Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 lip 2025, o 18:46

Autor Wiadomość
 Tytuł: włokno szklane
PostNapisane: 8 paź 2012, o 21:10 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam
Poszukuję informacji dotyczących włókna szklanego. Konkretnie interesuje mnie sposób w jaki włókno szklane ulega uszkodzeniu. Czy białe smugi pojawiające się na wyginanym profilu szklanym (15x8x1300) świadczą o jego nadwyrężeniu? Dodam, że smugi te w większości znikają po powrocie profilu do zwykłego kształtu. Po przeszukaniu stron znajdujących się w sieci nigdzie nie odnalazłem odpowiedzi na to pytanie, liczę więc na osoby posiadające większa wiedzę ode mnie w tym temacie. Jeżeli jednak temat znalazł się w złym miejscu to proszę o jego przeniesienie lub usunięcie.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 21:24 

Podziękował : 1626
Otrzymał podziękowań: 2376
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Naprowadź , jakie jest przeznaczenie wskazanego materiału ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 22:46 

Z profilu tego został wykonany łuk. Chodzi o to czy włókno pod wpływem przeciążenia wykazuje jakieś objawy zewnętrzne (wspomniane białe smugi lub trzeszczenie) na które należy zwrócić uwagę. Pytam ponieważ nie chciałbym skończyć z uszkodzonym wzrokiem lub pocięta dłonią. Tak wiec czy komuś kiedyś pękło włókno szklane lub spotkał się z taką sytuacją? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że tematyka forum jest zupełni inna, ale zupełnie nie wiem gdzie jeszcze mógłbym znaleźć informacje na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 23:19 

Może w Twoim temacie oni pomogą szybciej...

http://www.forum.arcus-lucznictwo.pl/vi ... 3a09644b3f
albo
http://www.forumlucznicze.pl/index.php? ... 4e26b57c2&

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 23:32 

No niestety znam te strony, jednak mimo wszystko dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 07:30 

moki102 napisał(a):
Czy białe smugi pojawiające się na wyginanym profilu szklanym (15x8x1300) świadczą o jego nadwyrężeniu? Dodam, że smugi te w większości znikają po powrocie profilu do zwykłego kształtu.

Z opisu nie wiadomo jakie przewidział producent zastosowanie pow. profilu szklanego.
Wynika jedynie to, że struktura profilu ulega uszkodzeniu z uwagi na pozostające białe smugi.
Jeżeli masz możliwość to zadaj Twoje pytania producentowi.
moki102 napisał(a):
Tak wiec czy komuś kiedyś pękło włókno szklane lub spotkał się z taką sytuacją?

W żeglarstwie profil szklany stosuje się na listwy do żagli.
Nie miałem przypadku aby taka listwa pękła podczas właściwego użytkowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 08:07 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
moki102 napisał(a):
nie chciałbym skończyć z uszkodzonym wzrokiem lub pocięta dłonią.

Bez urazy, przy Twoim poziomie wiedzy (a właściwie jej braku) istnieje duże prawdopodobieństwo, że zrobisz Sobie krzywdę.
Amatorska budowa łuku jest dużym wyzwaniem. Widziałem już takie działania i wiem jakie rodzi problemy.
Może na początek postaraj się zrozumieć (dowiedzieć od jakiegoś inżyniera) jakie siły i jakie naprężenia (nie przeciążenia, jak piszesz) występują w konstrukcji łuku, zdobądź trochę wiedzy z materiałoznawstwa i dopiero wtedy zacznij coś tworzyć.
---
profil o jakim piszesz to nie jest szkło a kompozyt/laminat.
Włókno szklane (mogą też być inne; np węglowe,) jest tylko składnikiem (zbrojeniem) kompozytu.
W zależności od rodzaju żywicy i rodzaju zbrojenia, parametry wytrzymałościowe profilu mogą być bardzo różne i w związku z tym może on mieć różne zastosowanie.
Zaocznie nikt Ci nie odpowie jak ten Twój profil się zachowa i kiedy trzaśnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 08:51 

boSmann napisał(a):
Amatorska budowa łuku jest dużym wyzwaniem.

Bezpieczniej było by wystrugać z jesionu. ;)

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: moki102
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 09:06 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Wojciech1968 napisał(a):
wystrugać z jesionu.

:lol:
Dla zainteresowanych, ściągawka, jak to zrobić http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=20

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 13:41 

Witam

Wojciech1968 napisał(a):
> Bezpieczniej było by wystrugać z jesionu. ;)
Na pewno bezpieczniej ale i o wiele trudniej :) Jednak mam nadzieje, że uda mi się kiedyś taki wykonać.

Wojciech1968 napisał(a):
> Wynika jedynie to, że struktura profilu ulega uszkodzeniu z uwagi na pozostające
> białe smugi.

Dzięki, o taką odpowiedź właśnie chodziło.

boSmann napisał(a):
> Może na początek postaraj się zrozumieć (dowiedzieć od jakiegoś inżyniera) jakie
> siły i jakie naprężenia (nie przeciążenia, jak piszesz) występują w konstrukcji
> łuku, zdobądź trochę wiedzy z materiałoznawstwa i dopiero wtedy zacznij coś tworzyć.

Dlatego szukam odpowiedzi miedzy innymi na tym forum. Bez urazy ale najłatwiej jest napisać poszukaj gdzieś lub popytaj kogoś bez podawania konkretów. Jeżeli kolega posiadałby więc wiedzę gdzie można zdobyć takie informacje i raczył się nią podzielić to byłbym wdzięczny. Poza tym łuk jest już gotowy, strzela całkiem dobrze (naciąg 20 kg). Mnie interesuje sposób w jaki zachowa się włókno szklane pękając (w potocznej opinii rozpada się na małe "igły" mogące uszkodzić na przykład oko). Tak wiec wszystko zależy od użytych materiałów: w jednym wypadku może pęknąć bezpiecznie w drugim poranić. Najłatwiej byłoby złamać taki profil jednak ze względu na słabą dostępność materiału to na razie nie wchodzie w grę. Fakt naprężenia mój błąd.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 13:55 

[quote="moki102"]Witam

Wojciech1968 napisał(a):
> Bezpieczniej było by wystrugać z jesionu. ;)
Na pewno bezpieczniej ale i o wiele trudniej :) Jednak mam nadzieje, że uda mi się kiedyś taki wykonać.

Wojciech1968 napisał(a):
> Wynika jedynie to, że struktura profilu ulega uszkodzeniu z uwagi na pozostające
> białe smugi.

Dzięki, o taką odpowiedź właśnie chodziło.

boSmann napisał(a):
> Może na początek postaraj się zrozumieć (dowiedzieć od jakiegoś inżyniera) jakie
> siły i jakie naprężenia (nie przeciążenia, jak piszesz) występują w konstrukcji
> łuku, zdobądź trochę wiedzy z materiałoznawstwa i dopiero wtedy zacznij coś tworzyć.

Dlatego szukam odpowiedzi miedzy innymi na tym forum. Bez urazy ale najłatwiej jest napisać poszukaj gdzieś lub popytaj kogoś bez podawania konkretów. Jeżeli kolega posiadałby więc wiedzę gdzie można zdobyć takie informacje i raczył się nią podzielić to byłbym wdzięczny. Poza tym łuk jest już gotowy, strzela całkiem dobrze (naciąg 20 kg). Mnie interesuje sposób w jaki zachowa się włókno szklane pękając (w potocznej opinii rozpada się na małe "igły" mogące uszkodzić na przykład oko). Tak wiec wszystko zależy od użytych materiałów: w jednym wypadku może pęknąć bezpiecznie w drugim poranić. Najłatwiej byłoby złamać taki profil jednak ze względu na słabą dostępność materiału to na razie nie wchodzie w grę. Fakt naprężenia mój błąd.

Być może komuś się przyda - wykorzystano ten profil http://www.e-sklep.krosglass.com.pl/eSk ... 94%29.aspx

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam[/quote]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 paź 2012, o 14:18 

moki102 napisał(a):
Dlatego szukam odpowiedzi miedzy innymi na tym forum.

Gdzieś , nie dotarłem jeszcze do bazy moich kontaktów, mam namiar do znajomego, który zajmuje się produkcją tarcz i czegoś tam jeszcze do łucznictwa sportowego.
Jak tylko odnajdę namiar , to zapytam u źródeł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 paź 2012, o 10:09 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Białe smugi to objaw rozwarstwienia laminatu. Nie ryzykowałbym dalszego używania.

Za ten post autor TReneR otrzymał podziękowanie od: moki102
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2012, o 16:43 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 5
też sądzę, że to efekt pęknięć w strkturze laminatu, albo pomiędzy włóknami, albo (co gorzej) z ich odcinkowym uszkodzeniem. Natomiast dobrze wykonany laminat nie pęka nagle, raczej się rozwastwia (wiem, bo użytkowałem maszt z rury z laminatu E-S i jak to było do przewidzenia - pękł) Istnieje ryzyko używania takiego łuku, ale bez przesady, myślę, że owinąłbym go taśmą klejącą wzmocnioną tkaniną, która ew. zapobiegła by odszczepom po całkowitym złamaniu i bym dalej używał, aż do zniszczenia...

pozdrawiam

wojtjust

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

też sądzę, że to efekt pęknięć w strkturze laminatu, albo pomiędzy włóknami, albo (co gorzej) z ich odcinkowym uszkodzeniem. Natomiast dobrze wykonany laminat nie pęka nagle, raczej się rozwastwia (wiem, bo użytkowałem maszt z rury z laminatu E-S i jak to było do przewidzenia - pękł) Istnieje ryzyko używania takiego łuku, ale bez przesady, myślę, że owinąłbym go taśmą klejącą wzmocnioną tkaniną, która ew. zapobiegła by odszczepom po całkowitym złamaniu i bym dalej używał, aż do zniszczenia...

pozdrawiam

wojtjust

Za ten post autor wojtjust otrzymał podziękowanie od: moki102
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2012, o 19:08 

Podziękował : 4115
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Mam zupelnie inne doswiadczenia :) Dobrze wykonany laminat epoksydowo szklany i epoksydowo weglowy sie nie rozwarstwia a peka nagle. Polamalem w mojej windsurfingowej karierze pare masztow i jeszcze wiecej listew.
Przypomne ze tym lepszy laminat tym mniej w nim zywicy .
Listwy do zagli windsurfingowych czesto sa zabezpieczone rurkami z folii termokurczliwej, moze to bedzie wystarczajace rozwiazanie.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: moki102
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 paź 2012, o 22:42 

Witam. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Łuk został zabezpieczony w sposób podany przez wojtjusta czyli profil owinięto 2 krotnie taśmą izolacyjną, następnie majdan został owinięty kilkoma warstwami skaju i dodatkowa cały łuk obklejono skajem. Tak zabezpieczony strzela od kilkunastu dni i na razie wszystko jest ok. Swoja drogą zaskoczyły mnie tak rożne doświadczenia odnośnie używanych laminatów, gdzie spodziewałem się, iż są one materiałem bardziej "przewidywalnym" :D

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem