Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 cze 2025, o 19:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2015, o 20:20 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
waliant napisał(a):
ponieważ to fikcja, jestem przeciwko przeglądom także dla komercji (cokolwiek to znaczy).

a mnie się nie podoba,że fikcja, znaczy jak się znamy to dogadamy się.Wolałbym,czasami móc skorzystać z fachowca, oczywiście dobrowolnie. Co do komercji to mam mieszane uczucia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 20:27 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Leszek napisał(a):
Czyli wiesz. Szkoda, że tak właśnie jest.

Przechodziłem takie przeglądy osobiście, jako opiekun jachtu w czasach dawnych. Także osobiście i jako świadek w czasach obecnych (dla jachtów z KB). Widziałem, słyszałem, rozmawiałem. Przezyłem w czasach dawnych szykany WOP-u, bosmanów wszelkich. Współcześnie miałem kilka róznych sytuacji z bosmanami, trochę odpraw SG.

Wszystko to mogę podsumować (i sytuacje i ludzi) bardzo, ale to bardzo niecenzuralnie. Pałam nienawiścią do tych ludzi, tamtych i tych czasów i takich pomysłów.
Tak, nienawiścią - to wszystko (z małymi wyjątkami) były kanalie, których celem było dopieprzyć i pokazać swoją waadzę. Albo spełniali gorliwie zalecenia władz zwierzchnich. A jeżeli trafiło się na bardziej rozsądnego człeka, to wtedy kosztowało...
I nie mówcie mi o tym, że można było spełnić wszystkie wymagania. MIMO TEGO można było mieć kłopoty.
Stąd moja nienawiść, bo to nam marnuje życie, które mamy tylko jedno (mówię tak ogólniej, nie tylko o żeglowaniu).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

piotr6 napisał(a):
Wolałbym,czasami móc skorzystać z fachowca, oczywiście dobrowolnie

Przecież możesz.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 20:32 

waliant napisał(a):
Przecież możesz.

a znasz jakiegoś fachowca :D

a co do reszty, pełna zgoda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 20:34 

piotr6 napisał(a):
a znasz jakiegoś fachowca

Kilku bym znalazł, aż tak źle nie jest :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 20:42 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
waliant napisał(a):
Wszystko to mogę podsumować (i sytuacje i ludzi) bardzo, ale to bardzo niecenzuralnie.
Czyli k...two. To jest przerażające. A gdzie jest w tym wszystkim bezpieczeństwo? Mają w d...ie. To podpisuje się aby to wszystko zlikwidować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 22:12 

Podziękował : 3096
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Spotkałem fachowca...

Przyjechał na jacht w Grecji inspektor z PRS. Fachowy, miły, po prostu normalny. :)

Normalny, bo on był od statków a nie od jachtów... najbliższy inspektor był bowiem w ekspozyturze PRS w Pireusie. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2015, o 22:15 

waliant napisał(a):
Sprawdzę dzisiaj w domu u źródeł.

Sprawdziłem w książce, to był "Swarożyc".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 07:49 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Colonel napisał(a):
Teraz najciekawsze będzie znalezienie przyczyny. Wygląda, że to nie jest jakiś prostu zawór, kingston, czy dławica, bo by to pewnie znaleźli.

Mam takie skojarzenia sprzed lat:
1. "Tajfun" po wodowaniu wiosna tonie w Basenie Jachtowym, ratuje go "powieszenie" na zurawiku/nomie do czassu kiedy klepki nasiakną i doszczelnia sie. Rok? Jeszcze lata 50.
2. Nie pamietam jaki jacht, też klepkowy drewniak. Po poł roku postoju próbuje utonąc z powodu totalnego przecieku przez rozszczelnione klepki burty wystawionej przez te pół roku na słońce. Ratuje go zmiana halsu. Lata 70-te?

Inaczej: po kilkuletnim remoncie zawsze COŚ może wyleźć. Szczęście, że w wygodnym miejscu i dobrych warunkach.

Czyli to był "Swarożyc"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 10:07 

Moniia napisał(a):
fakt bycia przesuszoną jest niewidoczny. Chyba, że rozszerzysz mocno przeglądy... Nie będę podpowiadała, jak.

w tym wypadku wystarczyło się przepłynąć i jacht sprawdzić to chyba jedyna podpowiedż jaka mi się nasuwa. Tak się robi zresztą z każdą łódka na początku sezonu począwszy od figla a kończąc..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 10:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
Jeżeli rozszczelnienia planek kadłuba byłyby sporo powyżej linii wodnej a stan morza niski, to w takim próbnym rejsie mógłbyś nie obserwować przecieków. Zjawa stała przed rejsem w porcie i nie ciekła. Dopiero większe fale i przechył je ujawnił.
Może po prostu należy drewniane jachty... często myć, żeby ściekająca po burtach woda je nasączała? :D

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: epi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 10:43 

Podziękował : 3096
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Taki próbny rejs się odbył z soboty na niedzielę 30-31 maja.

Może był za krótki...
a może trzeba było pociągiem :rotfl: :rotfl: :rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 10:51 

No to wszystko w porządku. Po prostu pech :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 13:45 

Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: człowiek uczy się całe życie
Mam wrażenie, że czarterowanie takich jachtów w PL to proszenie się samemu o kłopoty. Toż to są pływające trupy! Czarterowałem kiedyś ze znajomymi opala, podobno świeżo po remoncie. Taki był świeży, że w dniu odbioru silnik nie miał zasilania. Przepadł dzień czarteru. Potem przy zaledwie 6b, poszło mocowanie talii przy bomie. W nocy, przy 0b siadła cała elektryka - nie mieliśmy świateł ani radia. Prawdziwy statek widmo (napedziliśmy tym stracha niejednemu kapitałowe ŻW, którzy nas omijali szerokim łukiem). W jednym porcie poszło cięgno steru przy wychodzeniu, w innym padła przekładnia biegów i straciliśmy napęd podczas manewrów. To wszystko w czasie tygodniowego rejsu!

A branie wody? Nawet szkoda wspominać. Dodatkowo wszędzie wilgoć i pleśń.

Rok później podobne przygody przytrafiły się znajomym czarterujacym trupa jakiejś Jotki, też niby świeżo po remoncie.

W obu przypadkach właścicielami były polskie jachtkluby. To jest po prostu zbrodnia, to co oni wyprawiają. Takie jachty powinno się złomować, a tych którzy próbują je wystawiać do czarteru wysłać na przymusowy pobyt w odosobnieniu.

Zjawy po "remoncie" nie widziałem, ale nie zdziwiłbym się gdyby sytuacja była tam podobna.

Za ten post autor SiliconMind otrzymał podziękowanie od: KC55
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2015, o 18:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Moniia napisał(a):
sam fakt bycia przesuszoną jest niewidoczny.

Chyba żartujesz... Przecież zauważyć szpary w poszyciu, zwłaszcza szpary takiej wielkości, że mogą by przyczyną zalewania wodą - potrafi chyba każdy, kto ma niezerowe pojęcie o drewnianych jachtach. I powinien to zauważyć każdy, komu zależy na rzetelnym sprawdzeniu własnej jednostki. Ale fakt - jak kto przyjmuje metodę działania trzech małpek i nie chce widzieć, to na pewno niczego nie zobaczy...
Obrazek

Dla jasności - piszę rzetelności w stosunku do "własnej jednostki" nie przypadkiem... Bo zrobić jakiegoś "inspektora" w bambuko, byle tylko odpisał papiery - to nie budzi we mnie emocji, ot banał.
Ale być właścicielem jachtu i samemu przed sobą udawać, że z rozeschniętym, cieknącym jak rzeszoto poszyciem pierwsza po trzech latach przerwy załoga "jakoś tam" da sobie radę - to jakby inna para kaloszy.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 4: Były user, KC55, Leszek, SiliconMind
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 10:28 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Jaromir napisał(a):
Chyba żartujesz... Przecież zauważyć szpary w poszyciu, zwłaszcza szpary takiej wielkości, że mogą by przyczyną zalewania wodą - potrafi chyba każdy, kto ma niezerowe pojęcie o drewnianych jachtach. I powinien to zauważyć każdy, komu zależy na rzetelnym sprawdzeniu własnej jednostki.

Konia z rzędem kto to zauważy gołym okiem. 30 lat przygotowywałem do sezonu i pływałem na drewnianych, z poszyciem plankowym jednostkach. Pierwsze przecieki zawsze się pojawiały po zrzuceniu jachtu na wodę a jak od razu postawiłeś maszt i wybrałeś olinowanie to bywało już całkiem niewesoło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 12:48 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Stara Zientara napisał(a):
Spotkałem fachowca...

Przyjechał na jacht w Grecji inspektor z PRS. Fachowy, miły, po prostu normalny. :)

Normalny, bo on był od statków a nie od jachtów... najbliższy inspektor był bowiem w ekspozyturze PRS w Pireusie. :)

Widzisz Wojtku, warto sie zastanowic dlaczego PRS mial swojego przedstawiciela w Pireusie ? Dlaczego inspektorzy PRS jezdzili w delegacje do kanady, Urugwaju, Korei itd.itp.Komu i dlaczego to sie oplacalo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 16:58 

Podziękował : 10542
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
reed napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Chyba żartujesz... Przecież zauważyć szpary w poszyciu, zwłaszcza szpary takiej wielkości, że mogą by przyczyną zalewania wodą - potrafi chyba każdy, kto ma niezerowe pojęcie o drewnianych jachtach. I powinien to zauważyć każdy, komu zależy na rzetelnym sprawdzeniu własnej jednostki.
reed napisał"
Konia z rzędem kto to zauważy gołym okiem. 30 lat przygotowywałem do sezonu i pływałem na drewnianych, z poszyciem plankowym jednostkach. Pierwsze przecieki zawsze się pojawiały po zrzuceniu jachtu na wodę a jak od razu postawiłeś maszt i wybrałeś olinowanie to bywało już całkiem niewesoło.

Jakoś nigdy nie miałem większych problemów z widzeniem takich szpar na rozeschniętej łódce o poszyciu słomkowym ( więc trudniejszym w rozsychaniu).
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 17:03 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Załącznik:
Zjawa.JPG
Zjawa.JPG [ 29.7 KiB | Przeglądane 6724 razy ]
My tu gadu gadu, a Zjawa już pod Gdynią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 17:11 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
M@rek napisał(a):
dlaczego PRS mial swojego przedstawiciela w Pireusie ? Dlaczego inspektorzy PRS jezdzili w delegacje do kanady, Urugwaju, Kore

Dlatego bo w rejestrze i nadzorze miał kilkadziesiąt greckich statków. Dlatego bo przy polskich kosztach było to tańsze niż utrzymywanie pełnych placówek (choć w Pireusie była) albo wynajmowanie inspektorów innych towarzystw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 18:31 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Zbieraj napisał(a):
My tu gadu gadu, a Zjawa już pod Gdynią.

Namakła i nie tonie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 18:54 

A a propos PRS.
PRS jest klasyfikatorem. Możemy z jego usług korzystać lub nie. Opracowuje i wydaje przepisy klasyfikacyjne z których, moim zdaniem, warto korzystać. Równorzędne klasyfikacje są prawie w każdym kraju Eurosojuza. A czy ktoś narzeka np na Lloid'a? Narzekamy na PRS pamiętając czasy "złotego wieku komuny" gdzie każdy kajak czy kamizelka musiała mieć atest. Dzisiaj każdy producent jachtów aby mieć certyfikacje, musi spełniać normy CE, czyli nie klasyfikacja a certyfikacja.
A KB? To przecież tylko sprawdzanie uprawnień załogi i wyposażenia na zgodność z obowiązującymi przepisami. A pamiętacie czasy kiedy inspekcja na KB jachtów w jakimś porcie była załatwiana jednym kompletem rakiet na kilkanaście jachtów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:26 

jaszra napisał(a):
A KB? To przecież tylko sprawdzanie uprawnień załogi i wyposażenia na zgodność z obowiązującymi przepisami.
O nie nie nie. Wymagania odnośnie składu i kwalifikacji załogi jachtu wpisane do KB to radosna twórczość urzędników UM-ów, bez podstawy prawnej :evil:

Cytuj:
A pamiętacie czasy kiedy inspekcja na KB jachtów w jakimś porcie była załatwiana jednym kompletem rakiet na kilkanaście jachtów?
A teraz jest inaczej? Naklejają urzędowe banderolki na te sprawdzane rakiety, czy co?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:40 

_jp_ napisał(a):
A teraz jest inaczej? Naklejają urzędowe banderolki na te sprawdzane rakiety, czy co?

a nie widzisz różnicy między tym co było a co jest?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:44 

Hello, wydaje mi się jednak, ze to temat poboczny, te KB, lub Prs.Za jednostke odpowiada mimo eszystko właściciel i w jego interesie jest zeby była sprawna.Jak ma wątpliwości to niech zatrudni fachowca

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:54 

jaszra napisał(a):
_jp_ napisał(a):

a nie widzisz różnicy między tym co było a co jest?

Mniej jachtów ma obowiązek posiadania KB to i przeglądów jest mniej. Ale czy poruszona przez Ciebie sprawa przekładania obowiązkowego wyposażenia z jachtu skontrolowanego do poddawanego kontroli zanikła? Jeżeli urzędnicy komplikują obywatelom życie, to obywatele kombinują, jak sobie to życie uprościć :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:58 

piotr6 napisał(a):
Hello, wydaje mi się jednak, ze to temat poboczny, te KB, lub Prs.Za jednostke odpowiada mimo eszystko właściciel i w jego interesie jest zeby była sprawna.Jak ma wątpliwości to niech zatrudni fachowca

Oczywiście za jednostkę odpowiada właściciel. Ale ma pomocników, PRS, Urząd Morski...
Można kpić z tych instytucji ale moim zdaniem nie warto.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 19:58 

piotr6 napisał(a):
W interesie właściciela to właśnie niekoniecznie i nie zawsze. Przede wszystkim w w interesie użytkownika (np. czarterobiorcy).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

jaszra napisał(a):
Oczywiście za jednostkę odpowiada właściciel. Ale ma pomocników, PRS, Urząd Morski... Można kpić z tych instytucji ale moim zdaniem nie warto.
:rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 20:04 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
jaszra napisał(a):
Oczywiście za jednostkę odpowiada właściciel. Ale ma pomocników, PRS, Urząd Morski...

Oczywiście - przecież te instytucje z kpieniem z samych siebie znakomicie same sobie dają radę, zupełnie bez niczyjej pomocy.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 2: Były user, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 20:18 

_jp_ napisał(a):
W interesie właściciela to właśnie niekoniecznie i nie zawsze. Przede wszystkim w w interesie użytkownika (np. czarterobiorcy).

dla mnie to tożsame, nie mniej za takiego babola CWM znalazło się na mojej prywatnej czarnej liście

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 cze 2015, o 20:35 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
jaszra napisał(a):
Chyba jednak warto. Gdyby pracowali należycie, to nie dopuściliby jachtu do eksploatacji. Ciekawy jestem czy w zaistniałej sytuacji, jakiś urzędnik poniesie służbową odpowiedzialność. Ktoś wydał zgodę. Ktoś się podpisał. Chyba jestem naiwny, zadając te pytania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona