Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58 Posty: 2837 Podziękował : 439 Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
|
Czym trwale uszczelnić szczeliny. Na moim PiPie zrobiły się w dwóch miejscach szczeliny które chciałbym trwale uszczelnić. Z braku czasu nie zdążyłem zrobić fotek ale postaram się je opisać. Szczelina pierwsza: jest na styku oblaminowanego płata sklejki ławy kokpitu z listwą która jest przykręcona i przyklejona do ścianki kokpitu po prawej stronie. Płat sklejki jest także przykręcony do tej samej listwy. Początkowo laminat był położony także na krzywiźnie zaokrąglenia tej listwy. Ale nie chciał się trzymać i go zeszlifowałem i całość pomalowałem lakierem poliuretanowym Olivy. Szczelina jest w odległości około 15 cm od zejściówki i ma długość około 20 cm i około 1 mm. Szczelina druga: w luku komory kotwicznej jest podklejony na styk płat oblaminowanej sklejki która ma za zadanie podtrzymać klapy zamykające komorę kotwiczną. Dzięki temu pokład i klapy zamykające są w jednej linii. Pas sklejki podtrzymującej prawą klapę się odkleił i można w tą szczelinę włożyć płaski nóż lub brzeszczot na całą głębokość. Płat sklejki podtrzymujący klapę komory kotwicznej sięga do ścianki oddzielającej komorę kotwiczną od kabiny. Widzę, że błędem było to, że tych płaszczyzn dodatkowo nie skręciłem na śruby.
|
|