Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 8 lip 2025, o 20:54

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2012, o 22:49 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam

Mój pierwszy post na forum więc warto byłoby się przedstawić. Mam na imię Paweł, mam 29l i jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o tematykę szkutniczą. Jako że lubię wędkować zostałem posiadaczem nie dużej łodzi motorowej w dobrym stanie. Ponieważ lubię jak to co posiadam wygląda jakby nie dawno opuściło fabrykę postanowiłem przystąpić do renowacji wnętrza łodzi wykonanego z sklejki.
Wnętrze wykonane w przeważającej części z sklejki nadszarpnięte jest latami (patrz zdjęcia). Niestety w wielu miejscach stary lakier odchodzi płatami lub jest spękany. Jednak najbardziej martwi mnie kolor sklejki pod lakierem, który w wielu miejscach poczerniał lub posiada jakby plamy pleśni, która weszła w głąb. Zastanawiam się czy usunięcie lakieru szlifierką mimośrodową usunie również ciemne plamy i nalot? Jeśli macie w tym temacie doświadczenia (w co nie wątpię) proszę o poradę co zrobić jeśli sam zabieg szlifierką nie pomoże? Czytałem na forum, że zabiegi ACE pomagają na poczernione drewno jednak nie wiem czy to samo odnosi się do mojej łodzi.
Druga sprawa to czym uzyskać efekt ładnie polakierowanej sklejki, żeby powierzchnia polakierowana była gładka i elegancko się błyszczała, a przy tym długo zabezpieczała sklejkę i koszt całej operacji był rozsądny. Czytałem wiele tematów i w zasadzie poszerzyła się dla mnie tylko nazwa środków ale dalej nie wiem na co powinienem się zdecydować.

Z góry dziękuję za pomoc

Załączniki:
3.JPG
3.JPG [ 47.84 KiB | Przeglądane 1866 razy ]
2.JPG
2.JPG [ 28.8 KiB | Przeglądane 1866 razy ]
1.JPG
1.JPG [ 23.2 KiB | Przeglądane 1866 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 22:44 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 34
No to masz kłopot - parę dodatkowych informacji by się przydało ?
Ewidentnie widać ,że jacht we wnętrz nie posiada porządnej wentylacji .
Od tego -tak mnie się wydaje powinieneś zacząć !
Powyciągaj wszystkie szpeje ze środka łódki , dobrze go nakryj, jeżeli stoi na „powietrzu „. Zarazem pootwieraj co się da ,for klapy ,zejściówkę , achter klapę ,luki itd. Tak by zrobić we wnętrzu przeciąg Dobrze go umyj . Drewniane elementy z których czuć „ zgnilizną –butwą „ poodkręcaj i wysusz w innym miejscu niż jacht . Tak przy okazji sprawdzisz czy ,nie ma tam i innych niespodzianek .
Jeżeli jest to grzyb ?!!! – To jak nie chcesz podupaść na zdrowiu , wykonaj te elementy od nowa ,biorąc stare za szablon . Jak ci cokolwiek mogę doradzić , osobiście bym tak zrobił ? …. Nie wiem czy warto walczyć z zbutwiałym materiałem ( jeżeli to jest to o czym piszę ? ). Spróbuj poczytać o wpływie „wolnych rodników „ czy jakoś tam – nie jestem lekarzem . Ale mogę cię zapewnić jest to chol…nie niezdrowe .

Pozdrawiam Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:17 

" Rozkład drewna powodowany przez grzyby podzielić można na następujące rodzaje:
Pleśnienie drewna
To zjawisko, które powstaje w wyniku działania grzybów pleśniowych należacych przede wszystkim do workowców (Ascomycetes) i grzybów niedoskonałych (Deuteromycetes). Podczas pleśnienia grzybnia rozwija się na powierzchni drewna powodując wyraźne pogorszenie wyglądu (grzybnia widoczna jest na powierzchni zarażonego elementu), jednak w zasadzie nie wpływa na jego właściwości techniczne. Pleśnienie jest objawem zbyt dużej wilgotności przy jednoczesnym ograniczeniu przepływu powietrza. "

http://www.drewno.pl/artykuly/6345,koro ... rewna.html

PS - to się inaczej nazywa - nie "wolne rodniki " sprawdzę podrzucę

Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2012, o 00:34 

"Pleśnie wytwarzają jedne z najbardziej toksycznych znanych nam substancji czyli mykotoksyny, szczególnie szkodliwe dla małych dzieci.
Do mikotoksyn wywołujących działanie mutagenne, karcinogenne i teratogenne w organizmie człowieka należą: aflatoksyny, ochratoksyny, trichotecyny i fumonisyny.
Jedną z najsilniejszych znanych trucizn jest aflatoksyna. Jaj działanie zostało dokładnie przebadane. Aflatoksyna wytwarzana jest przez pleśń Aspergillus Flavus (kropidlak żołty) - pasożyt, niszczący zdrowie ludzkie.

Grzyb ten znajdowano w komorach grobowców starożytnego Egiptu. Kiedy archeolodzy chcieli otworzyć grobowce w Dolinie Królów w Luksorze, odkryli tam napis ostrzegawczy, że kto naruszy spokój pochowanych faraonów, ten musi pożegnać się z życiem. "

http://www.gronkowiec.pl/plesn.html

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Piotr

Odpowiedz z cytatem