Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 lip 2025, o 09:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 paź 2013, o 13:19 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sąsiad napisał(a):
W Polsce też co roku gwałconych jest sporo kobiet. Czy jesteś za tym, żeby nie można było chodzić po mieście z narzędziem gwałtu?

Prosze, nie udawaj idioty

"Narzedzia gwaltu" odczepic sie nie da, jak mam nadzieje wiesz, natomiast nie widze powodu dla ktoregos ktos mialby chodzic po miescie z nozem, Ty zapewne zaraz takich powodow podasz mi tysiac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 13:32 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
chiquito83 napisał(a):
"Narzedzia gwaltu" odczepic sie nie da, jak mam nadzieje wiesz, natomiast nie widze powodu dla ktoregos ktos mialby chodzic po miescie z nozem, Ty zapewne zaraz takich powodow podasz mi tysiac :)

A jakie powody widzisz by nie chodzić po mieście z nożem? A po wsi? A mieć w samochodzie?

Czy zakaz noszenia noża powstrzyma przestępcę, skoro istnieje odpowiedzialność za przestępstwo jako takie i to ich nie powstrzymuje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 14:14 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
chiquito83 napisał(a):
"Narzedzia gwaltu" odczepic sie nie da,

W dzisiejszych czasach można je uczynić bezużytecznym. Były już takie pomysły.
chiquito83 napisał(a):
Ty zapewne zaraz takich powodow podasz mi tysiac

Nie ma potrzeby. Sam je znajdziesz, jeśli zechcesz.
Poza tym wierzę, ze kiedyś zaczniesz myśleć samodzielnie i sam dojdziesz do tego jakim idiotyzmem są podobne zakazy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:22 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4265
_jp_ napisał(a):
Przepraszam, ale może tak zamiast pisać co ktoś gdzieś usłyszał i co się

No cóż, znowu, niestety, nam (mi) się wydawało. Ani nie ma zakazu noszenia zwykłych, ani nie ma zakazu noszenia sprężynowych i podobnych.
Z jednej strony teraz mi łyso, a z drugiej cieszę się, że nie łamię przepisów nosząc ze sobą dość duży (nooo, Krokodyl Dundee by się uśmiał) scyzoryk.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

chiquito83 napisał(a):
natomiast nie widze powodu dla ktoregos ktos mialby chodzic po miescie z nozem, Ty zapewne zaraz takich powodow podasz mi tysiac :)

Ja podałem wyżej konkretny przykład, gdzie nóż się bardzo przydał. Poza tym, przydaje mi się często, na codzień. Ostrze, śrubokręty, nawet otwieracz.
Przydaje mi się też przy pracach elektrycznych na jachcie, zdarzyło się, że i w samochodzie oraz na rowerze. O turystyce już nawet nie warto wspominać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:38 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Sąsiad napisał(a):
(...)
Nie ma potrzeby. Sam je znajdziesz, jeśli zechcesz.
Poza tym wierzę, ze kiedyś zaczniesz myśleć samodzielnie i sam dojdziesz do tego jakim idiotyzmem są podobne zakazy.

Powiedz to rodzicom dzieciaków, które doznały ciężkich obrażeń lub zginęły w atakach przy użyciu noży w takich mniej przyjemnych dzielnicach wielkich miast. Atakach, które były zwykle normalnymi bójkami, jakich wiele - ale skończyły sie tragicznie bo któraś ze stron miała w kieszeni nóż.
Bo to przeciwko osobom w tym wieku i z takich rejonów te zakazy są skierowane. Dają policji narzędzie do ograniczania ilości takich noży w kieszeniach ZANIM coś sie stanie. A mogą te kieszenie sprawdzać, bo jeśli maja "uzasadnione podejrzenie" ze dana osoba nie jest w porządku - a to moze być choćby walesanie sie bez celu o dziwnej porze - maja prawo ja zatrzymać w celu sprawdzenia, jak rownież przeszukać.
Ponadto policja ma prawo prowadzić losowe kontrole przy wejściu do metra co często robi - wtedy także ma prawo do przeszukania.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 17:47 

Moniia napisał(a):
A mogą te kieszenie sprawdzać, bo jeśli maja "uzasadnione podejrzenie" ze dana osoba nie jest w porządku - a to moze być choćby walesanie sie bez celu o dziwnej porze - maja prawo ja zatrzymać w celu sprawdzenia, jak rownież przeszukać.
Ponadto policja ma prawo prowadzić losowe kontrole przy wejściu do metra co często robi - wtedy także ma prawo do przeszukania.

Wolnosc pelną parą. Za to pzz jest zly, bo patent wydaje i to jest naruszeniem wolnosci. Ratowanie kolesia 10 razy tez swiadczy o wolnosci tam i jej braku tu. A ja pieprze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:24 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: pasażerka
Z góry przepraszam, że wpadam ni z gruchy ni z pitruchy i gęgam offtopicznie ;)
Moniia napisał(a):
Bo to przeciwko osobom w tym wieku i z takich rejonów te zakazy są skierowane. Dają policji narzędzie do ograniczania ilości takich noży w kieszeniach ZANIM coś sie stanie.
Futurystyczne wizje świata ziszczają się na moich oczach, poprzedzone zwiastunem z 2002 roku -> "Raport mniejszości". :roll:

Pa, już znikam.

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:31 

Rozumiem, dla niektórych wolność=anarchia a danie policji narzędzi do pilnowania przestrzegania powszechnie przyjętych praw nazywa sie dyktaturą.

To chyba kontynuowanie takiej dyskusji mija sie z celem, bo watpię w znalezienie punktów wspólnych.
Ja jednak muszę być dziwna, bo lepiej sie czuję w społeczeństwie gdzie wiem, że WIĘKSZOŚĆ nie nosi ze sobą noży. Jak rownież, gdzie większość uznaje za oczywiste moje prawo do pływania bez specjalnych na to pozwoleń.
EOT

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 19:58 

Moniia napisał(a):
Ja jednak muszę być dziwna, bo lepiej sie czuję w społeczeństwie gdzie wiem, że WIĘKSZOŚĆ nie nosi ze sobą noży. Jak rownież, gdzie większość uznaje za oczywiste moje prawo do pływania bez specjalnych na to pozwoleń.

W Polsce też WIĘKSZOŚĆ nie nosi ze sobą noży.
Ale nie da się ukryć, że o ile w kwestii żeglowania większa wolność panuje w WB, tak w kwestii noszenia noży, jednak w Polsce.
Wracamy do tego co już napisałem - trudno porównać wolność w różnych krajach, bo jednak zależy to od dziedziny porównywanej.
Mnie jednak dziwi cały czas to samo. Że jedne ograniczenia niektórym przeszkadzają, a inne nie.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 20:34 

Podziękował : 1336
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
waliant napisał(a):
Mnie jednak dziwi cały czas to samo. Że jedne ograniczenia niektórym przeszkadzają, a inne nie.

Mnie tez to dziwi.
Z nozem nigdy nie chodzilem i nigdy nie odczulem jego braku przy sobie. Chce ktos poszukac? Niech szuka.
Podobnie te kamery w sklepach, na ulicach i wszedzie: Nie przeszkadza mi absolutnie, ze ktos tam gapi sie na mnie w monitorze - przeciez i tak nie zobaczy nic wiecej, niz inni kupujacy, przechodnie, etc.
Za to zeglowanie jak chce, gdzie chce i kiedy chce bardzo sobie cenie...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 20:37 

waliant napisał(a):

Moda. Jedno denerwujące, ale będące "na czasie" ograniczenie wsadzamy do rozmowy nawet tam - gdzie to nie pasuje (np. w tym wątku przyciągnięty za uszy został argument o braku wolności żeglarskiej w Polsce). Jednocześnie inne ograniczenia sami wymyślamy i chętnie wsadzamy innych do klatek. Ta uwaga dotyczy dyskusji na innym forum kiedyś: żeglarze gadali o wolności dla żeglarzy i za chwilę (po informacji o wypadku na quadzie) skazali tego quadowca, a innych chcieli pozamykać w obowiązkowe klatki (zamknięte tory). W imie dobra i wolności!
Przy tak wybiórczym podejściu do naszej wygody nie ma co się dziwić, że otaczają nas zakazy lobbowane przez osoby, które my sami ograniczamy w czymś innym. Takie oto zamknięte koło.

Sądzę, że w kręgu zwolenników legalnych noży dyskusja o swobodzie w tym zakresie jest oczywista. Podejrzewam, że argumentacja zbliżona do tej z naszej argumentacji o wolności w żeglarstwie. Jednocześnie gdyby ich zapytać, czy znieść patenty na jachty żaglowe - pewnie już byłoby z tym różnie, tak jak tutaj z nożami.
Jednak my - żeglarze rozumiemy, że zabija się nie patent, tylko człowiek. Nie chcemy jednak zrozumieć, że zabija też nie narzędzie, tylko człowiek.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 4: Buczo, Gąsia, kamiljazz, Szpiszpak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 20:45 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: pasażerka
plitkin napisał(a):
Jednak my - żeglarze rozumiemy, że zabija się nie patent, tylko człowiek. Nie chcemy jednak zrozumieć, że zabija też nie narzędzie, tylko człowiek.

za to właśnie klik - już w temacie ;)

"Najczęściej, nie tyle trzeba zmieniać samą sytuację, ile sposób jej doświadczania" Sensei Sunya

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 21:00 

plitkin napisał(a):

Jednak narzędzia się nie zabijają.
Catz O Logice Zdania tez

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 21:14 

plitkin napisał(a):
Jednocześnie inne ograniczenia sami wymyślamy i chętnie wsadzamy innych do klatek.

I to mnie cholernie denerwuje, ale zaczynam się powtarzać, więc może zniknę z tego wątku.
Druga uwaga, która cały czas jest aktualna, to fakt który tu wyszedł, że strasznie dużo nam "się wydaje". I to jest smutne i to odnoszę także do siebie, niestety :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 21:31 

waliant napisał(a):
fakt który tu wyszedł, że strasznie dużo nam "się wydaje".

Nigdy sie wczesniej nad tym nie zastanawialem, ale, pod wplywem tej dyskusji, wydaje mi sie, ze chyba jednak wole, by ludzie chodzili bez nozy, czyli tak, jak ja.
Ze plywaja bez patentow... jakos mnie to nie niepokoi. Zreszta nie mam wyboru.
A ze patent nie zabija się... Coz. :roll:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 21:54 

Catz napisał(a):
Nigdy sie wczesniej nad tym nie zastanawialem, ale, pod wplywem tej dyskusji, wydaje mi sie,

Ale mnie chodziło o to, że nam się wydawało, co wolno a czego nie (w kwestii noży). Okazało się, że to jest "ciut" inaczej.
Co do noży - ja chodzę z nożem (scyzorykiem) od gówniarza. Przydaje mi się na okrągło. Może będzie to pewne pocieszenie, że noszę go w plecaku i nigdy nie użyłem go przeciwko komuś :) Za to bardzo różne rzeczy nim odcinałem, przecinałem, przycinałem i tak dalej ;)
Na jachcie mam przy zejściówce naprawdę porządny majcher, kupiony razem z jachtem - sam bym tak dużego pewnie nie instalował - ale jak już jest... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 22:17 

waliant napisał(a):
Ale mnie chodziło o to, że nam się wydawało, co wolno a czego nie (w kwestii noży). Okazało się, że to jest "ciut" inaczej.

Zrozumialem. Tez mi sie sporo wydawalo i jest nawet takie powiedzenie: "przepisy sa dla tych, ktorzy ich nie przestrzegaja".
Byc moze o to wlasnie jest cala "awantura"?
Bo:
waliant napisał(a):
ja chodzę z nożem (scyzorykiem) od gówniarza. Przydaje mi się na okrągło

Ja nigdy i nie odczuwam jego braku - to po kiego mi taka "wolnosc"? Wiec i "przepis" mi nie przeszkadza.
waliant napisał(a):
Na jachcie mam

Kazdy ma. W aucie tez mam skrzynke z narzedziami, pelnymi roznych ostrych przedmiotow a i luzem jest tam tego mnostwo. Mam tez od zawsze auta przyciagajace policje jak, powiedzmy, miod pszczoly i sprawdzaja mi opony i migacze, ale nigdy srubokrety i cuttery na podlodze.
Raz zapytali o "kable" - odpowiedzialem, ze to liny, jestem zeglarzem i pokazalem naklejke na szybie "Permanentny Sponsor Ratownikow...."
Mam wrazenie, ze zachowujac oczywiscie niezbedne proporcje, zblizamy sie nieuchronnie do US i wolnosci posiadania broni palnej. ;)
Wolnosc? A jakze! Strzela? No strzela...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 22:26 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
A zaczęło się od tego, że koleś ma pociąg do morza i za grosz umiejętności, wiedzy i talentu.
Ale na pewno ma determinację, jaja i kompletny brak wyobraźni. Ale nie wiem dlaczego wzbudza mój szacunek :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 23:01 

Waldi_L_N napisał(a):
Ale nie wiem dlaczego wzbudza mój szacunek :cool:

Mojego nie. Szacunek by wzbudził gdyby już po drugim razie poszedł się uczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 23:03 

Catz napisał(a):
Ja nigdy i nie odczuwam jego braku - to po kiego mi taka "wolnosc"? Wiec i "przepis" mi nie przeszkadza.

W tej całej sytuacji martwią mnie dwie rzeczy. To że nam się za dużo wydaje to raz.
Dwa, to fakt, że różne ograniczenia przeszkadzają tylko pewnej, nielicznej grupie osób. Czyli brak wolności żeglowania przeszkadza tylko żeglarzom i to pewnej ich cżęści, brak wolności noszenia noży (wiem że nie u nas) przeszkadza tylko małej grupce takich jak ja, brak wolności noszenia kijów basebolowych nie przeszkadza praktycznie nikomu (a już na pewno mało kto się buntuje) i tak dalej i tak dalej. Więc władza po kawałku nam tę wolność zabiera, bo mało komu przeszkadzają ograniczenia tak w ogóle, dla zasady. Ba, wiele ograniczeń się popiera, bo tak się nam wydaje, że to będzie dobre...
Gdy ktoś się buntuje dla zasady przeciwko jakiemuś ograniczeniu, to jest oszołom i słyszy - ale o co chodzi? Przecież to dobry przepis.
A mnie się wtedy nóż sam w plecaku otwiera... ;)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: Buczo, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 23:07 

Waldi_L_N napisał(a):
A zaczęło się od tego, że

To wszyscy wiedza...
Ciekawszy jest rozwoj watku: np. plitkin zapytal: "czy to prawda ze w Anglii byla szansa wprowadzenia lub wprowadzono prawo zakazujace nazywania rodzicow przez dzieci "mama" i "tata", tylko mozna "rodzic"?
Zart? Obawiam sie, ze raczej horyzonty, wyobraźnia i wybor zrodel "wiedzy"...
Waldi_L_N napisał(a):
Ale nie wiem dlaczego wzbudza mój szacunek

Za to, co wymieniles wczesniej, minus kompletny brak wyobraźni, plus wiara w skutecznosc sluzb ratowniczych. ;)
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 paź 2013, o 23:24 

waliant napisał(a):
W tej całej sytuacji martwią mnie dwie rzeczy.

Przykro mi.
Tym bardziej, ze mnie, "w tej całej sytuacji" nie martwi zadna. Potrafie cieszyc sie ze swojego poletka wolnosci, jako ze poletka przepisow, nozy, zakazow i ograniczen jakos mnie nie dotycza - owszem, staje na czerwonym swietle ( autem - na piechote juz nie zawsze; tylko wtedy jak trzeba, albo warto ), kul w dzien nie wywieszam, swiatlo kotwiczne swieci automatycznie, bandero-flage wieszam na rufie i Swiat jest piekny!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 11:54 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Catz napisał(a):
swiatlo kotwiczne swieci automatycznie
W sensie, że masz przy kotwicy jakiś czujnikowłącznik, czy "automatycznie" w sensie automatyzacji działań?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 15:11 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Pewnie ma na czubku
(masztu ;) )
solarek z bateryjką :-P

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 15:20 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Marian Strzelecki napisał(a):
Pewnie ma na czubku
(masztu ;) )
solarek z bateryjką :-P
I gdy go noc pod żaglami dopadnie, to białym daje po oczach wszystkim dookoła?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 15:52 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 193
Uprawnienia żeglarskie: Morski Trzymacz Rumpla
Może ma mniej niż 7m. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 paź 2013, o 15:58 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
A może ma taką kolorową zasłonkę którą podnosi i obciąga (na topie :-P ) w zależności od potrzeby?

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2013, o 18:48 

:D
Cos w tym stylu... Tyle, ze lampa nie jest na topie, tylko na bloczku pod salingiem i moge ją latwo zdjac/przyozdobic i wciagnac przy pomocy gustownego szpagatu.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2013, o 19:18 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
a co to za lampa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2013, o 19:35 

Coś w tym stylu:
http://www.boatlamps.co.uk/contents/en-uk/d80.html

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona