytuj:

prowadzenie jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym po wodach śródlądowych,
prowadzenie jachtów żaglowych bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym o długości całkowitej do 8,5 m po wodach morskich w strefie 2 Mm od brzegu w porze dziennej.

Ps. stary zapis był wypunktowany listą numerowaną, przez co nie pozostawiał żadnych wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:44 

Waldi_L_N napisał(a):
Przepraszam, że zauważyłem problem. Należę widocznie do mniejszości, która nie rozumie zasad koniunkcji i interpunkcji. No cóż.
Ale jak jakiegoś ż.j. uprawnienia zakwestionuje np. policja zawsze może bronić się niepodważalnym:
"Pierdupierdu mówi, że jest inaczej i nie macie racji" :lol: :lol: :lol:
Swoją drogą te nadinterpretacje zakrawają na "i czasopisma" ;)

Jak policjantów opierdoli przełożony, po przegranej w sadzie - to się nauczą zasad logiki - nawet oni...
Tyle że prawo nie powinno być tworzone w sposób, ktorego nie rozumieją obywatele czy stójkowi...

Przyznaję rację - to niechlujstwo tworców projektu oraz po raz trzeci przyznaję rację, co do konieczności wypunktowania uprawnień ż.j. - tak jak w poprzednim rozporządzeniu. Ew można zastąpić określenie "jachtów żaglowych na wodach środlądowych" słowami "wszystkich jachtów żaglowych na wodach sródlądowych".

Przyznać racji w dziedzinie waszego "zrozumienia" - nie mogę, tu możemy się dalej różnić, byle ładnie :lol:
-----------------

Zwracam uwagę na inny, istotny problem, mogący budzić wątpliwości.
Dotychczas nadawane uprawnienia (dotyczy wszystkich stopni) zawieraly jednoznaczne określenia:
:jachty do xxx długości bez lub z pomocniczym napędem mechanicznym".
To całkowicie zabezpieczało przd interpretacjami, w których jacht żaglowy po silnikiem stawał się jachtem o napędzie mechanicznym w rozumieniu przpisów patentowych.
Tymczasem w nowym rozporządzeniu całkowicie słowa o napędzie pomocniczym pominięto!
Tu może leżeć duża mina dla użytkowników jachtów zaglowych z silnikami pomocniczymi o mocy pow. 10kW!!!!

noone napisał(a):
stary zapis był wypunktowany listą numerowaną, przez co nie pozostawiał żadnych wątpliwości.

Tak, przecież piszemy to samo.
Chcesz - mogę stwierdzić po raz czawrty, że należy postulować zmianę zapisu uprawnień ż.j. na taki jak poprzednio... Stwierdzam! :lol:

I ponownie zwracam uwagę na brak jednoznaczenego zapisu, określającego, iż posiadacze patentów żeglarskich mają uprawnienia by prowadzić jachty żaglowe używające napędu mechanicznego!!!

Ostatnio edytowano 27 paź 2012, o 13:54 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Waldi_L_N
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:49 

Podsumowując, wiemy wszyscy o co chodzi, projekt napisał niegramotny baran i powinno się go poprawiś tak, by nie było wątpliwości.
A kłócimy się bez sensu.
Pierdupierdu Ty masz rację, ja też mam rację, a potworek zaistniał. Ja odpuszczam dalszą pyskówkę, bo nie ma sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 paź 2012, o 13:54 

pierdupierdu napisał(a):
to niechlujstwo tworców projektu.

pierdupierdu napisał(a):
Tymczasem w nowym rozporządzeniu całkowicie słowa o napędzie pomocniczym pominięto!
Tu może leżeć duża mina dla użytkowników jachtów zaglowych z silnikami pomocniczymi o mocy pow. 10kW!!!!

Myślę, że to ani nie niechlujstwo ani nie chęć zaoszczędzenia na tuszu w drukarce, a świadome działanie, bo jak inaczej uzasadnić zmianę zapisu, skoro ma on nic nie zmienić dla żj.?
Postulowałbym za przywróceniem poprzedniego sformułowania w całości.
Waldi_L_N napisał(a):
projekt napisał niegramotny baran

Niestety obstawiam, że całkiem gramotny...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2012, o 07:38 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
"lataj nisko i powoli". W takim świetle te 20 mil od brzegu mogło oznaczać narażanie stejotów na poważne niebezpieczeństwo (nie mówię o tych, którzy używają rozsądku). Zatem te 20 mil od portu schronienia brzmi dość racjonalnie (jeśli jakies ograniczenia muszą tu być). Po drugie primo. Skoro sternik jachtowy jest już od jakiegoś czasu morskim stopniem a stopień jachtowego sternika morskigo dostaje się przez zasiedzenie, przydałoby się, by aplikanci do tego ostatniego jakieś doświadczenie skiperskie jednak mieli. Teraz możecie bić.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2012, o 07:47 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Moniia napisał(a):
Dałoby się umieścić apel o wysyłanie maili ze stanowiskiem RPO do MSiT?
Najlepiej na stronie głównej, z linkiem do PDF ze stanowiskiem i adresem e-mail Ministerstwa?

Moniia napisał(a):
Poprawka, nie na głównej a w nagłówku, tak aby był widoczny na każdej stronie... Tak, jak były np. ostatnio podziękowania...

Maar napisał(a):
Moniia napisał(a):
Dałoby się umieścić apel o wysyłanie maili ze stanowiskiem RPO do MSiT?
Tumoroł moning się zrobi.

No i jak , wystarczy tylko tak viewtopic.php?f=17&t=13352#p177857 ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2012, o 11:07 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
pierdupierdu napisał(a):
Nadziei na wprowadzenie rozsądnego, jedno lub dwustopniowego systemu uprawnień podczas "konsultacji" opublikowanego właśnie tekstu - nie widzę...
Zwalczając (jak zwykle...) największe głupoty w kolejnym z gruntu niemądrym rozwiązaniu prawnym - należy moim zdaniem mocno i dobitnie podkreślać bezsens obowiązku odbywania formalnego szkolenia jako warunku dopuszczenia do egzaminów na ż.j. i st.j.
No i pytać, pytać jak najczęściej, w którym miejscu w rozporządzeniu MSiT uwzględniło stanowisko Rzecznika Praw Obywatelskich, wyrażone słowami:
"Rzecznik Praw Obywatelskich, doceniając dokonane już zmiany
widzi potrzebę konsekwentnego ich kontynuowania, aż do stanu, w którym zostaną
zniesione nieuzasadnione ograniczenia w tym zakresie, tak jak to ma miejsce w krajach,
w których żeglarstwo rozkwita (kraje skandynawskie, Wielka Brytania, Niemcy). Ze
względu na ogromne zainteresowanie żeglarstwem również w Polsce, możliwe jest jego
upowszechnienie w skali podobnej, jak w krajach żeglarsko najbardziej
zaawansowanych. Zmiany legislacyjne umożliwiające szeroki dostęp obywateli do
uprawiania żeglarstwa są warunkiem koniecznym do osiągnięcia tego celu...../cut/...

W ogólności wskazać można, że środowiska reprezentujące przede wszystkim
żeglarzy rekreacyjnych, uprawiających często żeglarstwo na własnych jachtach, tak na
wodach śródlądowych jak i na morzu, zarzucają tym regulacjom nadmierny formalizm,
ingerencję przepisów prawa w sfery, w których są one niepotrzebne i nieskuteczne,
niedostosowanie do realiów żeglarstwa, świadczące o nieznajomości przedmiotu
regulacji przez ustawodawcę, niedostosowanie środków do deklarowanych celów, a w
niektórych wypadkach wręcz tworzenie korupcjogennej sytuacji konfliktu interesów."

No ciekawe - gdzie w ogłoszonym właśnie tekście projektu rozporządzenia jakąkolwiek myśl wynikającą z tych słów uwzględniono ... (hłe, hłe, hłe...)

Pozwoliłem sobie wysłać wniosek do RPO w celu podjęcia czynności wobec projektu MSiT :
Cytuj:
Potwierdzenie

Uprzejmie informujemy, że otrzymany wniosek został przekazany do rejestracji i rozpatrzenia.

1. Dane wnioskodawcy :

Imię : Wojciech

Nazwisko: Sałata

Nazwa organizacji :

Ulica : Kpt. Janiego

Numer domu : 50 G

Numer mieszkania: 1

Miejscowość : Rybnik

Kod pocztowy : 44-200

Kraj : Polska

Inne dane wnioskodawcy :

Treść wniosku:

Wniosek z dnia 28.10.2012 r.

W związku z opublikowaniem na stronach Ministerstwa Sportu i Turystyki projektu rozporządzenia w sprawie uprawiania turystyki wodnej proszę o zapoznanie się, jak również urzędników pracujących nad wyżej wymienionym rozporządzeniem, z wciąż aktualnym stanowiskiem Rzecznika Praw Obywatelskich z dn. 20/08/2008 (sygnatura: RPO/540457/06/XIX/107 RZ) które załączone jest do tego listu. Można je również znaleźć na stronach Biura Rzecznika Praw Obywatelskich pod adresem http://www.sprawy-generalne.brpo.gov.pl ... 322006.pdf

Wnoszę o podjęcie stosownych czynności wobec działań MSiT , w sprawie \" Projekt rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki w sprawie uprawiania turystyki wodnej \" Pismo przekazujące projekt do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z prośbą o wyrażenie opinii co do zakresu oceny skutków regulacji i zakresu konsultacji społecznych przedmiotowego projektu - z dnia 18.10.2012 r. wraz z projektem z dnia 16.10.2012 r. Pismo przekazujące projekt do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z prośbą o wyrażenie opinii co do zakresu oceny skutków regulacji i zakresu konsultacji społecznych przedmiotowego projektu - z dnia 18.10.2012 r. wraz z projektem z dnia 16.10.2012 r. Rozmiar pliku: 9 MB ( do pobrania ) Data publikacji : dn.25.10.2012 15:06 http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/10 ... ystyk.html

Wniosek mój uzasadniam faktem, iż MSiT w zapytaniu zwrotnym :
\" A konkretnie, które uwagi Rzecznika Praw Obywatelskich nie mają pokrycia w projekcie? Pozdrawiam Cezary Grzanka MSiT \"
Nie dostrzega w \"Uwagach Rzecznika Praw Obywatelskich z dn. 20/08/2008 (sygnatura: RPO/540457/06/XIX/107 RZ) , sprzecznych zapisów w projekcie .
A w szczególności zapisu : \"Rzecznik Praw Obywatelskich, doceniając dokonane już zmiany widzi potrzebę konsekwentnego ich kontynuowania, aż do stanu, w którym zostaną zniesione nieuzasadnione ograniczenia w tym zakresie, tak jak to ma miejsce w krajach, w których żeglarstwo rozkwita (kraje skandynawskie, Wielka Brytania, Niemcy). Ze względu na ogromne zainteresowanie żeglarstwem również w Polsce, możliwe jest jego upowszechnienie w skali podobnej, jak w krajach żeglarsko najbardziej zaawansowanych. Zmiany legislacyjne umożliwiające szeroki dostęp obywateli do uprawiania żeglarstwa są warunkiem koniecznym do osiągnięcia tego celu...../cut/... W ogólności wskazać można, że środowiska reprezentujące przede wszystkim żeglarzy rekreacyjnych, uprawiających często żeglarstwo na własnych jachtach, tak na wodach śródlądowych jak i na morzu, zarzucają tym regulacjom nadmierny formalizm, ingerencję przepisów prawa w sfery, w których są one niepotrzebne i nieskuteczne, niedostosowanie do realiów żeglarstwa, świadczące o nieznajomości przedmiotu regulacji przez ustawodawcę, niedostosowanie środków do deklarowanych celów, a w niektórych wypadkach wręcz tworzenie korupcjogennej sytuacji konfliktu interesów.\" Powyższym wnoszę o zajęcie nadal aktualnego stanowiska RPO wobec Projekt rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki w sprawie uprawiania turystyki wodnej \" z dnia 18.10.2012 r. wraz z projektem z dnia 16.10.2012 r.

Z poważaniem Wojciech Sałata

Dołączone załączniki : Rzecznik Praw Obywatelskich - patenty.pdf,

Tu link do kontaktu z RPO http://www.rpo.gov.pl/index.php?md=1562&s=1

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Skier
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 paź 2012, o 12:15 

Tu można śledzić, co dzieje się z projektem w "wysokich sferach rządowych":
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/512/projekt/73393
Na razie brak nowości.
Zaglądajcie, niech "oni" wiedzą, że licznik stuka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3