Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 lip 2025, o 22:09

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2013, o 21:13 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam wszystkich,poszukuje planów budowy sklejkowej żaglówki Mak powierzchnia żagla 4,5 metra kw.,chciałbym zbudować coś na czym sam się kiedys za dziecka uczyłem żeglować,teraz chiałbym moich synów nauczyc,a widzę że podobają im się zagle,a szukam planów ponieważ nie stać mnie na kupnoużywanej,a myślę ze taniej wyjdzie zrobić ją samemu,żagiel juz mam,to dobry początek,a zbudowac myślę że nie problem ponieważ kiedyś remontowałem taka żaglóweczkę,jeśli ktoś ma plany bardzo byłbym wdzięczny za udostępnienie,pozdrawiam cieplutko wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 08:37 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: brak
Też uczyłem się na Maczku :)
Planów niestety nie posiadam , ale sam buduję coś podobnego - Frosty , plany można bezpłatnie pobrać z sieci.
Zresztą podobnych planów jest sporo , moją uwagę zwrócił ostatnio Kociak , plany tutaj :

http://www.boatbuilders.glt.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 08:47 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Marek 6926 napisał(a):
Witam wszystkich,poszukuje planów budowy sklejkowej żaglówki Mak powierzchnia żagla 4,5 metra kw.,chciałbym zbudować coś na czym sam się kiedys za dziecka uczyłem żeglować,teraz chiałbym moich synów nauczyc,a widzę że podobają im się zagle,a szukam planów ponieważ nie stać mnie na kupnoużywanej,a myślę ze taniej wyjdzie zrobić ją samemu,żagiel juz mam,to dobry początek,a zbudowac myślę że nie problem ponieważ kiedyś remontowałem taka żaglóweczkę,jeśli ktoś ma plany bardzo byłbym wdzięczny za udostępnienie,pozdrawiam cieplutko wszystkich

to poszukaj Żagli z czasów jak jeszcze były niebieskie i formatu Trybuny Ludu :) (i nie było to wcale tak dawno, jakiś koniec lat osiemdziesiątych poczatek 90-tych) a znajdziesz plany Pasji 383 - w sam raz dla dzieciaków. Jak nie znajdziesz tych Żagli, skontaktuj sie z Januszem Maderskim:
http://www.maderskiyachts.alpha.pl/
Podejrzewam, że dostaniesz je także od niego - a jak nawet nie, plany innych Pasji podobnej wielkości nie są drogie, a to bardzo fajne, małe łódeczki - choć trochę większe niż cytowany Maczek. Jakbyś chciał coś tak malutkiego, Pirania Janusza jest jak najbardziej tego rozmiaru...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 09:02 

Podziękował : 4117
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Co do kosztow, Sasiad kupil prawie kompletnego Beza 2 za 300 zl. z aluminiowymmmasztem, bomem , prawie nowym zaglem dakronowym. Brakowalo listew i takii.Nie sadze zebys budujac maczka zmiescil sie w tej kwocie. oczywiscie to byla okazja ale takie sie trafiaja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 09:16 

Podziękował : 1627
Otrzymał podziękowań: 2379
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jest i za 8 stówek MAK 303 http://www.gumtree.pl/cp-zaglowki/lodz/ ... -466276629
Może za 3 stówki wyrwiesz. :roll:

Załączniki:
$T2eC16dHJGoE9nuQg2TBBRR5w0Iqlw~~48_20.JPG
$T2eC16dHJGoE9nuQg2TBBRR5w0Iqlw~~48_20.JPG [ 191.77 KiB | Przeglądane 5662 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 15:46 

Witam ponownie,fajnie jest ,ze znalazłasię rzesza ludzi którzy próbują pomóc,dzięki Wojciech 1968 widziałem to ogłoszenie ,wygląda to jak wygląda na foto,po dokładnym przyjrzeniu się zauważyłem jedną rzecz ,pokryty jest laminatem,więc zwieksza to jego mase(wage)więc odpada,musi to być całkowicie drewno ponieważ ma być lekkie,i musi zmieścić sie na dachu auta,mak ma długość 2,95 waga o ile pamiętam kolo 50-60kg więc na relingach da radę przewozić sie,szerokości 1,20 czyli też ok,maszt po zlożeniu ma 2,40 i bom też około tego,po za tym łódki do powierzchni 4,5 metra chłopaki nie potrzebują patentu i mogą swobodnie pływać,tylko nie wiem czy trzeba to maleństwo rejestrować.Myślałem o budowie ponieważ moja praca mnie nic nie kosztuje,sklejka na poszycie chyba trójka lub czwórka jak pamiętam, też niewiele,wręgi nie problem zrobic za pare groszy,,no i dziobnica, do tego pokład robiłem z dziesiątki sklejki ale może i szóstka by starczyła i myśle ze w kwocie 500zł się zmieszczę :)okucia nie problem mam dostęp do nierdzewki i giętarki krawędziowej więc też nie problem,chęci tez są.
Dlaczego w ten sposób myśle:)bo to bedzie nowa żaglówka i jeśli się zadba o nią to bedzie długo służyła,a budujac samemu i wiedząc ile pracy się w to włożyło to napewno bedzie sie szanować ją:)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Moniia Dzięki za podpowiedź ,bardzo mnie ta stronka zaciekawiła:),nawet nie głupie to jest choć ciut za duże,ale może jak mi coś odbije :)to wprowadzę to w życie,pozdrawiam.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek dzięki za podpowiedź

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 15:59 

Tomek W również dziękuję,każdy pomysł jest godny przemyślenia i każda konstrukcja:)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie,pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 17:05 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
Z darmowych planów, może Perkoz Wojtka Kasprzaka:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/s230/s230.html

albo 3.0 tender Radosława Werszki:
http://dinghy.pl/30m_tender.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 21:46 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Jakoś wszyscy zapomnieli o p.Mieczysławie Plucińskim.
Jego łódki właśnie były tak projektowane aby były proste i tanie a dokumentacje-rewelacyjne (trudno było błąd zrobić)
Nic Maczkowi nie ujmując to bym raczej Myszkę zaproponował; wielkościowo porównywalna a nautycznie znacznie lepsza. Jeszcze lepiej zbudować jest trochę większą Myszkę super.
Dokumentacje rozprowadza P.Patalas - uczeń i póżniejszy współpracownik p. Mieczysława
Marek 6926 napisał(a):
łódki do powierzchni 4,5 metra chłopaki nie potrzebują patentu i mogą swobodnie pływać,tylko nie wiem czy trzeba to maleństwo rejestrować

rejestrować nie trzeba (chyba, że ryby będą z niej łapać) a bez patentu, obecnie można prowadzić znacznie większe okręty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2013, o 22:04 

Podziękował : 4522
Otrzymał podziękowań: 4277
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
boSmann napisał(a):
wszyscy zapomnieli o p.Mieczysławie Plucińskim.
Srutu tutu:

Zajrzyj do mojej stopki :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2013, o 22:48 

boSmann,robhosailor,artur_k-Dziękuje serdecznie za ciekawe pomysły,ale :),no wlasnie to moje ale :) nie gniewajcie się,zostanę uparcie przy Maczku,wiem ,ze płaskodenki maja swoje zalety ,ale pływałem wyczynowo na optymiście,także juz na troszkę szybszej łódeczce jaka jest Kadet,nawet trzecie miejsce w okręgówce było,ale pływałem tez na maczku i szczerze mam mówić,była ta zaglóweczka szybsza niż kadet,al przy szesciu w skali beuforta była też szybsza od kultowego jachtu typu de-zet,chcecie wierzcie albo nie ,ale nie czaruje,makiem płuwa sie całkiem ciekawie,porównywalny byl Bławatek laminowany tyklo niestety nawet fabrycznie nowy rozszczelniał się i miedzy dna brał sporo wody,po za tym był duzo ciezszy,a byłem świadkiem,ze dwoje dorosłych ludzi siadało do maka i pływało po jeziorze Gradno,szczerze,to przystań była w miejscowości Gardna wielka a pływali do miejscowości Rowy,wiecie o czym mówię,jest to jezioro gdzie jest wiatr dosłownie morski lecz fala mniejsza i z tego powodu bardzo mocna adrenalina:)niestety obecnie jezioro w wiekszości należy do Słowińskiego parku i nie ma zbytnio za wiele miejsca do pływania,czyli Słowinski park narodowy zabija żeglarstwo na tym jeziorze,dlatego chcialbym maczka na duzo mniejsze akweny tzw. zbiorniki retencyjne w dolinie parku krajobrazowego Dolina rzeki Słupi.
Pozdrawiam wszystkich,mam nadzieje ,ze może znajdzie sie ktoś kto będzie mial jednak plany Maczka:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 06:13 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Marek 6926 napisał(a):
nie gniewajcie się

hmm... propozycja warta rozważenia ;)
Marek 6926 napisał(a):
zaglóweczka szybsza niż kadet

bez urazy, cóż to za Cadety tam mieliście :-P
--------

Celem przypomnienia; http://www.port21.pl/2002/11/mak-nasz-znak/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 07:14 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
Jak płaskie dno nie odpowiada, to może odrobinę większy Twin Dinghy p.Werszki

http://dinghy.pl/twin_dinghies.htm

Odpowiedz z cytatem