Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lip 2025, o 20:21

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 103  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2013, o 16:52 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
snajper napisał(a):
tym czasem ja tylko chcę Status quo.

No i w projekcie masz prawie status quo :mrgreen: tylko 3,5 m kadłuba więcej niż było dotychczas.
A my (Samoster, SAJ i kilka osób) zaproponowaliśmy tylko lekkie podrasowanie tego status quo :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 16:56 

snajper napisał(a):
Aha i z regulaminu tej czarterowni wynikało, że na katamaran był u nich potrzebny żeglarz.

Przecież pisałem, że właściciel czarterowanego sprzętu może sobie ustalić dowolne warunki - może nawet zażądać np świadectwa od... ginekologa :D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 16:57 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
Colonel - No niestety w szwecji każdy puści pieszego nawet nie na pasach, a ja w Polsce nie mogę przejść nawet na zielonym świetle bo pchają sie na siłę Ci co mają zieloną strzałkę. I szereg innych zachowań polaków na drodze, które w szwecji nie występują. Dlatego mam prawo uważać, że polacy są nieodpowiedzialnymi w porównaniu do szwedów kierowcami przez co to samo może być jak wsiądą na łódkę. Przykro mi jeśli Cię to obraża, bo sam tak nie robisz, ale może Twój sąsiad tak robi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 16:58 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
snajper napisał(a):
Colonel - No niestety w szwecji każdy puści pieszego nawet nie na pasach, a ja w Polsce nie mogę przejść nawet na zielonym świetle bo pchają sie na siłę Ci co mają zieloną strzałkę. I szereg innych zachowań polaków na drodze, które w szwecji nie występują. Dlatego mam prawo uważać, że polacy są nieodpowiedzialnymi w porównaniu do szwedów kierowcami przez co to samo może być jak wsiądą na łódkę. Przykro mi jeśli Cię to obraża, bo sam tak nie robisz, ale może Twój sąsiad tak robi...
To się wyprowadź tam gdzie jest tak cudownie. Będzie po kłopocie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
snajper napisał(a):
Ja nikogo nie obrażam.
Obrażasz, logikę!!!
Userze @snajper - piszesz pozytywnie o wprowadzaniu ograniczeń w dostępie do żeglarstwa.
OK, możliwe, że masz racje, tylko napisz proszę co dzięki temu państwo i społeczeństwo zyska. Co zyskamy my wszyscy dzięki pomysłom lansowanym przez Ciebie?
Przekonaj nas, to nikt nie będzie Ciebie obrażał - tylko nie próbuj przekonywać nas argumentami, że Bounty zatonął, bo w USA jest bezpatencie (kpt. Walbridge posiadał amatorskie i zawodowe licencje kapitańskie oraz licencję pilota).

Napisz po prostu: wprowadzenie zakazu żeglowania po morzu przez ż.j. ocali tyle to a tyle żyć ludzkich i zmniejszy o <tu wpisz wartość> procent zaangażowanie SAR.

Masz przecież możliwość porównania jak śmiertelność i wypadkowość wyglądała przed rokiem 1996 na śródlądziu a jak teraz, w dobie pływania bez patentu na łódkach do 7,5 metra.
Porównaj sobie ile osób rocznie ginęło, gdy patenty były obowiązkowe i o ile więcej ginie teraz, gdy można bez patentu.

Albo dowiedz się ile wynosiło ubezpieczenie? Jak zwiększenie ilości ran, uszkodzeń ciała i wzrost ilości poniszczonych jachtów, porysowanych kadłubów i złamanych masztów zwiększyła koszt ubezpieczenia - porównaj o ile wzrosło po 1996 i wtedy nas przekonuj.

Bo takie wydajemisie oparte na braku doświadczenia i stażu to nie przekona...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:07 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Albo się zdecyduj za czym się opowiadasz i po której stronie stoisz ...
snajper napisał(a):
myszek napisał(a):
I od tej pory nie nastąpił żaden wzrost zagrożeń i wypadków w żeglarstwie morskim.

Takie są fakty, niestety lobby leśnych dziadków, osadzonych dalej w realiach PRL, od lat mówiło by przywrócić egzaminy i prawdopodobnie im się uda. Bardziej chyba na zasadzie wojskowej fali, że skoro my zdawaliśmy egzaminy na każdy stopień to dlaczego młodzi mają mieć łatwiej ? Tymczasem morze zweryfikowało, że tak zwani "plastikowi kapitanowie" nie powodują żadnego zagrożenia. Do tego żeby wziąść czarter trzeba SRC, żeby być kapitanem komercyjnym trzeba będzie niedługo mieć STCW, dosłowienie wymagania jak na prom kosmiczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:08 

Maar napisał(a):
Albo dowiedz się ile wynosiło ubezpieczenie? Jak zwiększenie ilości ran, uszkodzeń ciała i wzrost ilości poniszczonych jachtów, porysowanych kadłubów i złamanych masztów zwiększyła koszt ubezpieczenia - porównaj o ile wzrosło po 1996 i wtedy nas przekonuj.

Hola, hola - od 1996 to 16 lat - wzrost kosztów ubezpieczenia minus inflację poproszę :D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:14 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
snajper napisał(a):
Ja mam już 900 godzin stażu w tym oceanicznego i dopiero teraz zaczynam po cichu myśleć o swoim rejsie

Coś przypomnę :roll:
Myślałem, że nasz bohater, to kartonowy mors, z porządnymi stażami, po egzaminie z manewrówki, egzaminach cząstkowych i po zaliczeniu zbója.
Mamy natomiast mazurskiego "morsa", klasycznego dupogodzinowca. :lol:

Ciekawe dlaczego nasz bohater nie pokusił się o zdybycie jakiegoś dużo bardziej poważanego kwitu ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:19 

Cape napisał(a):
Mamy natomiast mazurskiego "morsa", klasycznego dupogodzinowca. :lol:

Ciekawe dlaczego nasz bohater nie pokusił się o zdobycie jakiegoś dużo bardziej poważanego kwitu ? :roll:

Bo musiałby zdawać egzamin?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 17:45 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
snajper napisał(a):
Ja dążę do złotego środka.

Złoty środek jest np. w UK - mamy tam 24 metry bez żadnych obowiązkowych papierów ...!
A w takiej SE powyższe stanowi granicę do Lc 12 m i do Bc 4 m.
No i patrz pan - czemu, ach czemu tam się nie topią ...
Przeoczenie jakieś cy cóś ?
Pzdr
Kocur
(Na znak protestu przeciw idiotycznym przepisom w PL pływający pod banderą SE).

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 18:08 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
Mamy natomiast mazurskiego "morsa", klasycznego dupogodzinowca.

Który boi się poprowadzić nefryta po morzu i uważa że jego fobie są odzwierciedleniem rzeczywistości....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 18:41 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Colonel napisał(a):
I jeszcze: zalecałbym lekturę styczniowych "Żagli",jest tam trochę o katastrofie humanitarnej, czyli hekatombie ofiar na Mazurach w roku 2012 i jej związku z tzw. bezpatenciem.
Będzie mógł user snajper podeprzeć się tym artykułem, żeby opisać zgubny wpływ bezpatencia na bezpieczeństwo.

bury_kocur napisał(a):
Złoty środek jest np. w UK - mamy tam 24 metry bez żadnych obowiązkowych papierów ...!
@Snajper, porównaj ceny ubezpieczeń OC, NW i Casco w opatentowanej części świata (przykładem może być Polska, Peru i Paragwaj) i w tej dziko-liberalnej, gdzie nienauczeni obywatele biorą jacht i płyną bez żadnych patentów (za przykład proponuję wziąć Wielką Brytanię, USA i Kanadę).

Ewentualnie podejdź wybiórczo, porównaj wymagania stawiane przez dwie korporacje ubezpieczeniowe - jakie wymagania wobec skippera w żegludze przyjemnościowej po turystycznych akwenach (Śródziemne, Bałtyk, Północne) stawia Warta a jakie Pantaenius? I ile polisa kosztuje też zerknij :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 19:57 

Maar napisał(a):
I ile polisa kosztuje też zerknij :-)

Dla ułatwienia dodam Snajperowi, iż jako znany sknera na ubezpieczyciela swego "Burego Kocura" wybrałem Panteaniusa ...
Zaoferowali zdecydowanie korzystniejszy stosunek (sorka) kosztów ubezpieczenia do jego zakresu oraz upierdliwości likwidacji - odpukać - szkód...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 20:11 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Czytam i nie wierzę własnym oczom :shock:
snajper napisał(a):
w rozporządzeniu powinno się dać żeglarzowi takie uprawnienie, które nie pozwoli na nic więcej niż katamaran plażowy na morzu
snajper napisał(a):
Bezpatentowcy moga pełnić funcję załogi, o ile kapitan / skipper ma ochotę ich zabrać. Również tyle mogli by na śródlądziu na jachtach poniżej 750 cm, tak ja bym proponował zrobić. Za to mogą czarterować kajaczki i rowerki wodne, pod nadzorem ratownika WOPR.

itd. itd...

@snajper, na swoim jachcie i jak będziesz prowadził rejsy możesz wprowadzać dowolne regulaminy i obostrzenia, ale daj Ty ludziom spokój i pozwól że będą pływali tak jak lubią. Jak czytam to co powyżej zacytowałem (i inne) to nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - wara od moich rejsów, decyzje z kim będę pływał pozostaw mnie, z tego co czytam zrobię to o wiele lepiej niż stosując się do Twoich pomysłów.

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: bury_kocur
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 20:28 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
oj tam oj tam, Na pewno wypiję zdrowie Snajpera płynąc nocą po Bałtyku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 20:44 

piotr6 napisał(a):
oj tam oj tam, Na pewno wypiję zdrowie Snajpera płynąc nocą po Bałtyku :D

Jak to? Przecież chciałeś dawać żeglarzowi 50 Mm a snajper chce nawet te bidne dwie zabrać...? Będziesz pił za tego... dzierżymordę??? :roll:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 22:10 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ZyciePoZyciu napisał(a):
Ja tylko w kwestii formalnej pisania prawdy, zawsze i tylko prawdy.
pierdupierdu napisał(a):
snajper napisał(a):
Jestem przeciw i wiele osób z którymi rozmawiałem, w tym kapinanowie "papierowi" też są przeciw.

Przecież właśnie dyskutujesz z osobami, które są "papierowymi" ale są "za" uwolnienieniem polskiego żeglarstwa od obowiązku posiadania patentów-zezwoleń na żeglowanie.

Oczywiście Jaromir zachowuje taki poziom ogólności, że trudno mu cokolwiek zarzucić, niemniej jednak ciekaw jestem, w imię uczciwego pisania samemu o sobie, na jaki stopień wyższy niż sternika jachtowego pierdziel zdawał egzamin?

Ziew...
1. Podpowiedz z łaski swojej w którym miejsu napisałem coś "samemu o sobie"? Czemu kolejny raz dyskutujesz z czymś, czego nie napisano? Bo tak wygodniej ci używać "argumentum ad personam"?
Cóż - pewnie innych argumentów ci zabrakło... Aż ciśnie sie na usta - jak zwykle, jak zwykle...
2. Podpowiedz też może z łaski swojej, w którym miejscu ja lub użyszkodnik "snajper" wspomnieliśmy w komentowanym cytacie cokolwiek o zdawaniu egzaminów?
Ja widzę, że "snajper" pisze tylko o materiale, z którego wykonano kwitek niektórych kapitanów. A ja odpowiadam, że są tu kapitanowie "papierowi", którzy chcą uwolnić polskie żeglowanie z dominacji obligatoryjnych kwitów.
Hmmm - a może ty znowu wchodzisz w okres widywania tego, czego nie widać?
3. A w kwestii formalnej - po egzaminacyjnej szopce "na sternika jachtowego" zdawałem kolejno egzaminy na stopnie:
-szypra klasy trzeciej żeglugi krajowej,
-szypra klasy drugiej żeglugi krajowej,
-trzeciego oficera żeglugi międzynarodowej na wszystkich statkach,
-drugiego oficera żeglugi międzynarodowej na wszystkich statkach,
-kapitana motorowodnego,
-starszego oficera w żegludze międzynarodowej na wszystkich statkach,
-kapitana żeglugi wielkiej w żegludze międzynarodowej na wszystkich statkach .
Potwierdzam, że wszystkie odpowiednie patenty i dyplomy wykonano z papieru ;)

ZyciePoZyciu napisał(a):
Bo jakieś mity pokutują i warto by było IMHO je wyjaśnić

Mam nadzieję, że wyjaśniłem... tylko kwestię tworzenia i pokutowania mitów, rzecz jasna.

ZyciePoZyciu napisał(a):
Jak to było?
Plato mym przyjacielem ale prawda...

Prawda jest taka, że Arystoteles, któremu najczęściej przypisują powyższe słowa - nigdy ich nie wypowiedział.
Przyznać jednak muszę, że ty, jako osoba skupiająca się usilnie na odczytywaniu tego, co nigdy nie zostało napisane - bardzo celnie sobie cytacik dobrałeś :lol:

A teraz bardzo tradycyjnie - ramionka w górę, ramionka w dół...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 2 sty 2013, o 22:27 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: AIKI, Narjess
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 23:15 

Podziękował : 884
Otrzymał podziękowań: 1943
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
snajper napisał(a):
bo ja lubię takie żeglarswo że tak to nazwę "old-schoolowe": dyscyplina, komendy, stopnie do zdobycia. Mnie taki porządek właśnie się podoba a nie leżenie na dziobie i się opalanie.

I bardzo dobrze: Ty lubisz takie, ja inne (a kto inny jeszcze inne). Ale ja Tobie nie zabraniam wydawać komend czy zdobywać stopni. Natomiast Ty chcesz mnie zmusić do robienia tego wbrew mej woli. Czemu? Czemu ktoś ma decydować jak mam spędzać swój wolny czas za swoje pieniądze (nie zagrażając bezpieczeństwu innych)?
Poczytaj też: http://www.samoster.org.pl/smok/nr_1/patentyzaiprzeciw.html

PS.
Jestem "papierowym morsem" (musiałem zdawać egzaminy) http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Patent_j_s_m_2005_w.jpg, nigdy nie żeglowałem w Chorwacji...

PPS.
Niedyskretne pytanie: Ile masz lat?

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 23:39 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Wojciech1968 napisał(a):
Albo się zdecyduj za czym się opowiadasz i po której stronie stoisz

No już tłumaczyłem, wcześniej było mówione, że będzie zmiana przepisów, i że będzie tak jak od dawna PZŻ chce, czyli egzaminy na wyższe stopnie itd. Czemu byłem PRZECIWNY. Potem jednak się okazało że zamiast ostrzejszych zasad zmiany pójdą w zupełnie inną stronę, bo w stronę liberalizacji co też uznałem, że mi się NIE PODOBA i z tąd nagła zmiana opcji na PZŻ-tową bo opcja oficjalna się o 180 stopni odwróciła. A ja poprostu uważałem za dobre to co było, te zasady w których sam brałem udział a nie zasady trudniejsze ale też nie łatwiejsze.

Chciałbym też zauważyć, że napisałem 1 post, i trzeba było przyjąć do wiadomości, że ktoś tam sobie popiera (częściowo) akurat pomysł Hals a nie Saj a nie ciągnąć dyskusję na 3-cią czy 4-tą stronę. Ja oczywiście na wszelkie ataki zawsze odpowiem, bo nie lubię, jak ktoś po mnie jedzie bez powodu. Tym sposobem jednak tylko reklamujecie moje poglądy bo są już ich 3 strony a już się spotykałem (w innych działkach niż żeglarstwo), że dyskusje na forach wpływały na zmianę myślenia osób decyzyjnych. Tak o dziwo takie osoby też potrafią czytać takie fora, choć nigdy sie do tego publicznie nie przyznają.

Ksywka Snajper nie pochodzi od wykonywanej w wojsku funkji a od czego innego ale to historia tylko dla dobrych znajomych skąd to się wzięło. Zrowie na morzu możecie za mnie jak najbardziej pić. Na tym może zakończmy bo mnie już temat nudzi, zresztą teraz i tak nic już nie można zrobić to już pozostaje tylko cierpliwie czekać na ostateczne rozstrzygnięcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 00:23 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Dr Jekyll i Mr Hyde..
Może wy ogarniacie, bo ja nie..

sna25 napisał(a):
Wiesz za komuny to limitowano dostęp do wszystkiego, nawet na maszynę do pisania trzeba było mieć papiery, ostatnia nowelizacja była krokiem w przód, a teraz krok wstecz. Wielka Brytania ze wszystkich stron otoczona morzem, a patenty nie obowiązkowe i jakoś ludzie sobie pływają i jest ok.

o tu:http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?p=172941#p172941

BTW.. Kolego Snajper, po co Ci dwa konta symultanicznie na jednym forum? :roll:

Za ten post autor Narjess otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 00:36 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
@Narjess - To było pisane kiedy projekt zakładał wprowadzanie egzaminów, ale jak już pisałem, jeżeli teraz jest na odwrót i 12 metrów dają żeglarzom to ja już wolę opcję dziadków z PZŻ. Ileż razy można pisać czemu wcześniej chciałem jedno a potem co innego. Wynika to z tego, że opcja proponowana przez władzę też się wacha od skrajności do innej skrajności.

Zobacz daty rejestracji, sna25 zostało założone parę lat temu ale nie używałem i w ogóle zapomniałem o tym koncie. Więc założyłem nowe. Potem mi się przypomniało przypadkiem bo mam na innym forum taki login sna25 i takie dane wpisałem pomyłkowo i się zalogowało. I teraz też tak, bo miało być ze snajpera. Konto sna25 jest ogólnie do usunięcia bo nie mam takich rozbudowanych potrzeb jak dwa konta, przypadkiem tak wyszło, zaraz tam zresztą wpiszę ciąg losowych znaczków jako hasło, żeby nie logowało się tam więcej przez pomyłkę. O już zrobiłem a mail tam widzę też nieaktualny to nawet przywrócić się już nie będzie dało tamtego sna25.

Dodam też że po głębszym zastanowieniu dla mnie to właściwie bez różnicy co będzie, bo i tak moim celem jest patent kapitana (w celu powieszenia na ścianie w ramce, bo do pływania wystarczy to co mam) a to zarówno wedle starej ustawy jak i projektu nr1 i też tego najnowszego wymaga o de mnie 600 godzin, staż kapitański i mamuta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 08:08 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
I teraz mialbym propozycję, by zapadła cisza. Jest tyle innych topiców na tym forum...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 13:14 

Proszę koleżeństwa, zaczyna wyglądać na to, że interlokutora o nicku na s (małe) się nie przegada. Proponuję zatem odpuścić i w ogóle nie reagować. Od ilości słów bowiem nie zawsze przybywa mądrości.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 13:21 

AIKI napisał(a):
Proponuję zatem odpuścić i w ogóle nie reagować.

Na Śląsku spokojnie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2013, o 13:27 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Poboczny wątek wydzielony tutaj.

Za ten post autor Kefas otrzymał podziękowania - 2: Colonel, junak73
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2013, o 08:53 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
AIKI napisał(a):
Proszę koleżeństwa, zaczyna wyglądać na to, że interlokutora o nicku na s (małe) się nie przegada. Proponuję zatem odpuścić i w ogóle nie reagować. Od ilości słów bowiem nie zawsze przybywa mądrości.

A ja tak liczyłem, nie pierwszy raz, że w dyskusji pojawią się jakieś "nowe" argumenty uzasadniające potrzebę istnienia obowiązkowych patentów. A tu znów nic czyli, że jesteśmy niedorośli, za głupi itp. Nic np o tym,że taki żeglarz bez względu czy śródlądowy czy morski jeśli już popłynie dużym jachtem to zablokuje np wejście do takiej Łeby czy Kołobrzegu, że te dziesiąt litrów napędu w zbiorniku spowoduje katastrofę ekologiczną... nic tylko bo Polacy są głupi. Jakoś brak refleksji, że skoro wszyscy jesteśmy głupi to ten który tak wyraża się o rodakach sam jest głupi. czemu się więc obraża? Skąd się bierze ten brak logiki? A gdzie chwila zastanowienia nad faktem, że obowiązkowe patenty istnieją w krajach byłej "demokracji ludowej" a w innych nie? Czy Karol Gustaw lub posłowie Folketinget nie dbają o bezpieczeństwo rodaków? A może 'u Nas" obowiązek patentowy nie był przejawem troski o bezpieczeństwo obywateli ale środkiem kontroli ludzi podobnie jak brak swobodnego dostępu do paszportów, obowiązek a zarazem zakaz pracy lub działalności, cenzura itd? Tyle już czasu minęło a totalitaryzm ma się dobrze i to co gorsza siedzi w umysłach młodych ludzi. Jak to trudno zrozumieć, że można inaczej niż było dotychczas, że można tak jak inni ale to może własnie dlatego, że są głupi i nieodpowiedzialni?

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2013, o 09:06 

Jacek Woźniak napisał(a):
totalitaryzm ma się dobrze i to co gorsza siedzi w umysłach młodych ludzi

Witaj Jacku
Jak życie uczy, tam gdzie nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o pieniądze.
Nie wiesz tak naprawdę z kim rozmawiasz.
I nie wiesz jakie taka osoba ma interesy w promowaniu określonych przepisów.
Bo w jego "troskę" o moje pływanie to wybacz ale nie wierzę.
Co kogo interesuje moje pływanie i moje problemy ?
Raczej w grę wchodzą pieniądze a tutaj racjonalizmu się nie dopatruj.
Może jest to osoba prowadząca jakąś szkółkę żeglarską i - w jej ocenie - odpuszczenie "zamordyzmu" uderzy w jego interesy?
Tego nie wiadomo ale z jednym masz rację - u wielu osób obserwuję tendencję totalitarne.
Widać sposób myślenia tow. Wisarjonowicza jest wiecznie żywy ;-(((
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2013, o 11:00 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4267
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jacek Woźniak napisał(a):
ale to może własnie dlatego, że są głupi i nieodpowiedzialni?

Tu się podepnę, bo to zdanie jest dobrym punktem startowym do mojej wypowiedzi. Napisałem trochę w drugim wątku, ale im więcej o tym myślę tym bardziej krew mnie zalewa.
Niby z jakiej racji mam szanować pogląd, który zabiera mi wolność? Z jakiej racji mam "demokratycznie i poprawnie politycznie, a już na pewno tolerancyjnie" szanować pogląd, który marnuje mi życie, zabiera bezsensownie lata życia w normalności?
Gdy ponad 20 lat temu padła wreszcie kurtyna, to popłynąłem za Hel, ot tak sobie, ciesząc się jak dziecko, że już wolno, że to wreszcie padło. Miałem nadzieję, że jeszcze może kilka lat i będzie normalnie, a ograniczenia w żeglowaniu zostaną zniesione. Oczywiście nie tylko żeglowania te nadzieje dotyczyły. Cóż, byliśmy głupi jak buty, jak dzieci, jak ostatnie durnie.
Minęło ponad 20 lat, a co mamy? Trochę poluzowane ograniczenia i kanalie, które (czy którzy) cały czas głoszą, jak to o nas dbają, jak dbają o innych i jak ciągle chcą naszego dobra. Zamiast się po prostu odpierd...
Ja nikomu nie nakazuję robienia patentu, kursu, KB czy ubezpieczenia. Chcesz, to rób to, nie chcesz, nie rób, ale nie nakazuj mi co ja mam robić. I to za moje pieniędze. Oczywiście to nie dotyczy tylko zeglowania...

Mogę jeszcze od biedy zrozumieć tych, którzy popierają obecny system bo ciągną z niego profity. I w żeglarstwie i w innych dziedzinach. Choć też słowa obelżywe cisną się na usta, i to grube słowa. Bo jest to po prostu skurwysyństwo.
Natomiast idealiści, którzy wierzą może w to co mówią, to już najgorsza swołocz. Zabierają nam po prostu lata naszego życia, których nigdy nie odzyskamy. Oczywiście, możemy uważać się za szczęśliwców, że nie jesteśmy starsi i ten parszywy system który był, i który w sumie dalej został, mniej nas dotyczy niż np. naszych rodziców. Ale powiedzmy sobie szczerze, to jest gówniane pocieszenie.
Dlatego w nosie mam, jak ktoś sobie chce iść na love-parade, albo ma inne zdanie co do przeczytanej książki albo filmu. W takiej sytuacji mogę być tolerancyjny, mogę uszanować inne zdanie. Moge też zrozumieć wrednego bosmana, czy pogranicznika - tak się nauczyli, taki dostali rozkaz, starają się o pracę, nie są gorsi niż ci na górze i tylko biorą z nich przykład.

Ale jak ktoś, zwłaszcza młody, wierzy w to co mówi, i w ramach tej wiary jest skłonny wprowadzić ograniczenia w żeglowaniu, albo w czymkowliek innym, za moje pieniądze i każąc mi robić coś, czego robić nie chcę i co nie ma najmniejszego sensu(!), to nie ma mowy o szanowaniu rozmówcy, tolerowaniu jego poglądów i pójściu z nim na wódkę.

Za te zmarnowane lata, za to że dalej chcą nam życie utrudniać (bez uzasadnienia!) należaloby takich lać po mordach i patrzeć, czy równo puchnie.

P.S. Starałem się nie pisać zbyt wulgarnie, ale naprawdę, łagodniej się nie da.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 4: bury_kocur, Skier, skipbulba, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2013, o 11:04 

bury_kocur napisał(a):
Jak życie uczy, tam gdzie nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o pieniądze.
Nie wiesz tak naprawdę z kim rozmawiasz.
I nie wiesz jakie taka osoba ma interesy w promowaniu określonych przepisów.
Bo w jego "troskę" o moje pływanie to wybacz ale nie wierzę.
Co kogo interesuje moje pływanie i moje problemy ?
Raczej w grę wchodzą pieniądze a tutaj racjonalizmu się nie dopatruj.
Może jest to osoba prowadząca jakąś szkółkę żeglarską i - w jej ocenie - odpuszczenie "zamordyzmu" uderzy w jego interesy?
Tego nie wiadomo (...)

Wiadomo Włodek, wiadomo...
snajper napisał(a):
Aha i nie miałem na celu nikogo urazić, tylko podyskutować czy aby na pewno (może mnie uznano za wysłannika PZŻ ale ja z nimi nie mam nic wspólnego, jedynie luźno z jedną firmą szkolącą na Mazurach ale ona nie jest z PZŻ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sty 2013, o 11:33 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
waliant napisał(a):
Bo jest to po prostu skurwysyństwo.

Ja z kolei myślę że skurwysyństwem cechującym przedstawicieli swołoczy jest gromadne przypisywanie komuś rzeczy których nie można udowodnić, przypisywanie negatywnych działań w oparciu o domniemania.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3086 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 103  Następna strona