Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 cze 2025, o 22:50

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 paź 2016, o 19:50 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4248
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):
Wymianę instalacji elektrycznej w zakresie nowego okablowania ( z wyjątkiem przewodów do świateł sektorowych, które są poprowadzone pod klejoną tapicerką burt) i panelu sterowania zaplanowałem już wcześniej.

Nowe kable, nowe końcówki, nowy osprzęt (częściowo lub cały), nowa rozdzielnia, nowe/dodatkowe gniazda zapalniczki i usb, zasilanie elektroniki, porządny prostownik i układ ładowania, przełączniki/odłączniki, kombinacja dwóch (a może więcej) akumulatorów, panele słoneczne, oświetlenie w kabinie (to zazwyczaj zupełnie nowe). No i cały układ rozruchu silnika. Oraz instalacja uziemiająca i odgromowa...
Sporo tego się robi, wiem coś o tym ;)

Jakby coś, to na PW służę przemyśleniami i koncepcją. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 20:38 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Kurczak napisał(a):
płynąc Dulcią we wrześniu ze Świnkowa do Dziwnowa, raptem 27 mil wzdłuż brzegu

Moje mile (morskie) sa jak widac troche dluzsze bo mi zawsze wychodzi kolo 20 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 20:48 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
to dziwne u mnie jest 17 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 20:57 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Zależy którędy, może być i 300, 500, 1000 ile sobie kto wypływa :lol:
Ale faktycznie wzdłuż brzegu jest około 20 mil.
Zakręciłem się :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 20:57 

Ale za to Kurczak ma szybka lodke a Ty wolna :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 21:04 

M@rek napisał(a):
Ale za to Kurczak ma szybka lodke a Ty wolna :)

to sie okaże, zrobimy sobie z Kurczakiem wewnętrzne regaty :D

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

sprawdziłem, na Navioncsie odległość licząc między główkami jest 17 mil

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 21:19 

W linii prostej i od główki do główki. Ale tak to tylko palcem po mapie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 21:50 

Niekoniecznie :) Kiedys w regatach UL jeszcze na "Kiwi" od boi podejsciowej Dziwnowa do zacumowania w Marinie w Swinoujsciu plynalem dokladnie 3 godziny.
W tegorocznych na etapie do Kolobrzegu tez jechalismy praktycznie po kresce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 21:55 

M@rek napisał(a):
Niekoniecznie :) Kiedys w regatach UL jeszcze na "Kiwi" od boi podejsciowej Dziwnowa do zacumowania w Marinie w Swinoujsciu plynalem dokladnie 3 godziny.
W tegorocznych na etapie do Kolobrzegu tez jechalismy praktycznie po kresce.

dobry czas mine od główek do główek 3,5h choć w wrzesniu było i 6h :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2016, o 23:25 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Jaromir napisał(a):
Ja czytam w "relacji" uratowanego, że uruchomił transponder "AIS-SART". Jednak nie spowodowało to wszczęcia alarmu... Dotąd myślałem, że w rejonach tak natężonego ruchu jednostek wyposażonych w system AIS jak Bałtyk, transponder "AIS-SART", również taki "osobisty" to całkiem rozsądne "narzędzie" wzywania pomocy (choć drogie). A tu - zonk! Ciekawe, czy zbadano to konkretne urządzenie...

Sprawdzać zawsze warto ale cudów po takim transponderze bym się nie spodziewał. PLB AIS został opracowany aby zaalarmować i pomóc zlokalizować MOB (członka załogi własnego statku). Początkowo był urządzeniem przeznaczonym dla marynarzy bezpośrednio zagrożonych wypadnięciem za burtę własnej jednostki, np. załogi pokładowe statków specjalistycznych, ratownicy, piloci morscy. Oczywiście postęp plus marketing zrobił swoje i obecnie docelowym targetem stali się żeglarze. Czy ktoś spotkał się z wiarygodnym testem takich urządzeń?

Mając na uwadze moc 1W oraz wysokość wbudowanej anteny (0m) trzeba być naprawdę optymistą aby przyjąć teoretyczny zasięg 4-5Nm a o dziesięciu to nawet nie słyszałem. Jachty mające AIS klasy B z mocą przynajmniej 5-10W oraz antenę zamontowaną na maszcie bardzo często są widoczne z odległości nie większej niż 6Nm.
W urządzeniach SART AIS dedykowanych na łodzie/tratwy ratunkowe mamy standardowo 2W i bardzo często specjalne anteny lub dedykowane uchwyty/wysięgniki a zasięg 10Nm to raczej tylko teoria.
Co do wzbudzania „wyjących alarmów” na odbiornikach innych jednostek to jeszcze należy pamiętać o kompatybilności a to nie jest takie oczywiste. Ile słyszałeś takich alarmów lub z iloma urządzeniami gdzie jest gwarantowane generowanie odpowiednich MOB alarmów się spotkałeś?

Natomiast z opcją DSC także nie jest sprawa taka prosta, alarm na własnym statku przy dobrze skonfigurowanym odbiorniku zapewne wzbudzimy ale czy oto nam chodzi? Wątpliwości co do większego zasięgu są bardzo podobne, moc, antena plus dodatkowo sytuacja prawna. Najprostsze handheld DSC VHF radio na pewno wypada lepiej.

Nie krytykuje ale musiałbym naprawdę sprawdzić w praktyce dany model aby komuś polecać zakup takiego transpondera. Tak naprawdę to załoga „Sztormu” mogłaby już coś więcej powiedzieć.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 00:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
SIRK napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Ja czytam w "relacji" uratowanego, że uruchomił transponder "AIS-SART". Jednak nie spowodowało to wszczęcia alarmu... Dotąd myślałem, że w rejonach tak natężonego ruchu jednostek wyposażonych w system AIS jak Bałtyk, transponder "AIS-SART", również taki "osobisty" to całkiem rozsądne "narzędzie" wzywania pomocy (choć drogie). A tu - zonk! Ciekawe, czy zbadano to konkretne urządzenie...

Sprawdzać zawsze warto ale cudów po takim transponderze bym się nie spodziewał. PLB AIS został opracowany aby zaalarmować i pomóc zlokalizować MOB (członka załogi własnego statku).

Co do "osobistego" AIS-SARTa - masz zapewne rację, to urządzenie przeznaczone przede wszystkim do znajdowania zgubionego MOB-a własnym jachtem.
Ale relacja Jacka mówi o "montowaniu w pionie transpondera AIS-SART".. Tym się zasugerowałem i sądziłem, że mowa tam nie o tycim PLB przeznaczonym do przyczepienia do kamizelki ale o takim z maszcikiem czy uchwytem do mocowania na dachu tratwy. Takim, o który piszą "IMO has recognised AIS SARTs as being equivalent to radar SARTs for SOLAS carriage - i.e. ships can substitute an AIS SART for a radar SART."
Czyli o czymś w tym rodzaju:
Obrazek

Przy zamocowaniu takiego AIS-SART minimum metr od powierzchni wody są bardzo duże szanse detekcji na dystansie do 5mil. I całkiem realne do 10 mil. To ze statku - bo z samolotu lub helikoptera powinien zadziałać na dziesiątki mil dokoła.

Ale rzeczywiście - nie powinienem się sugerować opisem wrażeń Jacka, nie wiemy co to za transponder był...

SIRK napisał(a):
Najprostsze handheld DSC VHF radio na pewno wypada lepiej.
Racja.
No i radio z DSC to dziś codzienność również na jednostkach "niekonwencyjnych" - a tranceivery AIS - niekoniecznie.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 00:43 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Jaromir napisał(a):
nie wiemy co to za transponder był...

Wiemy...

Obrazek

https://milkajung.com/2016/10/24/szczesciarz-z-pokladu-sunrise/

http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=3048&page=0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 07:32 

Podziękował : 141
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Jaka jest szansa, że tratwa nie odpali i co wtedy można zrobić, jakiś plan B?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 09:02 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
redgrist napisał(a):

Tratwa jest twoim planem B jeżeli jest certyfikowana to nie powinno być takiego problemu. Nie ma awaryjnych procedur na „grzebanie” w mechanizmie napełniającym ale gdy pozostanie nam wyłącznie rachunek sumienia. Niektórzy stawiają na sztywny bączek/ponton ale to wszystko zależy od okoliczności. Już wielokrotnie powtarzałem twoja własna jednostka jest najlepszym środkiem ratunkowym.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Za ten post autor SIRK otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 09:14 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
SIRK napisał(a):
redgrist napisał(a):

Tratwa jest twoim planem B jeżeli jest certyfikowana to nie powinno być takiego problemu.
Przesadna wiara w certyfikaty bywa przyczyną zdumienia. Ostatni przykład "nieodpalenia się" tratwy z naszych okolic, to chyba była s/y NEMEA http://forum.zegluj.net/viewtopic.php?t=3084. Poszukaj orzeczenia Izby Morskiej, może tam coś było nt. tej tratwy. Ale nie mieszajmy wątków.

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 09:18 

Podziękował : 141
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: jsm
SIRK napisał(a):
twoja własna jednostka jest najlepszym środkiem ratunkowym.

Oczywiście, jachtu się nie opuszcza, chyba, że płonie żywym ogniem, co okazuje się, jak widać możliwe, już 2 jachty tak stracono w ciągu 6 mc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 10:47 

http://www.pbo.co.uk/news/lessons-learn ... fire-42023

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 11:09 

Podziękował : 604
Otrzymał podziękowań: 559
Uprawnienia żeglarskie: takie tam
Na łódkach, którymi pływałam, akumulatory zawsze były ulokowane pod kokpitem, gdzieś w głębi kabiny rufowej. Dostęp do nich był bardzo utrudniony. Nie wyobrażam sobie, by w sytuacji zadymienia wnętrza dotrzeć do nich, aby je odłączyć.
Na żadnym jachcie nie było zamontowanego "hebla", który w sytuacji zwarcia instalacji pozwoliłby w sposób prosty i szybki odłączyć zasilanie. Hebel taki powinien się znajdować gdzieś w bakiście i być dostępny z pokładu.
Sprawa druga, to instalowanie czujników zadymienia, gazu i tlenku węgla. Mam taki czujnik, bez którego w żaden rejs się nie ruszam. Piszczy tak, że plomby z zębów chcą wypaść, a kosztował kilkadziesiąt zł.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 11:19 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
taka_jedna napisał(a):
Na żadnym jachcie nie było zamontowanego "hebla", który w sytuacji zwarcia instalacji pozwoliłby w sposób prosty i szybki odłączyć zasilanie.

Na jakich jachtach pływałaś? Przecież główny wyłącznik baterii jest standardowym, wręcz obowiązkowym urządzeniem na każdym jachcie od co najmniej początku lat dziewięćdziesiątych. Jacht bez takiego wyłącznika umieszczonego w łatwo dostępnym miejscu nie zastanie dopuszczony do handlu w UE.

https://www.prs.pl/__files/parent76/jac_c5_2013.pdf
4.2 Wymagania instalacyjne
4.2.1 W przewodzie dodatnim akumulatora/baterii akumulatorów, możliwie najbliżej
jej zacisków, powinien być zainstalowany łatwo dostępny rozłącznik zasilania.
W izolowanym układzie rozdziału energii elektrycznej DC rozłącznik powinien
być dwubiegunowy i rozłączać również biegun ujemny.
Wymóg ten nie dotyczy jachtów napędzanych silnikiem przyczepnym, z instalacją
elektryczną ograniczoną tylko do obwodów rozruchu silnika i świateł nawigacyjnych.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 12:16 

ins napisał(a):
taka_jedna napisał(a):
Na żadnym jachcie nie było zamontowanego "hebla", który w sytuacji zwarcia instalacji pozwoliłby w sposób prosty i szybki odłączyć zasilanie.

Na jakich jachtach pływałaś? Przecież główny wyłącznik baterii jest standardowym, wręcz obowiązkowym urządzeniem na każdym jachcie od co najmniej początku lat dziewięćdziesiątych. Jacht bez takiego wyłącznika umieszczonego w łatwo dostępnym miejscu nie zastanie dopuszczony do handlu w UE.

https://www.prs.pl/__files/parent76/jac_c5_2013.pdf
4.2 Wymagania instalacyjne
4.2.1 W przewodzie dodatnim akumulatora/baterii akumulatorów, możliwie najbliżej
jej zacisków, powinien być zainstalowany łatwo dostępny rozłącznik zasilania.
W izolowanym układzie rozdziału energii elektrycznej DC rozłącznik powinien
być dwubiegunowy i rozłączać również biegun ujemny.
Wymóg ten nie dotyczy jachtów napędzanych silnikiem przyczepnym, z instalacją
elektryczną ograniczoną tylko do obwodów rozruchu silnika i świateł nawigacyjnych.

Piotr Siedlewski

Pływałam na różnych jachtach, dostępnych w czarterze na Mazurach. Min. Tango 730, ortuna, Sasanka, Maxus 28, Maxus 33 i nigdzie z takim wyłącznikiem się nie spotkałam. Chyba że były, ale o ich umiejscowieniu nie poinformowali mnie armatorzy.

A może jachty o których piszę, jako przeznaczone do pływania po śródlądziu, nie łapią się w przepisach, na które się powołujesz, bo większość z nich, poza Maxusem33 z silnikiem stacjonarnym, ma silniki doczepne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 12:29 
*** Ban ***

taka_jedna napisał(a):

Pływałam na różnych jachtach, dostępnych w czarterze na Mazurach. Min. Tango 730, ortuna, Sasanka, Maxus 28, Maxus 33 i nigdzie z takim wyłącznikiem się nie spotkałam. Chyba że były, ale o ich umiejscowieniu nie poinformowali mnie armatorzy.

A może jachty o których piszę, jako przeznaczone do pływania po śródlądziu, nie łapią się w przepisach, na które się powołujesz, bo większość z nich, poza Maxusem33 z silnikiem stacjonarnym, ma silniki doczepne.

Przeczytaj przepis. Wynika z niego, że jeśli masz silnik przyczepny z kabelkiem lądującym akumulatorek rozruchowy i oświetlenie nawigacyjne to takiego hebla nie musi być, ale gdy masz instalację rozbudowaną, a zwłaszcza z silnikiem stacjonarnym, z alternatorem, prostownikiem, z możliwością podłączenia wewnętrznego źródła napięcia to "hebel" musi być.

To, że są one śródlądowe nie ma znaczenia.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 14:16 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
ins napisał(a):
Na jakich jachtach pływałaś? Przecież główny wyłącznik baterii jest standardowym, wręcz obowiązkowym urządzeniem na każdym jachcie od co najmniej początku lat dziewięćdziesiątych.

No i na jachtach morskich są, ale żeglując często sam dobrze Piotrze wiesz że na zdecydowanej większości współczesnych plastików są one w kabinie rufowej pod koją. Nawet jak są pod schodami to wejść tam jak ogień bucha z wnętrza raczej nie sposób.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 14:24 
*** Ban ***

junak73 napisał(a):
ins napisał(a):
Na jakich jachtach pływałaś? Przecież główny wyłącznik baterii jest standardowym, wręcz obowiązkowym urządzeniem na każdym jachcie od co najmniej początku lat dziewięćdziesiątych.

No i na jachtach morskich są, ale żeglując często sam dobrze Piotrze wiesz że na zdecydowanej większości współczesnych plastików są one w kabinie rufowej pod koją. Nawet jak są pod schodami to wejść tam jak ogień bucha z wnętrza raczej nie sposób.

Fakt ale jak już ogień bucha z kabiny to wyłączenie baterii w niczym nie zaradzi.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 14:51 

ins napisał(a):
junak73 napisał(a):
ins napisał(a):

Fakt ale jak już ogień bucha z kabiny to wyłączenie baterii w niczym nie zaradzi.

Piotr Siedlewski

Ale może zaradzić, jeśli pożar jeszcze nie zdąży wybuchnąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 15:44 
*** Ban ***

taka_jedna napisał(a):

I dlatego kiedy czujemy smród przypalanej izolacji, lub ozon to nie szukamy przyczyn tylko od razu wyłączamy zasilanie "heblem"

Piotr Siedlewski

Za ten post autor ins otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, M@rek, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 16:03 

ins napisał(a):
taka_jedna napisał(a):

I dlatego kiedy czujemy smród przypalanej izolacji, lub ozon to nie szukamy przyczyn tylko od razu wyłączamy zasilanie "heblem"

Piotr Siedlewski

Pod warunkiem że odpowiednio wcześnie zorientujemy się że coś się dzieje.
I może w takim wypadku, jak ten, którego dotyczy wątek, czujnik dymu uratowałby jacht.

Za ten post autor taka_jedna otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 16:32 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
I jeśli mamy ów hebel*...
I jak kto jeszcze pamięta, co to toto i po co to, ten "hebel". :-P

I dlatego tradycyjnie ;) w instalacji były zawsze takie rozłączniki, zresztą zwykle dwa: na całość instalacji (lub sam 'hotel') i osobny na maszynownię. A radio i ew. pompy podpięte były wprost na baterie, bez łączeń i bez możliwości rozpięcia.
I tradycyjne były na klucz-wajchę, wyjmowalną na wyłączonym, a tak ustawione by nie dały się przypadkowo włączyć, zaś przypadkowe potrącenie powodowało wyłączenie. A tradycyjnie mocowane na grodzi tuż przy zejściówce, aby łatwo sięgnąć z kokpitu i wnętrza zarówno. Irytujące jak komu gdzie kluczyk wypadł, gdy się po trapie gramoląc zaczepił... aleć to dla bezpieczeństwa ;)

I oczywiście nikt zdrów na umyśle nie umieszczał akumulatora w kabinie, a co dopiero pod koją gdziesik w rufie... :roll:

* - Batteriehauptschalter
Obrazek Obrazek

mit abziehbarem Schalthebel. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 17:54 

U mnie ów hebel jest w miejscu opisanym przez Rysia, można go wyłączyć z kokpitu sięgając ręką a wajcha jest uwiązana na krawaciku do hebla, żeby zawsze była w jego pobliżu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 18:58 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 34
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Ja na Eygthene 24 mam takie wyłączniki.
Jeden hebel jest od hotelowego, jest przy prawej hundce,
drugi jest przy lewej hundce, gdzie silnik zapalam.

jest wiatr, co usta kobiety rozchyla, jest taki wiatr...
jest blask, co uda kobiety odsłania, jest taki blask...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 paź 2016, o 19:36 

Podziękował : 876
Otrzymał podziękowań: 1921
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Yigael napisał(a):
Jaromir napisał(a):
nie wiemy co to za transponder był...

Wiemy...

czyli to dokładnie ten AIS-SART, którego fotkę pokazał Jaromir jako przykład takiego co powinien zadziałać... http://www.mcmurdomarine.com/sart/93-smartfind-s5-ais-sart

* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 499 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona