Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 23:38

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2013, o 09:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: SJ
Cześć

Mam JSM sprzed nowej ustawy. Okazało się że przyda mi się również patent motorowodny- ściśle mówiąc będzie mi niezbędny.

Po okresie oczekiwania na nową ustawę- kiedy patenty nie były wystawiane, w końcu pojawiło się nowe rozporządzenie i PZM wznowił wydawanie patentów.

Wysłałem dokumenty. Dzisiaj kontrolnie zadzwoniłem żeby dowiedzieć się jak wygląda sytuacja. Wyjeżdżam w połowie lipca, czyli już za chwilę...

Okazało się że czekają na interpretację ustawy przez ministerstwo, czy z uwagi na zapis że posiadacze patentów żeglarskich POSIADAJĄ uprawnienia do prowadzenia jachtów motorowych patenty motorowodne mają być wydawane.

W wypadku interpretacji- nie mają być wydawane, uprawnienia ma posiadać posiadacz patentu żeglarskiego..... na którym nic nie pisze o łodziach motorowych!

Będę bardzo wdzięczny za rady/ doświadczenia w tej kwestii..... Czy w razie "W" patent JSM wystarczy jako uprawnienie do prowadzenia- ściśle- RIBów, morze śródziemne....? Co można zrobić żeby sprawę ewentualnie przyspieszyć?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2013, o 11:38 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
To rozumiem, że na ich stronie to głupoty same są:)
http://www.pzmwinw.pl/patenty/nadanie.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2013, o 12:42 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
sativ napisał(a):
Czy w razie "W" patent JSM wystarczy jako uprawnienie do prowadzenia
Co rozumiesz przez "W"? Kontrolę, katastrofę, pana w wypożyczalni?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2013, o 16:28 

Sami nie ogarniają tej sytuacji, ponieważ nadania "miały funkcjonować".

W razie "W"- mam na myśli wszystkie te 3 możliwości, a ściśle rzecz biorąc prowadzenie RIBa z turystami na pokładzie, którzy za to płacą. [działalność komercyjna]

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 13:39 

Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: jeszcze nie mam
Wszędzie pełno baranów, którzy nie wiedzą sami co tam robią...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 16:19 

Podziękował : 881
Otrzymał podziękowań: 1940
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sativ napisał(a):
Okazało się że czekają na interpretację ustawy przez ministerstwo, czy z uwagi na zapis że posiadacze patentów żeglarskich POSIADAJĄ uprawnienia do prowadzenia jachtów motorowych patenty motorowodne mają być wydawane.

też mi się wydawało to nieokreślone ((i niepotrzebne, proponowałem inne rozwiązanie). podczas konferencji uzgodnieniowej 6 lutego 2013 padły słowa:
Cytuj:
WOJCIECH BARTOSZYŃSKI:
Jeszcze ta kwestia zapisu na patencie żeglarskim uprawnień motorowodnych, bo przy tym kształcie zupełnie nie potrzebne jest wyrabianie tego drugiego patentu praktykowane. To znaczy rozbicie uprawnień na te zapisane na patencie i te zapisane w rozporządzeniu. Bo de facto, uzyskując uprawnienia jachtowego sternika morskiego uzyskuje też uprawnienia do uprawiania żeglugi jako morski sternik motorowodny. Tak to wynika z projektu rozporządzenia. Natomiast brak takiego zapisu na patencie powoduje,…
[W tle słyszalne niezrozumiałe wypowiedzi z sali]
Mogę skończyć?
… czy powodował dotąd wyrabianie w drugim związku odpowiedniego patentu, który… Jeżeli nabywam te uprawnienia, powinno być (proste?).
CEZARY GRZANKA:
Ja rozumiem o co chodzi. Ale to trochę nam przeszkadza tutaj zapis ustawy, który mówi, że odpowiednie patenty wydaje właściwie Polski Związek Sportowy. Więc po ten drugi patent musi się pan zwrócić do innego związku, z automatu go pan dostanie, no i niestety pięćdziesiąt złotych zapłaci pan.

http://bip.msit.gov.pl/download/2/3156/Stenogram_z_konferencji_uzgodnieniowej_z_06_02_2013.pdf

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 17:11 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Dzisiaj udało mi się dodzwonić do PZIWIELEINNYCHLITER, no i czekają nadal na interpretację ministerstwa, mają ponoć dwie sprzeczne interpretacje prawników. Wszystko ma się wyjaśnić w drugiej połowie lipca. Może to i dobrze im dłużej nie wydają patentów, tym więcej skarg na związkowy beton :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lip 2013, o 21:52 

....Fenomenalnie, ja natomiast w drugiej połowie lipca jestem już na Sardynii i muszę mieć kwit uprawniający do prowadzenia RIBów..... Co zrobić, dać rozporządzenie do tłumacza przysięgłego ;/?

I co w razie interpretacji prawnika że patenty nie będą wystawiane-? Mam jeździć z kopią rozporządzenia i pokazywać-> o, tu, drobnym druczkiem?

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2013, o 15:07 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: ...
Czy coś się wyjaśniło w temacie? Bo jest już sierpień.

EDIT: dobra już jest jasne, pojawiła nowa opcja w formularzu o nadanie patentu "z uprawnień żeglarskich" czego miesiąc temu nie było do wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 15:29 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
snajper napisał(a):

EDIT: dobra już jest jasne, pojawiła nowa opcja w formularzu o nadanie patentu "z uprawnień żeglarskich" czego miesiąc temu nie było do wyboru.

można jaśniej? którą opcję masz na myśli?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2013, o 16:49 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
snajper napisał(a):

Potwierdzam. PZMiNW "już" wydaje patenty na podstawie żeglarskich.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem