Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 19:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 mar 2016, o 21:28 

Podziękował : 32
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: mam
tylko te w Kiekrzu są niestety 7 metrowe ta chyba 6.5

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 07:20 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kochani, winny wam jestem informację jak dalej potoczyły się losy Elki. Miło mi napisać, że niedawno podczas Regat Oldtimerów Epifanes Trophy mieliśmy małą uroczystość odnowienia jej chrztu. Łódź stoi na wodzie od kliku dni. Poszycie nie cieknie w ogóle, ale problemem jest skrzynka mieczowa. Przecieka zarówno poprzez pęknięcia jak i przez połączenie ze stępką. Pęknięcia prowizorycznie naprawiłem frezując je i wypełniając żywicą West System. Stalowa płetwa mieczowa okazała się b. ciężka – ok. 40 kg więc myślę, że zrobimy drugą aluminiową (przepisy klasy L przewidują taką opcję). Plan na zimę to przede wszystkim demontaż i naprawa skrzynki mieczowej. Do zrobienie pozostało jeszcze parę innych drobiazgów: gretingi, opętnik, poprawki na grocie, poprawki w takielunku, uszycie tentu, itp. Jednak co najważniejsze łódź pływa. Próbne loty odbyły się przy b. słabym wietrze, ale zważywszy że łódka nie jest jeszcze gotowa nie chciałem ryzykować uszkodzeń. Mimo, że wiało ledwo co, Elka żwawo poruszała się po wodzie, ładnie słuchała steru, okazała się dość stateczna i ogólnie zrobiła bardzo miłe wrażenie ;) Mam nadzieję, że po zrobieniu brakujących rzeczy będzie bardzo fajną łódką na dzienne pływania po jeziorze i rzece. Dziękuje wszystkim, którzy pomagali nam i kibicowali. Oczywiście dam jeszcze znać o Elce :D

Załączniki:
Komentarz: pierwszy rejs
pierwszy_rejs3.jpg
pierwszy_rejs3.jpg [ 59.55 KiB | Przeglądane 1380 razy ]
Komentarz: pierwszy rejs
pierwszy_rejs1.jpg
pierwszy_rejs1.jpg [ 115.98 KiB | Przeglądane 1380 razy ]
Komentarz: przy kei
przy_kei1.jpg
przy_kei1.jpg [ 115.75 KiB | Przeglądane 1380 razy ]
Komentarz: chrzest Elki
chrzest2.jpg
chrzest2.jpg [ 128.9 KiB | Przeglądane 1380 razy ]
Komentarz: chrzest Elki
chrzest1.jpg
chrzest1.jpg [ 141.87 KiB | Przeglądane 1380 razy ]

Za ten post autor farbyjachtowe.pl otrzymał podziękowania - 7: boSmann, Catz, Janna, MarekSCO, Mir, peter, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 09:33 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Bylem , podziwialem ( "Asso" stoi za Folkboatem na 2 zdjeciu).
Gratuluje uratowania pieknej historycznej jednostki. Ciesze sie ze przynajmniek kilku Kolegow nie ogranicza sie do narzekania ze stare jachty gina.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2016, o 20:03 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2488
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
M@rek napisał(a):
Ciesze sie ze przynajmniek kilku Kolegow nie ogranicza sie do narzekania ze stare jachty gina.

Exactly! :)
A przy okazji i mnie czegoś nauczyłeś :)
( Jeszcze raz dzięki za fotki wysyłane na maila :) )

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4