Okazuje się, że jesteśmy dużo lepsi w wzajemnym okładaniu się niż w dowcipkowaniu. Mój pomysł na konkurs nie wypalił niestety, dlatego moim obowiązkiem jest docenić i podziękować tym kilku żeglarzom, którzy zadali sobie troche trudu i zabrali głos. Nie wypaliło też głosowanie przez "podziękował". W tej sytuacji, uznając, że już nic na konkurs nie wpłynie, sam podjąłem się oceny a jej wyniki przedstawiam niżej. Nagrodę w postaci mojego przewodnika wygrywa pa20jb za diagnozę zjawiska.
Jest matematyczną implikacją materialną. Przypomnijmy sobie zasady ustalenia prawdziwości tej konstrukcji logicznej. 1.Jeżeli z prawdy wynika prawda to całe zdanie jest prawdziwe. 2.Jeżeli z fałszu wynika fałsz to całe zdanie jest prawdziwe. 3.Jeżeli z fałszu wynika prawda to całe zdanie jest prawdziwe. 4.Jeżeli z prawdy wynika fałsz to całe zdanie jest fałszywe. Spróbujmy ustalić prawdziwość „skoro jest obowiązkowy egzamin” .Wpisano to w ustawę,a więc,prawda. To samo zróbmy to z drugą częścią zdania „istniał obowiązek odbycia kursu” .To też wpisano,więc,prawda. Reasumując,mamy do czynienia z przypadkiem (1). cbdo. Pragnę zaznaczyć,że prawdziwe będzie również zdanie: że skoro jest obowiązkowy egzamin to logiczne jest aby istniała perystaltyka jelit Od siebie dodam dla ułatwienia, że: Perystaltyka jelit to proces, dzięki któremu pokarm jest transportowany przez rurowate narządy układu pokarmowego. Narządy te mają dwie warstwy mięśni: zewnętrzną wzdłużną i wewnętrzną okrężną. Naprzemienne skurcze obu tych warstw wytwarzają falowy ruch mięśniówki (warstwy mięśniowej), który przemieszcza pokarm od jamy ustnej do odbytu. Mamy do czynienia też w praktyce z leniwą perystaltyką jelit. Najwyższa pora aby zaordynować stosowne leki popędzające. Myślę, że to jest prawidłowy kurs (.. do odbytu..) dla stwierdzenia, że skoro są przymusowe egzaminy to musi być i przymusowe szkolenie. Laureata proszę o przesłanie mi swojego adresu pocztowego oraz wyboru tytułu w celu wysyłki nagrody
_________________ Pozdrawiam Zbigniew Klimczak http://www.przewodnikzeglarski.pl
|