Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 20:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiana patentu
PostNapisane: 26 sie 2010, o 20:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Chciałem zarezerwować łódkę na wrześniowy weekend i właściciel zapytał czy mam aktualny patent. Powiedział mi o wymianie patentów. Rzeczywiście na stronie PZŻ jest o tym. Piszą żeby wysłać im listem patent, zdjęcie, wniosek, dowód wpłaty. Jestem spoza W-wy i trochę boję się wysyłać patent pocztą. Wymienialiście tak patent. Mam patent z 2004r. Są problemy ze starymi patentami? Wiem,że trochę późno się obudziłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 21:12 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Jak nie chcesz to nie musisz wymieniać patentu na nowy. Można to jednak zrobić jeśli obecny ma większe uprawnienia ;)
Stare patenty są ważne cały czas. Mają stare uprawnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 21:59 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Jaką łódkę chciałeś wyczarterować?

Masz wpisane w "uprawnienia żeglarskie" żeglarz jachtowy, sądzę, że chodzi o jacht na śródlądziu, więc Twój patent z 2004 roku daje Ci uprawnienia do jego prowadzenia. Nie było już wówczas (w 2004) ograniczeń co do wielkości łódki - o co chodzi właścicielowi to na prawdę nie wiem.

moku napisał(a):
trochę boję się wysyłać patent pocztą.

Wyślij poleconym a po kilku dniach zadzwoń na Chocimską i upewnij się czy dotarł.
Przed wysłaniem zrób kserokopię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2010, o 22:26 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Jesli masz patent zeglarza, to tak jak napisał Maar, nie musisz go wymieniać, bo od 96 roku żeglarz na śródlądziu może prowadzić wszystko co ma zagle, bez ograniczeń. A z kolei zgodnie z paragrafem 22 ust.1 obowiązującego rozporządzenia Ministra Sportu z 9 czerwca 2006 roku, patenty wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują swoją ważniość. Widać własciciel słabo orientuje się w przepisach. Ty masz aktualny patent i nie muszisz bulić 50 zł za jego wymianę.

PS. A jesli masz sternika, to podobnie w 2004 roku mogłeś prowadzić wszystko na sródkladziu i niczego nie musisz wymieniac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Wymiana patentu
PostNapisane: 13 paź 2010, o 15:09 

Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jako że jestem na forum pierwszy raz witam i pozdrawiam wszystkich, i mam pytanko ,jeżeli nie w tym dziale to proszę admi-na o przeniesienie posta.

Złożyłem opinie z rejsów w Polskim Związku Motorowodnym o nadanie patentu sternika morskiego na podstawie stażu.Po miesiącu oczekiwania na patent zadzwoniłem z pytaniem co z moimi uprawnieniami,i otrzymałem odpowiedź iż jedna z opinii jest nieważna ponieważ wystawił ją sternik jachtowy,a nie sternik morski lub kapitan.Moje pytanie ? Czy decyzja PZMINW jest zgodna z prawem bo czytałem rozporządzenie ministerstwa sportu i tam nic nie jest napisane odnośnie wystawiania opinii.Proszę o szybką opinię.
Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2010, o 15:34 

Z pewnością dacyzja PZMiNW jest niezgodna z prawem, o ile ów sternik jachtowy prowadził jacht zgodnie ze swymi uprawnieniami (czyli do 12 m dł. kadłuba po morzach zamkniętych, albo w pasie 20 Nm na pozostałych morzach). A nawet jeśli ów jacht nie był prowadzony przez niego z godnie z prawem, to jest to co najwyżej dyskusyjne.
Zażądaj odmowy na piśmie i zapowiedz, że złożysz skargę do orgau nadrzędnego (MSiT) a dalej do WSA. Zazwyczaj to działą bardzo dobrze i okazuje się, że nie ma problemów z opinią

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowanie od: darkami
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2010, o 16:09 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
To zależy z jakim prawem, np. pod brytyjską to nawet posiadacz karty rowerowej może legalnie wystawić opinię z rejsu. :)

Np. Jeżeli ten staż odbywałeś na Chorwacji - np. na jachcie pod Chorwacką banderą, to nie uznanie Ci tego stażu IMO jest oczywiście bezpodstawne i żądaj decyzji wraz z uzasadnieniem na piśmie.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: darkami
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2010, o 17:42 

Dziękuję za odpowiedź jutro dzwonię zobaczymy co załatwię

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 paź 2010, o 22:07 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jak wspomnieli koledzy: opinię wystawia kapitan jednostki, niezależnie od tego jaki ma patent. Nie istnieje wskazana przez PZMWiNW podstawa, aby opinii nie uznać. Obawiam się, że telefonicznie wiele możesz nie wskórać i konieczne będzie żądanie odmowy na piśmie.

Za ten post autor gf otrzymał podziękowanie od: darkami
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 12:08 

Jestem po rozmowie telefonicznej z przewodniczącym komisji p.Tadeuszem Krawczykiem i niestety musiałem poprosić o uzasadnienie odmowy wystawienia patentu na piśmie.Pan przewodniczący uzasadnił swoją decyzję tym iż MSiT zrobiło ustawę pod siebie bo nikt z nich nie mógł zdać egzaminu. :lol: I wg. tego pana opinia z rejsu wystawiona przez sternika jachtowego jest nieważna bo on ma za niskie kwalifikacje do wystawienia opinii z rejsu dla osób ubiegających się o wyższe stopnie żeglarskie.
Będę musiał się odwołać do MSiT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 12:12 

Piękne. Są jeszcze lepsi niż PZŻ. Panowie ze związku uwazają, że to oni sa od stanowienia i poprawiania prawa powszechnego. Coś nieprawdopodobnego. Absolutne bezprawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 12:12 

W takim razie oczekuj teraz na pisemną decyzję. Bardzo istotne jest to, że nie może to być odpowiedź "nie bo nie" albo "nie, bo st.j. ma wg mnie za niskie kwalifikacje". Obligatoryjne składniki decyzji administracyjne masz wymienione tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Decyzja_administracyjna

W szczególności istotny jest punkt 3. Tego nie będą w stanie określić, ponieważ nie ma podstawy prawnej dla decyzji negatywnej w Twoim przypadku.

W razie kłopotów zgłoś się do Samosteru - link w stopce :)

Za ten post autor gf otrzymał podziękowanie od: darkami
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 14:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
darkami napisał(a):
Jestem po rozmowie telefonicznej z przewodniczącym komisji p.Tadeuszem Krawczykiem i niestety musiałem poprosić o uzasadnienie odmowy wystawienia patentu na piśmie.Pan przewodniczący uzasadnił swoją decyzję tym iż MSiT zrobiło ustawę pod siebie bo nikt z nich nie mógł zdać egzaminu. :lol: I wg. tego pana opinia z rejsu wystawiona przez sternika jachtowego jest nieważna bo on ma za niskie kwalifikacje do wystawienia opinii z rejsu dla osób ubiegających się o wyższe stopnie żeglarskie.
Będę musiał się odwołać do MSiT.

Żądaj decyzji odmownej na piśmie - i to koniecznie spełniającej wymogi decyzji administracyjnej w rozumieniu KPA (zaznacz konieczność spełnienia tego wymogu w swoim żądaniu, samo żądanie wyślij na piśmie, listem poleconym). Zapowiedz skargę dotyczącą niedotrzymania terminu załatwienia sprawy (zakładam, że minęło, lub niebawem minie 30 dni od złożenia przez Ciebie dokumentów).
Jak się będą upierać przy decyzji odmownej albo, co bardziej do nich podobne, zamilkną - to uderzaj do "Samosteru" w sprawie skarg na brak podstawy prawnej decyzji lub bezczynność organu mają tam praktykę.
AFAIK skarga na bezczynność przysługuje Ci niezależnie od skargi do sprawującego nadzór Ministra.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: darkami
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 18:17 

Czekam teraz na tą odmowę na piśmie zobaczymy co odpiszą.
Pozdrawiam Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 19:41 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
darkami napisał(a):
Pozdrawiam Darek

To bez ponaglenia i "pogrożenia" procedurami KPA będziesz czekał do u... śmierci.
Jak pogrozisz paluszkiem, informując, że procedury te nie są ci obce, to i "decyzję odmowną" szybciutko zrewidować mogą - a przynajmniej dotąd tak czynili...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 19:53 

Jaromir napisał(a):
darkami napisał(a):
Pozdrawiam Darek

To bez ponaglenia i "pogrożenia" procedurami KPA będziesz czekał do u... śmierci.
Jak pogrozisz paluszkiem, informując, że procedury te nie są ci obce, to i "decyzję odmowną" szybciutko zrewidować mogą - a przynajmniej dotąd tak czynili...

Też myślę, że trzeba im uświadomić w sposób zdecydowany jakie są procedury. W PZŻcie juz wiedzą, bo trochę niepokornych zeglarzy juz ich przećwiczyło. Motopompiarzom (PZMiNW) zdaje się, że jeszcze nikt nie pokazał gdzie jest ich miejsce w szeregu. Jestem przekonany, że mimo dużego "ubetonowienia" PZŻ, nikt tamtejszy nie odważyłby się na wypowiedź taką, jaką usłyszałeś od p. Krawczyka, który postanowił działać po swojemu i ma za nic przepisy ustaw i rozporządzeń. On jest "waadza".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 19:54 

Tu jest siła, tu jest władza, tu jest carlo z Domaradza :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2010, o 20:23 

UWAGA otrzymałem pismo od PZMINW nie mam skanera więc przepiszę

Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego informuje, że decyzją Komisji
Weryfikacyjnej patent morskiego sternika motorowodnego nie może być wydany.Komisja Weryfikacyjna nie zaakceptowała opinii z rejsu na której kapitanem był Maciek ......
Zgodnie z wytycznymi Związku opinia z rejsu na patent morskiego sternika
motorowodnego może być wystawiona przez osobę posiadającą uprawnienia morskiego
sternika motorowodnego,jachtowego sternika motorowodnego :lol: , kapitana motorowodnego
lub kapitana jachtowego.

Z wyrazami szacunku

Specjalista ds.Szkolenia
PZMINW

Aldona Kaczorek

Co wy na to ?

Nazwisko kapitana ukryłem nie pytałem o zgodę na umieszczenie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2010, o 20:33 

Wytyczne PZMiNW mozesz mieć głęboko ... Podłozyli się i tyle, bo źródłem prawa powszechnego nie sa ichnie wytyczne. A w aktach prawa powszechnego jakimi są: Konstytucja RP, ratyfikowane umowy międzynarodowe, ustawy i rozporządzenia, nie ma mowy o wytycznych PZMiNW i dodatkowych warunkach jaki nalezałoby spełnić, aby byc w zgodzie z nimi. Zatem nieuznanie owej opinii jest całkowicie bezprawne. Masz na ręku dokument, na który możesz się powołać pisząc skargę. Poza tym, nie wskazali drogi odwoławczej od swojej decyzji, co jest absolutnie niezgodne z prawem.
Proponowałbym, abyś jeszcze im odpisał, że postępują niezgodnie z prawem i podparł się Ustawą o Kulturze Fizycznej i Rozporządzeniem Ministra Sportu z 09.06.2006 i w związku z tym oznajmił, że wystapisz na drogę prawną przeciw PZMiNW. Jak się zreflektują, to będzie szybciej.

PS. Daj do siebie kontakt na PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2010, o 23:54 

darkami napisał(a):
Zgodnie z wytycznymi Związku
Ciężko powiedzieć o PZŻ, że są względem KPA bez zarzutu, ale nie sądzę by tam coś takiego mogli odpisać. Czyli w PZMWiNW jest jeszcze gorzej :)

Krótko i po mojemu (prawnikiem nie jestem, zważ na to): uznałbym, że jest to decyzja administracyjna, choć z uchybieniami formalnymi. Jeśli skleroza mnie nie myli, masz 14 dni od dnia doręczenia na odwołanie do wyższej instancji - Ministra Sportu. Odwołanie wnosisz za pośrednictwem organu pierwszej instancji, czyli PZMWiNW. Nie musisz go uzasadniać, ale dobrze jest wymienić braki, czyli w tym wypadku zarówno nieprawidłowość decyzji - żadne wytyczne Związku nie mogą być podstawą odmówienia wydania patentu, jak i błędy formalne samej decyzji: brak wymienienia podstawy prawnej (wytyczne to nie prawo), brak informacji o możliwości złożenia odwołania itd.

Pamiętaj, że terminy są bezwzględne i jeśli 14 dni minie, to po ptokach. Wszystko załatwiasz osobiście lub listami poleconymi, każdorazowo za potwierdzeniem odbioru.

Jeżeli zgłosisz się do Mariusza lub Samosteru (co na jedno wychodzi), to pomożemy w razie kłopotów :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 paź 2010, o 06:47 

gf napisał(a):
Pamiętaj, że terminy są bezwzględne i jeśli 14 dni minie, to po ptokach. Wszystko załatwiasz osobiście lub listami poleconymi, każdorazowo za potwierdzeniem odbioru.

Tak, rzeczywiscie. Zapomniałem o tym, więc wycofuję się tego co napisałem wcześniej o wczesniejszym piśmie do PZMiNW. Mozesz co najwyzej równolegle ze skargą zadzwonić do nich, choc widzę, ze tam taki beton, ze nie wiadomo czy to ma sens.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 13:01 

Oto skan odpowiedzi

Załączniki:
Decyzja1.jpg
Decyzja1.jpg [ 260.72 KiB | Przeglądane 7959 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 13:07 

Terminem bym się zbytnio nie przejmował, nie było pouczenia więc wcale nie musi znać kpa na pamięć. To ich psim obowiązkiem jest umieścić na decyzji informację o drodze odwoławczej i terminie zawitym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 15:34 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
darkami napisał(a):
Oto skan odpowiedzi

Darku, zeskanowane pismo jest bjutiful! :lol:
Głupota tzw. działaczy jest ponadustrojowa.
Nie przejmuj sie terminami kpa. To nie była decyzja administracyjna. Wal ostrą skargę do minsporta. Masz do tego prawo jako obywatel.
Związek, jako stowarzyszenie, ma prawo wydawać różne wytyczne, np. czy patentami będzie się zajmować komisja szkolenia, czy komisja morska, czy papiery ma przyjmować pani Basia, czy pani Marysia, ale nie ma prawa ograniczać Twoich uprawnień, które Ci dał (w swej nieopisanej łaskawości) Pan (baczność!) Minister Sportu (spocznij!)
Nie popuść!

Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Cape, Jurmak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 15:52 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Zbieraj napisał(a):
Nie przejmuj sie terminami kpa. To nie była decyzja administracyjna. Wal ostrą skargę do minsporta. Masz do tego prawo jako obywatel.

Oczywiście pod spodem napisz do wiadomości tych gamoni, no i kopie możesz też wysłać do Samosteru i SAJ. Niech wiedzą, że inni :D tez są poinformowani o tym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 16:21 

Zbieraj napisał(a):
Nie przejmuj sie terminami kpa. To nie była decyzja administracyjna. Wal ostrą skargę do minsporta.
Januszu, jeśli patenty wydaje się w drodze decyzji administracyjnej o wydaniu, to czym była w takim razie decyzja Komisji o odmowie wydania?

MinSport to właśnie organ wyższy w rozumieniu KPA - albo odwołanie od decyzji albo zażalenie na zwłokę (o ile przyjąć, że decyzji wciąż nie wydano). Skargi to do WSA, ale tu znów musi być podstawa w KPA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 16:27 

gf napisał(a):
Januszu, jeśli patenty wydaje się w drodze decyzji administracyjnej o wydaniu, to czym była w takim razie decyzja Komisji o odmowie wydania?

Jeżeli uznać że decyzja, to wadliwa, a więc nie skutkująca w tym wypadku przepadkiem terminu. Ten kawałek papieru nie spełnia większości wymogów jakie musi spełnić decyzja administracyjna. Jest to zwykła kompromitacja dla tego związku i osoby która się pod tym podpisała - a na dodatek jakąś ksywą (chyba więzienną?) "specjalista".

pozdrowienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 16:29 

OK, to co dalej? MinSport czy WSA? Skarga, zażalenie, odwołanie?

EDIT: Jeśli to nie była decyzja, to przyjąć, że takowa nie została jeszcze wydana, czekać aż minie termin (wstępnie miesiąc) i potem zażalenie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 16:34 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
gf napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
Nie przejmuj sie terminami kpa. To nie była decyzja administracyjna. Wal ostrą skargę do minsporta.

MinSport to właśnie organ wyższy w rozumieniu KPA - albo odwołanie od decyzji albo zażalenie na zwłokę (o ile przyjąć, że decyzji wciąż nie wydano). Skargi to do WSA, ale tu znów musi być podstawa w KPA.

Zwróć uwagę, że PZMiNW tylko informuje! "Decyzję" podjęła komisja weryfikacyjna (cokolwiek to znaczy). Nie sądzę, żeby ktokolwiek uznał decyzję komisji stowarzyszenia za decyzję administracyjną.

Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 paź 2010, o 16:34 

Zażalenie na zwłokę w wydaniu dokumentu, w uzasadnieniu opis sytuacji a w załączeniu to pismo które należy traktować jako IMO pismo informacyjne.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona