Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 14 lip 2025, o 22:10

Autor Wiadomość
 Tytuł: MMSI
PostNapisane: 15 sty 2011, o 11:20 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 47
mam następujące zapytanie do osób, które przechodziły, lub znają procedurę.
Czy celem otrzymania nr MMSI muszę jedynie wypełnić wniosek (ze strony UKE) czy też są jeszcze inne formalności wymagane??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MMSI
PostNapisane: 15 sty 2011, o 16:02 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Jeżeli dobrze pamiętam, to oprócz wniosku, była oczywiście jakaś opłata, no i konieczne jest również wpisanie sprzętu (VHF z DSC, EPIRB). Musiałem też dołączyć świadectwo dopuszczenia CE i licencję radio operatora.
Jeżeli o czymś zapomniałem, to koledzy uzupełnią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 17:19 

dzięki, właśnie to wszystko o czym piszesz jest wymienione we wniosku... tylko kwoty do zapłaty jakoś nie mogę znaleźć... w pn, najwyżej zadzwonię do nich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 18:28 

Podziękował : 2353
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kusza, Ty o sam MMSI chcesz wystąpić?
Masz stację statkową bez MMSI?

Pytam, bo chyba wszystko razem należałoby załatwiać a wówczas dochodzi kilka kwitów (vide: opis na UKE)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:35 

zatem od początku, mam UKF z DSC, chciałbym "dopiąć" sygnał z GPS, tak legalnie, nie jestem pewien, ale wydawało mi się, ze do tego potrzebny mi właśnie nr MMSI... ale ponieważ SRC robiłem dawno nie pamiętam całej procedury... skoro Maar, mówisz, ze MMSI to nie wszystko zapewne coś pokićkałem, jeśli ktoś ma cierpliwość dla ignoranta proszę o rozjaśnienie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:47 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
kusza napisał(a):
zatem od początku, mam UKF z DSC, chciałbym "dopiąć" sygnał z GPS, tak legalnie, nie jestem pewien, ale wydawało mi się, ze do tego potrzebny mi właśnie nr MMSI... ale ponieważ SRC robiłem dawno nie pamiętam całej procedury... skoro Maar, mówisz, ze MMSI to nie wszystko zapewne coś pokićkałem, jeśli ktoś ma cierpliwość dla ignoranta proszę o rozjaśnienie

Masz rację - pokićkałeś....
Samo posiadanie VHF z DSC nie znaczy nic, dokąd nie zaprogramujesz w swojej VHF swojego numeru MMSI, nieprawdaż?
To czy twoja VHF będzie nadawała w razie "kuku" pozycję ręcznie wprowadzoną czy pozycję pobraną z GPS - to rzecz zupełnie nie związana z posiadaniem MMSI, to tylko techniczny szczegół...

Czyli - aby w ogóle skutecznie używać DSC, należy mieć MMSI.
O ile się domyślam nie masz w tej chwili radiolicence (pozwolenia na radiostację...) - albo masz takową na zwykłe radio, bez DSC...
Na ogół wszystkie formalności załatwia się bowiem "hurtem" poprzez UKE (najlepiej w Gdyni!), czyli wniosek o MMSI oraz o radiolicencję jednocześnie...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 15 sty 2011, o 19:49 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:47 

Podziękował : 2353
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
kusza napisał(a):
zatem od początku, mam UKF z DSC, chciałbym "dopiąć" sygnał z GPS, tak legalnie
Sygnał z GPS ma w każdych warunkach legalną naturę :-0

Kusza, potrzebujesz w zasadzie "Pozwolenie radiowe" czy jakkolwiek nazywa się licencja radiowa. Kwit ten uzyskuje się poprzez rejestrację w UKE swoich (w sensie statkowych) urządzeń nadawczych.
Robisz to za pomocą formularza http://www.uke.gov.pl/_gAllery/15/27/15 ... atkowa.pdf (i załączników)

Przy okazji całego zamieszania wygodnie jest złożyć od razu wniosek o przyznanie MMSI.

Natomiast występowanie o sam MMSI bez pozwolenia radiowego, to tak jakby okołooddupna droga :-)

ps. Gdzie będziesz składał? Na Kieleckiej? A nawet jeśli nie, to z pytaniami telefonicznymi tam właśnie radzę się zwracać - przesympatyczne te kobitki w sekretariacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2011, o 19:51 

Maar napisał(a):
kusza napisał(a):
zatem od początku, mam UKF z DSC, chciałbym "dopiąć" sygnał z GPS, tak legalnie
Sygnał z GPS ma w każdych warunkach legalną naturę :-0

Kusza, potrzebujesz w zasadzie "Pozwolenie radiowe" czy jakkolwiek nazywa się licencja radiowa. Kwit ten uzyskuje się poprzez rejestrację w UKE swoich (w sensie statkowych) urządzeń nadawczych.
Robisz to za pomocą formularza http://www.uke.gov.pl/_gAllery/15/27/15 ... atkowa.pdf (i załączników)

Przy okazji całego zamieszania wygodnie jest złożyć od razu wniosek o przyznanie MMSI.

Natomiast występowanie o sam MMSI bez pozwolenia radiowego, to tak jakby okołooddupna droga :-)

ps. Gdzie będziesz składał? Na Kieleckiej? A nawet jeśli nie, to z pytaniami telefonicznymi tam właśnie radzę się zwracać - przesympatyczne te kobitki w sekretariacie.

Dzięki, wiedziałem że mnie wyprowadzicie na prostą...
z tego co sprawdziłem to Ślunsk pod Szczecin podlega, więc czy chca, czy niy chca, tam byda uderzoł :)
natomiast ewentualną teleaudiencję zorganizuję z Gdynią ;)

PS. Dzięki Wam rozjaśniło mi się także, ze ok 82 PLN trza będzie wyłożyć, bo teraz po Waszych wyjaśnieniach zrozumiałem słowo pisane ze strony UKE ;)

Odpowiedz z cytatem