Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 14:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 lip 2013, o 15:14 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Raz miałem w załodze miłą panienkę, która po przejęciu steru meldowała dziarsko: "Bajdewind lewego halsu, ster i komendę przejęłam!" Trochę mi czasu zajęło, żeby delikatnie jej wyperswadować, że może i ster przejęła, ale żeby zaraz komendę? :rotfl:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 15:27 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Oj... to ja widziałem kiedyś Opala wpływającego do Kilonii. :mrgreen:
Kapitan na składanym leżaczku na rufie, biała czapka z daszkiem i sałata jakaś tez tam była i elektryczna tuba głosowa którą "wypluwał seriami" komendy. Na 2 żaglowiece naraz by ich starczyło. :)
Nie przeszkodziło mu to w dodatku w pozdrawianiu każdego polskiego jachtu który mijał (oczywiście też przez tubę).
Ale kończę ... by wypadamy z tematu i moderatorowi to nie przypadnie do gustu :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 16:34 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
HWG napisał(a):
jeden z pierwszych egzaminów w nowej rzeczywistości , organizowanych przez PZŻ (nie podam jaki okręg bo nie chcę) na 75 pytań 11 było tylko z etykiety.

Nie ma pytań z etykiety w obowiązujacym rozporządzeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 17:09 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
obecne rozporzadzenie daje taką dowolność że nawet pytanie o łopatkę do zakopywania!? śmieci by mnie nie zdziwiło.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 17:20 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Oj , Colonel Colonel ... ależ SĄ takie wytyczne w rozporządzeniu. Patrz załącznik nr 4 do obowiązującego rozporządzenia
"ZAKRES WYMAGAŃ EGZAMINACYJNYCH
I. Zakres wiedzy i umiejętności wymaganych do uzyskania patentu żeglarza jachtowego.
10) etykieta jachtowa – zasady zachowania się na jachcie i obyczaje żeglarskie."
Rozporządzenie dość dokładnie zakreśla program egzaminu. Rzeczą KE jak ma ułożone pytania. Co komisja to inna wersja testu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 18:22 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz morski
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
czesiu napisał(a):
grilla szot wybieraj!

...ale to fał grilla był... :-P

Tak, ta dyskusja też miała potem miejsce, z identycznym skutkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 19:13 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
HWG napisał(a):
Co komisja to inna wersja testu.
Niestety :-(
BTW punkt 9 czyli "podstawowe przepisy prawa drogi na morskich i śródlądowych drogach wodnych" równie dobrze może oznaczać, że KE wymagać będzie znajomości MPZZM w zakresie prawideł od 1 do 37 plus załącznik IV :-(

Niestety, żyjemy w państwie najgłupszych praw i przepisów we wszechświecie.
HWG napisał(a):
Tak dużo "kozactwa" widać na wodzie , że strach.
Na kozactwo a w zasadzie na brzemienne skutki kozactwa dość dobrze działa Kodeks Karny. Patenty nie działają (vide skutki nawałnic mazurskich ze szczególnym uwzględnieniem tego w 2007 - wszyscy mieli wówczas patenty).

pierdupierdu napisał(a):
Od dziesiątków lat nie pływałem w takim teamie, w którym komendy (w "związkowym" ich rozumieniu) byłyby na prawdę potrzebne.
Jarek o "związkowym rozumieniu komend" nie ma co mówić, bo o wynaturzeniach dżentelmeni nie rozmawiają :-) ale, nie uwierzę, że nie komunikujesz się ludźmi na burcie (z Iwą na ten przykład) stosując specyficzne, a przez to jednoznaczne określenia rzeczy i czynności.

I zapewne twoje "rozkazywanie" jest zrozumiałe także dla osób, które z Tobą płyną po raz pierwszy. Ergo wydajesz komendy a nie bajdurzysz.

Gdzieś wyżej HWG (oszzz, koleżanko, błagam, podpisuj się jakimś imieniem, ksywką czy czymkolwiek innym nie kojarzącym się warszawiakom z Siostrą Bufetową od Likwidacji Parkingów :-) Forumowy nick to w większości przypadków tylko do logowania służy, wszak.) pisała:
HWG napisał(a):
A co widzicie złego w poleceniu np. ten zielony sznurek luzuj.
Dopóki jest to zrozumiałe dla zainteresowanych, dopóty nic złego nie widzę, ale wyobraź sobie wejście czymś nastoosobowym z niedziałającym silnikiem, manewrujesz na żaglach w ciasnym porcie, prosisz: "ten zielony sznurek luzuj" i słyszysz: "on nie jest zielony tylko szmaragdowy a w zasadzie szmaragdowo-seledynowy".

Wszystko zależy od okoliczności a w szczególności od ludzi. Jednym potrzebne jest głośne i wyraźne polecenie a innym wystarczy wykonany od niechcenia gest dłonią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 21:23 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Uff , zaczynamy dzielić włos na czworo. Każdy przepis może być skrajnie durny. Nieco zależy od KE i jej rozsądku. Dlatego czekam jak zbawienia innych podmiotów upoważnionych niż PZŻ i PZMiNW. Niech konkurencja weryfikuje się wzajemnie skoro te patenty póki co mamy.
Kozactwo niestety nie zawsze podpada pod KK. A biorąc pod uwagę sprawność naszego Wymiaru Sprawiedliwości to .... :cry: czekaj tatka latka , a na końcu to jeszcze poszkodowany będzie winny. Dlatego mam te uczucia ambiwalentne.
Maar , spokojnie - baby są dość precyzyjne i dokładnie określą odcień rzeczonego sznurka i załapią jak kolor będzie zbliżony. W końcu chodzi o to by NORMALNIE i ZROZUMIALE do siebie odnosić. Bez fanfaronady.

Maar ... specjalnie dla Ciebie :kiss:
Inka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 21:51 

HWG napisał(a):
W końcu chodzi o to by NORMALNIE i ZROZUMIALE do siebie odnosić.
No właśnie! I dlatego uważam, że nie należy przeginać w żadną ze stron.

BTW czy ktoś na wodzie, przy wietrze słusznym, mając ludzi w kokpicie, robiąc zwrot przez rufę, jeżeli ruszy paszczą, to nie użyje słów "zwrot" i "rufa" (z dobrodziejstwem fleksji)? I czym te jego słowa będą jeśli nie komendą?

HWG napisał(a):
Maar ... specjalnie dla Ciebie :kiss:
Inka
Dzięki ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 21:56 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Maar napisał(a):
Jarek o "związkowym rozumieniu komend" nie ma co mówić, bo o wynaturzeniach dżentelmeni nie rozmawiają ale, nie uwierzę, że nie komunikujesz się ludźmi na burcie (z Iwą na ten przykład) stosując specyficzne, a przez to jednoznaczne określenia rzeczy i czynności.
I zapewne twoje "rozkazywanie" jest zrozumiałe także dla osób, które z Tobą płyną po raz pierwszy. Ergo wydajesz komendy a nie bajdurzysz.

Powiedzmy - że czasem mówię co, jak oraz kiedy powinno być zrobione. Nieczęsto - bo typowe, niewielkie jachty są dziś banalnie proste w obsłudze i nieczęsto wymagają angażowania więcej niż jednej osoby...
Chcesz - nazwij sobie rozmowy czy prośby aby coś tam zrobić czy czegoś nie robić - "komendami". Ja nazywam to zwykłą komunikacją dostosowaną do okoliczności i potrzeb. Całkiem tak samo jak na lądzie :rotfl:

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Maar napisał(a):
BTW czy ktoś na wodzie, przy wietrze słusznym, mając ludzi w kokpicie, robiąc zwrot przez rufę, jeżeli ruszy paszczą, to nie użyje słów "zwrot" i "rufa" (z dobrodziejstwem fleksji)? I czym te jego słowa będą jeśli nie komendą?

Informacją, co za chwilę nastąpi?
Sygnałem że za chwilę każdy powinien zrobić z jakimś sznurkiem mniej więcej to, co sam dobrze pamięta, że ma robić?
Wiadomością, że za chwilę bom majtnie nad głową i lepiej się nie wychylać?
BTW - moje najczęściej w takim przypadku używane "Uwaga, powolutku kręcimy.." - to też jakaś "komenda"?
O jejku - to pewnie jeszcze za chwilę okaże się, że mówię komendami a nie banalną prozą? :roll:

BTW - kiedy przed chwila chciałem więcej herbaty, to słowa "Kochanie, zrobisz mi jeszcze jedną?" - zapewne też były "komendą"...?
To lepiej pójdę już, Iwa pakuje się na wakacje i właśnie powiedziała, że fajnie byłoby, gdybym jej na wakacje torbę ze strychu przyniósł. Znaczy - dostałem taką "komendę" :mrgreen: :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 22:28 

Moderator !!!!!
Maar uwodzi Inkę lub odwrotnie......to chyba niedopuszczalne na forum :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 22:52 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
pierdupierdu napisał(a):
Znaczy - dostałem taką "komendę"
Sam chciałeś mieć babę kapitana w domu, to teraz cierp! Wcale mi Cię nie żal :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Teściowaaaa! Wydaj mu jeszcze parę komend! Niech wie, gdzie jego miejsce! :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 05:31 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Sporą część sezonu spędzam na morzu z młodymi i całkiem przypadkowymi ludźmi, więc wypowiedzi w rodzaju "kochanie..." mogłyby być opacznie zrozumiane. Nie jestem specjalnie ortodoksyjny, ale wydawanie poleceń ( no dobrze - nie będę mówił "komend") w sposób uporządkowany ułatwia komunikację z nimi. Jak ekipa przy grotmaszcie Roztocza czeka gotowa do podniesienia żagla, to wystarczy gest kciukiem do góry. :cool:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 06:31 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
WhiteWhale napisał(a):
Jak ekipa przy grotmaszcie Roztocza czeka gotowa do podniesienia żagla, to wystarczy gest kciukiem do góry.

A gest kciuk w dół, powodował strach wśród ekipy, czy wiedzieli, że żagiel ma iść w dół? :rotfl: :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 08:09 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
A może chwilę zastanówmy się nad przyczyną dyskusji o "komendach"? Czy gdyby nie kołchoźniczo-mundurowa tradyszyn moglibyśmy się spierać o wydawaniu poleceń załodze - -towarzyszom rejsu? Czy gdyby nie lata indoktrynacji jedynym modelem żeglarstwa znalibyśmy inne określenie niż komenda?
Niby jesteśmy tacy postępowi a tu ciemnogród z nas wyłazi ;)

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 08:46 

A po co znów do tego wracać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 08:57 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Bo niektórym trudno zrozumieć, że istniej inne żeglarstwo niż te rodem z PRL pełne regulaminów, komend, podziału na wachty i funkcje? Jak komuś pseudo mundurowy dryl miły niech się bawi w kaprala. Miłej zabawy życzę!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 10:52 

Jacek Woźniak napisał(a):
Bo niektórym trudno zrozumieć, że istniej inne żeglarstwo niż te rodem z PRL pełne regulaminów, komend,
Nie wiem, czy to do mnie pijesz? Jeśli nie, to do kogo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 20:54 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moniia napisał(a):

Ja znam takowe, np. pociągnie któryś ten zielony sznurek po prawej, nie, po mojej prawej... A dobra, sama zrobię..

Tak właśnie pływałam ostatnio...Bez sztywnych komend i hałasu podczas manewrów, i bez wacht (zwłaszcza tych kambuzowych)...I co? I był to najfajniejszy z dotychczasowych moich rejsów... Oby takich było więcej :) i rejsów i kapitanów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lip 2013, o 23:44 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Wydaje się, że koleżeństwo ma nie do końca precyzyjną wiedzę na temat komendy jako takiej. To może wyjaśnię:
Po pierwsze - każda komenda jest rozkazem. A więc warto wiedzieć, co to właściwie jest rozkaz. Jest to polecenie, którego immanentną cechą jest bezwarunkowość wykonania. Przypisany jest on do osoby mającej władzę. I tylko ta osoba ma prawo go zmienić, lub odwołać. Zdanie "Niech ktoś pociągnie ten sznurek, albo nie, sam to zrobię" jest rozkazem, pod warunkiem że osoba mówiąca taką władzę posiada, np. jest kapitanem. Drugą ważną cechą rozkazu jest hasłowość. Hasło może, ale nie musi być opisem czynności.
Czym w takim razie jest komenda? Rozkazem sformalizowanym. Regulaminem wojskowym, pzżtowym, Kuracentowym, ale także zwyczajem, czy też wzajemnym zrozumieniem. Wystarczy, że osoba rozkazująca spodziewa się, że nastąpi właściwa reakcja na hasło. Czyli "powoli się kręcimy", wydane przez dowódcę i wywołujące u załogi szereg zachowań, które doprowadzają do zwrotu, jest komendą, czy to się komuś podoba, czy nie. Natomiast "Kochanie zrób herbatę" nie będzie komendą, bo jak wiadomo Kochanie może odmówić.

I mały przykładzik z życia wzięty:
"Panie bosman, przerabiamy ten p........y kuter na rasowy żaglowiec" <---rozkaz
"Se k...a wymyślił... Rozklarujcie foka" <---komenda

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 00:18 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Sąsiad napisał(a):
I mały przykładzik z życia wzięty:
"Panie bosman, przerabiamy ten p........y kuter na rasowy żaglowiec" <---rozkaz
"Se k...a wymyślił... Rozklarujcie foka" <---komenda
O, to Ty też byłeś na tym rejsie na Zawiasie???? Jakoś Cię nie pamiętam :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 00:32 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Zbieraj napisał(a):
O, to Ty też byłeś na tym rejsie na Zawiasie????

Osobiście darłem stawiałem tego foka. A potem zakrwawiałem zszywałem go.
Zbieraj napisał(a):
Jakoś Cię nie pamiętam

Przyjmij bilobil, albo skorzystaj z wiedzy ludowej :rotfl:
Cytuj:
BRZOZY:5OGRAM, LIŚĆ POKRZYWY-50 GRAM, LIŚĆ SZAŁWI-50 GRAM, ZIELE SKRZYPU-50 GRAM ZIELE JEMIOŁY -50 GRAM,KWIATOSTAN GŁOGU-50 GRAM, OWOC KMINKU-50 GRAM, ZIELE KRWAWNIKA-50 GRAM, OWOC DZIKIEJ RÓŻY MIELONEJ -50 GRAM, MORSZCZYN PĘCHERZYKOWATY- 50 GRAM, ZIELE RDESTU PTASIEGO -50 GRAM. W MISCE DOBRZE WYMIESZAJ ZIOŁA. ŁYŻKĘ STOŁOWĄ ZIÓŁ ZALEJ SZKLANKĄ WRZĄCEJ WODY, POZOSTAW POD PRZYKRYCIEM NA 3 GODZINY. PIJ TRZY RAZY DZIENNIE PÓŁ SZKLANKI PRZED POSIŁKIEM.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 06:58 

Sąsiad napisał(a):
Wydaje się, że koleżeństwo ma nie do końca precyzyjną wiedzę na temat komendy jako takiej.
Bardzo fajnie to ująłeś Sąsiedzie.

A troszkę przy okazji - próbowałem wygooglać na brytolskich forumach - podobną do naszej, traktującą komendy jako zło najgorsze - dysputę.
Cholera, no nie udało mi się :-(

ps. Nawet durnowata wiki twierdzi, że bywają sytuacje, w których komunikacja z załogą jest bardzo ważna i w opisie owej komunikacji podaje... komendy, które zwyczajowo wydaje skipper.

"Because of the inherent dangers in jibing (uncontrolled, the boom can travel almost 180° with great speed and lethal force), communication with the crew is important. The skipper typically uses three commands when jibing: “Prepare to jibe” (or "ready to jibe") indicates that everyone should remain clear of the potential boom travel and assigned crew should be in position to handle the sails (actually the sheets and boom). “Bearing away” (similar to saying “helm's a-lee” during a tack) is used when the rudder action is applied to change course. At this stage sail and boom handling should be performed and repositioning of the remaining crew should occur, both coordinated with the boats heading. Finally, “jibe-ho” is called when the boom is starting to come across..."

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: WhiteWhale
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 08:18 

Jacek Woźniak napisał(a):
Miłej zabawy życzę!

Wpadasz w przeciwną do kapralstwa skrajność, nie mniej bezsensowną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 08:25 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
(...).

A troszkę przy okazji - próbowałem wygooglać na brytolskich forumach - podobną do naszej, traktującą komendy jako zło najgorsze - dysputę.
Cholera, no nie udało mi się :-(

(...)

Pewnie dlatego, że primo, brak tu zezwoleń, a secundo - sam język angielski potrafi to wyrazić w bardzo subtelny sposób - bo i jest to subtelną różnicą.
Ale dam taki cytacik:

Cytuj:
A good skipper leads the crew and communicates with them, making sure they understand what is going on and listening to them when they have something to say. They do not shout a stream of commands, leaving their crew in a quivering mess. Quiet competence instils confidence, helping your crew feel safe in the knowledge that the right decisions are being made.

Ciekawa jestem, czy zgadniecie bez Google skąd to jest...

A swoją droga, trafiłam raz czy dwa na teksty o Royal Navy na jachcie (nie noszącym blue ensign, jeśli wiecie o co chodzi), więc nawet skojarzenia bywają podobne...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 08:49 

Moniia napisał(a):
Pewnie dlatego, że primo, brak tu zezwoleń,
Ale co mają wspólnego państwowe zezwolenia na żeglowanie z zachowywaniem się jak idiota?

Czy jeżeli płyniesz z posiadaczem pezetżecianego patentu to sądzisz, że trzeba do niego wykrzykiwać komendy w podręcznikowym formacie?

I przy okazji czy chciałabyś spotkać się z sytuacją. że żeglujesz z jakimś morsem/kapiszonem, prosisz: "wybierz szot foka" a on nie wie co znaczy "wybierz"? Bo on się z takim zwrotem nigdy nie spotkał :-|
Pytam, bo mam wrażenie, że do tego dąży duża część nowego żeglarskiego świata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 09:12 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Moniia napisał(a):
Pewnie dlatego, że primo, brak tu zezwoleń,
Ale co mają wspólnego państwowe zezwolenia na żeglowanie z zachowywaniem się jak idiota?

(...).

Zapewne to, że do niedawna (nie wiem jak teraz) - JEDYNIE SŁUSZNY model komend mocno sprzyjał temuz zachowaniu

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 09:34 

Moniia napisał(a):
Zapewne to, że do niedawna (nie wiem jak teraz) - JEDYNIE SŁUSZNY model komend mocno sprzyjał temuz zachowaniu
Aha, czyli uważasz, że jeśli ktoś uczestniczył w kursie PZŻowym, to mu się przestawiało i było mocno prawdopodobne, że stanie się idiotą? Czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź.

I przy okazji zwrotu JEDYNIE SŁUSZNY. Czy jakby były dwa słuszne modele komend, to byłoby OK?

I na zakończenie - skąd Henio z Pierdziszewa, który ukończył kurs pezetżeciany (nie mający nigdy kontaktu z żeglarstwem) ma wiedzieć, że "wybierz" oznacza ciągnięcie a nie pchanie liny?

Jest kurs, jakoś na nim powinno się uczestnikom przekazać specyficzne dla żeglarstwa słownictwo. To, że było wiele przypadków, że instruktorzy/egzaminatorzy wymagali używania (wykrzykiwania) komend wówczas, gdy wystarczał gest dłonią, to skutek IMHO niewielkiego ich rozumku, ale niewielkim też rozumkiem wykazują się IMHO osoby, które w czambuł i zupełnie bezrefleksyjnie negują sens znajomości, używania i co najważniejsze wykonywania komend.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 2: Colonel, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 09:43 

Moniia napisał(a):
Ciekawa jestem, czy zgadniecie bez Google skąd to jest...

Z angielskiej wersji wytycznych egzaminacyjnych... PZŻ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2013, o 10:10 

Maar napisał(a):
żeglujesz z jakimś morsem/kapiszonem, prosisz: "wybierz szot foka" a on nie wie co znaczy "wybierz"?

Odpowie ci że byś mu nie sugerował co ma wybrać bo wybory są tajne :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona