Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 02:01

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2014, o 09:24 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ktoś się orientuje jakie mogą być konsekwencje przekroczenia limitu załogi na jachcie w Grecji - łódka jest w miarę duża 47 stóp, ale zarejestrowana tylko na 10 osób, a nas jest 11 i niestety wszyscy mają wykupione bilety lotnicze (trochę się pogmatwało w czasie bookingu). Zmiana jachtu nie wchodzi w grę, bo za jacht 50stóp zarejestrowany na 12 osób chcą 5 tys. euro.

Proszę Was o poradę, bo jak będę musiał kogoś skreślić z załogi, to potrzebuję solidnych argumentów - jak jest rozmowa o kontroli to wszyscy się zobowiązują zgodnie pokryć koszty mandatu, ale co w przypadku poważniejszych problemów? Rozmawiałem z armatorem i jak to Grek - mówi, żeby sobie tym głowy nie zawracać i jego nie obchodzi ile osób będzie na łódce, dorzuci tylko dodatkowe kamizelki, ale wiadomo - jak coś pójdzie źle to ja będę miał problemy.

Jako, że załoga nie bardzo zaprawiona w morzu, to raczej nie planujemy poważniejszego pływania, nocnych przelotów itd. - więc poważniejszych sytuacji raczej nie powinno być.

Mi jednak przekroczenie limitu załogi nie daje spokoju i chciałbym usłyszeć opinie osób, które miały w praktyce z tym problemem do czynienia (kontrola, albo nawet jakieś zdarzenie na morzu).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 09:32 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Navigare napisał(a):
Ktoś się orientuje jakie mogą być konsekwencje przekroczenia limitu załogi na jachcie w Grecji

Nie mam w tym zakresie doświadczeń, ale mam inne. Odbieram listę załogi z Kiriacoulisa z wszystkimi portowymi pieczątkami i nie ma na niej jednego nazwiska. Mojej żony.
Mówię o tym, a ten z Kiriacoulisa mówi-dopisz.
I po chwili mówi, ale pamiętaj, jak dopiszesz, to będziesz musiał ją przywieźć z powrotem i nie będziesz mógł jej zabić :lol:

Może takie bezczelne dopisanie jest rozwiązaniem ?
Nikt nigdy nie kontrolował ilości ludzi na jachcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 09:41 

Cape napisał(a):
Mówię o tym, a ten z Kiriacoulisa mówi-dopisz.I po chwili mówi, ale pamiętaj, jak dopiszesz, to będziesz musiał ją przywieźć z powrotem i nie będziesz mógł jej zabić

Hehe to bardzo dobra podpowiedź, na razie układ z żoną jest poprawny, ale jak się pogorszy to jest to rozwiązanie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 09:49 

Navigare napisał(a):
Cape napisał(a):
Mówię o tym, a ten z Kiriacoulisa mówi-dopisz.I po chwili mówi, ale pamiętaj, jak dopiszesz, to będziesz musiał ją przywieźć z powrotem i nie będziesz mógł jej zabić

Hehe to bardzo dobra podpowiedź, na razie układ z żoną jest poprawny, ale jak się pogorszy to jest to rozwiązanie ;)

A tak poważnie, listy załogi bym nie fałszował, bo prawdopodobieństwo "wpadki" z tym jedenastym jest bardzo małe. W porcie wyjścia/wejścia trzeba przemycić.
Chyba, że coś się stanie tfu, tfu. :twisted:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 10:28 

No ale nie wiem czy mi armator podpisze listę załogi na 11 osób, jak łódka ma w karcie 10 osób?

On raczej sugerował, żeby osoba była na "dziko".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2014, o 10:35 

Navigare napisał(a):
No ale nie wiem czy mi armator podpisze listę załogi na 11 osób, jak łódka ma w karcie 10 osób?

On raczej sugerował, żeby osoba była na "dziko".

Nie podpisze, dlatego "na dziko". Ryzyko praktycznie jest tylko przy mayday.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 07:35 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Zawsze można powiedzieć ,żę tego 11-tego wyłowiliście z morza jak dryfował w pontonie :roll: :cool:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 08:06 

Problem w tym, że nosi nazwisko takie jak 80% załogi - rejs rodzinny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 08:14 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
No to się nie doliczą :-D
A tak na poważnie, całe ryzyko spada na Ciebie, nawet jeśli to armator sporządzi listę załogi z 11 osobami. Dokumenty jachtu dopuszczają 10 osób na pokładzie, a Ty bierzesz o jedną więcej. Jeśli nic się nie stanie, a pewnie tak będzie, to będziecie wszyscy wspominać fajne wakacje. Ale gdyby coś się wydarzyło, to być może dlatego, bo jacht był "przeładowany".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2014, o 08:18 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Nie bardzo rozumiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.
To co chcesz robić jest nielegalne. To oczywiste.
Nie słyszałem by ktokolwiek kiedykolwiek sprawdzał kogokolwiek w Grecji na wodzie. Na lądzie możesz mieć 159 osób na łódce moim zdaniem.
Oczywistym jest, że dodatkową osobę nie możesz wpisać na listę, musisz ją przewieźć nielegalnie.
Oczywistym jest, że jna 99,9% edyna sytuacja gdy możesz mieć jakąś dodatkową odpowiedzialność z tego tytułu jest jakiś wypadek.
Niemniej, to co chcesz zrobić jest nielegalne, dlatego też zniechęcam. Decyzji poza Tobą nikt nie podejmie. Zwalić ewentualnej odpowiedzialności na innych też raczej nie dasz rady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 09:19 

Podziękował : 81
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Byłem kontrolowany 2-3 lata temu w porcie przez PP, pomimo ze nawet tam posterunku nie mieli. Na Naxos. Okazało się, że mam braki w wyposażeniu - było 1 koło,a powinny być wg karty wyposażenia 2 i 2 rakiety po terminie. Oprócz tego skontrolowali wszystkie dokumenty osób zgodnie z listą załogi. Brakujące elementy wyposażenia musiałem dowieźć na posterunek i dopiero odzyskałem dokumenty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 wrz 2014, o 09:33 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Ale podczas postoju? Mnie raz na Monemvasii coastguard sprawdził. Ale nawet nie wszedł na łódkę i nie miał pojęcia ile mam osób. Podczas postoju. Przecież zawsze może mnie ktoś znajomy odwiedzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 06:29 

Panowie - a w związku z tym, nie ma większych kontroli i żadnych dziwnych kar:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... ylo_z.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 07:38 

peppino napisał(a):
Byłem kontrolowany 2-3 lata temu w porcie

peppino napisał(a):
Brakujące elementy wyposażenia musiałem dowieźć na posterunek i dopiero odzyskałem dokumenty.

Czy był to jacht z greckiej firmy czarterowej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 wrz 2014, o 11:23 

Podziękował : 81
Otrzymał podziękowań: 15
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Płynąłem z Amorgos,podarłem foka i armator mnie skierował do małego portu na Naxos-przepraszam na Paros,Pisa Livadi.Tam podchodzać przy dośc silnym wietrze zacumowaliśmy,a kątem oka zauważylem w trakcie manewrów,ze przyglada się nam para policjantów.GDy tylko skończyliśmy manewry,podeszli do nas i było jak wyżej.Wcześniej weszli na stojącą po sąsiedzku grecką łódź do dziennych wycieczek.Potem do nas.
Jacht mielismy z greckiej czarterowni i umówili się,że dostarcZę brakujące elementy wyposażenia i odbiorę dokumenty z Paros.

Odpowiedz z cytatem