Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 24 kwi 2024, o 10:09




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 cze 2017, o 19:47 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/c ... 35803.html


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2017, o 21:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5396
A tam czytamy:
temperatura wody w Bałtyku w okresie letnim już dawno przekracza 20 st. Celsjusza.
Dowcip sezonu. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2017, o 22:10 

Dołączył(a): 2 sie 2013, o 13:53
Posty: 136
Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Trzeba przemyśleć wyjazdy nad ciepłe morza :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2017, o 22:57 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraj napisał(a):
A tam czytamy:
temperatura wody w Bałtyku w okresie letnim już dawno przekracza 20 st. Celsjusza.
Dowcip sezonu. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ano przekracza. Tyci, tyci ale przekracza. W Pucku regularnie w lecie jest ponad 20.
Ale nie o to chodzi a o wiedzę co może się przypętać.
Szczęśliwie franca jest na tyle rzadka, że spotkanie z nią jest prawdopodobne jak wygrana w totka.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2017, o 23:25 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8026
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2413
Uprawnienia żeglarskie: -
Zara sprzedadzą szczepionkę? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2017, o 23:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
cine napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
A tam czytamy:
temperatura wody w Bałtyku w okresie letnim już dawno przekracza 20 st. Celsjusza.
Dowcip sezonu. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ano przekracza. Tyci, tyci ale przekracza. W Pucku regularnie w lecie jest ponad 20.
Obrazek

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...



Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: cine
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2017, o 12:23 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
A masz może taki dla zachodniego wybrzeża?
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 cze 2017, o 12:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sie 2009, o 01:45
Posty: 9992
Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
cine napisał(a):
A masz może taki dla zachodniego wybrzeża?
Pozdrawiam

Tu znajdziesz sam - dane o temperaturze morza (i nie tylko) dla Zatoki Pomorskiej za ostatnich kilka lat:
http://model.ocean.univ.gda.pl/php/fram ... kaPomorska

_________________
Jaromir Rowiński aka pierdupierdu
Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...



Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: cine
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2017, o 05:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 lip 2013, o 16:44
Posty: 1743
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
A jak dodamy czystość do temperatury to wychodzi, że lepiej pływać po a nie w.

_________________
Jestem w tym wieku, że milczę gdy ktoś opowiada głupoty.
Szkoda mi czasu na walkę z idiotami.
Hania - Halina - Inka



Za ten post autor Hania otrzymał podziękowanie od: bratanek65
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2017, o 22:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 10:42
Posty: 43
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 56
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: Odobenus rosmarus
Mięsożerna - ależ to brzmi groźnie ;)

Gdyby ktoś szukał rzetelnych źródeł informacji, to polecam:

https://www.cdc.gov/vibrio/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681776/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2017, o 00:26 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Bardzo rzetelne.

Don’t chance it! Some Vibrio species, such as Vibrio vulnificus, can cause particularly severe and life-threatening infections. Many people with V. vulnificus infections require intensive care or limb amputations, and about a quarter of people with this infection die, sometimes within a day or two of becoming ill.

Don’t eat raw or undercooked oysters or other shellfish. Cook them before eating.
Always wash your hands with soap and water after handing raw shellfish.
Avoid contaminating cooked shellfish with raw shellfish and its juices.
Stay out of brackish or salt water if you have a wound (including cuts and scrapes), or cover your wound with a waterproof bandage if there’s a possibility it could come into contact with brackish or salt water, raw seafood, or raw seafood juices.
Wash wounds and cuts thoroughly with soap and water if they have been exposed to seawater or raw seafood or its juices.
If you develop a skin infection, tell your medical provider if your skin has come into contact with brackish or salt water, raw seafood, or raw seafood juices.

To samo co w cytowanym polskim artykule tyle że lengłydżu.
Co prawda dotyczy to trochę innych obszarów ale występowanie Vibrio vulnificus również w Bałtyku zostało potwierdzone już ze 2 lata temu.
Więc wiedza jest jak najbardziej przydatna.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2017, o 18:42 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8026
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2413
Uprawnienia żeglarskie: -
cine napisał(a):
Don’t chance it! ...
Więc wiedza jest jak najbardziej przydatna.
Bo wszak surowa ostryga zawsze była dla prawdziwych mężczyzn :-P
W odróżnieniu od rozsądnych chłopów.
W każdem razie zajadanie świeżej ostrygi prosto z Bałtyku nie jest szczególnie mądre. A zwłaszcza we wakacje, gdy nieszczególnie smaczne. :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2017, o 12:39 
*** Ban ***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2015, o 23:16
Posty: 1403
Podziękował : 464
Otrzymał podziękowań: 271
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
To ja wolę przekąsić robaczka z mezcalu niż to śliskie paskudztwo.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2017, o 17:33 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8026
Podziękował : 1870
Otrzymał podziękowań: 2413
Uprawnienia żeglarskie: -
Ostryga po maryna... znaczy, zdrowa, marynowana:
Na setę wódki wycisnąć jednę cytrynę, zakropić to tabasco, za czem tem na dobrę chwilę zalać roba... mięczaka.
Gwoli dezynfekcji od cholery. :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 cze 2017, o 08:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 mar 2017, o 10:42
Posty: 43
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 56
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: Odobenus rosmarus
cine napisał(a):
Bardzo rzetelne (...) To samo co w cytowanym polskim artykule tyle że lengłydżu


Podałem dwa źródła, jeżeli pierwsze zbyt popularne (rzeczywiście w wielu miejscach zbieżne z polskim artykułem, ale to w końcu o tym samym!), to zapraszam do drugiego.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 145 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL