Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lip 2025, o 05:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2013, o 11:40 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Moris29 napisał(a):
Drogie bo dobre i zdaje się, że tylko dwie firmy: w Europie - fiński Wallas i kanadyjski Dickinson, obie za chore pieniądze. Tu jest relacja. http://www.ciunczyk.com/wordpress/?p=1960

I jeszcze sigmar, nie wiem, jakie jest połączenie miedzy nim a Dickinsonem bo produkty niemal takie same :) i tez kanadyjski. Piecyki same robi jeszcze duński Reflex.
Taylorsa tez dasz radę uruchomić na oleju, choć nie bedzie znów tak łatwo (nafta jest bardziej płynna) - i poza tym, ze byłaby to profanacja :) to po co, skoro nafta zwykle tańsza? Pomijam juz to, że Taylors JEST DROGI. nawet porównując z wyżej wymienionymi (Hihi, tradycja i jednostkowa robota kosztują - jak zamawiacie Taylorsa to go jeszcze nie ma, bo robione są na zamowienie...)

Aha, to ostatnie tłumaczy, czemu są tak drogie. Po prostu, nawet kuchenki gazowe na jachty są drogie, bo to stosunkowo niewielki rynek dla producentów. To weźcie jakies 10-15 procent maksimum tego rynku dla innych paliw niz gaz i potem jeszcze 1/3 mniej wiecej tych 15 (optymistycznie) procent - i macie wielkość rynku dla kuchenek naftowych i olejowych. To jak one mają nie być drogie? Ja i tak jestem pod wrażeniem, że jeszcze mamy taki wybór... :D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:32 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
herbatniczek napisał(a):
2-funkcyjny piec na gaz z komorą zamkniętą ma wymiary 15x30x70cm i załatwia zarówno ogrzewanie jak i ciepłą wodę...da się "olejaka" w takich rozmiarach dostać ?

Po przeanalizowaniu wszelkich za i przeciw, wydaje mi się, że na tak małej łodzi sens ma tylko gaz. Niestety trzeba to zrobić bardzo dobrze aby nie było wycieków ale to jest możliwe. Nawet jeśli dołożę ekstra za super specjalnie bezpieczne rozwiązania to i tak wychodzi suma za instalację kilka razy mniej niż za olejowe a na dodatek w użytkowaniu także będzie zysk gdyż gaz wyjdzie około 40% taniej przeliczając na kWh.
Zbiorniki muszą być po prostu na zewnątrz...np na rufie albo w dobrze wietrzonych bakistach. Gdyby to była barka o słusznych wymiarach to można by kombinować ale w moim przypadku to lepiej użyć gazu. Ogrzewanie i ciepła woda będą używane dość rzadko zatem zbiorniki o pojemności nawet i 100l zapewnią długi czas używania bez konieczności tankowania.....a co to jest 100l ?

Mówiąc zupełnie poważnie z łodzi turystycznej chcesz zrobić gazowca, pomaluj ją zatem na jaskrawo pomarańczowy kolor, i daj ostrzegawcze tablice, żeby inni użytkownicy portów, marin, śluz, podnośni i tuneli na szlakach nie byli narażeni na realną groźbę utraty życia. Jak tak bardzo chcesz oszczędzać, to najtańszy jest brak bajerów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:45 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: OMC morski...czyli z wymiany patentu :)
Przecież gaz i tak prawie muszę mieć do kuchenki...no i 90% jachtów ma gaz. Dlaczego zatem mój ma być tak wyjątkowy aby go malować w sposób szczególny ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 23:53 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Może wypowiedzą się fachowcy, ale wydaje mi się, że jest różnica w skomplikowaniu instalacji ze 100 litrowym zbiornikiem i piecem dedykowanym do wiszenia na stabilnej ścianie domu, a nie w drgającej łodzi motorowej; a kuchenką z nawet dwiema 5 litrowymi butlami gazu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 00:10 

Podziękował : 16
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
herbatniczek Czy dużym nietaktem będzie gdy zapytam ile ta łódka kosztowała?
Pozdrówki
Adam

Szkutnia: www .adamboats.pl
Amatorskie remonty i budowy łodzi i jachtów: www. szkutnikamator.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 09:10 

Ależ skąd. Łódź kosztowała 7tys PLN...czyli prawie darmo :)
Niestety trzeba doliczyć silnik i remont zatem końcowa cena będzie duuużo wyższa :) Jeśli zdecyduję się na kuchenkę zasilaną ON to ona będzie droższa od skorupy :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2013, o 18:52 

Jak tam prace się posuwają?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:03 

Weź i nie denerwuj bo mi już normalnie nerwy puszczają. Jachcik miał przyjechać miesiąc temu i nadal nie przyjechał :( Na razie googlam, czytam i kombinuję a termin dostawy na razie jest na 19-go :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:28 

A dlaczego takie problemy? z jakiego powodu nie mogą przywieźć łodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 04:29 

Dziesiątki drobnych problemów nie związanych z tematem a wynikających z małej solidności dostawcy :( ale poczekam jeszcze i łyknę sobie meliski :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 10:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Raczej go przydus, i dobrze umow siena kase

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 13:29 

Ja tam uczciwy i wierzący jestem zatem wszystko zapłacone i czekam na dostawę :) Na szczęście dostawca też jest uczciwy mimo, ze troszkę niesolidny....zatem wszystko będzie ok ale po dłuższym czasie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 14:22 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Kupowales od ojca czy syna?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2013, o 14:36 

Nie wszystko przebiegło tak jakbym chciał ale nie zamierzam się skarżyć publicznie zatem : nie ważne od kogo. Jeszcze się zdarzy że ich znasz i wyjdą jakieś kwasy ;)
Jam człowiek cierpliwy...poczekam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2013, o 18:36 

Po długim oczekiwaniu wreszcie LaPaloma jedzie ! Jutro rano będzie u mnie na placu i w związku z tym mam pytanie :

Czy ktoś niedaleko Gliwic ma i może pożyczyć na chwilkę przyczepę na 1.5tony ? Potrzebna by mi była po to aby przewieść łódź z placu przed domem na plac za domem. Samochód prawdopodobnie nie da rady wjechać na tył bo ma być duży zatem dźwig rozładuje na plac przed domem a potem za jakiś nie za długi czas przeciągnął bym ją na tył domu....ale nie mam przyczepki o takiej nośności (mam tylko do fina o nośności 300kG).

No chyba, że ktoś widzi inne rozwiązanie ? Myślałem o zwykłej lawecie a o to chyba łatwiej i powinna być w jakiejś wypożyczalni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 gru 2013, o 19:38 

Podziękował : 183
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: st. jach.
Tak było by najprościej tylko jak chcesz ją ściągnąć z tej lawety ?

Może lepiej coś na zasadzie łoża podłodziowego z kolami wystrugać przepchnąć/przeciągnąć. Jak by co mogę podskoczyć Hiluxem ;D

Bobrowe Żeremia
https://www.facebook.com/BobroweZeremia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2014, o 21:53 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 17
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz i sternik motorowodny
LaPaloma dotarła ? Jeśli ją rozładowali przed domem to pewnie ją ubrałeś kolorowymi lampkami ,jako dekorację świąteczną? Żartuję,chociaż ja bym pewnie tak zrobił.Pozdrawiam i wszystkiego "naj" w Nowym Roku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 00:10 

Dotarła :) Wreszcie !
Stoi pod domkiem i czeka aż znajdę na nią chwilkę czasu. Światełka już były rozplanowane więc na LaPalomę nie trafiły....ale Przecież ona nie świąteczna zatem chyba bym i tak nie dał.
Teraz wreszcie mogę się nią zająć i już robię pomiary zapisując i kombinując :mrgreen:
Załącznik:
DSC_0223_2.JPG
DSC_0223_2.JPG [ 278.26 KiB | Przeglądane 2587 razy ]

Wszystkiego NAJ dla Ciebie oraz innych forumowiczów ! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2014, o 10:30 

Podziękował : 1625
Otrzymał podziękowań: 2375
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
herbatniczek napisał(a):
Dotarła :) Wreszcie !

Gratulacje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2014, o 20:38 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: total amator
Piękna jest... Gratuluję i chciałbym ją osobiście zobaczyć.
Z Gliwic mam blisko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2014, o 22:36 

Na razie to Ona jest jeszcze w rozsypce i oglądać to lepiej jak już co nieco porobię, ale jak Ci się będzie nudzić to msg na priv i się jakoś zgadamy :)

Mam jednak inną prośbę do tych co znają niemiecki.
Szukam jakichś informacji o La Palomie. Zbudował ją (zaadoptował z łodzi roboczej) Peter Pfriem z Wurzburga. Na goglach to zalazłem tylko to :
http://translate.google.pl/translate?hl=en&sl=de&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.mainpost.de%2Fregional%2Fwuerzburg%2FYachten-in-Eibelstadt-stets-willkommen%3Bart779%2C3671354

Może ktoś poszuka po forach niemieckich tego Pana lub informacji o nim ? Pewnie udało by się od Niego wydobyć parę starych zdjęć do albumu La Palomy :D
Swoje lata ten Pan już ma ale jeśli lubił pływać to może teraz wirtualnie się udziela :D

a tu inny artykuł z 2002 roku, który dostałem emailem, ale nie ma go na internecie :(

Peter Pfriem z Würzburga ma 70 lat. A oto jego największa namiętność: La Paloma – 75-letnia była łódź robocza. Od zawsze ciągnęło go w nieznane, prawdziwy poszukiwacz przygód:
„Tak, w każdym razie jestem nim. Zacząłem już wcześniej, jeździłem dużo na rowerze, m.in. do Walencji. Później, ale także wcześniej, chodziłem na piesze wędrówki, w góry, do Południowego Tyrolu.”
27 lat temu kupił swoją łódź, a już dwa lata później popłynął nią do Paryża. Wspomnienia z tej wyprawy na zawsze pozostaną w jego pamięci. Mimo problemów zdrowotnych zdecydował się niedawno na ponowną podróż i rusza w 70-dniową trasę.
„Nie ma problemu, jak mówią. Chociaż miałem ostatnio drugi zawał serca. Ale byłem dobrej myśli, ***, i zwyciężyłem.”
Będąc stolarzem sam doprowadził kajutę do porządku. Podczas podróży nie ma dla niego nic piękniejszego niż być znów na pokładzie.
„Nocowałem, mieszkałem i gotowałem na łodzi, w międzyczasie też jadłem. Ale nie byłem modelem. Nie miałem wtedy jeszcze namiotu ze sobą. W każdym razie na łodzi czułem się jak w domu.”
„To piękne.”
„Tak, to jest naprawdę piękne. Inni mają większe łodzie, sportowe łódki, mają więcej miejsca. Ale jestem z mojej łodzi zadowolony. Jej ciasnotę znoszę już 27 lat. "
Peter Pfriem jest koneserem. Pływanie łodzią jest dla niego kawałkiem wolności i dlatego zawsze ciągnie go z powrotem na wodą, nawet gdy ma już swoje lata.
"Wielu podziwia mnie, choć na tym mi nie zależy. Z kolei wielu też mówi, że na starość przeceniam już swoje możliwości. A ja spotykam na swojej drodze ludzi, którzy mają nawet 80 czy więcej lat i nadal cieszą się dobrą formą.”
Czy we Francji, na Węgrzech czy w Szwajcarii – widział już wiele rzek w Europie. Dawniej pływał łodzią wiosłową, później La Palomą. Ze swoją pasją podróżniczą jest nadal nie do zatrzymania. Już w przyszłym roku znowu padnie „cumy rzuć” i wyruszy do Holandii w kierunku IJsselmeer.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 23:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Coś cisza .Czyżby trudności obiektywne .Mam nadzieję ,że remont trwa .Sam właśnie jestem w trakcie takowego przy swojej łódce i wiem czym to pachnie i jak łatwo się zniechęcić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 08:52 

Prace idą bardzo powoli ale idą :)
Mam jeszcze do zrobienia kostkę przed domem, zmiana ogrzewania, remont Finka bo mu maszt i bom już obłazi nieziemsko więc nie wszystko na raz :) W przyszłym sezonie jednakoż na 100% będzie płynąć po Europie.

poza tym to : Ostatnio nauczyłem się tyle z teorii silników i jachtów, że aż głowa puchnie :D Zatem nadal nie postanowiłem jaki będzie silnik i przełożenie napędu. Po dokładnych pomiarach wymiarów wyszło, że może być chyba mniejszy no i żeby było wygodniej/ciszej to cały czas się waham czy nie dać elektrycznego albo chociaż czy nie przenieść napędu hydraulicznie. Mało informacji praktycznych można znaleźć na ten temat więc kombinuję jak mogę i zwykle pod górę :)

Za ten post autor herbatniczek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3