Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 lip 2025, o 18:32

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 13:30 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Jak powinno wygladać dobrze wykonane mocowanie dodatkowego sztagu do masztu ?

Ma ktoś może zdjęcie takiego okucia? .
Z racji planów zamontowania rolera foka. Powrócił u mnie temat posiadania dodatkowego odpinanego sztagu. Mocowanie do pokładu już ogarnąłem jednak zamocowanie tego sztagu do masztu jakoś mi spędza sen z powiek.
Dodatkowo mam pytanie w którym miejscu na maszcie, mnie osobiście chodzi po głowie trochę poniżej salingów :roll: .
Może by mi ktoś coś podpowiedział :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 13:44 

Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
U mnie jest tak

Załączniki:
piewiet-820_sails.jpg
piewiet-820_sails.jpg [ 22.74 KiB | Przeglądane 7230 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 14:15 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 368
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Micubiszi napisał(a):

Znajdę.

Micubiszi napisał(a):
Mocowanie do pokładu już ogarnąłem

I jak to robisz? Co w tym miejscu zamontowałeś pod pokładem, żeby okucie nie odfrunęło razem z połową pokładu?

Micubiszi napisał(a):
Dodatkowo mam pytanie w którym miejscu na maszcie, mnie osobiście chodzi po głowie trochę poniżej salingów

Ja uznałem, że nie należy montować okucia tam, gdzie w pobliżu (na podobnej wysokości) nie ma odciągu od tyłu ....

Marcin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 14:37 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Micubiszi napisał(a):
mnie osobiście chodzi po głowie trochę poniżej salingów :roll: .
Może by mi ktoś coś podpowiedział :roll:
Jeśli wystarczy Ci z poziomu salingów (boć to nisko) to słusznie - wszak tam są wanty w tył. A są one potrzebne. Zwane to 'baby stay' i zmieści sztormfoka.
Druga opcja to "solent stay" mocowany pod topem, tak do metra w dół, bo tyle można bez dodawania want. Ale trzeba wypinać.

Jeśli wanty wiszą na 'bolcu przez maszt' to coś takiego - mam podobnie cuś, integralnie z okuciem salingów, jest kłopot z podwieszeniem bloczka do fału :-?
Obrazek

Lepsze coś takiego http://www.cruisersforum.com/forums/att ... 1453485458
http://www.cruisersforum.com/forums/att ... 1453485458

Typowe okucie ze sklepu, lecz tylko na nitach wisi:
Obrazek
Inna opcja sprytna, typu zrób to sam z płaskowników: http://www.pearsonariel.org/discussion/ ... 1228415728

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 22:09 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 411
Uprawnienia żeglarskie:
marcin_palacz napisał(a):

....Co w tym miejscu zamontowałeś pod pokładem, żeby okucie nie odfrunęło razem z połową pokładu?

....Ja uznałem, że nie należy montować okucia tam, gdzie w pobliżu (na podobnej wysokości) nie ma odciągu od tyłu ....

Marcin

No właśnie - czy pod pokładem jest mocna rama wręgowa albo chociaż silny pokładnik, połączony z burtami, z którym jest związane dolne okucie, przenoszące na konstrukcję kadłuba, a nie na sam pokład, obciążenia od babysztagu ?
Jako konstrukcja alternatywna może służyć odciąg, biegnący pod pokładem, na przedłużeniu osi babysztagu, zakotwiony w sposób pewny w stępce.

Górne, podpokładowe, okucie mocujące opisany odciąg może mieć np. formę teownika, którego pozioma półka łączy się śrubami z podobnym, teowym okuciem (zaczepem) babysztagu na pokładzie.
Połączenie obu tych okuć przy pomocy 4 przelotowych śrub M8, powinno być zbliżone wytrzymałościowo do typowych podwięzi wantowych

Taki odciąg ma niestety jedną, ale poważną wadę - mianowicie bardzo utrudnia dostęp do forpiku, stąd moje pytanie o gródź lub ramę wręgową.
Natomiast robienie szybkich zwrotów na wiatr, przy dwóch blisko siebie umieszczonych sztagach wymaga sprawnego rolera i dobrego refleksu.

Zaczepienie babysztagu na wysokości salingu jest konstrukcyjnie najprostsze i najpewniejsze, ale nie zawsze znajduje się dostatecznie wysoko, aby można było stawiać na nim np. foka sztormowego.
Dodatkowym kłopotem może być zbyt bliskie masztu położenie tego żagla, które może (chociaż nie musi) naruszać równowagę jachtu pod ożaglowaniem sztormowym.

Kiedy zachodzi potrzeba zaczepienia babysztagu wyżej niż saling (jak o tym pisał Ryś), ale niżej niż te 3 - 4 stopy od topu masztu, to zastosowanie baksztagów uważane jest za rozsądne, ponieważ równoważą one siły generowane przez żagiel pracujący na babysztagu, na co zwrócił uwagę Marcin.

Na małym jachcie klasyczne, luzowane baksztagi stanowią bardzo poważny kłopot podczas manewrowania, zatem warto rozważyć ewentualność zastąpienia baksztagów padunami.
Powinny być one zaczepione na pokładzie za tylnymi wantami kolumnowymi, a zaczepy padunów są konstrukcyjnie podobne do zaczepów wantowych, jako że obowiązują tu takie same zasady przenoszenia obciążeń na konstrukcję kadłuba, jakie dotyczą mocowania sztagu wewnętrznego.

Wprawdzie unika się kłopotów z baksztagami, ale użycie padunów powoduje ograniczenie poziomego kąta obrotu bomu, co nie jest wcale sprawą pożądaną na kursach pełnych.

Wymieniłem hasłowo parę detali dotyczących babysztagu, ponieważ obrazowo wykazują one złożoność wprowadzenia przecież tylko jednej liny do takielunku jachtu.

Pozdrawiam
tomasz

Za ten post autor tomasz piasecki otrzymał podziękowanie od: robertrze
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 22:26 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
tomasz piasecki napisał(a):
Wymieniłem hasłowo parę detali dotyczących babysztagu, ponieważ obrazowo wykazują one złożoność wprowadzenia przecież tylko jednej liny do takielunku jachtu.

Ale tak jest właśnie ze wszystkim na jachcie. Jedna nowość narusza coś, i coś i coś. Robi się łańcuszek zależności, jeżeli chcemy to zrobić dobrze. I w pewnym momencie może się pojawić pytanie: po co i czy na pewno? ;)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2016, o 23:26 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
I dlatego warto myśleć najprościej.
Wyczepiany sztag można przeca czepiać do dziobu, zamiast kombinować przebudowy fordeku z forpikiem; i może iść spod samego topa (tu się poprawię, bo na Vedze takie maszciątko - najwyżej 20-30 cm pod top).
A to sprowadza zabawę całą do przykręcenia jednego zaczepu.

A w zamian możem dodatkowy sztag powiesić, który będzie się zakładać na silniejsze wiatry jeno, czy większe przeloty - skądsiś niejasne wrażenie jakiż to przelot Micu na mysli... ;)
A na ten sztag można sprokurować mniejszy, ciężki fok roboczy, natenprzykładzik przed maszt chodzący samohalsujący, i nawet z bomikiem, i jako bliźniak, i oczywiście refowany :mrgreen: i jest gdzie sztormowego stawić, i na wypadek awaryi rolki...

Podbechtywowując: inner stay staysail - Vega 007 w akcji :-P
Obrazek

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 20:53 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Ee, a ja myślałem, że chodzi o mocowanie baby do sztagu... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 kwi 2016, o 21:30 

Podziękował : 155
Otrzymał podziękowań: 368
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Micubiszi napisał(a):

U mnie wygląda to tak:

Załącznik:
okucie_baby_sztagu.jpg
okucie_baby_sztagu.jpg [ 213.75 KiB | Przeglądane 6987 razy ]

Załącznik:
top.jpg
top.jpg [ 314.01 KiB | Przeglądane 6987 razy ]

Marcin

Za ten post autor marcin_palacz otrzymał podziękowanie od: Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 20:32 

Micubiszi napisał(a):

I jak to robisz? Co w tym miejscu zamontowałeś pod pokładem, żeby okucie nie odfrunęło razem z połową pokładu?

Będzie doraźnie mocowane na dziobie gdzie sztag. Bęben rolera będzie trochę wyżej natomiast przy maszcie tuż poniżej salingów na szpilce przechodzącej przez maszt fi 8mm. Linka stalowa nierdzewna podobna do tych co w Vedze są zrobione fały. Zwinięta i sklarowana na dole masztu. Dzięki wszystkim za pomysły :D

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:35 

Podziękował : 231
Otrzymał podziękowań: 226
Uprawnienia żeglarskie: JSM,SRC
Podpatrzone w porcie. Sposób na kompensację naprężeń dodatkowego sztagu.

Załączniki:
kompensacja.jpg
kompensacja.jpg [ 401.61 KiB | Przeglądane 6597 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2016, o 16:50 
*** Ban ***

Podziękował : 280
Otrzymał podziękowań: 125
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie?
Micubiszi napisał(a):

No właśnie. Napisz coś o tym bo mnie do wścieklizny doprowadza odciąg na środku forpiku.
Się ma naście lat to można się owijać wokół różnych konstrukcji jak jaszczurka ale w pewnym wieku nie przystoi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2016, o 23:19 

Podziękował : 545
Otrzymał podziękowań: 655
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
U mnie wygląda to tak:

Krajowy koszmar.

A u mnie tak.

Załączniki:
zaczep sztagu.jpg
zaczep sztagu.jpg [ 94.34 KiB | Przeglądane 6467 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2016, o 07:09 

bratanek65 napisał(a):
No właśnie. Napisz coś o tym bo mnie do wścieklizny doprowadza odciąg na środku forpiku.
Się ma naście lat to można się owijać wokół różnych konstrukcji jak jaszczurka ale w pewnym wieku nie przystoi.
Micubiszi napisał(a):
Będzie doraźnie mocowane na dziobie gdzie sztag. Bęben rolera będzie trochę wyżej natomiast przy maszcie tuż poniżej salingów na szpilce przechodzącej przez maszt fi 8mm. Linka stalowa nierdzewna podobna do tych co w Vedze są zrobione fały. Zwinięta i sklarowana na dole masztu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2016, o 20:25 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: bez uprawnian
Witam,
wszystko zalezy od typu ozaglowania i jaka role spelnia baby sztag. Jesli role awaryjna w zastepstwie genuy na rolerze i w ozaglowaniu typu slup to powinien byc pod sztagiem tak aby fok zastepczy (marszowy) miel lik przedni dlugosci 90% liku przedniego genuy. Zagiel z pokryciem okolo 120-130% Czasem nazwany solent gdy skrojony do nawigacji pod wiatr.
Na tym sztagu mozna tez zalozyc mniejszy fok ale juz powyzej pokladu i fok sztormowy.
Mozna tez miec fok (solent) zapasowy na magazynku i bez sztagu. Wciagany normalnie na fale z nierozciagliwego materialu, czasami z bloczkiem zwrotnym jesli jest duzy (przeloznie 1do2).
Zreszta i tak o wszystkim zdecyduje zagiel a baby sztag jest jego sluzacym. Nie zapomnij sprawdzic gdzie jest okucie bloczka rogu szotowago i czy mozna je regulowac.
Na zdjeciu podpatrzonym w porcie ozaglowanie typu kuter nie wymaga baby sztagu :-)
R.

Odpowiedz z cytatem