Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 21:28

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozdzielacze?
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 17:18 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam . Pokusiłem sie o dorobienie elementu do łodzi z zywicy poliestrowej. Wykonałem forme z płyty paździerzowej poszpachlowałem , wyszlifowałem naniosłem na nia rozdzielacz FREEKOT zalaminowałem i kicha . Zeby to rozdzielic musiałem rozwalic płyte.
Podobnie z druga próbka gdzie jako rozdzielacza uzyłem pasty do butów -kicha to samo
do trzech razy sztuka i postanowiłem zastosowac celofan jako rozdzielacz. No było troche lepiej bo celofan sie oderwał kawałeczkami i tylko opalarka uratowała mnie przed szlifowaniem z celofanu ale powierzchnia pozostawia wiele do zyczenia.pomarszczona cała a celofan układany gładziutki był " jak pupa niemowlaka" jak na foto.
Moje pytanie : Gdzie popełniam błedy , jak duzo ma byc rozdzielacza czy tez pasty do butów , gdzie jest moc tajemna . Pozdrawiam tych co wiedza wiecej i tych ktorzy chca wiedziec. Sławek

Załączniki:
20120417499 (Kopiowanie).jpg
20120417499 (Kopiowanie).jpg [ 359.93 KiB | Przeglądane 5348 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:05 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Z tego co widać, to efekt skurczu żywicy poliestrowej. Celofan można stosować przy epoksydzie, w którym w/w skurcz nie występuje.
Co do nakładania rozdzielacza, to zastosuj HoneyWax tak samo jak stosuje się wosk samochodowy - kilka cienkich warstw. Jako rozdzielacz można tez stosować alkohol poliwinylowy, ale o tym niech wypowie się ktoś inny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:08 

Własnie taki zastosowałem w pierwszej z wersji. Dlatego pytam jak grubo mam go dawac . Jak sie okazuje na pewno za cienko skoro płyta pazdzierzowa do niego przywarła .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:15 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Coś mi się wydaje, że Frekote to coś innego niż HoneyWax. Przy nakładaniu rozdzielacza liczy się ilość warstw, a nie ich grubość. Nawet w woskach samochodowych zalecają kilkukrotne nałożenie cienkich warstw wosku, a nie grubych. Po każdej warstwie należy spolerować ją, delikatną czystą szmatą.

http://sklep.wax.krakow.pl/go/_info/?us ... 87&lang=pl
http://www.gaz-bud.com.pl/sklep/index.p ... zyk=&wysw=

Dokumentacja z Reja.com.pl napisał(a):
SPOSÓB UŻYCIA
1. Z powierzchni formy należy usunąć wszystkie zanieczyszczenia takie jak olej, smary, wosk, brud i resztki
poprzednich rozdzielaczy polerując ją ręcznie pastą polerską BuffAwayTM 2000, a następnie przemywając
środkiem do czyszczenia form KantStik® Mold Cleaner. Kiedy powierzchnia jest już zupełnie sucha należy ją
pokryć dwiema warstwami uszczelniacza KantStik Sealer® aby zlikwidować jej porowatość.
2. Wykonując okrężne ruchy należy nałożyć cienką, równą warstwę Honey Wax® używając gąbki lub czystej
szmatki. Należy upewnić się, że powierzchnia została równomiernie pokryta.
3. Powierzchnię należy zostawić aż do całkowitego zmatowienia. Proces ten powinien trwać od 2 do 15 minut, w
zależności od temperatury otoczenia i wilgotności. Matowienie powierzchni to ważny etap, bo wszystkie
rozpuszczalniki muszą całkowicie odparować przed polerowaniem. Powłoka wosku powinna być całkiem sucha.
4. Jak tylko powierzchnia wyschnie należy ją wypolerować na połysk używając do tego czystej, chłonnej ściereczki
lub ręcznika z mikrowłókien.
5. Po 10-15 minutach należy rozpocząć kładzenie kolejnej warstwy Honey Wax®. Nałożenie 5-7 warstw wosku
gwarantuje skuteczne wypełnienie porów i szczelne pokrycie powierzchni formy (liczba warstw zależy od
jakości powierzchni formy).
6. Po rozformowaniu należy nałożyć dwie kolejne warstwy Honey Wax® w sposób opisany w punktach 1, 2 i 3.
7. Przy trzecim elemencie wystarczy nałożyć jedną warstwę wosku. Od tego momentu możliwe są wielokrotne
rozformowania.
8. W przypadku nowej formy, jeśli do produkcji używa się żywicy poliestrowej, w pierwszym dwóch cyklach po 5-7
warstwach Honey Wax® powinno się użyć alkoholu winylowego. Nie jest to konieczne, jeśli forma była już
używana i została odnowiona.
UWAGA: W warunkach wysokiej wilgotności może być konieczne wytarcie formy czystą, suchą szmatką w celu
usunięcia nalotu powstałego w wyniku osadzania się rozpuszczalników. Aby uniknąć zanieczyszczenia szmatka
używana do nakładania produktu i polerowania powierzchni musi być sucha i czysta.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:39 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
logoslaw napisał(a):
wyszlifowałem naniosłem na nia rozdzielacz FREEKOT zalaminowałem i kicha

Akurat pierwszy raz w firmie używamy rozdzielacza FREKOT i nie będę się (jeszcze) wypowiadał na jego temat, choć zapowiada się na b.dobry.
Twój problem może wiązać się ze złym przygotowaniem podłoża, czyli modelu. Zarówno płyta, jak i szpachla wchłaniają rozdzielacze. Możesz użyć nawet pasty do podłogi (z woskiem) i wszystko Ci się rozformuje jeżeli szpachlę pomalujesz twardym lakierem i go wypolerujesz.
By sprawdzić czy wyrób się rozformuje wystarczy zrobić próbę taśmą malarską. Jeżeli się nie przyklei to OK, a jeżeli przyklei to i wyrób Ci nie zejdzie. To stara i sprawdzona metoda.
marek

Jeszcze coś na temat polialkoholu. Stosując woski (z zachowaniem czasów), siedem warstw plus polialkohol i na pierwszy wyrób również polialkohol. Później już niepotrzebny.
Polialkohol rozpuszcza się wodą i w wypadku problemów można jej użyć do rozformowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 21:10 

Opierając się na "Budowa i naprawa ja...... " Tobis nie sposób nie popełnić błędów. Dzięki za wszystkie rady choć gdy są jeszcze to chętnie przeczytam . Szczęście ze to małe elementy i proste formy . BRRR gdyby to było coś poważniejszego . Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 21:26 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Poczytaj jak nasz Kolega wykonywał formę http://www.sztormiaki.pl/rambler/temporalis.html
a tu naukowo o formach i laminatach ;) http://www.lok.hostings.pl/uploads/download/kon_lam.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 kwi 2012, o 18:28 

Podziękował : 87
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
marek48100 napisał(a):
pierwszy raz używamy rozdzielacza FREKOT i nie będę się (jeszcze) wypowiadał na jego temat

Już mogę ;) Jest bardzo dobry - polecam!!
logoslaw napisał(a):
Wykonałem forme z płyty paździerzowej poszpachlowałem , wyszlifowałem naniosłem na nia rozdzielacz FREEKOT zalaminowałem i kicha .

Moje modele również były z poszpachlowanej płyty (ale pomalowanej i wypolerowanej!!), z elementami laminatowymi. Wszystkie powierzchnie rozformowały się bez problemu.
marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 18:55 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 13
Osobiście nowy element woskuje min 10 razy,uprzednio polerując.
Poniżej zdj powstającej formy pióra.

logoslaw napisał(a):
Wykonałem forme z płyty paździerzowej poszpachlowałem , wyszlifowałem

Wygląda jak by płyta złapała dużo wilgoci,nie za mocno czasami ją zmyłeś wodą?

Załączniki:
20120222356.jpg
20120222356.jpg [ 680.32 KiB | Przeglądane 4934 razy ]
20120222355.jpg
20120222355.jpg [ 588.06 KiB | Przeglądane 4934 razy ]
20120222354.jpg
20120222354.jpg [ 564.35 KiB | Przeglądane 4934 razy ]

Odpowiedz z cytatem