Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 lip 2025, o 11:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Koniec monopolu
PostNapisane: 25 cze 2010, o 10:09 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
Zapraszam do czytania( link na dole)... a tu możemy dyskutować. Szkoda, że d'Jorge nie zdzierżył tasiemcowych, jałowych dyskusji i wzajemnego chlastania się obelgami i zniósł komentarze spontaniczne. Mam nadzieję, że tu nawet Kolega ins poniecha rzucania kalumnii.
Jako człowiek doświadczony życiowo potrafię zrozumieć gorycz klęski... ale bez przesady. Jutro życie będzie toczyć się dalej. Poświęciłbym czas na miejscu PZŻ oraz sojuszników na analizę, kiedy i dlaczego popełnili błąd pożeglowania pod prąd. Dlaczego wiele lat temu wieszczącego świt liberalizacji J. Kulińskiego, Prezes PZŻ nazwał "fałszywym Guru" a mnie "starym, nie znającym potrzeb współczesnego żeglarstwa, człowiekiem. Publicznie, w prasie żeglarskiej! Jak Pan się czuje dzisiaj, Panie Prezesie? A ile ja do Pana skierowałem listów prywatnych i Otwartych abyśmy siedli i pogadali co tak naprawdę jest ważne dla współczesnego żeglarstwa? To Pana upór sprawił, że pretorianie dzisiaj czują się przegrani i artykułują swoją wściekłość. To Wodzowie decydują o zwycięstwie lub klęsce a nie żołnierze.
Czas pokazał kto był naprawdę Guru i kto jednak rozumiał potrzeby współczesnego żeglarstwa. Oczekuję od Prezesa PZŻ ( już po raz drugi) złożenia urzędu. To nie boli a jest oznaką posiadania honoru.

http://kulinski.gdanskmarinecenter.com/ ... =0&fload=1

Za ten post autor Batiar otrzymał podziękowania - 2: Juras, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 10:18 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Batiar napisał(a):
To nie boli a jest oznaką posiadania honoru.

heh żeby rządzący, nie tylko krajem ale np PZŻ go jeszcze mieli, to by dobrze było :|

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 10:41 

Podziękował : 4529
Otrzymał podziękowań: 4284
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Czasami trudno się przyzwyczaić do samej myśli, że nagle samemu trzeba będzie sprostać szerszej konkurencji, a nie korzystać z uprzywilejowanej pozycji monopolisty... (Pamiętam np. straszny opór i blokady ulic, kiedy taksówkarzom kazano założyć kasy fiskalne, ale w końcu musieli się dostosować do tych samych warunków, jakie mają np. kioski z gazetami.)

Teraz przyszła pora na szkoły pod egidą PZŻ - będą musiały wygrywać poziomem szkolenia (nie twierdzę wcale, że dziś są one gorsze od innych, po prostu monopol nie pozwalał na normalne, czyli konkurencyjne, działanie tych innych). Przypuszczam, że przez długi czas i tak konsumenci będą wybierać właśnie te szkoły bez szczegółowej analizy ofert. Tak, jak dziś wielu ludzi wciąż jest przekonanych, że np. na każdej łódce trzeba mieć patent, rejestrację i takie tam (i dziwują się, kiedy im mówię, że wcale nie na każdej trzeba!).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 10:51 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
robhosailor napisał(a):
(Pamiętam np. straszny opór i blokady ulic, kiedy taksówkarzom kazano założyć kasy fiskalne, ale w końcu musieli się dostosować do tych samych warunków, jakie mają np. kioski z gazetami.)

Tylko że obecnie wprowadzona ustawa czyni coś odwrotnego.
Bez względu czy to stragan , czy megasam czy taxa - kasa fiskalna ma być, czyli podmioty działają w przestrzeni regulowanej odgórnie.
Ustawa o sporcie nie poszerza w żaden sposób wolności żeglowania i nawet nie ustala wspólnych reguł gry.
Jedyne co powiększa możliwość korupcji i działań lobbystycznych.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 10:53 

A zdradzisz nam w jaki sposób czy to tajemnica? Że PZŻ się tą wiedzą nie podzielił z Senatorami??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 11:12 

Podziękował : 4529
Otrzymał podziękowań: 4284
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
ins napisał(a):
Bez względu czy to stragan , czy megasam czy taxa - kasa fiskalna ma być, czyli podmioty działają w przestrzeni regulowanej odgórnie.

I wszystkie szkoły żeglarskie na tych samych zasadach (regulowanych odgórnie - jak piszesz, ale jednakowych, więc konkurencyjnie wobec siebie nawzajem!).

Według insa konkurencja, a nie zachowanie monopolu, stwarza warunki do korupcji i działań lobbystycznych - bardzo egzotyczny punkt widzenia. :shock:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 11:23 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Doczytałem bezsensowną pyskówkę w innym watku. Mialem zamiar po raz pierwszy użyć ignorowania tematów ale na szczęscie został zamkniety...
A co meritum: Powiem tak - brak monopolu zawsze jest lepszy niż monopol. Ale mnie nie o to chodziło. Mnie chodzi o dobrowolność patentów. Jeśli ktokolwiek będzie wydawał UPRAWNIENIA, to nadal w potocznym odbiorze posiadanie patentu będzie uważane za posiadanie wiedzy i umiejętnosci, adal będze motyw do korupcji i nadal motyw do zaniżania standardu.
Ta ustawa to tylko etap dlugiej drogi.
Ale warto może zacząć teraz dyskusję JAK SZKOLIĆ. Jaką wiedzą i umiejętnościami owinien dysponować skipper małego jachtu na morzu, jaką na śródlądziu, jak ja może zdobywać uwzględniając realia za krótkich urlopów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 11:26 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Colonel napisał(a):
Ale warto może zacząć teraz dyskusję JAK SZKOLIĆ. Jaką wiedzą i umiejętnościami owinien dysponować skipper małego jachtu na morzu, jaką na śródlądziu, jak ja może zdobywać uwzględniając realia za krótkich urlopów.

Ale czy warto ? Nie lepiej się nie zastanawiać i nie dyskutować, lecz wziąć gotowe, sprawdzone i chyba dobre wzorce z krajów żeglarsko bardziej cywilizowanych ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 11:27 

To też wymaga zastanowienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 12:06 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):

Według insa konkurencja, a nie zachowanie monopolu, stwarza warunki do korupcji i działań lobbystycznych - bardzo egzotyczny punkt widzenia. :shock:

Według mnie konkurencja jest dobra. tylko ze ustawa wprowadza konkurencje nie w dziedzinie jakości szkolenia i egzaminowania tylko w umiejetnosci lobbingu w MS.

Gdyby ustalono jasne minimalne kryteria jakie musi spełnić organizator egzaminu po którym uzyskuje sie państwowy dokument to konkurencja polegała by na tym by w czasie szkolenia dawać więcej za tą sama cenę.

Sytuacja jaka wprowadza ustawa dyskredytuje wartość patentu ponieważ rozmydla całkowicie odpowiedzialność za poziom egzaminowania i szkolenia.

Moge powtórzyć argument który już raz napisałem.
MI nie potrafiło narzucić zasad gry i postawić się PZŻ, a obecnie ma zamiar dokonywać wyborów kto może egzaminować a kto nie .

Jestem ciekaw kto w MI będzie dokonywał analizy programów szkolenia i egzaminowania.
Ta sama ekipa która podpisuje się pod programem PZŻ ?
Gdzie tu konkurencja i zysk Kowalskiego?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 12:19 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
Jestem ciekaw kto w MI będzie dokonywał analizy programów szkolenia i egzaminowania. Ta sama ekipa która podpisuje się pod programem PZŻ ?

MS, a nie MI. Pewnie ekipa ta sama, no bo skąd miałaby się tam wziąć inna?
ins napisał(a):

Konkurencja w tym, że można uzyskać określone państwowymi przepisami uprawnienia w różny sposób i wybrać taki, jaki najbardziej się Kowalskiemu podoba. Może więc kursy będą trwały tydzień w systemie szkolenia firmy X, dwa tygodnie w PZŻ, trzy w organizacji Y. Organizacje będą miały swoje metody szkolenia, instruktorów uczących według własnych programów, własne standardy jachtów szkoleniowych, podręczniki itd. To wszystko co określają wytyczne szkoleniowe PZŻ będzie można wprowadzić w życie w innej formie o ile urzędnicy się zgodzą, a nie sądzę, żeby naprawdę działali otwarcie wbrew. Zysk Kowalskiego to jego możliwość wyboru.

Nawet gdyby, co wydaje mi się nieprawdopodobne, prawo to pozostało martwe, bo minsport dopuszcza tylko PZŻ, to w niczym to nie pogorszy sytuacji obecnej. Zawsze przecież będzie można szkolić się i egzaminować wg. założeń PZŻ i nikt tego nikomu nie zabiera. Po prostu likwidacja monopolu prawnego. Z definicji nie będzie gorzej, bo być nie może. Ale liczę, że jednak się poprawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 12:24 

Colonel napisał(a):
Ta ustawa to tylko etap dlugiej drogi.
Ale warto może zacząć teraz dyskusję JAK SZKOLIĆ.

Jak dla kogo, jak dla kogo etap.
Andrzeju, jako weteran pamiętasz cięgi jakie zbierałem w czasach albo Nicea albo śmierć za głoszenie zdania, że po pierwsze zniesienie monopolu a po drugie obowiązkowych szkoleń. Uważałem, kiedy nie śniło się o bezpatenciu do 7,5 m, że jeśli ktoś traktuje posiadanie wiedzy koniecznej do bezpiecznego żeglowania, korona mu z głowy nie spadnie jeśli podda się weryfikacji ( niech mu się wydaje, że dobrowolnej). Jeśli ustawodawca się upiera to są ważniejsze tematy. Całkowite bezpatencie powoli zaczyna docierać do umysłów posłów, z naciskiem - powoli. Zdania nie zmieniłem, dlatego dzisiaj odbieram, to jako koniec, dla mnie oczywiście.
Co do drugiej sprawy pełna zgoda. Zresztą to nie jest dla mnie zbyt skomplikowane.
Niezbędna wiedza teoretyczna ( jaka, pisałem wielokrotnie) i żeglować, żeglować i jeszcze raz żeglować. Z początku z doświadczonymi a potem coraz bardziej ze sobą.
Do tego są potrzebne nowoczesne szkoły i dobra kadra dla której wychowywanie żeglarskie to coś więcej niż forsa.
Dlatego zniesienie monopolu, ktore przyczyni się do podniesienia poziomu szkół ( inne padną, dlatego tak się tu ktoś wścieka). Ucieszę się
jka staniemy się drugą Szwecją, UK ale to naprawdę nie jest najważniejsze. Oni kosili trawniki 600 lat a my?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:32 

To nie tak prosto: żeglować, żeglować.... Ja sobie mogłem pozwolić na lata nauki- jako uczeń, student (i syn), dzis życie nabrało tempa, a dostępność żeglowania jest nieporównanie większa. Oznacza to, że trzeba zaprponowac możliwości szybkiej, efektywej nauki, zdobywania kwalifikacji dla tych, którym się spieszy. Na początek potrzebne jest pewne rozsądne minimum programowe. Czy to program PZŻ na sternika? Myślę, że niekoniecznie.
Oczywiście nie jesteśmy MInSportem, ani szkołą żeglarską ale za moment będzie trzeba się wypowiedzieć publicznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:37 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
ins napisał(a):
MI nie potrafiło narzucić zasad gry i postawić się PZŻ,

I kto to mówi :D :D :D Działacz PZŻ... Panie Siedlewski, a Wy jakichś narad, konferencji w tym PZŻ nie macie? :D :D :D Czy cała ta organizacja to skamienielina której już na nic, poza trwaniem, nie stać...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:45 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Jurek, Ty wypluj to słowo natentychmiast! Jaka skamielina?! Skamieliny są wieczne, niemal jak diamenty...* :twisted:

*i czasem im się to myli...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:46 

Colonel napisał(a):
To nie tak prosto: żeglować, żeglować.... Ja sobie mogłem pozwolić na lata nauki- jako uczeń, student (i syn), dzis życie nabrało tempa, a dostępność żeglowania jest nieporównanie większa. Oznacza to, że trzeba zaprponowac możliwości szybkiej, efektywej nauki, zdobywania kwalifikacji dla tych, którym się spieszy. Na początek potrzebne jest pewne rozsądne minimum programowe. Czy to program PZŻ na sternika? Myślę, że niekoniecznie.
Oczywiście nie jesteśmy MInSportem, ani szkołą żeglarską ale za moment będzie trzeba się wypowiedzieć publicznie.

Masz całkowitą rację, ale to żeglować, żeglować to strefa do wypełnienia dyskusją. Taki skrót myślowy. Obawiam się tylko, żeby tak jak poprzedni Twój apel, nie zakończył się na mojej wypowiedzi. Nawet się nie dziwię, to temat dość zamknięty. Może lepiej będzie, na podstawie tego co już wiemy, dac pewien zarys pomysłu. Program i realizację w wykonaniu PZŻ już znamy.
Beneficjentem Ustawy będzie zapewne ISSA-Poland. Program ma zatwierdzony, nie jestem tylko pewny czy ten na pierwszy poziom czy kompleksowy.
Mamy praktykę RYA. Nie wydaje się trudnym stworzenie czegoś naszego. Spróbuję zaprosić do dyskusji Tomka Lipskiego, może Andrzeja Pochodaja, Rumszewiczów i kogo jeszcze sam uznasz. Ale ostateczny głos i tak należy do już działających szkół. W Kanadzie ( sorry ale w UK nie bywam) taką rolę inspirująca pełni CYA. Opracowują, podsuwają ... ale szkoły albo skorzystają albo nie. Sądzę, że korzystają bo w CYA w pionie szkolenia siedzą dżentelmeni, którzy wiedzą o czym mówią.
To ważna inicjatywa i masz rację, niedługo kogoś zapytają.
Na mnie możesz w tym temacie liczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:50 
*** Ban ***

gf napisał(a):
ins napisał(a):
Jestem ciekaw kto w MI będzie dokonywał analizy programów szkolenia i egzaminowania. Ta sama ekipa która podpisuje się pod programem PZŻ ?

MS, a nie MI. Pewnie ekipa ta sama, no bo skąd miałaby się tam wziąć inna?
ins napisał(a):

Konkurencja w tym, że można uzyskać określone państwowymi przepisami uprawnienia w różny sposób

Produkt jakim jest państwowy dokument na którym jest nazwa państwa i jego flaga nie może być zdobywany na wiele różnych sposobów.
Jeśli stoi za tym powaga państwa to umiejętności posiadaczy tych samych dokumentów muszą być conajmniej takie same, a standardy ma wytyczać wówczas właściwy urząd a nie podmiot starający się o zatwierdzenie programu szkolenia i egzaminu.
Zupełnie inna sytuacja była by gdyby państwo polskie zrezygnowałoby z jakichkolwiek regulacji w żeglarstwie rekreacyjnym pozostawiając problem właścicielom czarterowni, i jachtów - ubezpieczalniom, zarządom portów i dróg wodnych .

Kształt obecnej ustawy jest wynikiem kompletnego olewania problemu, a nie dbałości o prawa do wolnej konkurencji.

Cytuj:
I kto to mówi :D :D :D Działacz PZŻ... Panie Siedlewski, a Wy jakichś narad, konferencji w tym PZŻ nie macie? :D :D :D Czy cała ta organizacja to skamienielina której już na nic, poza trwaniem, nie stać...

Kto jest tym Wy. Ja ?
W czym się objawia to moje bycie działaczem?
W jakich naradach i konferencjach ponoć uczestniczę ?

Krótko mówiąc Jurmaku, podobnie jak Twój kolega Mariusz Główka masz inklinacje do pisania bzdur pod czyimś adresem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:56 
*** Ban ***

Do moderatorów.
Zakładam że po wpisach made in Monia i Jurmak, Carlo, Głowka, Batiar mam prawo w podobny sposób obsrać personalnie ich na tym forum.
Jeśli nie to proponuję by w regulaminie zawrzeć dość wyraźnie brzmiący punkt że prawo do inwektyw, personalnych wycieczek mają tylko wyżej wymienione osoby plus ich serdeczni przyjaciele.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 13:59 

MY, Król Polski? Znaczy, kolega rozumiem poczuwa się do bycia PZŻtem? Bo ja i Jurmak o PZŻ wszak pisaliśmy...

Podziwiam :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:02 

ins napisał(a):
Produkt jakim jest państwowy dokument na którym jest nazwa państwa i jego flaga nie może być zdobywany na wiele różnych sposobów.

I nie będzie. Podstawy egzaminacyjne oraz zasady przeprowadzenia egzaminu zapewne wprowadzi odpowiednie rozporządzenie.

ins napisał(a):
a standardy ma wytyczać wówczas właściwy urząd a nie podmiot starający się o zatwierdzenie programu szkolenia i egzaminu.

Do tej pory standardy wytyczały szkoły pod egidą PZŻ, a nawet KWŻ-ci sprzedający patenty na kei.

ins napisał(a):
Kształt obecnej ustawy jest wynikiem kompletnego olewania problemu, a nie dbałości o prawa do wolnej konkurencji.

Warto było by się zapoznać z tym jak tworzy się prawo.

ins napisał(a):

http://navigare.com.pl/o_nas
http://www.pozz.poznan.pl/kluby/index.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:04 

ins napisał(a):
obsrać personalnie

Proponuje żebyś zakończył tego typu wystąpienia na forum.
Nikt nie użył w stosunku do Ciebie żadnych obraźliwych sformułowań. A nawet jeżeli byś jakieś sformułowanie tak odebrał, to nie upoważnia cię to do bycia wulgarnym. Nie wiem czy tego w harcerstwie cię nauczono czy w PZŻ, ale tu nie mamy zwyczaju być wulgarnymi, więc proszę postaraj się zachować właściwie do miejsca w którym się znajdujesz.

pozdrowienia

Ostatnio edytowano 25 cze 2010, o 14:07 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:07 

ins napisał(a):

A nie...?

ins napisał(a):

Pytałem się, jeżeli nie to mnie to dziwi...

ins napisał(a):
Krótko mówiąc Jurmaku, podobnie jak Twój kolega Mariusz Główka masz inklinacje do pisania bzdur pod czyimś adresem.

To już zapytać się nie można?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:10 
*** Ban ***

Carlo wyobraź sobie że twoje propozycje mam kompletnie z tyłu.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:11 

ps. Wasze zdrowie - znaczy wszystkich, którzy się do tego przyczynili! Na piwo przed pracą* mogę sobie pozwolić - więc słabym angielskim piwem wznoszę Wam toast! Poprawię wieczorkiem czymś gustowniejszym :)

*niestety, prowadzę w pracy. Ale tutaj limity takie, że na jedno słabe (jak szwedzkie) piwo mogę sobie pozwolić, zaczynam za dwie godziny

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:13 

hmm a ja zapraszam w dniu 2 lipca w Pucku na Alfa na kieliszeczek brandy,wszystkich normalnych żeglarzy, aby uczcić dzisiejszy dzień :)

hmm może ktoś będzie akurat w okolicy?? :>

Ostatnio edytowano 25 cze 2010, o 14:17 przez Carlo, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:13 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
INS - robisz się niegrzeczny, Tobie nikt tu nie ubliża.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:19 
*** Ban ***

Jurmak napisał(a):
ins napisał(a):

A nie...?

ins napisał(a):

Pytałem się, jeżeli nie to mnie to dziwi...

ins napisał(a):

To już zapytać się nie można?

1. Jeśli uważasz że spędzanie większości czasu od 15 lat na wodzie jest typowym objawem działania w PZŻ to tak jestem działaczem.
2 Uczestniczę raz po raz w posiedzeniach Komisji Szkolenia Poznańskiego OZŻ
Ostatnio dość często ponieważ ustalilismy obowiazujacy w naszym OZŻ zakres pytań testowych dostępnych wszystkim podchodzacym do egzaminów w naszym okręgu.
Na tym polega moja działalność i moich kolegów z OZŻ

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 14:26 

Żeby była jasność nie jestem Twoim wrogiem... Może jestem z innej bajki, ale gdybym działał w jakiejś organizacji i widział w niej powiedzmy niedociągnięcia to bym starał się to zmienić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 15:02 
*** Ban ***

Zmiany staram się zacząć od własnego podwórka.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2010, o 16:02 

Moniia napisał(a):
Jurek, Ty wypluj to słowo natentychmiast! Jaka skamielina?! Skamieliny są wieczne, niemal jak diamenty...* :twisted:

*i czasem im się to myli...

Jurek chciał ominąć wyświechtane określenie "socjalistyczny beton" lub "lesne dziadki".
Do Jurmaka :)
Maniia ma rację, nie deprecjonuj skamielin. I jak zawsze , Jureczku, błagam, blagam na kolanach, odpuść. Szkoda czasu i sił. Poczytaj co napisałem o sytuacji na Forum. :?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona