Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lip 2025, o 05:06

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2013, o 16:00 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: samouk
mam pytanie
czy Ktoś wie gdzie mozna znalezc info n/t budowania lodek np.optimist przez mlodziez szkolna, a nastepnie organizowanie zawodow na tychze lodeczkach, w ktorych uczestniczylyby dzieci, ktore budowalyby te lodki
chodzi o dzialalnosc oparta na wolentariuszach, majaca na celu zorganizowania zajec pozaszkolnych majacych oderwania ich od siedzenia przy komputerze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sty 2013, o 16:36 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2384
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Zbyszek Klimczak, był jednym z tych , którzy mieli niemały wkład w propagowanie żeglarstwa wśród najmłodszych adeptów...
Film opisuje Dziecięcą Szkółkę Żeglarską na os. Tysiąclecia w Katowicach. Powstała z inicjatywy działacza i prezesa Katowickiego OZŻ kpt. Józefa Żyły a egzystowała dzięki sponsorowaniu ( jak to się dzisiaj nazywa) przez KWK "Kleofas".

Miałem zaszczyt być organizatorem i komandorem tej Szkółki od początku do końca, czyli do nastania gospodarki rynkowej. W pewnej chwili postanowiłem Szkółkę upamiętnić i dać wyraz wdzięczności, w imieniu dzieci tego betonowo-asfaltowego osiedla, fundatorom.

http://www.przewodnikzeglarski.pl/jungi-z-blokow.html

Obecnie dzięki Piotrowi Stenka, realizujemy projekt, który skierowany jest do dzieciaków 6 HDŻ z Rybnika i nie tylko ( tu chodzi mi po głowie pomysł rozbudowy projektu o włączenie do udziału większej ilości młodzieży z trasy spływu floty ) ...
viewtopic.php?f=5&t=13413&start=100#p188022

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 14:47 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
Tutaj masz linka do planów Optimista
http://www.optiworld.org/Woodguide05.pdf

Oraz do Międzynarodowego Stowarzyszenia Klasy Optimist.

Uważam, że twój pomysł jest jak najbardziej słuszny. Problem jest taki, że takich działań w Polsce raczej było mało a jak już były to dawno. Więc raczej temat trzeba od nowa drążyć.

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 15:39 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 52
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
cat napisał(a):
nastepnie organizowanie zawodow na tychze lodeczkach, w ktorych uczestniczylyby dzieci, ktore budowalyby te lodki
chodzi o dzialalnosc oparta na wolentariuszach, majaca na celu zorganizowania zajec pozaszkolnych majacych oderwania ich od siedzenia przy komputerze

Razem z kolegą prowadzimy klub żeglarski dla dzieci - UKŻ Trawers http://ukztrawers.pl/news.php mamy kilka optymistów i kadety.
Powiem tak, inicjatywa aby budować wraz z dziećmi łódki jest wielce szlachetna, lecz jest kilka ale :
1. dzieci pływające na optymistach są na tyle małe ,że niewiele pomogą przy budowie.
2. po zbudowaniu takich optymistów będzie kłopot ze zorganizowaniem regat , chociażby z UKS - ami.
3. moja sugestia jest taka: budować jedną sklejkową łódkę , a optymisty kupić nowe lub używane i wyremontować, pracy będzie moc, byleby tylko dzieciaki się zaraziły.

Jeżeli interesują Pana nasze doświadczenia to proszę dzwonić 602792320

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 23:36 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: samouk
zdaje sobie sprawe ze pomoc dzieciakow bedzie symboliczna, ale nic bardziej nie laczy z lodeczka jak jej budowanie
na poczatek sa plany na budowe i plywanie na tym co powstanie, regaty to jest dla nas w tej chwili sprawa drugorzedna
dziekuje Wszystkim za informacje
pozwole sobie na kontakt gdy sprawy nabiora realnych ksztaltow

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 21:03 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Czesc, jak kupilem projekt lodki od konstruktora Maderskiego , sklejkowe lodki oblaminowane brzegi , budowalem w ogrodku samemu zajelo mi okolo 38 roboczo godzin nawet zagiel zona sama uszyla. Wiem ze dzieciaki budowaly te jachty na pracy technice w szkole.
http://www.maderskiyachts.alpha.pl/pirania.htm

ja mam ta wersje z jednym zaglem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 21:18 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Piranie wiele lat temu były budowane w Lublinie

Odpowiedz z cytatem