Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 20:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2012, o 02:55 

Podziękował : 10548
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
robhosailor napisał(a):
Marian Strzelecki napisał(a):
zgadniesz?

Pilot???

To znowu TY? :lol: :lol: :lol:

Tak przypuszczam ;) - był sprzedany za 800pln rok temu
z ogłoszenia na Mazury-info.
Uciekł mi z przed nosa. :-x
MJS
zastanawiam sie czy to nie łódka która pływala (za mojej młodości)
po Zalewie Zegrzyńskim i nazywano ją wtedy pomniejszona kopią "Opty".
Była własnością lekarza z "Budowlanych-Rynia"
ps
mam plany ale chyba nie całe.

ps2
co do potłuczonych łokci boSmana
to mogę tylko powiedzieć że podróż poślubna miałem na "służbowym" Kaczorku(z Foto-pam).
O siniakach i ich umiejscowieniu nie będę się rozpisywał.

Załączniki:
P_4.jpg
P_4.jpg [ 110.59 KiB | Przeglądane 1855 razy ]
Pilot Tumiłowicza.jpg
Pilot Tumiłowicza.jpg [ 26.17 KiB | Przeglądane 1855 razy ]

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2012, o 23:34 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
To chyba faktycznie jest Pilot.
Z mojej wiedzy wynikało, że powstał tylko jeden - Rycyk zbudowany przez p.Rajmunda Zielińskiego. Czyżby to on?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2012, o 11:40 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4279
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
boSmann napisał(a):
Z mojej wiedzy wynikało, że powstał tylko jeden - Rycyk zbudowany przez p.Rajmunda Zielińskiego.

Z mojej też.
boSmann napisał(a):
Czyżby to on?
Szkoda by było, bo to ładny jachcik był, ale zdaje się, że armator przedwcześnie zmarł i jacht przeszedł w inne ręce...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2012, o 16:17 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 15
Cytuj:
jacht przeszedł w inne ręce...
ale w czyje :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2012, o 18:43 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Fotka znaleziona podczas sprzątania, idealnie pasująca do tytułu.
marek

Załączniki:
Zośka i Beryl podczas regat.JPG
Zośka i Beryl podczas regat.JPG [ 320.32 KiB | Przeglądane 1617 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2012, o 05:28 

Podziękował : 85
Otrzymał podziękowań: 121
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
No to dla tych, co jeszcze nie słyszeli: powstaje sugerowane przez Was archiwum. Uruchomiłem stronę http://www.OldtimerYacht.com
Na stronie jest dział "dokumentacje, rysunki, plany", w nim stopniowo umieszczam nadsyłane mi informacje i dokumenty. Jeśli ktoś sobie nie zastrzega anonimowości, to również informację o właścicielu tejże dokumentacji. Strona jest CAŁKOWICIE niekomercyjna, tzn. nikt nie płaci za jej przeglądanie, zamieszczanie ogłoszeń, za żaden sposób korzystania z niej. Wszystkie informacje na niej zamieszczone, również skany dokumentacji, są bezpłatnie udostępnione do ściągnięcia. Na stronie nie będę zamieszczał żadnych reklam, więc nie będzxie żadnych bannerów, wyskakujących okienek czy migających reklamówek. Jedynie w dziale "linki" będę umieszczał odnośniki do innych, lubianych przeze mnie stron. Oczywiście też bezpłatnie. W przyszłości zamierzam dołączyć też dział "konstruktorzy" z życiorysami polskich twórców, ale to dopiero jak się uporam z bieżącymi działaniami.
W dziale prezentacje jest miejsce na fotki i krótkie opisy posiadanych przez Was zabytkowych jachtów, silników czy elementów wyposażenia.
W dziale "znaleziska" - informacje o stojących, leżących, wiszących i cokolwiek innego zabytkowych łódkach, które gdzieś niszczeją i warto pokusić się o znalezienie dla nich nowego właściciela, chcącego zapobiec dalszej degradacji.
Również zamieszczanie ogłoszeń jest bezpłatne.

A więc: wszystkich mających jakiekolwiek plany, dokumenty, bibliografię dotyczącą polskich konstrukcji zabytkowych jachtów, łódek, silników itd proszę o nadsyłanie tego wszystkiego na adres: info@fuerte-sailing.com bądź od przyszłego tygodnia info@OldtimerYacht.com.

Najfajniej, jeśli do informacji będą załączone skany o dużej rozdzielczości. Jeśli będą problemy z transferem dużych plików, to uzgodnimy udostępnienie bezpośredniego dostępu do serwera i transfer za pomocą ftp..
Jeśli ktoś nie ma takich skanów, to również przysyłajcie jakiekolwiek skany lub nawet zdjęcia. Jeśli nie macie możliwości zrobienia dobrych skanów to proszę również informację o stanie posiadania. Wspólnie zastanowimy się, jak zorganizować digitalizację posiadanych materiałów. W przypadkach dokumentacji o złym stopniu zachowania mam możliwość przekazania jej pracowni konserwacji zabytków w celu jej uratowania, więc również piszcie.

Mam nadzieję, że uda się w ten sposób stworzyć sugerowane wcześniej archiwum. Publikowane materiały będą zastrzeżone do celów archiwalnych, więc nie będzie problemów ze stroną prawną, to biorę na siebie.

Przysyłajcie więc co tam macie w szufladach. Nie możemy stworzyć muzeum w realu, ale przynajmniej stwórzmy takie wirtualne. Do takiego zresztą dostęp będą mieli wszyscy zainteresowani, bez konieczności stania w kolejce po bilety :D.

Za ten post autor el Szaman otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lip 2012, o 11:53 

Podziękował : 151
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: po co!
Cześć. Poniewaz to mój "pierwszy raz" to się przedstawie .
Andrzej ( Apasz ) Otwock pod Warszawą wlaściciel i budowniczy PIP-a 550 ( totalne modyfikacje !)
Na to forum mnie ściągnął MJS- Nawet przy piwku pozwoliłem Mu dostać się do mojego kompa :D .
Marian nazbierał mase różnych dokumentacji ( cholera wie po co !) i kisi je w swojej szufladzie ( diabli wiedzą po co ! ) Widze że jednak jest stosunkowo ciężko te plany opublikować - no niestety prawa autorskie istnieją .
Gdyby powiedział ( jak był u mnie ) to dostaby jeszcze stare jakoś "zdrowe "książkowe plany BM -ki ( niestety nie mam takiego scanera )
Nie mniej "wyrwał " odemnie plany jachtu stalowego !!! Niech sprubuje nie oddać !! ( wyrwe Mu wszystkie włoski - pojedyńczo z brody i wąsów :D
Nie mniej przydałobysię obejrzec "jak to drzewej bywało "
Wiadomo nikt nie będzie budował ale, dla "potomności"
Na moim chomiku "Apasz.1" zamieściłem scany z dawnych Katierjia i Jachty . Oj lata dawne - ale rosjanie dla swoich czytelników coś tam proponowali .

No i tyle

tym optymistycznym akcentem Andrzej- Apasz

Za ten post autor Apasz otrzymał podziękowania - 3: LukasJ, Marian Strzelecki, Mir
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2