Cześć,
Muszę wykonać nowy ster do swojej łódki. Mam Int 14, i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie drobny szczegół którym jest ster mocowany na stałe (tzn. da się go odczepić, ale jest on zawieszany na hakach na pawęży i zrobienie czegoś takiego na wodzie jest ciężkie). Przy silniejszym wietrze odejście łódką od brzegu jest naprawdę trudną sprawą, szczególnie gdy przy pomoście jest przycumowanych dużo łódek i nie da się od niego odejść, gdyż wtedy trzeba wejść z łódką w do wody na głębokość klatki piersiowej (i to przy rufie), co przy 4BF i 20m^2 żagla jest całkiem ciężką sprawą (nie wyobrażam sobie stawiania żagli na wodzie, stawiamy je na brzegu).
Do rzeczy, wrzucam rysunek poglądowy steru
http://imageshack.us/photo/my-images/62/ster.png/na weekend postaram się zrobić zdjęcia.
Mam 2 koncepcje- ster szybrowy, lub ster podnoszony (obrotowy), nie wiem którą wybrać.
Ciekawe rozwiązanie jest też na katamaranach, myślałem o zaadaptowaniu jarzma steru z cata i dorobieniu własnej płetwy sterowej, jednak nie bardzo można takie znaleźć w rozsądnej cenie.
Co do steru obrotowego- z czego wykonać jarzmo? Jak poprowadzić fał i kontrafał, żeby nie było problemu z podnoszącą się płetwą podczas pływania (i tak w kokpicie mam już nadmiar linek

)?
Jeśli wybrałbym ster szybrowy, jaki sposób wykonania proponujecie? Myślałem żeby rdzeń płetwy wykonać ze styroduru, i oblaminować go matą szklaną (chyba nie ma sensu się bawić we włókna węglowe, tym bardziej że nigdy ich nie stosowałem). W sieci znalazłem coś takiego
http://www.single-handedskiffs.com/imag ... ssette.pdf być może po zmianie włókna węglowego na szklane, dałoby radę mimo wszystko wykonać coś takiego. Jednak w jaki sposób wykończyć gniazdo w które będe wsuwać płetwę? Czy zostawić trochę luzu i wyłożyć je od środka jakąś "włochatą" wykładziną? Czy mimo tego że będzie tam trochę luzu (żeby płetwę dało się bez problemu wsuwać i wysuwać), nie będzie wyskakiwać do góry? Może zabezpieczyć ją jakąś gumą?
Który ze sposobów wybralibyście? I jaki sposób wykonania płetwy wydaje się wam lepszy?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie