Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 14:05

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lis 2012, o 17:11 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Temat bezpośrednio nie związany z żeglarstwem, ale na podstawie wyników głosowania nad przyjęciem wniosku o odrzucenie w pierwszym czytaniu rządowego projektu ustawy o zmianie ustaw regulujących wykonywanie niektórych zawodów, zawartego w druku nr 806 - "Ustawy deregulacyjnej"

Widać dokładnie kto się zatrzymał w dawnych czasach i wszystko by wyregulował - pamiętajmy, żeglarstwo też chcą wyregulować za wszelką cenę....

http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/agent.xsp? ... sowania=44

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Cypis
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 08:04 

Cytuj:
Z pewnych źródeł wiem, że nowe przepisy są już od jakiegoś czasu ustalone...

I zdradzisz jaki to sa te pewne źródła? I czy mówią co innego niż BIP MSportu.

Na marginesie, poruszylem tu szerszą kwestię niż obecne rozporządzenie, zdaje się nie zrozumiales.

Edit: snajper usunął swój post jak pisałem odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 08:20 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
Usunąłem bo źle kliknąłem i pomyliłem temat, miało być w innym. Co do Twojej prośby to publicznie nie będę podawał nieoficjalnych jednak info.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 11:31 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
1. Rusza akcja poprawienia projektu ustawy o zmianie ustaw regulujacych niekóre zawody (projekt rzadowy druk 806), Akcja zmierza do poprawienia art. 15 p 3) w kierunku wykręslenia w ustawie o żegludze śródlądowej calego ust 13 a art 37a. mówiącego o dopuszczeniu do szkolenia tylko trenerów i instruktorow oraz programów wyłącznie zwiazków sportowych. Motywacja: art. 37a reguluje uprawianie turystyki żeglarskiej, a nie sportu kwalifikowanego, zwiazki sportowe nic do tego nie mają.
Tu jest komisja nadzwyczajna do rozpatrzenia ustawy deregulacyjnej: http://orka.sejm.gov.pl/opinie7.nsf/naz ... /857_u.pdf

2. Co do wypowiedzi snajpera: Jeśli ktoś mówi publicznie, to powinien konsekwentnie dokończyć. Zabawa w "wiem cos ale nie powiem" jest dziecinadą. Wiadomo jest, że przy każdej zmianie prawa odbierającej komuś "władzę lub przywileje" nastapi opór zainteresowanych i nie trzeba być zadnym prorokiem ani wtajemniczonym, zeby przwewiidzieć proby zatrzymania tego procesu. Ale twierdzenie i to bez podstaw, ż ecioś jest rozstrzygniete jest nadużyciem i obraża pracownikow ministerstwa ( wtym przypadku sportu). Zaś gdyby ktoś posiadał wiedzę, że rzeczywiście "coś jest rozstrzygnięte", znaczyłoby że posiada wiedże o dokonaniuprzestepstwa i wtedy nie zglaszając tego stosopwnym organom sam staje się przestępcą.

3. Snajper, właśnie przeczytałem, że pisałeś do mnie PW i usunałeś. Hę????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 11:46 

A usunąłem i napisem to samo publicznie tylko tu: viewtopic.php?f=17&t=13482

żebyś mi nie pisał, że coś sugeruję, to Ci powiem co myślę, że teraz są DWA projekty ten wcześniej ustalony z egzaminem na morsa i ten nowy, rząd może sobie wybrać. Moim skromnym zdaniem (nie lubię takich zwrotów ale żyby znowu nie było że coś sugeruję) to pomimo lobbowania społeczności rząd wybierze ten stary dlatego że dziadki z PZŻ też będą zapewne lobbować (co mogą robić).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 11:47 

Colonel napisał(a):
i wtedy nie zglaszając tego stosopwnym organom sam staje się przestępcą.

Zbyt daleko idące. Dotyczy to tylko urzędników państwowych.

Colonel napisał(a):
Snajper, właśnie przeczytałem, że pisałeś do mnie PW i usunałeś. Hę????

U mnie to samo.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

snajper napisał(a):
Moim skromnym zdaniem (nie lubię takich zwrotów ale żyby znowu nie było że coś sugeruję) to pomimo lobbowania społeczności rząd wybierze ten stary dlatego że dziadki z PZŻ też będą zapewne lobbować (co mogą robić).

A to ciekawe, rząd wybierze sobie coś czego nie ma w BIP, a prace nad tym co jest w BIP zostaną przerwane :lol:

Na prawdę, genialne... co ta propaganda PZŻ potrafi ludziom za głupoty wmówić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 11:51 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
A ty zdajesz sobie sprawę kto wydaje rozporządzenie? Bo nie jest to 'rząd' jak napisałeś, dodam dla ułatwienia..

Może zanim zaczniesz pisać, zapoznaj się z faktami. Choćby z tym, jaki projekt został przedstawiony do konsultacji. Podpowiedź - przedstawiony przez ministerstwo. O przeczytaniu podręcznika do WOS już nie będę wspominała, może dasz radę bez niego, jak przeczytasz co już napisano na tym forum na temat procesu legislacyjnego?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 11:56 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Snajper, jeśli uważasz lobbowanie za skazane na niepowodzenie to nie lobbuj ale pozwól innym.
Jeśli piszesz "moim zdaniem" to OK, każdy ma prawo do swojego zdania, nawet najgłupszego, zgadywac możesz, twierdzić bez posiadania wiedzy nie.
Moim zdaniem przejdzie drugi projekt (ten w BIP) i to zostanie jeszcze zmodyfikowany, o co nalezy zabiegać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 12:02 

Dobrze przyznaje nie znam się na prawie, i dobrze, po co zaśmiecać głowę byle czym. Mam inne zainteresowania niż tomiszcza aktów prawnych i tym zainteresowaniom poświęcam czas. Na tym zakończmy tą dyskusję, a chcecie to lobbujcie ja Wam nie zabraniam. Następnym razem będę używał bardziej miękkiego języka (typu zwroty moim zdaniem) by się inni nie przyczepiali.

Za ten post autor snajper otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2012, o 12:36 

snajper napisał(a):
Dobrze przyznaje nie znam się na prawie, i dobrze, po co zaśmiecać głowę byle czym. Mam inne zainteresowania niż tomiszcza aktów prawnych i tym zainteresowaniom poświęcam czas.

Brawo! Zmierzasz powolutku do właściwych wniosków końcowych. O rzeczach o których nie ma się zielonego pojęcia lepiej innych nie pouczać a o nie pytać ;)

Odpowiedz z cytatem