Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 17 lip 2025, o 23:18

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2012, o 19:05 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Może się przyda budowniczym. Zdjęcie chyba nie wymaga wyjaśnień.
Załącznik:
frezowaniepletwy.jpg
frezowaniepletwy.jpg [ 101.31 KiB | Przeglądane 4673 razy ]

Źródło - http://forum.woodenboat.com/showthread. ... ost3513117

Ostatnio edytowano 27 sie 2012, o 21:09 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem literówkę w temacie

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowania - 2: Mir, qxqx
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 20:46 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4279
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Potrzeba tylko mieć taką frezarkę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sie 2012, o 22:17 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Ale skuteczny sposób na zwiększenie jakości profilu
(w porównaniu z robotą "na oko") jest .
Bez angażowania CNC . Ale wzorniki trzeba dopieścić .
Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 07:37 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Patent działa tylko w przypadku płetw z krawędziami równoległymi i o stałej grubości,czyli nie zbyt często.
Takie pomysły może i wyglądają fajnie ale to jest tylko próba zrekompensowania braku wprawy w posługiwaniu się ręcznymi narzędziami takimi jak dłuta i strug.Większość domorosłych stolarzo-szkutników niestety nie zdaje sobie sprawy z tego że połowa sukcesu to OSTRE narzędzia i podstawowa umiejętność to ich ostrzenie.Wykonanie takiej profilowanej płetwy w sposób tradycyjny czyli szablony z tektury,dłuto i strug nie jest skomplikowane,a przynajmniej nabiera się w prawy w posługiwaniu się narzędziami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 07:46 

peter, ćwiczenie czyni mistrza - oczywista oczywistość ;)
Ale weź pod uwagę konstrukcje M.Storera, G.Dierkinga, P.Bolgera, czy Jima Michalaka - tam w większości masz płetwy właśnie z równoległymi krawędziami, i tam to rozwiązanie sprawdzi się doskonale.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 08:33 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 75
Uprawnienia żeglarskie: kandydat na toliwagę
bardzo fajne, podoba mi się.
mimo to ja mam jakoś tak, że najlepiej wychodzi mi "na oko", nawet ukosowanie... oczywiście nie twierdzę że wychodzi mi jakoś świetnie, ale powiedzmy, wystarczająco...

peter napisał(a):
jest tylko próba zrekompensowania braku wprawy w posługiwaniu się ręcznymi narzędziami takimi jak dłuta i strug.Większość domorosłych stolarzo-szkutników niestety nie zdaje sobie sprawy z tego że połowa sukcesu to OSTRE narzędzia i podstawowa umiejętność to ich ostrzenie.

zdradź Peter jak ostrzyć. to na pewno będzie ciekawe. ja używam osełki z olejem do łańcuchów, takim zielonym w kolorze, dużego koncernu naftowego. np. dłuto - kilka pociągnięć pod kątem "jak mi się wydaje, że będzie dobrze" w jedną i drugą stronę, ostrze skierowane ściętym do osełki, potem dwa pociągnięcia "na płasko" do siebie drugą stroną aby ściągnąć drut. czy to jest dobrze??? czy posiadłem podstawową umiejętność ostrzenia, czy powinienem się szkolić? czy są jakieś kursy, literatura????

pozdrawiam,
Grzegorz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 08:36 

Szczerze to, sam bym chętnie poszedł na jakiś kurs stolarstwa ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 08:45 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 75
Uprawnienia żeglarskie: kandydat na toliwagę
lj78 napisał(a):
Szczerze to, sam bym chętnie poszedł na jakiś kurs stolarstwa ;)

też bym poszedł, ale nie mam czasu, więc pozostanę sobie domorosłym partaczem... Ech losie!

Ale może czegoś się tutaj przynajmniej od Petera dowiemy i podciągniemy. czekam z nadzieją.

G.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 12:28 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Rewelacja! Od razu pomyślałem czy dałoby się wzdłuż? :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2012, o 20:06 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
qxqx napisał(a):
Ale może czegoś się tutaj przynajmniej od Petera dowiemy i podciągniemy. czekam z nadzieją.

Czekasz z nadzieją? a nadzieja matką .... :lol:(żart) Już pędzę zaspokoić twą ciekawość jak ostrzę narządy do drewna. Pierwsza zasada to dłuta i żelazko do struga jedną stronę mają całkowicie płaską,nigdy nie jest ona ostrzona inaczej jak całkowicie płasko i tylko na płaskim kamieniu ręcznie.Drugą stronę ostrza, tą szlifowaną pod kątem ,co pewien czas wyprowadzam na szlifierce stołowej,przy pewnej wprawie da się ją ładnie wyszlifować "z wolnej ręki" opierając jedynie palce na stoliku szlifierki,ale ja zrobiłem sobie prosty przyrządzik do tego,łatwiej jest uzyskać ładną równą powierzchnię i krawędź przy szerszych ostrzach.Potem wyprowadzam krawędź na płaskim kamieniu o gradacji 600 lub 800,napis się zamazał i nie wiem dokładnie jaka jest.Najpierw skośna strona pod kątem troszkę większym niż po szlifierce,dwa,trzy lekkie pociągnięcia krawędzią do przodu,pod prąd,tylko tyle żeby krawędź załamać,stworzyć nową powierzchnię ale bardzo wąską,przy pierwszym szlifowaniu po szlifierce nie jest ona szersza niż 0,1-015 mm,przy kolejnych wiadomo że poszerzam ją aż jest na ok 1-1,5 mm i wtedy znowu szlifierka.Ważne jest jak trzymać ostrze aby uzyskać ładną krawędź,kamień kładę na stole,ostrze trzymam w dwóch rękach,łokcie przyciśnięte do ciała,mięśnie napięte,a cały ruch jest z bioder,chodzi o utrzymanie ostrza jak najprecyzyjniej i przy każdym ruchu pod takim samym kątem.Nacisk jest bardzo delikatny,prawie pod własnym ciężarem.Potem płaska strona,też pod prąd,czyli krawędzią do przodu.Jak trzeba to operację powtarzam.Potem lekkie honowanie na kawałku świńskiej skóry tak samo jak dziadek robił z brzytwą, ale jak jestem w warsztacie i mam pod ręką maszynę z paskiem klinowym to robię to w tempie ekspresowym na pracującym pasku klinowym,sekunda na stronę,nie za mocno,oczywiście ostrze zwrócone zgodnie z ruchem paska,nie pod prąd!
Potem próba ostrości czyli włosy na przedramieniu,jak goli całą szerokością to jest wystarczająco ostre.Na kamień używam wd40 lub inny podobny olej w spreju.
Mam nadzieję że byłem pomocny.
pozdrawiam

Za ten post autor peter otrzymał podziękowania - 4: Janna, maciej55, mbober1, qxqx
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sie 2013, o 21:12 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 6
Ja od kamieniarza mam dwa płaskie kawałki kamienia,jeden to chyba jakiś piaskowiec i on jest zgrubny a drugi to wyszlifowany na lustro chyba jakiś marmur.Polewam płynem LHM (tym od cytrynek ;) ) i heja też z biodra.Na forum stolarskim e-manta można znaleźć trochę informacji o ostrzeniu.

Odpowiedz z cytatem