Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 sie 2025, o 13:26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 11:03 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: plastic is fantastic
Dostałem dziś w newletter z COZ taka oto informacją:

„Zmiany w przepisach dotyczących upawnień żeglarskich i motorowodnych stały się faktem. Jeszcze tylko do połowy października można uzyskać uprawnienia na dotychczasowych zasadach. Zmiany "uderzą" przede wszystkim w tych, którzy zamierzają uzyskać patenty bez egzaminów, czyli jachtowego sternika morskiego i motorowodnego oraz kapitana jachtowego i motorowodnego. Zmieni się również sposób organizowania i prowadzenia egzaminów na wszystkie stopnie żeglarskie i motorowodne”
O co chodzi?
Czy mógł by ktoś podrzucić link do owych zmian?

--
Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 11:16 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Po prostu w połowie października przestaja obowiązywać przepisy o uprawnieniach... a nowych brak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 11:19 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: plastic is fantastic
Czyli nic nie przegapiłem :D

Dzięki!

--
Pozdrawiam
Michał

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 13:34 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
MPrzestrzelski napisał(a):
Dostałem dziś w newletter z COZ taka oto informacją:
„Zmiany w przepisach dotyczących upawnień żeglarskich i motorowodnych stały się faktem. Jeszcze tylko do połowy października można uzyskać uprawnienia na dotychczasowych zasadach. Zmiany "uderzą" przede wszystkim w tych, którzy zamierzają uzyskać patenty bez egzaminów, czyli jachtowego sternika morskiego i motorowodnego oraz kapitana jachtowego i motorowodnego. Zmieni się również sposób organizowania i prowadzenia egzaminów na wszystkie stopnie żeglarskie i motorowodne”
O co chodzi?
Czy mógł by ktoś podrzucić link do owych zmian?

Hmmm... ja myślę, że związkowi działacze próbują dać do zrozumienia, że wiedzą coś, co nie jest publicznie dostępne... Co nie oznacza, ze coś wiedzą...
Ale nie można wykluczyć, że są tak zadufani, że po prostu w ogóle nie kryją się z tym, że wiedzą jak będzie w przyszłości... Czyżby oznaczalo to, że znów jakiś Funio i spółka podrzucili "gotowca" spanikowanym urzędnikom minsporta?
Jak dobrze, że można w Polsce żeglować na zagranicznych uprawnieniach - albo własnym oświadczeniu o nabyciu takowych... :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2012, o 13:52 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
Jak dobrze, że można w Polsce żeglować na zagranicznych uprawnieniach - albo własnym oświadczeniu o nabyciu takowych...

Choćby uprawnienia te wynikały z ... braku obowiązkowych uprawnień w danym kraju co wynika z lokalnych przepisów...
:lol:
Pzdr
Kocur

Załączniki:
Oświadczenie o uprawnieniach nabytych w SE.jpg
Oświadczenie o uprawnieniach nabytych w SE.jpg [ 51.48 KiB | Przeglądane 7707 razy ]

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 16:56 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: mors
Czolem ,ja tez dostalem z COZ u,takie cos, i kliknalem na stow.HALS, tam macie wiadomosci o nowych stopniach,he he wraca stare,pozdrawiam, mors

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 17:11 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
Z ciekawości- gdzie na stronie Halsu masz informacje o nowych stopniach? Ja znalazłem tylko propozycje Halsu co do organizacji systemu patentowego (w sensie- nowego rozporządzenia) http://www.hals-sitz.org.pl/pl/propozyc ... ki-wodnej/ , która jest jedną z kilku czy kilkunastu propozycji?

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2012, o 19:27 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
bede napisał(a):
Ja znalazłem tylko propozycje Halsu co do organizacji systemu patentowego

Czytam to, co zalinkowałeś, patrzę na zegarek (z datą!), patrzę jeszcze raz na tekst który czytam i nie mogę wyjść ze zdumnienia... Nie wiem kim są ludzie tworzący "Hals", poza tym, że pewnie instruktorami i trenerami żeglarstwa... Ale z tak pojmowanym żeglarstwem, z takim podejściem, jakie prezentują Ci ludzie (bo zakładam, że pan Jerzy Durejko pisze to nie tylko w swoim imieniu) w zestawieniu z tym, jakich instruktorów i trenerów miałem okazję poznać, dochodzę do wniosku, że nie chcę mieć z nimi aboslutnie nic wspólnego. Tak żeglarsko, jak i towarzysko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 01:15 

niezatapialny napisał(a):
Czolem ,ja tez dostalem z COZ u,takie cos, i kliknalem na stow.HALS, tam macie wiadomosci o nowych stopniach,he he wraca stare,pozdrawiam, mors

Drogi kolego - na stronie "HALS" można znaleźć jedynie propozycje jakie to stowarzyszenie wysłało na etapie wstępnych konsultacji założeń dla "nowego" rozporządzenia patentowego.
Zostały one odnotowane wśród innych propozycji i przemyśleń, które BIP ministerstwa sportu odebrał i opublikował, ponad 1.5 roku temu - pozycja 7 tu:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html

Wysyłanie "gotowca" projektu rozporządzenia (pominę wzruszeniem ramion jakość tych propozycji....) w odpowiedzi na prośbę o "wyrażenie zdania w sprawie założeń projektu" - to typowy okołozwiązkowy numer. Warto wiedzieć, że "gotowce" przesłał wówczas nie tylko HALS ale też PZŻ i PZMiNW (te dwa ostatnie - identyczne).

Uważam że pisanie o jednej z propozycji sprzed 1.5 roku "tam macie wiadomosci o nowych stopniach" jest ciutek na wyrost.
Wiesz coś więcej, masz po temu jakieś dodatkowe dane, czy tylko wyprzedziłeś orkiestrę? ;)

PS.Nie wykluczam, że biurokraci związkowi świetnie znają przywary biurokratów ministerialnych - i że taki numer może się znów udać, przynajmniej częściowo...
O ostatecznym terminie utraty ważności "starego" rozporządzenia wiadomo od lat, ale prace nad "nowym" rozporządzeniem patentowym utknęły w ministerialno-urzędniczym maraźmie. Poza zebraniem "założeń do projektu" w 2011 roku nie było dotąd publikacji żadnego projektu, nie odbyły się żadne konsultacje społeczne, nie było żadnych konsultacji midzyresortowych, żadnego śladu w BIP...
Nie można teraz wykluczyć, że mnisterialni urzędnicy, przyciśnięci zawalonym przez siebie terminem skorzystają z któregoś "gotowca". Urzędnicy, jeżeli chcą zamaskować lata swojej bezczynności, coś zrobić muszą - i to szybko. Bo dotychczasowe rozporządzenie "patentowe" traci moc prawną już za 5 tygodni (15.10.2012)....

PPS. Zanim jednak w MinSporcie spanikują i podpiszą się pod którymś z "gotowców" - będą musieli poprawić zawarte w każdym z projektów "okołozwiązkowych" głębokie błędy merytoryczne i formalne. Nie zazdroszczę pracy, ale jak ktoś nie potrafi napisać pprojektu samodzielnie...
Anyway - przyjęcie takiego "gotowca", nawet z poprawkami, spowoduje oddanie żeglarzy w Polsce w pacht anachronicznego, kazuistycznego, drobiazgowo-szczegółowego i w 99% zbędnego prawa...
Cóż - może tak objawia się współczesne, sarkastycznie skrzywione znaczenie słów "nihil novi"...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 07:28 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
PZŻ podaje http://szkolenie.pya.org.pl/aktualnosci ... -przepisow

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 08:50 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Wojciech1968 napisał(a):
PZŻ podaje

Informacja tak samo cenna jak ta, że królowa Bona umarła :/

PeeS: Wojtek, to nie do Ciebie tylko do wiadomego związku :)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 09:58 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Orientujecie się może jak wygląda to od strony prawnej? Staż na morsa ukończę po 15.10, czy PZŻ może odmówić mi wystawienia patentu z uwagi na wygaśnięcie rozporządzenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 10:03 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
marchew napisał(a):
Staż na morsa ukończę po 15.10, czy PZŻ może odmówić mi wystawienia patentu z uwagi na wygaśnięcie rozporządzenia?

Nie tylko może, ale również musi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 10:06 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Tak było podczas poprzedniego bezpatencia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 10:12 

Z tego co mi już wiadomo za około 3 miesiące ma się spotkać komisja szkolenia ŚlOZŻ na jakiejś naradzie, czy w innych okręgach też, nie wiem ?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 10:46 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Mogą się spotkać Wojtku, ale rozporządzenia są w gestii Minstra, a nie jakiejś prywatnej komisji szkolenia :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 11:57 

Tylko skąd ten biedny Minister ma widzieć co i jak ma być z tymi żeglarzami zrobione ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 12:59 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Te gotowce widziałem już zaraz po ich wyjściu, ale i tak za każdym razem, kiedy to czytam, to na przemian chce mi się śmiać albo ogarnia mnie gniew na złą wolę ludzi, gotowych sprzedać wszystko dla zarobku :evil: Śmiać zaczyna mi się chcieć przede wszystkim wtedy, kiedy przypomnę sobie treść obecnie obowiązującej ustawy, dopuszczającej inne uprawnienia, oraz to, jak wyglądał rynek kursów SRC w swoim czasie. Do wyboru było albo szkolenie polskie, dłuższe i z kilkutygodniowym oczekiwaniem na egzamin, a pozwolenie ważne tylko na określony czas, albo uprawnienia RYA, proste do uzyskania i wystawiane bezterminowo. Chyba każdy wie, jak to wpłynęło na ilość szkół w systemie RYA oraz okres ważności polskich dokumentów SRC :lol: Mam nadzieję, że nawet jeśli taki gotowiec przejdzie z niewielkimi zmianami, to pojawi się w Polsce dużo alternatywnych możliwości i siłą rzeczy ten system nie przetrwa próby, na jaką wystawi go rynek.

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 17:26 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Halmsman, od wielu lat próbuje przekonywać, że działacze PZŻ łaszą się tylko na kasę, i że zadni z nich żeglarze tylko zwykli wyłudzacze. Ale wiekszość woli formułę "nie przesadzaj, oni nie są tacy źli, a przynajmniej nie wszyscy..." .
No i jest jak jest...

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: QbaM
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 17:47 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Cytuj:
Jednocześnie informuję, że projekt rozporządzenia zostanie poddany konsultacjom społecznym, a z chwilą przekazania do uzgodnień międzyresortowych opublikowany na stronie Biuletynu Informacji Publicznej

Taki tekst widnieje w prośbie o przedstawienie stanowisk. Wielokrotnie już było tutaj mówione, że odbędą się konsultacje społeczne. Ale co to tak naprawdę znaczy, jak one bedą wyglądać? Tym bardziej, że z tego wynika, że opublikują tekst już po nich, dopiero po przekazaniu do konsultacji międzyresortowych.

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2012, o 17:50 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Jest tak jak w słowach piosenki:
MIASTECZKO
Słowa: Leszek Malinowski
Muzyka: Celina Monikowska-Martini

"W małych miasteczkach, mali ludzie,
W codziennym uwikłani trudzie
Coś tam od rana psioczą, nudzą.
Pracują, śpią i znów się budzą.
W małych miasteczkach, gdzieś w zakładach,
z dziennikarzami nie chcą gadać.
W małej mieścinie, mały człowiek,
Redaktorowi tak odpowie...

Ja do polityki się nie mieszam,
Gdy święto idzie flagę wieszam.
Jak co mi każą to podpisze,
Za prąd zapłacę, radio ściszę.
Polityka to nie moja sprawa,
Moje miasteczko nie Warszawa.
Ja mam tu spokój dobrą prace,
Co ja tam jeden mały znaczę.

Poczciwi Ludzie przy sklepikach,
mówią o ślubach, nieboszczykach.
To czasem pijany przekuśtyka,
A stary zegar tyka, tyka.
W małych miasteczkach bez historii,
Do dzisiaj nieodkryty Norwid.
i choćby ksiądz krzyczał z ambony.
Biedny swą linie ma obrony

Ja do polityki się nie mieszam...,

Siedzą w mieszkaniach, Wódę piją,
O cudzie mażą potem tyją.
Żony co roku rodzą dzieci,
Z telewizorem szybko leci.
Trochę po psioczą, po marudzą,
że rząd, że Niemcy, że się nudzą.
potem pojedzą i poleżą,
a jak kto przyjdzie to się zwierzą.

Ja do polityki się nie mieszam..."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 wrz 2012, o 14:16 
Oto komunikat PZŻ w sprawie zmiany przepisów szkolenia:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3285.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 04:01 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Do tej pory, wszelkie zmiany powodowały najczęściej wzrost uprawnień, z zachowaniem zasady zachowania uprawnień nabytych. Z każdą reformą, stopni ubywa. Zanim przejdę na emeryturę, pozostanie pewnie jeden. Wszystko zmierza w dobrym kierunku - do zera już niedaleko... ;)

Ale zanim to nastąpi, może się zdarzyć pewien niebywały cud - nabycie umiejętności pływania na łapach w wyniku zmiany przepisów... :lol:
Propozycje Stowarzyszenia HALS napisał(a):
- każdy uczestnik szkolenia żeglarskiego winien posiadać umiejętność pływania poświadczoną odpowiednim dokumentem lub oświadczenie własne o umiejętności pływania

I żeby mnie nikt nie próbował zmieniać "lub" na "i". :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 09:47 

SlaWasII napisał(a):
Propozycje Stowarzyszenia HALS napisał(a):
- każdy uczestnik szkolenia żeglarskiego winien posiadać umiejętność pływania poświadczoną odpowiednim dokumentem lub oświadczenie własne o umiejętności pływania

I żeby mnie nikt nie próbował zmieniać "lub" na "i". :evil:

Hmmm...
Pamiętam, że dobrze funkcjonował zupełnie inny układ, pozostawiony bez żadnej regulacji (czy też funkcjonujący z pełnym olaniem tych regulacji, które obowiązywały).
Na obozy żeglarskie w czasach mojej młodości wiele razy przybywały osoby nie umiejące w ogóle pływać. Zdarzały się też takie osoby, które co prawda posiadały "odpowiedni dokument", ale pływały jak siekiera...
Dlatego każdy uczestnik, czy miał tą nieszczęsną "kartę pływacką" czy nie miał, był po prostu na samym początku obozu sprawdzany - jak na prawdę potrafi pływać!

Ci uczestnicy co nie potrafili - w trakcie obozów (3 tygodniowych) nabywali umiejętność pływania. Dodatkowo - oprócz podstaw teorii i manewrowania żaglówką.
Bo podstaw pływania "w zakresie wymaganym na "kartę pływacką" można nauczyć w kilka dni. Podobnie jak podstaw manewrowania. Kwestia kto uczy...

Istotne jest, że na obozach jakie pamiętam (jako uczestnik a następnie instruktor w latach 1976-1986, stacjonarnych i wędrownych...) zawsze był minimum jeden instruktor-ratownik WOPR. Bardziej jeszcze istotne - zawsze taki, który każdego potrafił nauczyć!

PS - zdarzył się nam też pewnego roku nie umiejący pływać... "KWŻ" - skądinąd sternik morski i ówczesny mistrz Polski w żeglarstwie morskim ("Nefryt" - a może "QT"?). To, że nie pływa wyszło dopiero podczas którejś kolejnej próby jazdy na nartach wodnych - gość akurat zrezygnował z pianki i po nieudanym starcie... "postawił grzyba" (znaczy narty unosiły się na powierzchni a on zwisał od nart w dół... :DD )
Też przed końcem obozu został nauczony :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 18:13 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Dokładnie tak samo było u nas na obozie żeglarskim. Moją kartę pływacką, żółte czepki można se było wsadzić. Trza było przepłynąć za wiosłówką na środek jeziora i z powrotem - wtedy dopiero zaliczali. Mój pierwszy patent był równocześnie poświadczeniem że się umie pływać. To było latem 1981, jeszcze przed wojną... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 18:37 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Kiedyś (OIDP do 1990) patent żeglarski zastępował kartę pływacką.

I komu to przeszkadzało?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 19:16 

Pozwolę sobie powrócić do tematu zmian w przepisach...
Naszły mnie kolejne wątpliwości. Mianowicie - zakładając, że MinSporta wyda rozporządzenie zgodne w treści z propozycją PZŻty - dojdzie do istotnych różnic w uprawnieniach przy zachowaniu tego samego nazewnictwa poszczególnych stopni żeglarskich. Np. obecnie j.st.m. jest uprawniony do prowadzenia jachtów o długości do 18 m po wodach morskich, po ewentualnych zmianach będzie uprawniony do prowadzenia jachtów do 16 m w odległości do 200 Mm od portu schronienia.
Czy z tego wynika, że patenty "przedpiętnastopaździernikowe" będą nadawały większe uprawnienia niż te otrzymane pod rządami nowego rozporządzenia? Wszak praw nabytych odbierać się nie powinno (chciałem napisać, że nie wolno, ale historia uczy, że goowno prawda :/).

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 19:32 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
damit napisał(a):
Wszak praw nabytych odbierać się nie powinno (chciałem napisać, że nie wolno, ale historia uczy, że goowno prawda ).

Myślę, że będzisz miał na j.s.m. takie uprawnienia jakie masz napisane na patencie.
Jak chcesz się uśmiac to poczytaj na poprzednich patentach st. st. mot. uprawnienia tam napisane.
Az byś się uśmiał jakie tam sa zapisy...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 19:35 

bury_kocur napisał(a):

Możesz przytoczyć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 19:40 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
damit napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

Możesz przytoczyć?

Np sternik jachtowy z 1989 z pamięci

Pełnienie funkcji wykwalifikowanego członka załogi w rejsach morskich :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona