Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:46

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2012, o 22:58 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 205
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
Drążę temat, bo na sąsiednim forum jak na razie kiepsko z odpowiedzią.
Jak to jest formalnie - może, czy nie ? Jeśli nie, to z czego to wynika ( bo drzewiej chyba mógł ? ),
jeśli tak, to w jakich okolicznościach i gdzie szukać "przepisów wykonawczych"?
Oczywiście chodzi mi o prawne rozwiązania skutkujące małżeństwem w sensie formalnym, bo związki sakramentalne zostawmy jednak duchownym. Zabawę w ślub na jachcie - też : tutaj nawet majtek da rady, a i bez majtek jak wiadomo można , a i o wiele lepiej wychodzi ;)

Niemnie jednak, nim zaczniemy z tematu robić jaja ( co jak uczy forumowe doświadczenie prędzej , czy później czeka każdy, nawet najbardziej poważny wątek ), może ktoś jednak rzuci jakieś światło.
Wielu zapewne przypomni sobie z lektury, że sam kapitan Mamert Stankiewicz nie miał wątpliwości co do podstaw prawnych takich kapitańskich możliwości, a ślubu na statku nie udzielił z powodu oporów natury moralnej.
No więc było jakieś prawo i przepisy, czy tylko tradycja?
Ciągle jest tak samo, czy coś się zmieniło?
Kto coś wie niech mówi, bo temat nie cierpi zwłoki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2012, o 22:59 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Bogdan Bednarz napisał(a):
Jak to jest formalnie - może, czy nie ? Jeśli nie, to z czego to wynika ( bo drzewiej chyba mógł ?

Nie.

Kodeks Morski:
Kapitan pełni obowiązki urzędnika stanu cywilnego w zakresie rejestracji zgonów i urodzeń.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2012, o 23:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Stara Zientara napisał(a):
Nie.
Tak. Zbieraj udzielał!

To, że taki związek po rejsie nie jest ważny, to chyba lepiej, nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2012, o 23:14 

Marek napisał(a):
taki związek po rejsie nie jest ważny, to chyba lepiej, nie?

Radziwiłłowi udzielał? :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2012, o 23:19 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 2. Jeżeli mimo niezachowania przepisów artykułu poprzedzającego został sporządzony akt małżeństwa, każdy, kto ma w tym interes prawny, może wystąpić z powództwem o ustalenie nieistnienia małżeństwa.

"może wystąpić" ale przecież nie musi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 00:41 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Stara Zientara napisał(a):
Radziwiłłowi udzielał?
Nie, Maltańczykom (w sensie - mieszkańcom Malty).

Kochany, u nasz na Pradze....eee... u nasz w English Harbour my ze szwagrem po pija.... eeee.... po paru drynkach z palemkom nie takie numery robili.

Któregoś dnia w barze u Devona za naszą rufą, przysiadła się do nas bardzo sympatyczna para z Malty, Karen i Chris. Kiedy wszyscyśmy byli już leciutko sponiewierani, Karen spojrzała na mnie badawczo i przenikliwie i orzekła:
- Hej, Janusz, ty nie jesteś jakiś tam byle skipper. Ty jesteś prawdziwy kapitan.
- Of course - potwierdziłem z wrodzoną sobie bezczelnością.
- To może udzieliłbyś nam ślubu?
- Why not? A ileż to roboty! Devon, skombinuj jakieś obrączki!

Devon skręcił dwie przecudnej urody obrączki z serwetek papierowych, a ja udzieliłem ślubu.

Na wręczenie urzędowych aktów umówiliśmy się następnego dnia rano we włoskiej knajpie naprzeciwko, to znaczy po drugiej strony kanału, gdzie Ketiw, czyli Witek Chołast trzymał na kobyłkach swoja "Euforię".

Przygotowaliśmy nowe, solidne obrączki z cybantów, a ja, metodą Rudy Krautsznajdera (nie wszystko da się zrobić, ale wszystko da się wydrukować), wziąłem starą mapę podejścia do La Valetty, odciąłem dwa fragmenty po A4 każdy tak, żeby każda kartka miała tylko połowę wejścia do portu (jak się rozwiodą, to nie trafią, he, he, he).

Na tych fragmentach mapy napisałem takie oto zaświadczenie o ślubie. (Zamazałem nazwiska, bo Karen i Chris nie muszą sobie życzyć umieszczania nazwisk w Internecie).

Załącznik:
Certyfikat.JPG
Certyfikat.JPG [ 142.28 KiB | Przeglądane 10282 razy ]

Gdybyś więc, Staro Zientaro, słyszał, że krawaty wiąże, usuwa ciąże, a co niedziela ślubów udziela - to o mnie! :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 00:53 

Zbieraj napisał(a):
co niedziela ślubów udziela

Takich ślubów także udzielałem, na co mam dowód fotograficzny: :lol: :lol: :lol:

Załączniki:
970711jur.jpg
970711jur.jpg [ 40.3 KiB | Przeglądane 10274 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2012, o 08:51 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Na sąsiednim forum masz dwa cytaty z polskich ustaw.
Ustawa Kodeks Morski mówi:
Dział IV
Publicznoprawne funkcje kapitana
Art. 71. § 1. O każdym przypadku urodzenia lub śmierci na statku w czasie podróży kapitan sporządza wzmiankę w dzienniku okrętowym oraz protokół, a w przypadku śmierci ponadto zabezpiecza mienie pozostałe po zmarłym.
§ 2. Kapitan zgłasza urodzenie lub zgon na statku urzędowi stanu cywilnego pierwszego portu polskiego, do którego statek zawinął, a za granicą polskiemu urzędowi konsularnemu.
§ 3. Testament osoby zmarłej na statku i akt zabezpieczenia jej mienia kapitan przekazuje sądowi rejonowemu właściwemu dla pierwszego portu polskiego, do którego statek zawinął, a za granicą polskiemu urzędowi konsularnemu.
Art. 72. § 1. W przypadku popełnienia na statku przestępstwa kapitan obowiązany jest sporządzić szczegółowe zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, przedsięwziąć odpowiednie środki dla zapobieżenia uchyleniu się osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa od odpowiedzialności karnej, zabezpieczyć dowody i stosownie do okoliczności przekazać osobę podejrzaną o popełnienie przestępstwa wraz z zawiadomieniem o przestępstwie właściwemu organowi w pierwszym porcie polskim, do którego statek zawinął, lub polskiej jednostce pływającej Marynarki Wojennej, Straży Granicznej lub Policji.
§ 2. Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej, w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości i ministrem właściwym do spraw zagranicznych, określi, w drodze rozporządzenia, tryb postępowania kapitana odnośnie do osób podejrzanych o popełnienie przestępstw przeciwko bezpieczeństwu żeglugi morskiej i sposoby przekazywania informacji oraz dowodów odnoszących się do takich przestępstw władzom innych państw, uwzględniając umowy międzynarodowe, których Rzeczpospolita Polska jest stroną.

jeszcze:
USTAWA
z dnia 29 września 1986 r.
Prawo o aktach stanu cywilnego
Właściwość miejscowa w sprawach rejestracji stanu cywilnego
Art. 10. 1. Urodzenie oraz zgon osoby rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca takiego zdarzenia.
2. Jeżeli dziecko urodziło się na polskim statku morskim lub powietrznym, takie zdarzenie rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla dzielnicy Śródmieście miasta stołecznego Warszawy.
3. W razie stwierdzenia zgonu lub uznania za zmarłego w postępowaniu sądowym albo w razie zgonu osoby na polskim statku morskim lub powietrznym, zgonu żołnierza w czynnej służbie wojskowej i innej osoby przydzielonej do jednostki wojskowej, poległych lub zmarłych w związku z działaniami wojennymi - zgon rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla dzielnicy Śródmieście miasta stołecznego Warszawy.
Art. 11. 1. Jeżeli żadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze właściwości urzędu stanu cywilnego, o którym mowa w art. 10 ust. 1, zgłoszenia urodzenia dziecka można dokonać w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednego z nich.
2. W wyjątkowych wypadkach zgłoszenia zgonu można dokonać w urzędzie stanu cywilnego ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego lub miejsca jego pochowania.
3. W wypadkach, o których mowa w ust. 1 i 2, sporządza się protokół zgłoszenia urodzenia lub zgonu i przesyła się go niezwłocznie do urzędu stanu cywilnego miejsca urodzenia dziecka lub miejsca zgonu osoby w celu sporządzenia odpowiedniego aktu stanu cywilnego.
Art. 12. 1. Zawarcie małżeństwa następuje w urzędzie stanu cywilnego wybranym przez osoby zamierzające wstąpić w związek małżeński.
2. Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego miejsca zamieszkania jednej z osób zamierzających zawrzeć małżeństwo w sposób określony w art. 1 § 2 i 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
2a. Wniosek o wydanie zaświadczenia, o którym mowa w ust. 2, oraz zaświadczenie są wolne od opłat.
3. Akt małżeństwa zawartego w sposób określony w art. 1 § 2 i 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego sporządza się w urzędzie stanu cywilnego właściwym ze względu na miejsce zawarcia małżeństwa.
Art. 13. Odtworzenia aktu stanu cywilnego, wpisania treści aktu stanu cywilnego sporządzonego za granicą do polskich ksiąg stanu cywilnego lub zarejestrowania w nich urodzenia, zawarcia małżeństwa albo zgonu, które nastąpiły za granicą, dokonuje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania wnioskodawcy, chyba że przepisy ustawy stanowią inaczej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2012, o 14:42 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Generalna odpowiedź na pytanie tkwiące powyżej w tytule wątku brzmi "Kapitan nie może udzielić ślubu ani na jachcie, ani nigdzie indziej".

Jednak na sąsiednim forum jest odpowiedź na temat formalności, jakie należy spełnić, by ślub odbył się w "nietypowym" miejscu. Na przykład na jachcie....

Jak kto lubi dzielić włos na czworo albo dodawać dwa do dwu - wymyśli co najmniej dwa przypadki, w których kapitanowi wolno jednak udzielić ślubu!!!!
1. Małżeństwo zawiera się przez uprawnionym urzędnikiem Urzędu Stanu Cywilnego. Przepisy dopuszczają jednak sytuację, w której Kierownik tegoż urzędu wydaje formalną zgodę na udzielenie ślubu poza poza siedzibą urzędu.
Jeżeli kapitanem będzie uprawniony urzędnik urzędu stanu cywilnego - możemy wyobrazić sobie sytuację, kiedy ślubu udzieli kapitan :lol:
2. Ślubu konkordatowego formalnie udzielają księża Kościoła Katolickiego. Jest tu pewna niespójność - bowiem wg. prawa kanonicznego ślubu w zasadzie udzielają sobie nawzajem małżonkowie ale wg. konkordatu niezbędny jest jednak udział duchownego.
Mniejsza z tym - można sobie wyobrazić sytuację, w której kapitan jest księdzem i daje się namówić na udzielenie na jachcie ślubu konkordatowego. :roll:
Czy przy ślubie konkordatowym ślubu udzielić może również diakon - niestety nie umiem nigdzie znaleźć.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2012, o 14:51 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4282
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
pierdupierdu napisał(a):
Generalna odpowiedź na pytanie tkwiące powyżej w tytule wątku brzmi "Kapitan nie może udzielić ślubu ani na jachcie, ani nigdzie indziej".

Dodaj jeszcze, że według prawa RP, bo w innych krajach bywa różnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2012, o 22:22 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Witam, w 2007 roku udzieliłem slubu na jachcie w Grecji sporzadzilismy akt a potem w ambasadzie w dublinie konsul wypisal papiery i slub jest wazny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 cze 2012, o 22:30 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
Ślub jest ważny na skutek zawarcia małżeństwa przed konsulem- to, że "udzieliłeś" go na jachcie i sporządziłeś "akt" nie ma żadnego prawnego znaczenia (art.1 par. 4 KRO ;) )

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2012, o 23:12 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
bede napisał(a):
Ślub jest ważny na skutek zawarcia małżeństwa przed konsulem- to, że "udzieliłeś" go na jachcie i sporządziłeś "akt" nie ma żadnego prawnego znaczenia (art.1 par. 4 KRO ;) )

Sprawdzić, czy nie ksiądz...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 cze 2012, o 23:26 

pierdupierdu napisał(a):
Sprawdzić, czy nie ksiądz...

Zdarza się - sam znam paru żeglujących :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lip 2012, o 22:15 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Nie nie ksiadz ale chodzilo o to tylko zeby byla jaks uroczystosc na jachcie a reszta wiadomo formalnosci ,kosul moim zdaniem wykazal sie elastycznoscia i tyle , mam swiadomosc ze moje dzialania nie mialy skutku prawnego , wszystko to bylo dla zabawy podobnie jak zeglowanie ma sprawiac przyjemnosc i tyle.

Odpowiedz z cytatem