Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 sie 2025, o 13:21

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2013, o 22:39 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wątek wyjęty z dyskusji o gutkowej banderze http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=17&t=14041.

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
]

Myślałem, że poza polskimi wodami terytorialnymi należy nosić zwykłą, "handlową". Coś się zmieniło?

pewnie tyle się zmieniło co od czasów dość dawnych Na budynkach rządowych czy prezydenckich w Warszawie powiewala (może już nie powiewa, nie wiem) bandera zamiast flagi. Pomimo faktu iż odpowiednia ustawa stanowi, ze bandera może być podnoszona na lądzie zasadniczo tylko przez placówki dyplomatyczne za granica. Przepis powszechnie olewany przez zarządzających takimi budynkami w Polsce. I nikt nie widzi problemu - co za różnica, flaga czy bandera.

Wrrrrrrrrrr..........

Zaproponujcie tutejszym wywieszenie Red Ensign zamiast Union Jacka to dowiecie się szybko, co za różnica...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2013, o 22:47 

Podziękował : 885
Otrzymał podziękowań: 1945
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Moniia napisał(a):
od czasów dość dawnych Na budynkach rządowych czy prezydenckich w Warszawie powiewala (może już nie powiewa, nie wiem) bandera zamiast flagi

Obie to flagi państwowe. Art. 6. i art. 7 można interpretować różnie http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-05-235-2000 Wprawdzie art 8. jest, ale Obie to flagi państwowe.

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2013, o 22:58 

Nie można. Art. 7 mówi kto podnosi flagę państwowa, a art. 8 flagę państwowa z godłem (bandera). na wszystkich budynkach wymienionych w art. 7 widywalam nie raz bandere - pomimo, ze zgodnie z przepisami powinni podnosić flagę państwowa.

Mnie takie 'drobiazgi' nieco wkurzaja...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Narjess
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2013, o 23:16 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Monia ma rację.. powinna być bez orła. Mnie też wkurza jak na święta państwowe wszystkie ćwoki kupują sobie flagę z orłem, bo.. ładniejsza, czy bardziej patryjotyczna się wydaje.. nie wiem dlaczego "bo"..

Z orłem wszelakie instytucje rządowe, ambasady i jeszcze jakieś mogą.. zwykłe cywilne obiekty nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2013, o 23:48 

Podziękował : 885
Otrzymał podziękowań: 1945
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Ja tez uważam że powinna być bez godła! Ale IMHO interpretować można różnie bo:
Cytuj:
Art. 6. 1.Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2.Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.

Czyli "flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej" jest:
1. biało-czerwona
2. biało-czerwona z godłem
Tak?
A:
Cytuj:
Art. 7. 1.Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnosi się na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi siedziby urzędowe albo miejsce obrad:
1) Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej;
2) Senatu Rzeczypospolitej Polskiej;
3) Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej;
4) Rady Ministrów oraz Prezesa Rady Ministrów;{...]

Trochę to karkołomna interpretacja, ale możliwa.

-------------------------------------------------------------
Ale ja nie o godle państwowym pośrodku chciałem, tylko o "godle PZŻ" w kantonie bandery poza morzem terytorialnym na polskich jachtach!
-------------------------------------------------------------

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 08:35 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Narjess napisał(a):
Monia ma rację.. powinna być bez orła. Mnie też wkurza jak na święta państwowe wszystkie ćwoki kupują sobie flagę z orłem, bo.. ładniejsza, czy bardziej patryjotyczna się wydaje.. nie wiem dlaczego "bo"..

Bo nie są urzędami państwowymi i mogą okazywać swój patriotyzm w dowolny sposób?
Ja tam wolę zobaczy 2 maja flagę z godłem niż żadną.

Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej ustala wzory flag na oznaczenie pełnionej specjalnej służby państwowej oraz okoliczności i warunki ich podnoszenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 09:09 

Jacek Woźniak napisał(a):
Narjess napisał(a):

Bo nie są urzędami państwowymi i mogą okazywać swój patriotyzm w dowolny sposób?

Minister właściwy do spraw gospodarki morskiej ustala wzory flag na oznaczenie pełnionej specjalnej służby państwowej oraz okoliczności i warunki ich podnoszenia.

Ale art. 7 wymienia ścisła listę miejsc gdzie powinna być podnoszona flaga bez godła. Każde z tych miejsc podnosilo flagę z godłem zamiast tego. To dokładnie ten sam burdel co z banderami. Znaczy - a co mnie obchodzą przepisy?

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 09:17 

Czyli te ćwoki to do dyrektorów urzędów a nie pojedynczych obywateli?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 11:07 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
A może po prostu, jak zwykle urzędnicy stworzyli przepis, którego sami nie rozumieją.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 11:25 

Eee, ogłosili przetarg, ustalili ten SIZW, wygrał najlepszy więc wszystko OK ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 13:07 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Eee, ogłosili przetarg, ustalili ten SIZW, wygrał najlepszy więc wszystko OK ;)

Wkradła się pewnikiem literówka.
SIWZ specyfikacja istotnych warunków zamówienia ;)
I nie wygrał najlepszy tylko najtańszy :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 13:44 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Helix napisał(a):

I nie wygrał najlepszy tylko najtańszy

Jeśli SIWZ jest poprawnie skonstruowany, to najczęściej najtańszy moze byc i najlepszym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 13:51 

Podziękował : 121
Otrzymał podziękowań: 73
Uprawnienia żeglarskie: inny kapitan, inny też niż myślicie
Colonel napisał(a):
Helix napisał(a):

I nie wygrał najlepszy tylko najtańszy

Jeśli SIWZ jest poprawnie skonstruowany, to najczęściej najtańszy moze byc i najlepszym.

Tak. W szczególności kiedy to SIWZ pisany jest pod konkretny produkt, konkretnego dostawcy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 13:53 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Wygrał najtańszy, ale ze względu na ważne inne okoliczności zamówienia podpisał aneks do umowy podnosząc cenę wykonania o ok. 50%. ;) :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:09 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Moniia napisał(a):
Ale art. 7 wymienia ścisła listę miejsc gdzie powinna być podnoszona flaga bez godła. Każde z tych miejsc podnosilo flagę z godłem zamiast tego. To dokładnie ten sam burdel co z banderami. Znaczy - a co mnie obchodzą przepisy?

Czytam artykuł 7:
Art. 7.
1. Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnosi się na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi siedziby urzędowe albo miejsce obrad:
[lista]
2.Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi śródlądowej.
3.Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej można umieszczać w innych miejscach niż wymienione w ust. 1 i 2, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2.

(nie ma tu mowy o tym czy z godłem czy bez)

szukam informacji o tym co to jest Flaga państwowa:
Art. 6.
1.Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej, umieszczony na maszcie.
2.Flagą państwową Rzeczypospolitej Polskiej jest także flaga określona w ust. 1, z umieszczonym pośrodku białego pasa godłem Rzeczypospolitej Polskiej.

czyli..... w kontekście powyższych przepisów mogą sobie podnosić obydwa wzory.

A w kontekście Art. 7. 3.
nalezy tylko pamiętać o :
Art. 1.
1.Orzeł biały, biało-czerwone barwy i "Mazurek Dąbrowskiego" są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.
2.Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:18 

Kefas napisał(a):
Moniia napisał(a):

Czytam artykuł 7:
Art. 7.
1. Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnosi się na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi siedziby urzędowe albo miejsce obrad:
[lista]
2.Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą również polskie statki żeglugi śródlądowej.
3.Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej można umieszczać w innych miejscach niż wymienione w ust. 1 i 2, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2.

(nie ma tu mowy o tym czy z godłem czy bez)

czyli..... w kontekście powyższych przepisów mogą sobie podnosić obydwa wzory.
.

Nie, nie moga. Bo art. 8 wymienia, kto podnosi flagę państwowa z godłem. Więc wyraźnie zaznaczone jest, kto którą, poza tym jest literalnie wymienione kto podnosi flagę z godłem. Znajdziesz na tej
Iiscie Prezydenta RP czy Sejm? A oni z luboscią flagę z godłem wywieszali...

Ps. Na lądzie tylko kapitanaty i bosmanaty sa wsród budynków, na których (lub przy których) podnoszona jest flaga państwowa z godłem. Znaczy, chodzi o budynki w Polsce...

My recent thought:

Ostatnio edytowano 10 sty 2013, o 14:21 przez Moniia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:19 

proszsz:
Cytuj:
Aktualnie flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą (art. 8 i art. 9 ustawy):
-przedstawicielstwa dyplomatyczne, urzędy konsularne oraz inne oficjalne
-przedstawicielstwa i misje za granicą na budynkach lub przed budynkami ich siedzib urzędowych, a także kierownicy tych przedstawicielstw, urzędów i misji na swych rezydencjach i środkach komunikacji – w wypadkach przewidzianych w prawie i zwyczajach międzynarodowych,
-cywilne lotniska i lądowiska,
-cywilne samoloty komunikacyjne podczas lotów za granicą,
-kapitanaty (bosmanaty) portów – na budynkach lub przed budynkami stanowiącymi ich siedziby urzędowe,
-polskie statki morskie jako banderę, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami szczególnymi; ponadto do bandery stosuje się prawo i zwyczaje międzynarodowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:33 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Moniia napisał(a):
Nie można. Art. 7 mówi kto podnosi flagę państwowa, a art. 8 flagę państwowa z godłem (bandera). na wszystkich budynkach wymienionych w art. 7 widywalam nie raz bandere - pomimo, ze zgodnie z przepisami powinni podnosić flagę państwowa.

Mnie takie 'drobiazgi' nieco wkurzaja...

Moniiu - popadłaś w spore trudności ze zrozumieniem prostego zapisu w jezyku ojczystym.
Przeczytaj co jest flagą państwową.
Oraz co jest także flagą państwową.

Jak flaga typu "A" (bez godła) jest flagą państwową i flaga typu "B" (z godłem) jest także flagą państwową - to ci co powinni wieszać flagę państwową mogą czynić dowolnie - używając sobie do wieszania flagi "A" lub "B".
Więc nie nerwujsia...
Moniia napisał(a):
Narjess napisał(a):

capo da fine.
Flaga z godłem to TEŻ flaga państwowa.
A art 7 wymienia miejsca, gdzie powinna byc podnoszona flaga państwowa. Albo z godłem albo bez godła, zupełnie dowolnie.
Gdzie masz problem?.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 10 sty 2013, o 14:41 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:36 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jak się dobrze zastanowić, to art. 8 i 9 zobowiązują określone jednostki do podnoszenia flagi z godłem, ale art. 7 tego nie zabrania, tzn. nie mówi, że flaga ma być bez godła. Błąd (jeżeli nie było takiej intencji) występuje IMO w redakcji art. 6. Czyli jest jak napisał przedpiśćca :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:40 

Jaki znowu "błąd"???
Mamy w Polsce dwa wzory flagi państwowej zapisane w ustawie o godle, barwach i hymnie....
Dokąd w ustawie mowa o pokazywaniu flagi, bez opisywania jakiego wzoru - można pokazywać dowolny z tych dwu wzorów.
Tam gdzie ustawa wyszczególnia którego wzoru flagi należy używać - należy pokazywać flagę tego wzoru, na jaki wskazuje ustawa.

To przecie banalnie proste...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:42 

Nie jest proste, jeżeli nie znasz intencji ustawodawcy. Wcale nie jestem pewien, czy właśnie takie były.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:49 

Jaromir, nie mam problemów z rozumieniem. Po prostu zauważam intencje ustawodawcy. Jesli najpierw literalnie wymienia się rodzaje flag państwowych, a potem wymienia się kto podnosi POSZCZEGÓLNE z nich, to logiczny wniosek z tego jest taki, ze instytucje wymienione w pierwszym artykule NIE PODNOSZĄ flagi z godłem. Zauważ, ze wszędzie w tej ustawie gdy mowa o fladze z godłem jest to zaznaczone jako sformułowanie 'flaga państwowa z godlem'. Zapis art. 7 nie daje prawa wymienionym podmiotom podnoszenia takowej, gdyż byłoby to jasno wymienione poprzez zaznaczenie, tak jak w każdym innym przepisie tej ustawy - lub flagę państwowa z godłem. Bo pomimo, ze flaga z godłem stanowi flagę państwowa, w tej ustawie rozróżnia się je bardzo wyraźnie. Tak więc skoro art.7 wspomina tylko o fladze państwowej, jedyne słuszne domniemanie jest ze chodzi o flagę bez godła.

Ze po raz kolejny ustawodawca nie popisał się precyzją sformułowań, to inna sprawa. Najlepiej poczekajmy na któregoś z forumowych prawników, niech nam powie co o tych zapisach sadzi.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:52 

Sąsiad napisał(a):
Nie jest proste, jeżeli nie znasz intencji ustawodawcy. Wcale nie jestem pewien, czy właśnie takie były.

Trudno - każdego szkoda.
Zapis dyskusji z czasów ostatnich zmian omawianej ustawy jest dostępny.
Badanie litery i praktyki stosowania ustawy ma jakby większą wartość, ale jak kto sobie chce wyrabiać zdanie co do "intencji" - wułalla ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:04 

Moniia napisał(a):
Jaromir, nie mam problemów z rozumieniem. Po prostu zauważam intencje ustawodawcy. Jesli najpierw literalnie wymienia się rodzaje flag państwowych, a potem wymienia się kto podnosi POSZCZEGÓLNE z nich, to logiczny wniosek z tego jest taki, ze instytucje wymienione w pierwszym artykule NIE PODNOSZĄ flagi z godłem. Zauważ, ze wszędzie w tej ustawie gdy mowa o fladze z godłem jest to zaznaczone jako sformułowanie 'flaga państwowa z godlem'. Zapis art. 7 nie daje prawa wymienionym podmiotom podnoszenia takowej, gdyż byłoby to jasno wymienione poprzez zaznaczenie, tak jak w każdym innym przepisie tej ustawy - lub flagę państwowa z godłem. Bo pomimo, ze flaga z godłem stanowi flagę państwowa, w tej ustawie rozróżnia się je bardzo wyraźnie. Tak więc skoro art.7 wspomina tylko o fladze państwowej, jedyne słuszne domniemanie jest ze chodzi o flagę bez godła.

Ze po raz kolejny ustawodawca nie popisał się precyzją sformułowań, to inna sprawa. Najlepiej poczekajmy na któregoś z forumowych prawników, niech nam powie co o tych zapisach sadzi.

Dwu nieforumowych prawników nabija się właśnie z Ciebie za moimi plecami. Pytają (kolejność przypadkowa):
a. - powiedz dlaczego wyobrażasz sobi, że:
a potem wymienia się kto podnosi POSZCZEGÓLNE z nich. Najlepiej wskaż na te słowa w ustawie, które Cię do tak zaskakującego wniosku doprowadziły...

b. - wskaż, na podstawie tekstu ustawy, skąd bierzesz swój "logiczny wniosek", jakoby:
instytucje wymienione w pierwszym artykule NIE PODNOSZĄ flagi z godłem.
Czy może taki zaskakujący wniosek objawił Ci się... Deus ex machina?

c - zgodzisz się mam nadzieję, że w ustawie, w Art 6, zdefiniowano dwa równorzedne wzory flagi państwowej (ciekawe w jakiej intencji, nie uważasz?).
Ustawa używa następnie dwu kategorii pojeciowych:
1. - kategoria szersza "flaga" , oznaczająca dowolny z dwu przyjętych i równoprawnych wzorów flagi określonych w art 6.
Wykaż, koniecznie na podstawie tekstu ustawy, skąd bierzesz pomysł, jakoby określenie "flaga" w którymś z przypadków jego użycia w ustawie nie dotyczyło dowolnego z dwu przyjętych i rownoprawnych wzorów flagi, zdefiniowanych w art 6.

2. kategoria druga "flaga z godlem" - wymieniana jest w ustawie wówczas, gdy ustawa nakazuje użycie wyłącznie drugiego z dwu równoprawnych wzorów flagi panstwowej - tego z godłem. Wskaż dokładnie miejsce, gdzie zapis ustawy przewiduje sytuację odwrotną...

3. wskaż, gdzie ustawa opisując użycie pierwszej kategorii pojęciowej ("flaga") nie dopuszcza użycia dowolnego z dwu równorzędnych wzorów flag.
A ogolniej - bazując na tekście ustawy, napisz skąd wziął Ci się pomysł, że w jakiejkolwiek sytuacji miałby zaistnieć zakaz użycia "flagi z godłem"...

PS. Nie wiem co miewałaś z logiki - ale chyba bardzo dawno nie zaglądałaś do Ziembińskiego...
PPS. A na domu 11/11 wieszam dwie flagi - każdą wg. innego wzoru flagi pastwowej. Bo można ;)

Ostatnio edytowano 10 sty 2013, o 15:23 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:13 

Znaczenie heraldyczne polskiej flagi:
Barwy flagi złożone z dwóch poziomych pasów: białego oraz czerwonego są odwzorowaniem kolorystyki godła państwowego, który stanowi orzeł biały na czerwonym polu. Zgodnie z zasadami heraldyki pas górny reprezentuje białego orła, a dolny czerwone pole tarczy herbowej.
Czyli umieszczając na tym orła robimy niejako masło maślane.
A Flaga z orłem powstała:
Cytuj:
Wynikało to z faktu, że flaga biało-czerwona była i jest do dziś jedną z flag Międzynarodowego Kodu sygnałowego używanego do sygnalizacji na morzu (flaga biało-czerwona to flaga „H” oznaczająca (jako sygnał jednoliterowy): „Mam pilota na statku”), zatem aby odróżnić od niej polską banderę, dodano godło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:34 

To życzliwe przekaz swoim prawnikom życzenia klarownego formułowania prawa. I jesli masz zamiar sobie dyskutować na temat tych zapisów to sobie dyskutuj sam z nimi. Jesli nie zauwazasz odrębnego traktowania obydwu flag w ustawie to nie mamy o czym dyskutować.
Przytaczasz sam artykuł ustawy o zdefiniowaniu odrębnych flag. Po nim następują dwa artykuły definiujace ich użycie. Ponieważ sa dwa wzory, masz dwa artykuły. W których literalnie wymieniono kto jakiej flagi używa.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:38 

Moniia, jednakowoż nie masz racji. Nigdzie z tych zapisów nie wynika, że ktoś nie może używać flagi z godłem.
pierdupierdu napisał(a):
Badanie litery i praktyki stosowania ustawy ma jakby większą wartość, ale jak kto sobie chce wyrabiać zdanie co do "intencji"

A tutaj Ty nie masz racji. Poczytaj sobie orzeczenia SN. Wnikanie w intencje jest na porządku dziennym. Zapytaj tych prawników z tyłu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:51 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Narjess napisał(a):
A Flaga z orłem powstała:
Było już kiedyś o tej bzdurze.
Polecam http://www.wykop.pl/ramka/738351/histor ... j-bandery/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:58 

Sąsiad napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
Badanie litery i praktyki stosowania ustawy ma jakby większą wartość, ale jak kto sobie chce wyrabiać zdanie co do "intencji"

A tutaj Ty nie masz racji. Poczytaj sobie orzeczenia SN. Wnikanie w intencje jest na porządku dziennym. Zapytaj tych prawników z tyłu.

Jeden już sobie poszedł.
Drugi powiada, że SN nie wypowiadał się dotąd na temat podnoszenia flagi z godłem w sytuacjach opisanych w ustawie jako "podnoszenie flagi". Ja tam mu wierzę, ale możesz i to kiedyś sprawdzić... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 16:00 

Narjess napisał(a):
Zgodnie z zasadami heraldyki pas górny reprezentuje białego orła

A tak z ciekawości, w heraldyce to występuje w ogóle kolor biały?
Mnie kiedyś uczyli, że nie. Ale już nie takie rzeczy się w oficjalnej historii zmieniały :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona