Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lip 2025, o 14:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 mar 2012, o 10:39 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
W gazecie dziennik.pl przeczytałem artykuł o takim tytule"Taksówkarzem, instruktorem i komornikiem zostaniesz od ręki"
http://gospodarka.dziennik.pl/praca/artykuly/381511,taksowkarzem-instruktorem-i-komornikiem-zostaniesz-od-reki.html

i zastanawiam się a co z instruktorem żeglarstwa? Czy "nauczyciel żeglarstwa" żeglarstwa jest zawodem regulowanym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 12:27 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Tak, to obecnie zawód regulowany - i myślę, że wiesz dokładnie gdzie i w jaki sposób....
To po co pytasz retorycznie tak?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 12:39 

Ciekawi mnie, bo jako zawód regulowany występuje trener i instruktor sportu. O ile w przypadku prowadzenia treningów sportowych można by się zgodzić, takiego sztangistę, boksera czy innego tyczkarza powinien trenować trener. Czy w przypadku żeglarstwa, zachowania niemającego nic wspólnego ze sportem, do jego nauczania potrzebny jest trener? Na ile oszacować szanse zniesienia ograniczenia katalogu osób mogących szkolić poprzez walkę o zniesienie zawodu regulowanego trenera i instruktora sportu? Czy idąc tym kierunkiem możemy ciut pogłębić liberalizację żeglarstwa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 12:50 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: są (ale strach)
W odpowiedzi na tytuł wątku odpowiedziałabym, że TAK. Instruktorzy są potrzebni.
Ze znaczenia wychodząc "nauczać umiejętności praktycznych" - potrzebna jest struktura mistrz---> czeladnicy--->uczniowie.

Sformalizowanie kształcenia instruktorskiego realizuje wymogi związane z funkcjonowaniem edukacji żeglarskiej, ale nie ma charakteru profesjonalizacji (nie kształtuje grupy zawodowej, choć de facto być może istnieje). W tym rozumieniu - IŻ jest potrzebny.

Pytanie - czy to jest zawód regulowany wyprowadza inny wątek - to kwestia prawna. O ile wiem, funkcjonuje w Europie system regulacji sektorowych i ogólnych.
Logicznie - czy potrzebna jest w Polsce regulacja i jak to się ma do norm międzynarodowych. Nie jestem na pewno szeroko zorientowana - ale nie spotkałam czysto "żeglarskiej" segregacji zawodowej w sensie kształcenia zawodowego. Raczej ma to charakter swoiście "społecznościowy", środowiskowy oparty na certyfikatach.
I tu wracam niejako do początku mistrz ---> czeladnik.

_________

I w ogóle - założyłam, że wypisałam głupot. Ale gdyby to były głupoty to zawsze można dać mi po łapach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 13:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
Ciekawi mnie, bo jako zawód regulowany występuje trener i instruktor sportu. O ile w przypadku prowadzenia treningów sportowych można by się zgodzić, takiego sztangistę, boksera czy innego tyczkarza powinien trenować trener. Czy w przypadku żeglarstwa, zachowania niemającego nic wspólnego ze sportem, do jego nauczania potrzebny jest trener? Na ile oszacować szanse zniesienia ograniczenia katalogu osób mogących szkolić poprzez walkę o zniesienie zawodu regulowanego trenera i instruktora sportu? Czy idąc tym kierunkiem możemy ciut pogłębić liberalizację żeglarstwa?

Mylisz się.
Zawodem regulowanym w interesujacym Cię przypadku jest "osoba prowadząca szkolenia w zakresie turystyki wodnej".
A zawodowy "trener", "instruktor" czy "instruktor właściwego zwiazku" to tylko tytuły zawodowe, uprawniające do wykonywania regulowanych w ustawie czynności czy regulowanego nią zawodu.
Zawsze czytaj źródło - a wszystko stanie się jaśniejsze:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0010050043

"Art37a.13
Szkolenia w zakresie uprawiania turystyki wodnej prowadzą osoby, które posiadają
tytuł zawodowy trenera lub instruktora sportu w rozumieniu przepisów
ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie lub instruktorzy właściwych polskich
związków sportowych, według systemów szkoleń zatwierdzonych przez ministra
właściwego do spraw kultury fizycznej.

BTW-w kontekście "komisji Gowina" warto wszem i wobec przypominać, że zawód wyżej wymieniony nie był regulowany do lat 90-tych XXw. I że nie jest on AFAIK regulowany niemal nigdzie poza granicami Polski
BTW - nie stosuje się też poza Polską samego obowiązku odbywania szkoleń przed egzaminem - również w tych krajach, gdzie wymaga się jakiś obowiązkowych certyfikatów, których wydanie poprzedza egzamin... (nie dam głowy za Białoruś...).

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 2 mar 2012, o 13:26 przez Jaromir, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 13:07 

Dzięki P-P za sprostowanie, siła nałogu :oops:
I znów trzeba wszystko przemyśleć i to czy warto iść tą drogą?

U nas w kraju obowiązuje, panuje model przed obowiązkowym egzaminem obowiązkowy kurs prowadzony przez obowiązkowych instruktorów. Czy aby nauczyć żeglować trzeba specjalnego szkolenia? Czy dzieci pływające np. z rodzicami nie zostaną dostatecznie przygotowani do samodzielnego żeglowania? W innych dziedzinach życia określenie kręgu osób "uprawnionych" do nauki czy może przygotowania do samodzielności byłby potraktowany jako zamach na podstawowe wolności! Weźmy taki przykład. Wprowadzamy przepis, że nauczyć grać w siatkówkę, piłkę nożna czy jazdę na rowerze, mogą tylko instruktorzy właściwych związków sportowych o zasięgu krajowym. :evil: Jaka była by reakcja na taki pomysł?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 mar 2012, o 14:13 

Podziękował : 60
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Czy aby nauczyć żeglować trzeba specjalnego szkolenia? Czy dzieci pływające np. z rodzicami nie zostaną dostatecznie przygotowani do samodzielnego żeglowania?

Teoretycznie najlepsze rozwianie, kiedy rodzice uczą dzieci.
Co wtedy, kiedy rodzic nie umie żeglować?
Wtedy warto skierować dzieci do osoby, która nie tylko umie żeglować, ale także umie przekazać tą wiedzę w odpowiedni sposób.
Czyli najlepiej do nauczyciela.
Takim nauczycielem są właśnie instruktorzy w odpowiedniej dziedzinie.
Trenerzy, to już wyższy stopień i kształcą już poznane elementy, doprowadzając do wysokich umiejętności (sportowych).
Oczywiście innym tematem jest obowiązkowe szkolenie przed egzaminem pozwlajaym na uzyskanie danego tytułu, a już kompletnie innym tematem jest monopol jakiejś instytucji.
Pozdrawiam,
Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2012, o 10:15 

Maro M napisał(a):
Teoretycznie najlepsze rozwianie, kiedy rodzice uczą dzieci.
Co wtedy, kiedy rodzic nie umie żeglować?

A co z wujkami, dziadkami, znajomymi itd? Czy zabronisz dziadkom uczyć własne dziecko jeździć na rowerku?

Maro M napisał(a):
Wtedy warto skierować dzieci do osoby, która nie tylko umie żeglować, ale także umie przekazać tą wiedzę w odpowiedni sposób.
Czyli najlepiej do nauczyciela.
Takim nauczycielem są właśnie instruktorzy w odpowiedniej dziedzinie.

Oczywiście, że warto ale czy obowiązek nie ogranicza różnorodności szkoleń? Czy nie hamuje to możliwości profilowania szkolenie pod konkretne zapotrzebowanie? Np. Jeden będzie chciał bardziej regatowo inny tylko po rzekach itp.

Maro M napisał(a):
Oczywiście innym tematem jest obowiązkowe szkolenie przed egzaminem pozwlajaym na uzyskanie danego tytułu, a już kompletnie innym tematem jest monopol jakiejś instytucji.

Ale mnie tylko o tę kastę certyfikowanych instruktorów chodzi. Ograniczenie szkolenie do jednego jedynie słusznego modelu w moim przekonaniu więcej szkodzi niż pomaga czy coś tam gwarantuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2012, o 17:07 

Rachu ciachu i po strachu :-P ;)

Przynajmniej dla niektórych :lol:

Lista zawodów przeznaczonych do deregulacji w pierwszej transzy:

25. Trener I klasy
26. Trener II klasy
27. Trener klasy mistrzowskiej
28. Instruktor sportu

https://www.premier.gov.pl/files/download//6341.pdf

Ciekawe co myśleć o tym i jaki może mieć to wpływ na żeglarstwo zamiar deregulacji tego:

41. Marynarz żeglugi śródlądowej
42. Mechanik statkowy żeglugi śródlądowej
43. Przewoźnik żeglugi śródlądowej
44. Stermotorzysta żeglugi śródlądowej
45. Szyper żeglugi śródlądowej
46. Marynarz motorzysta żeglugi śródlądowej
47. Starszy marynarz żeglugi śródlądowej
48. Bosman żeglugi śródlądowej
49. Sternik żeglugi śródlądowej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2012, o 18:14 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Cztery minuty temu usłyszałem w radiu:
"taksówkarze zapowiadają protesty, bo nie chcą żeby ich zawód mógł wykonywać każdy".
Ciekawe by było poczytać co piszą na swoim forum. Może ktoś zapoda linka.
Wojciech numerowany, liczę na Ciebie. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2012, o 18:28 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2385
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Roman K napisał(a):
Wojciech numerowany, liczę na Ciebie. :D

:D najlepiej złapać języka ;) spróbuję w innym terminie.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Ciekawe co myśleć o tym i jaki może mieć to wpływ na żeglarstwo zamiar deregulacji tego:

41. Marynarz żeglugi śródlądowej
42. Mechanik statkowy żeglugi śródlądowej
43. Przewoźnik żeglugi śródlądowej
44. Stermotorzysta żeglugi śródlądowej
45. Szyper żeglugi śródlądowej
46. Marynarz motorzysta żeglugi śródlądowej
47. Starszy marynarz żeglugi śródlądowej
48. Bosman żeglugi śródlądowej
49. Sternik żeglugi śródlądowej

W wymogach po zmianach deregulacyjnych dla powyższych jest zapis, że Ustawa umożliwia skrócenie praktyki w rozporządzeniu MT, B i GM.
Czy skrócenie praktyki miałoby mieć jakikolwiek wpływ na żeglarstwo ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 07:34 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Roman K napisał(a):
"taksówkarze zapowiadają protesty, bo nie chcą żeby ich zawód mógł wykonywać każdy".

Wczoraj wracałem taksówką do domu i wysłuchałem żalów taksówkarza, który kilka godzin czekał pod dworcem w Lublinie na klienta. Im, tak na prawdę chodzi o nadmierną konkurencję, a nie o żadną wiedzę. Do instruktorów żeglarstwa ma się to nijak. Należałoby znieść obowiązek uczestniczenia w korporacyjnym szkoleniu a egzaminy - no cóż - skoro posiadanie jakichś patentów byłoby opcjonalne to status egzaminatorów byłby drugorzędny. Ale, takie egzaminy (patrz RYA) byłyby znacznie bardziej szanowane.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 07:52 

Wojciech1968 napisał(a):
W wymogach po zmianach deregulacyjnych dla powyższych jest zapis, że Ustawa umożliwia skrócenie praktyki w rozporządzeniu MT, B i GM.
Czy skrócenie praktyki miałoby mieć jakikolwiek wpływ na żeglarstwo ?

Zależy od argumentacji :D

Skoro uprawnienia zawodowe były dotąd zbyt rygorystyczne czy nawet w zawodowstwie stwierdzono, że przesadzali to co z obowiązkowymi szkoleniami, stażami itd dla amatorów co to ludzi, trucizn nie przewożą, ich statki małe innym krzywdy nie zrobią. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 12:05 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
W przypadku żeglarstwa turystycznego zniesienie obowiązku posiadania uprawnień instruktorskich pewnie ma sens i niech rynek reguluje czy ktoś jest dobrym instruktorem czy nie. W przypadku żeglarstwa sportowego wyczynowego wydaje mi się, że powinien zostać obowiązek posiadania uprawnień instruktorskich lub trenerskich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 12:55 

bryg napisał(a):
W przypadku żeglarstwa sportowego wyczynowego wydaje mi się, że powinien zostać obowiązek posiadania uprawnień instruktorskich lub trenerskich.

Dlaczego , czy posiadający wiedzę w zakresie żeglarstwa sportowego/ wyczynowego nie mógłby bez uprawnień , o których wspominasz, właściwie przekazać tej wiedzy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 13:36 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojciech1968 napisał(a):
bryg napisał(a):
W przypadku żeglarstwa sportowego wyczynowego wydaje mi się, że powinien zostać obowiązek posiadania uprawnień instruktorskich lub trenerskich.

Dlaczego , czy posiadający wiedzę w zakresie żeglarstwa sportowego/ wyczynowego nie mógłby bez uprawnień , o których wspominasz, właściwie przekazać tej wiedzy ?

Wiedzę to on pewnie przekazać może, ale widziałem parę razy przetrenowane, na skutek braku doświadczenia trenera, dzieci. Wolę je jednak powierzać komuś kto ma jakieś pojęcie o rozgrzewce, albo cyklach treningowych. Trudno tę wiedzę opanować we własnym zakresie. Pomijam już sprawy wychowawcze.
Dlatego uważam, że trener, zwłaszcza dzieci i młodzieży, powinien być w tym zakresie przeszkolony obowiązkowo, a umiejętności powinny być potwierdzone egzaminem.

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 13:42 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Wojtku.
Jacek napisał: w przypadku żeglarstwa sportowego wyczynowego".
Twoje sformułowanie: "sportowego/wyczynowego", ma trochę inny sens.
Zgadzam się z Jackiem że w przypadku jakiegokolwiek sportu wyczynowego, tak na prawdę trener, a nie instruktor, musi mieć ogromną wiedzę wykraczającą poza daną dyscyplinę. Bo najważniejsze jest zdrowie zawodnika, a nie wynik. Dlatego powinno być to potwierdzone odpowiednimi egzaminami.
Wiesz kto to jest znachor?. Też w sumie lekarz.
Instruktorów żeglarstwa rekreacyjnego może weryfikować "rynek", bo jego błędy w szkoleniu, tak naprawdę dotyczą zdrowia jachtów, bądź kei. ;)

Za ten post autor Roman K otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 13:59 

Jacka ( @Bryg ) wydaje mi się było moim dociekaniem właściwego dopełnienia zasadności obowiązku posiadania uprawnień (j.w.).
Tu jest ich sens...
Sąsiad napisał(a):
Wiedzę to on pewnie przekazać może, ale widziałem parę razy przetrenowane, na skutek braku doświadczenia trenera, dzieci. Wolę je jednak powierzać komuś kto ma jakieś pojęcie o rozgrzewce, albo cyklach treningowych. Trudno tę wiedzę opanować we własnym zakresie. Pomijam już sprawy wychowawcze.
Dlatego uważam, że trener, zwłaszcza dzieci i młodzieży, powinien być w tym zakresie przeszkolony obowiązkowo, a umiejętności powinny być potwierdzone egzaminem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 15:06 

Podziękował : 4122
Otrzymał podziękowań: 1968
Sąsiad napisał(a):

A ten trener, ktory dzieci przetrenowal mial uprawnienia, czy ich nie mial ?
Mojego Syna na Optymiscie prowadzil trener bez papierow za to byly dobry zawodnik.
Wiedzialem komu dziecko powierzam i z efektow bylem zadowolony :) Znam tez przyklad trenera z papierami, ktory zajezdzal zawodnikow treningiem fizycznym bo o specjalistycznym zeglarskim pojecie mial blade :) Zostal zatrudniony jedynie dlatego ze mial papiery.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 15:09 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Sąsiad napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
bryg napisał(a):

O to mi właśnie chodziło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 15:17 

M@rek napisał(a):
Znam tez przyklad trenera z papierami, ktory zajezdzal zawodnikow treningiem fizycznym bo o specjalistycznym zeglarskim pojecie mial blade :) Zostal zatrudniony jedynie dlatego ze mial papiery.

Ja również, dlatego nie ma " złotego środka ". Pozostanie tylko weryfikacja i ... rozporządzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 16:26 

M@rek, nie ma nigdy pewności na kogo trafisz, patologie zdarzają się wszędzie. Ale przyznasz, że większa szansa jest, że nie zrobi ludziom krzywdy ktoś kto przeszedł odpowiednie szkolenie. Tak czy inaczej osobista weryfikacja jest, oczywiście, potrzebna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 17:09 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Sąsiad napisał(a):
M@rek, nie ma nigdy pewności na kogo trafisz
I dlatego uważasz, że powinien być obowiązek mania kwita i obowiązek szkolenia przed zdaniem egzaminu?!

Uważasz, że to Państwo powinno decydować a nie rodzic? Piękne po prostu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 17:30 

Podziękował : 4122
Otrzymał podziękowań: 1968
Sąsiad napisał(a):
M@rek, nie ma nigdy pewności na kogo trafisz, patologie zdarzają się wszędzie. Ale przyznasz, że większa szansa jest, że nie zrobi ludziom krzywdy ktoś kto przeszedł odpowiednie szkolenie. Tak czy inaczej osobista weryfikacja jest, oczywiście, potrzebna

Ja mam zawsze pewnosc, bo jesli sam na jakiejs dziedzinie sie nie znam to pytam przyjaciol, ktorzy sie znaja :) W szkolenia, ktore sa ustawowo obowiazkowe i sluza glownie do wyciagania pieniedzy nie wierze i tyle. Syn bedac na obowiazkowym kursie na prawo jazdy mial instruktora o taksowkarskich umiejetnosciach i mentalnosci a w tym czasie jako byly kartingowiec, douczany przezemnie osobiscie potrafil znacznie wiecej od instruktora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 20:10 

Maar napisał(a):
I dlatego uważasz, że powinien być obowiązek mania kwita i obowiązek szkolenia przed zdaniem egzaminu?!

Niekoniecznie, dopuszczam bowiem egzaminy eksternistyczne. Byle porządne. To, czy można odpowiednią wiedzę nabyć na własną rękę to inna sprawa.
Maar napisał(a):
Uważasz, że to Państwo powinno decydować a nie rodzic? Piękne po prostu!

Powiedz mi, chłopie, z czego wywnioskowałeś, że tak uważam. Pytam poważnie.

A przy okazji - czy Ty masz dzieci? A może potrafisz rozpoznać objawy przetrenowania, zakwaszenia, odróżnić ból zmęczeniowy od bólu naruszonego (nie zerwanego) ścięgna, czy mięśnia, dostosować harmonogram treningu do indywidualnych potrzeb (bo dzieci różnie rosną w stosunku do wieku)? Jeżeli nie, to na jakiej podstawie będziesz oceniał trenera?
A zresztą, może akurat Ty wiesz to wszystko, ale większość nie wie. No to na czym mają oprzeć wybór? Na reklamie? Na opiniach z netu? Nie mówiłeś mi wczoraj, że nie są one miarodajne?
I jeszcze jedno - kwity uprawniające do trenowania wystawiają w większości instytucje prywatne a nie państwowe. Lub uczelnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 20:22 

Sąsiad napisał(a):
Niekoniecznie, dopuszczam bowiem egzaminy eksternistyczne.
Nie wiem co dopuszczasz, wiem co napisałeś wcześniej (cytat poniżej).
Podkreślenie moje.
Sąsiad napisał(a):

Sąsiad napisał(a):
Powiedz mi, chłopie, z czego wywnioskowałeś, że tak uważam. Pytam poważnie.
Wywnioskowałem z tego, co zacytowałem wyżej.
Jeżeli o wielkości (i zawartości) puli trenerów* ma decydować urzędniczy ukaz/nakaz/obowiązek szkoleniowy/egzamin przeprowadzany przez kogoś kogo nie znam i nie mam prawa skorzystać z oferty według własnego widzimisię, to oznacza to, że państwo za mnie wybiera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 20:47 

Maar, rozumiem już z czego wnioskujesz, ale lekko nadinterpretujesz. Nie pisałem o szkoleniu państwowym, nie miałem wogóle żadnego konkretnego na myśli. Chcę żeby było jakieś (co najmniej w zakresie zdrowia i pierwszej pomocy) i tak, uważam że powinien być to wymóg prawny. Egzamin nie musi być państwowy. Łatwiej jest zweryfikować firmę wystawiającą certyfikat, niż każdego jego posiadacza, np. mam zaufanie do trenerów po AWFie.

Maar napisał(a):
oznacza to, że państwo za mnie wybiera

W pewnym sensie tak. Wybiera również czy poślesz dzieci do szkoły, czy nie. Taka specyfika cywilizacji, można ją wykorzystać, a nie tylko krytykować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 20:52 

Podziękował : 1336
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Maar napisał(a):
Jeżeli o wielkości (i zawartości) puli trenerów* ma decydować urzędniczy ukaz/nakaz/obowiązek szkoleniowy/egzamin przeprowadzany przez kogoś kogo nie znam i nie mam prawa skorzystać z oferty według własnego widzimisię, to oznacza to, że państwo za mnie wybiera.

Wybierasz wedlug "własnego widzimisię" belfrow dla dzieci, lekarzy na ostrym dyzurze, kierowce autobusu i maszyniste pociagu?
Catz Co Tez By Tak Chcial

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 21:04 

Sąsiad napisał(a):
Wybiera również czy poślesz dzieci do szkoły, czy nie.
Mogę nie wysyłać. Obowiązek szkolny może być realizowany w różnych formach.

Nic nie nadinterpretowywuję. Piszesz o obowiązku szkoleniowym i o ograniczeniu możliwości wyboru trenera, więc gdzie ja naditerpretowuję?

To, ze egzamin nie będzie państwowy, że kwity będzie wydawał prywatny ośrodek niczego nie zmienia.
Ja jako rodzic będę miał ograniczony wybór trenera.

I żebyś mnie dobrze zrozumiał. Dla osób z takim jak Twoje przeświadczeniem, że "Łatwiej jest zweryfikować firmę wystawiającą certyfikat, niż każdego jego posiadacza" niech sobie będą kwity różne różniste. I niech te kwity, uzyskane na drodze szkolenia i egzaminu ułatwiają życie tym, którym potrzebna jest taka forma weryfikacji, ale... niech nie będą obowiązkowe. Są tacy jak M@rek, którzy wolą inaczej wybierać trenerów.

TYLKO TEGO BYM CHCIAŁ!

Catz napisał(a):
Wybierasz wedlug "własnego widzimisię" belfrow dla dzieci, lekarzy na ostrym dyzurze, kierowce autobusu i maszyniste pociagu?
Tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2012, o 21:17 

Podziękował : 1336
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Maar napisał(a):
Catz napisał(a):
Tak.

Aha... :D
Nie dopytuje jak ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona