Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lip 2025, o 14:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2016, o 22:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Epoksyd lubi ciepełko i tego nie zmienisz. W niskich temperaturach nie które epoksydy jest ciężko wymieszać a nawet wylać z puszki. Zawsze można podgrzać do jakiś 40-50 st.C. żywice i utwardzacz Przynajmniej łatwo będzie wymieszać odpowiednie porcje, łatwiej tez będzie nasączyć mate szklana. Ilość i czas wyrobienia żywicy trzeba dobrać metoda prób. Takie podgrzanie wstępne ułatwi prace z żywica, lecz proces utwardzania (sieciowania) niestety potrzebuje więcej czasu . Zawsze możesz dogrzać jakimś promiennikiem IR (lampy IR).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 14:53 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
peter napisał(a):
Czy ktoś coś takiego pisał? Jedynie to że da się używać epoksydu przy dużych wahaniach temperatury, nawet dochodzących do ujemnych. Czytaj ze zrozumieniem!

Czytam i nie rozumiem. Bo jak ktoś pisze, że można w +5 laminować epoksydami to mnie skręca. Można jakieś drobiazgi wykonać i w niskich temperaturach, tak nieraz bywa w praktyce.
Ale powiedz dlaczego konstrukcje z laminatów epoksydowych podlegają wygrzewaniu w wysokich temperaturach? Bo można przecież proces utwardzania uzależnić od temperatury i dojść do np 6 miesięcy. Tyle że to "gówno prawda".

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 16:03 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
jaszra napisał(a):
Czytam i nie rozumiem. Bo jak ktoś pisze, że można w +5 laminować epoksydami to mnie skręca. Można jakieś drobiazgi wykonać i w niskich temperaturach, tak nieraz bywa w praktyce.

Po pierwsze kto mówi poza tobą w tym wątku o laminatach e-s? Od samego początku mowa o klejeniu drewna i jeżeli już to co najwyżej o położeniu warstwy tkaniny na sklejce i przesączeniu jej żywicą. A taki "laminat" na sklejce znacząco odbiega od tego co jest nazywane laminatem epoksydowo-szklanym, czy kewlarowym bądź węglowym. A laminaty e-s wygrzewa się te w których zastosowano utwardzacze tego wymagające np. przy stosowaniu gotowych prepregów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 17:37 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Blekota napisał(a):
Chciałbym zapytać o możliwość klejenia i oblaminowania drewna w temperaturach "jesiennych".

Pierwsze zdanie wątku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:03 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
jaszra napisał(a):
Pierwsze zdanie wątku...

No i...? Czy "oblaminowanie drewna" to jakiś hi-tech?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:13 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
peter napisał(a):
No i...? Czy "oblaminowanie drewna" to jakiś hi-tech?

pewnie nie ale

W niskich laminowałem epidiam plus z1 utwardzac i była to loteria.Trochę tam podgrzewałem farelką ale na noc temp już 10 stopni. Raz wyszło ale za drugim razem zdzierałem. Kleiłem raz i kiepsko było zanim zywica zżelowała to wsiąkła w drewno. Moje próby może nie są zapewne miarodajne ale to doświadczenie przekonało mnie żeby nie robić eksperymentów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:38 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
piotr6 napisał(a):

W niskich laminowałem epidiam plus z1 utwardzac i była to loteria.Trochę tam podgrzewałem farelką ale na noc temp już 10 stopni. Raz wyszło ale za drugim razem zdzierałem. Kleiłem raz i kiepsko było zanim zywica zżelowała to wsiąkła w drewno. Moje próby może nie są zapewne miarodajne ale to doświadczenie przekonało mnie żeby nie robić eksperymentów

Jeśli nie miarodajne, to są niezłym przykładem, że kiedy poruszamy się na granicy, to jak z chodzeniem po linie - nigdy nie wiadomo, na którą stronę nóżka się omsknie. Może na prawo, może na lewo. A już lepiej nie myśleć, co będzie, jak nóżki się rozjadą. :-D
Ale skoro Peter daje Blekocie gwarancję...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 21:41 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Alterus napisał(a):
Jeśli nie miarodajne,

w tym sensie że nie były to badania naukowe, dla mnie na tyle,że mi się odechciało.

Zresztą nie ma co gadać, gwarancje daje producent jeśli robisz coś zgodnie z instrukcją obsługi jeśli robisz inaczej to na własną odpowiedzialnośc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2016, o 22:32 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
piotr6 napisał(a):

w tym sensie

Ależ rozumiem. Przytaczałem zresztą, co zaleca producent.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2016, o 09:24 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: St.j.
Na wstępnie chciałbym podziękować wszystkim, którzy udzielili się w tym skromnym wątku.

Co do sugestii kolegi duktig - na poliestry już raczej przechodzić nie będę, ponieważ mam zrobiony spory zapas epoksydu, ale dzięki za sugestię.

W tamtym tygodniu kleiłem i szpachlowałem i jak do tej pory wszystko poszło dobrze. Żywica utwardzała się w pełni najdalej 2 dni po użyciu, a jakość spoiny nie budzi zastrzeżeń.
Podręczną porcję żywicy i utwardzacza trzymam w domu i przed użyciem wystawiam na grzejnik, także jak docieram do garażu i zaczynam ją rozrabiać jest znacząco cieplejsza od otoczenia oraz bezproblemowo się odmierza i miesza.
Co do oblaminowania to pogoda trochę ostudziła mój zapał i pewnie odłożę je do wiosny. No chyba, że trafi się okienko pogodowe z dobrymi nastu st.C i słoneczkiem...

Pozdrawiam
Marcin

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2