Witam.
Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł, żeby samodzielnie zbudować wędkarski katamaran. Co prawda mam dostęp do "zwykłej" łódki i jest z czego połowić, ale nie do końca spełnia ona moje oczekiwania. Chciałbym coś większego, stabilniejszego na fali, na czym od biedy 2 osoby mogły by się przespać i żeby dało się to przykryć rozkładanym dachem (namiotem). Ważne jest też, żeby dało się nim w miarę sprawnie i energooszczędnie przemieszczać na silniku elektrycznym, bo byłby on użytkowany na Zalewie Sulejowskim, gdzie póki co jest zakaz silników spalinowych.
Chciałbym więc zbudować coś będącego hybrydą pomiędzy tymi dwoma konstrukcjami
http://www.infinytemarine.com/oldsite/i4.htmlhttp://www.infinytemarine.com/oldsite/i3.htmlNie było by ławek w środkowej części, na dziobie i rufie bakisty, na rufie brak pokładu, na dziobie niewielki pokład z bakistą np. na kotwicę. Na środkowym "tunelu" zamontowane dwa obrotowe krzesełka. Wymiary w okolicach 4,2m x 1,8m, wolna burta w okolicy 50-60cm. Całość przykrywana plandeką rozpiętą na aluminiowych rurkach i składaną na rufę (po złożeniu wystającą trochę poza pawęż).
Wymyśliłem sobie, że same pływaki do wysokości kilku cm. powyżej KLW były by zrobione na rdzeniu ze styroduru w laminacie epoksydowym, natomiast konstrukcja nadwodna i konstrukcja nośna ze sklejki pokrytej laminatem i być może częściowo z laminowanego styropianu.
I teraz kilka pytań do Was, bo nie wiem czy nie porywam się z "motyką na słońce".
Jak oceniacie czas potrzebny na zbudowanie czegoś takiego w 1 osobę (czasami z czyjąś pomocą). Jaki może być orientacyjny koszt, da się zmieścić w 3-4 tys.?
Dodam, że wszystkie elementy ze sklejki kolega wytnie mi precyzyjnie za przysłowiową flachę.
Skąd zdobyć wiedzę odnośnie dobierania gramatury i ilości warstw tkaniny szklanej w różnych fragmentach konstrukcji. Ile trzeba tego położyć na pływaki a ile na sklejkę. Jakiej grubości sklejkę na konstrukcję nośną użyć a jaką na burty?
I pytanie które nurtuje mnie najbardziej,
jak wyznaczyć niezbędną wysokość prześwitu pomiędzy pływakami ponad KLW, tak żeby przy wietrze do 4B i fali powiedzmy do 0,5m fala nie uderzała dno tunelu?
Czy są jakieś programy do symulacji zachowania się łodzi na fali?
Zapoznaję się trochę z freeshipem, ale tam chyba nie ma takich możliwości.
Ze względów ergonomii w kokpicie chciałbym, żeby środkowy tunel był możliwie niski, żeby łatwo się przechodziło z burty na burtę, ale nie chcę też, żeby byle jaka fala waliła o dno i utrudniała pływanie. Czy 20-25cm w połowie długości, a na dziobie i rufie trochę więcej by wystarczyło?
Pozdrawiam
Szymon