bryg napisał(a):
Moje wypowiedzi dotyczą głównego wątku : jednolity poziom egzaminowania. Powtórzę jeszcze raz - nie było jednolitego poziomu egzaminowania, nie ma i według mnie nie będzie. Jeżeli już maja być egzaminy to niech powstaną wytyczne ze strony Ministerstwa Sportu
(nie PZŻ) a podmioty uprawnione do egzaminowania nie realizują je na swoje sposoby. Rynek zweryfikuje. Nie jest powiedziane czy to mają być komisje egzaminacyjne czy może egzamin będzie możliwy przed jednym egzaminatorem.
Właśnie o to chodzi.
Jasne wytyczne, takie żeby uczestnik kursu w firmie żeglarskiej, ale także i taki, który uczy się pod okiem swojego dziadka / wuja itp. swobodnie mógł podejść do egzaminu. Bez względu na to czy odbywa się w on Poznanu, Rzeszowie, Warszawie czy Szczecinie wszystkich obowiązują te same zasady. Zresztą działa to w dwie strony, jeśli zdający rzeczywiście nie spełnia kryteriów egzaminacyjnych łatwiej jest go przekonać, że brak znajomości konkretnych zagadnień wymusza na nim dokształcenie się i podchodzenie do egzaminu w późniejszym terminie!
Co do systemu egzaminacyjnego bazującego na jednym egzaminatorze jestem za (obniży to koszt egzaminu i będzie bardziej elastyczne - terminy, dojazd - dla zdających), ale nie wyobrażam sobie w chwili obecnej przy aktualnym stanie rzeczy, rowadzenia tego w sposób obiektywny (zob. system ISSA - 2-5 lat temu). Wśród grupy instruktorów / egzaminatorów zawsze znajdzie się czarna owca, która rozdaje patenty, a egzamin to fikcja. Dzisiejszy system kompletnie pozbawiony jest kontroli nad poziomem egzaminowania (może jest jakaś komórka w Komisji Szkolenia PZŻ, która de facto nic w tym kierunku nie robi - przynajmniej ja o tym nie słyszałem). Wytycznie egzaminacyjne były często bardzo dowolnie interpretowane, co niestety odbija się negatywnie na całym środowisku, bo jeśli łatwiej zdać egzamin na Mazurach to po co "męczyć" się tam gdzie trudniej! Powinien być taki sam stopień trudności / łatwości egzaminu w całej Polsce! Komisje jednoosobowe to swoją drogą świetny pomysł, aby prowadzić egzaminy za granicą (Chorwacja, Grecja itp.)
bryg napisał(a):
Rozumiem kolegów z Poznania że jak zrozumiałem chcecie sztywnych obowiązujących testów egzaminacyjnych obowiązujących w całej Polsce stworzonych przez... CKE? w celu... ujednolicenia? poziomu egzaminów - wszak no ... bez obrazy tak macie
Ja się nie podpisuję pod propozycją Piotra (Ins-a). Wydaje mi się, że jasno sprecyzowane wytyczne egzaminacyjne i zdroworozsądkowa kontrola egzaminów załatwi sprawę. System testów strasznie zawęża wymagania, a przecież jest jeszcze egzamin ustny, pisemny ... Ważniejsze jest zachowanie zdrowego rozsądku w doborze ilości i jakości pytań.
Zresztą klub, w którym Piotr działa zarejestrowany jest na Dolnym Śląsku

... więc nie wiem z kim się Piotr utorzsamia