Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 25 cze 2025, o 00:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 07:10 

Podziękował : 150
Otrzymał podziękowań: 280
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie potrzebne
Ale okrutne zdjęcia, na dwóch pierwszych zdjęciach są ludzie !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 07:34 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Czy wiadomo jest co było bezpośrednią przyczyną tragedii? Brak obserwacji czy jakis problem z zatrzymaniem jachtu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 07:43 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
grubypawel napisał(a):
Czy wiadomo jest co było bezpośrednią przyczyną tragedii? Brak obserwacji czy jakis problem z zatrzymaniem jachtu?

Na niemieckim portalu żeglarskim dostrzegają inną istotną przyczynę tragedii ...
Es ist eine Horrorvorstellung: Mit dem Mast eine Hochspannungsleitung berühren. In deutschen Gewässern sind diese Leitungen in Höhen angebracht, die der durchschnittliche Segler mit seinem Rigg nicht erreicht. In Polen scheint das mancherorts anders zu sein. Die Folgen können fatal sein.

http://segelreporter.com/panorama/unglu ... gestorben/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 14:05 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Jakoś dziwnie wygląda na zdjęciach ta linia przesyłowa... dwa przewody zamiast trzech, fazowych? Może trzeci przewód został zerwany?
Znalazłem w sieci taki komentarz
Cytuj:
W naszym kraju nie ma nawet obowiązku oznaczania urządzeń elektrycznych ! Istniejąca w tym zakresie Polska Norma została wycofana bez zastąpienia. Kwestie zabezpieczeń powszechnie się lekceważy. Chodzi o Polską Normę PN-E-05100 "Elektroenergetyczne linie napowietrzne projektowanie i budowa"
. Czy jest wśród nas jakiś elektro-energetyk, który mógłby to potwierdzić? Moje subiektywne odczucie jest takie, że dawniej na każdym kroku spotykało się tabliczki z trupią czaszką, piorunkiem i napisem BACZNOŚĆ! Urządzenie elektryczne, dotknięcie grozi śmiercią, a teraz ich nie widać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 14:17 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
_jp_ napisał(a):
Moje subiektywne odczucie jest takie, że dawniej na każdym kroku spotykało się tabliczki z trupią czaszką, piorunkiem i napisem BACZNOŚĆ! Urządzenie elektryczne, dotknięcie grozi śmiercią, a teraz ich nie widać?

Tia... a na każdym kubku z kawą MUSI być napis - "Goraca kawa grozi poparzeniem"...

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 14:22 

Po serii procesów odszkodowaczych w Ameryce, w McDonaldzie wprowadzili ponoć takie kubki... Obrazek
Pytałem jednak o tę Polską Normę, a nie o kubki :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 14:36 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
_jp_ napisał(a):
w Ameryce, w McDonaldzie wprowadzili ponoć takie kubki...
W Polsce też jest taki napis.
Uważasz, że jest to mądre?

Wczoraj pisałem o prawie i o zdrowym rozsądku - to kolejny przykład jest.

Ten Jasiu bez nogi i ręki co się pyrgał z Kamińskim po biegunach, a w zasadzie jego rodzice pozywali Energę za brak tabliczki z trupią główką na drzwiach do stacji transformatorowej. Kilka lat temu to było i poziom zdrowego rozsądku był dodatni, więc sąd orzekł winę firmy energetycznej tylko w zakresie niezamknięcia drzwi i zdrowo rozsądkowo przyjął, że nastolatek powinien wiedzieć, że urządzenia elektryczne nie powinny być dotykane.

Myślisz Jacku, że żeglarze z jachtu Atlanta nie wiedzieli, że w tych drutach płynie prąd i potrzebowali informacji w postaci napisu "dotknięcie grozi śmiercią"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 15:30 

A czy masz niezachwianą pewność, że oni te "druty" widzieli? Jak patrzę na zdjęcia, to tam na brzegach kanału jest wał przeciwpowodziowy zarośnięty trzcinami. Człowiek siedzący/stojący w kokpicie ma oczy na wysokości 1-1,5 m od lustra wody? Czy z kokpitu było widać słupy podtrzymujące tę linię? - chyba nie, bo stoją daleko od brzegu. A cienkie, stosunkowo, przewody mogły być słabo widoczne na tle szarych deszczowych chmur i w strugach padającego deszczu.
Twoim zdaniem żadne oznakowanie takiej linii nie jest potrzebne? A jakiż to koszt (w porównaniu do kosztu budowy linii), żeby na drutach zawiesić "koraliki" w jaskrawych kolorach a na brzegu dać tablice ostrzegawcze? I to właśnie zakład energetyczny powinien być prawnie przymuszony do takiego znakowania swoich linii, bowiem w zakładzie energetycznym powinna być dokumentacja techniczna, m.in. z wyliczeniami ile "druty" będą zwisać po obciążeniu śniegiem, deszczem czy po rozszerzeniu termicznym od słonka.
Pewnie, łatwiej "zakazać" (zamknąć szlak) niż "ostrzegać".

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: tadekK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 18:02 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4272
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Dla portalu żagli pisze Piotr Salecki:

http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/cieplicowka-jak-doszlo-do-pozaru-jachtu-dlaczego-zeglarze-zgineli,1_14141.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 20:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
_jp_ napisał(a):
Jak patrzę na zdjęcia, to tam na brzegach kanału jest wał przeciwpowodziowy zarośnięty trzcinami. Człowiek siedzący/stojący w kokpicie ma oczy na wysokości 1-1,5 m od lustra wody? Czy z kokpitu było widać słupy podtrzymujące tę linię? - chyba nie, bo stoją daleko od brzegu.

Byłeś tam?
Słupy, druty - widać bez problemu...
Z artykułu Piotra Saleckiego:
Obrazek
Obrazek

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2014, o 23:37 

Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Wlasnie widac. Ale gdy patrzysz z jachtu, to jest zludzenie optyczne , to trzciny, drzewa i krzaki powoduja, ze nie mozesz na 100 % okreslic odleglosci linii od lustra wody.

Pzdr

Andrzej JKC

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wojciech1968 napisał(a):
grubypawel napisał(a):

Na niemieckim portalu żeglarskim dostrzegają inną istotną przyczynę tragedii ...
Es ist eine Horrorvorstellung: Mit dem Mast eine Hochspannungsleitung berühren. In deutschen Gewässern sind diese Leitungen in Höhen angebracht, die der durchschnittliche Segler mit seinem Rigg nicht erreicht. In Polen scheint das mancherorts anders zu sein. Die Folgen können fatal sein.

http://segelreporter.com/panorama/unglu ... gestorben/

Na Zachodzie Niemcowni nie bylo zadnych problemow z wysokosciami sredniego i wysokiego, bo planowali slupy wysokie lub kable.

Mlodzi pisali ten art. nie pamietaja,ze jeszcze 15-16 lat temu byla ostra walka o forse na podniesienie linii wysokiego w bylej Enerdowni. Udalo sie chciaz robiacy za Kanzlerza Gerd Sch.,ksywa Gazprom krecil pare lat, jak diabel SLONYSZKIEM.

Pzdr

Andrzej JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 10:54 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jak jestem za sterem to sternik
Lepiej przewody widać, gdy jest na nich balon/bojka.
W sumie kilka plastikowych kulek a byłoby bezpieczniej

Obrazek

Za ten post autor Viking otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 12:05 

AJKC napisał(a):
Wlasnie widac. Ale gdy patrzysz z jachtu, to jest zludzenie optyczne , to trzciny, drzewa i krzaki powoduja, ze nie mozesz na 100 % okreslic odleglosci linii od lustra wody.

No to w czym problem?
Jak widać i jak nie jestem w stanie określić odległości linii od lustra wody - to kładę maszt.

AJKC napisał(a):
Na Zachodzie Niemcowni nie bylo zadnych problemow z wysokosciami sredniego i wysokiego, bo planowali slupy wysokie lub kable.

Powiadasz, że nad ciekami, którymi niemal nikt nie pływa i które mają znaczenia wyłącznie dla melioracji - też kablowali albo dawali wysokie słupy? Wiesz - jakoś nie wierzę...

AJKC napisał(a):
Mlodzi pisali ten art. nie pamietaja,ze jeszcze 15-16 lat temu byla ostra walka o forse na podniesienie linii wysokiego w bylej Enerdowni.

Oooo - to zapewne upoważnia "młodych" do ciut kpiącego tonu, wskazywania nieprawdziwego miejsca wypadku oraz powielania błędnych danych na temat jednostki...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2014, o 23:07 

Viking napisał(a):
Lepiej przewody widać, gdy jest na nich balon/bojka.
W sumie kilka plastikowych kulek a byłoby bezpieczniej
Owe "kulki" czy też jak ja napisałem wcześniej "koraliki" raczej nie są plastikowe, przynajmniej na ruchliwych drogach wodnych. Pełnią one także rolę reflektorów radarowych dzięki czemu położenie przewodów jest widoczne także na ekranie radarów. :)
pierdupierdu napisał(a):
_jp_ napisał(a):
Jak patrzę na zdjęcia, to tam na brzegach kanału jest wał przeciwpowodziowy zarośnięty trzcinami. Człowiek siedzący/stojący w kokpicie ma oczy na wysokości 1-1,5 m od lustra wody? Czy z kokpitu było widać słupy podtrzymujące tę linię? - chyba nie, bo stoją daleko od brzegu.

Byłeś tam? Słupy, druty - widać bez problemu...
No, tak sobie widać na fotografiach te przewody. I to w słoneczny, bezchmurny dzień. Wypadek wydarzył się jednak w warunkach ograniczonej widzialności (ciemne chmury, deszcz), co pozwala domniemywać, że przewodów mogli nie zauważyć, lub zauważyli je zbyt późno. Oczywiście, Ty możesz uważać, że widzieli przewody a więc świadomie w nie wjechali. Ale jak było naprawdę - wiedzą tylko Ci, którzy zginęli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2014, o 00:22 

Podziękował : 10541
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A jak jest dziś z uziemianiem jachtów?
Kiedyś bywało , że (nawet przy drewnianych masztach były "piorunochrony" czyli odprowadzenie kabli z want poniżej linii wodnej, albo nawet do kila/miecza.
W końcu piorun to też wysokie napięcie.
Czy takie coś mogło by uratowac życie, w podobnym przypadku?
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2014, o 01:24 

_jp_ napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
_jp_ napisał(a):

Byłeś tam? Słupy, druty - widać bez problemu...
No, tak sobie widać na fotografiach te przewody.

Trudno odnosić się do twoich subiektywnych wrażeń na temat tego, co "tak sobie" widzisz na załączonych zdjęciach.
Pisałeś coś o słupach - stojących ponoć daleko od brzegu. I o widoczności z kokpitu.
Pokazałem ci fotki - zrobione z kokpitu jachtu, przeczące zarówno temu, że słupy są niewidoczne, jak temu że stoją daleko od brzegu.
Kilka kliknięć na mapie pozwoli ci potwierdzić, że słupy te stoją o kilkanaście metrów od szczytu wału, na obu brzegach. Trudno chyba o takich słupach powiedzieć "stoją daleko od brzegu", nie sądzisz?
BTW - na pytanie czy byłeś kiedyś w ujściu Cieplicówki - nie musisz już odpowiadać...

_jp_ napisał(a):
Wypadek wydarzył się jednak w warunkach ograniczonej widzialności (ciemne chmury, deszcz), co pozwala domniemywać, że przewodów mogli nie zauważyć, lub zauważyli je zbyt późno.

Wybacz - pisałeś coś o słupach stojących jakoby daleko od brzegu, o wałach zarośniętych trzcinami i o braku widoczności z kokpitu. Czyli o widoczności... I pokazałem ci jak jest w tym miejscu - z widocznością.
Nie mieszaj teraz w to widzialności - no chyba, że ich nie odróżniasz....

_jp_ napisał(a):
Oczywiście, Ty możesz uważać, że widzieli przewody a więc świadomie w nie wjechali.

Cóż, mogę też uznać, że dalsza dyskusja z osobą próbującą nieudolnie przypisywać mi co "mogę uważać".... jest bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2014, o 08:30 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Marian Strzelecki napisał(a):
A jak jest dziś z uziemianiem jachtów?
Kiedyś bywało , że (nawet przy drewnianych masztach były "piorunochrony" czyli odprowadzenie kabli z want poniżej linii wodnej, albo nawet do kila/miecza.
W końcu piorun to też wysokie napięcie.
Czy takie coś mogło by uratowac życie, w podobnym przypadku?

Uziemianie masztów jest dzisiaj jak najbardziej stosowane, mniej może na jachtach pływających po wodach śródlądowych, a więcej w tych pływajcych po morzu, więcej o tym jest tu: viewtopic.php?f=47&t=12258
Ale to zabezpiecza (i to tylko częściowo) przed skutkami wyładowania atmosferycznego.
Natomiast śmiem wątpić, czy to by zabezpieczyło przed skutkami zahaczenia masztem o linię średniego napięcia. Inny rodzaj napięcia,prądu, dłuższy czas. Myślę, że uziemienie w tym wypadku nic by nie dało. Nie wiadomo też, czy załoga zginęła od porażenia prądem czy w wyniku pożaru na jachcie. A pożar mógł być spowodowany np. wybuchem paliwa czy gazu zainicjowanym ładunkiem elektrycznym wyindukowanym przez pole elektryczne.
Kawa

Za ten post autor kawa62 otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 20:25 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 48
Obudził się Departament Bezpieczeństwa, Zarządzania Kryzysowego i Ochrony Informacji Niejawnych Urzędu Miejskiego w Elblągu i powiedział co wiedział :
http://www.portel.pl/artykul.php3?i=73374

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 23:16 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht., kpt. mot.
Kiedyś , dawno temu, wchodziłem głęboką nocą do Piszu. Pisą z prądem, omegą na pagajach. Nagle przyhamowanie tak jakby ostre wejście na mieliznę. Kilka sekund i iskry po prawej i lewej burcie, a lewobrzeżna część Piszu nagle zgasła. To co posypało się z lewobrzeżnej strony nie kwalifikuje się do zacytowania. Na moje kiepskie usprawiedliwienie mam tylko to, że miałem wtedy 16 lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 maja 2014, o 14:15 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Wystąpiłem z wnioskiem i otrzymałem odpowiedź ...

Załączniki:
skanowanie0001.pdf [1.2 MiB]
Pobrane 145 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 maja 2014, o 16:49 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Wojciech1968 napisał(a):
otrzymałem odpowiedź

Szkoda, że nie napisali, do jakiej wysokości będą postulowali podniesienie tych linii ...
Bo jachty morskie maja czasami maszty jednak wysokie ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 maja 2014, o 18:01 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
No i "na szlakach" co nie oznacza, ze realnie tam, gdzie chadzają jachty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 maja 2014, o 19:22 

bury_kocur napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
otrzymałem odpowiedź

Szkoda, że nie napisali, do jakiej wysokości będą postulowali podniesienie tych linii ...
Bo jachty morskie maja czasami maszty jednak wysokie ...

I dlatego trzeba podkreślać, że najbardziej bezkonfliktową metodą nie jest żadne "podnoszenie drutów", tylko po prostu skablowanie linii energetycznych pod dnem rzeki/kanału/jeziora/etc... I o takie rozwiązania należy "wnioskować"...
Colonel napisał(a):
No i "na szlakach" co nie oznacza, ze realnie tam, gdzie chadzają jachty.

Niestety energetyka to państwo w państwie. Taka "Energa" skablowała do tej pory jedną i podniosła (nieco - wciaż za nisko!!!) kilka linii nad będącą oficjalnym szlakiem żeglownym Szkarpawą. Tyle osiągnięto przez kilkanaście lat przekonywania, nacisków i wielokrotnego nękania pismami. Gdzie tu przy tym tempie zmian myśleć o usuwaniu napowietrznych przeszkód znad szlaków formalnie "nieżeglownych"...?

BTW - tak sobie myślę, że gdyby nie doszło do sprowokowania udziału Marszałka Województwa Pomorskiego w naciskaniu na ucywilizowanie Szkarpawy - to biurokraci z Energii nie zrobiliby nic, poza zasłanianiem się formalnymi regulacjami - oderwanymi od rzeczywistości i od rzeczywistych potrzeb użytkowników dróg wodnych.
Hmmm, widać najdoskonalszym stanem istnienia biurokraty jest robić wszystko, by nie zrobić nic... przynajmniej do czasu, kiedy nie poczuje zagrożenia ze strony innego biurokraty :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 14:08 

Podziękował : 4515
Otrzymał podziękowań: 4272
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Nowe fakty podaje portal Żagli:

http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/cieplicowka-w-zwlokach-zeglarzy-wykryto-alkohol-nowe-fakty,1_14459.html

:(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 14:59 

Nie wyciągajmy pochopnych wniosków!!!
Cytuj:
- Z dokumentacji zakładu energetycznego, którą dysponujemy wynika, że nastąpiło automatyczne wyłączenie awaryjne linii, instalacja zadziałała więc jak należy.
hm, a pierwsze relacje mówiły o tym, że przewody iskrzyły jeszcze po przyjeździe straży pożarnej?
Cytuj:
Sekcja wykazała alkohol w zwłokach całej czwórki w stężeniach od 0,27 do 1,3 promila. Dwie osoby były po spożyciu, dwie kolejne przekroczyły dopuszczalnie próg - powiedziała prokurator Rudzińska.
To mógł być alkohol endogenny wytworzony w zwłokach pod wpływem wysokiej temp. pożaru. Pani prokurator powinna się dokształcić czytając choćby tę pracę naukową http://www.amsik.pl/archiwum/2_3_2008/2_08b.pdf - taki sam poziom alkoholu stwierdzono w zwłokach górników wyciągniętych po pożarze kopalni, trudno przypuszczać, aby wszyscy fedrowali po spożyciu.
Cytuj:
Elbląscy śledczy czekają teraz na opinię biegłego z zakresu żeglarstwa. Być może jego ekspertyza da odpowiedź na pytanie, dlaczego Atlanta wpłynęła na linię SN. Wśród hipotez jest ta, że załoga była słabo przycumowana i zdryfowała bez wiedzy załogi. Do tematu wrócimy.
Tekst: Wojciech Mierzwiński
Biegły z zakresu żeglarstwa to raczej panu redaktorowi jest potrzebny do korekty tekstów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 18:14 

Napisano, że w zwłokach był alkohol. Bo go wykryto. Nie napisano w których tkankach, nie napisano jaką techniką dokonano badań, nie przekazano wielu jeszcze istotnych szczegółów. Zakładam, że p. prokurator zna te szczegóły.

Wiedzę o alkoholu endogennym pani prokurator nabywała podczas wykładów z kryminalistyki, jakoś tak na drugim roku prawa. Wiedzę tą musiała pogłębić podczas przygotowań do egzaminu po aplikacji - i to zdecydowanie, a nie jest to prosty egzamin... Dlatego nie sądzę, by popełniała podczas redagowania informacji dla prasy szkolne błędy.

Niezależnie od tego - mam niejakie wątpliwości, czy p. prokurator powiedziała dokładnie to, co w gazecie umieścił niejaki Wojciech Mierzwiński. Różnie być może z osobą, która ma wyraźne trudności ze skleceniem nieskomplikowanego zdania złożonego w języku ojczystym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2014, o 19:07 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pierdupierdu napisał(a):
Niezależnie od tego - mam niejakie wątpliwości, czy p. prokurator powiedziała dokładnie to, co w gazecie umieścił niejaki Wojciech Mierzwiński. Różnie być może z osobą, która ma wyraźne trudności ze skleceniem nieskomplikowanego zdania złożonego w języku ojczystym...
No właśnie!

Natomiast w kwestii, że byli napruci to raczej zdziwiłbym się, gdyby wyszło, że byli trzeźwi jak niewiadomoco?
Nie żebym się znał na krwiach różnych, ale na przystani, gdzie trzymałem łódkę, armatorzy, to w ciągu tygodnia mniej niż pół promila mieli tylko w niedzielę i to tylko ci, którzy wracali do domu samochodem i część tych, którzy właśnie wysiedli z auta po podróży na Mazury.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2