Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 lip 2025, o 11:46

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2013, o 23:09 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: chciałbym mieć ;)
Witam

Jako, że jestem tu nowy na wstępie się przedstawię. Mam na imię Marcin, mieszkam w Skierniewicach, nie umiem pływać ani wpław ani na żadnych "pływadłach", jestem kompletnie zielony w temacie żeglarstwa i zdaję sobie sprawę ze swojej ułomności ;)

Pomimo tych przeciwności losu postanowiłem zbudować mały jacht. Miejsce mam, umiejętności, może nie szkutnicze, ale jakieś są więc myślę, że jakoś pójdzie. Z zapałem bywa różnie, zmniejszyłem swoje ambicje stosownie do ilości zapału ;)

Będę Was pewnie zanudzał trudnymi dla mnie tematami, które dla Was są łatwe jak tabliczka mnożenia lub dodawanie do 10ciu ;) I jeszcze będę miał czelność spodziewać się odpowiedzi; zrozumiałych i prostych w przekazie ;) Jako rewanż oferuję tylko relację z budowy, jak widać w temacie, Piranii J. Maderskiego :)

Dziś listonosz przyniósł to co widać w załączniku :)
Załącznik:
pirania.jpg
pirania.jpg [ 131.78 KiB | Przeglądane 4432 razy ]

pozdrawiam
Marcin Biernacki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 06:26 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
No to powodzenia i nie bój się pytać. Tylko jeszcze powiedz którą wersję wybrałeś?
Ja powoli zmierzam do zakończenia budowy wersji VI.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 07:16 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Buduj i pływaj! A w trakcie pytaj. :)
Na początek, mała motywacja :
viewtopic.php?f=22&t=16360

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowanie od: Janna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 12:03 

Prawdopodobnie wybiorę wersję VI, ale nigdy nie żeglowałem i zastanawiam się czy nie lepiej najpierw nauczyć się cokolwiek na jednym żaglu. Umieszczenie masztu w V i VI wersji jest trochę inne, czy budując wersję VI można pływać tylko z grotem a później "doczepić" fok?

Wątki o budowie Piranii już dawno przestudiowałem ;) Rozjaśniły mi trochę ale i nasunęły pewne pytania, jak dojdę do tych momentów na pewno je zadam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 12:33 

Podziękował : 4518
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
paajonk napisał(a):
Umieszczenie masztu w V i VI wersji jest trochę inne, czy budując wersję VI można pływać tylko z grotem a później "doczepić" fok?

Niby można, ale zrównoważenie żaglowe może być kiepskie, tzn. pod samym grotem łódka może być zbyt nawietrzna.

A czy nie da się zrobić dwóch gniazd i opętników dla osadzenia masztu? Tak było projektowane w kilku łódkach jakie znam np.:

http://www.dinghy.pl/31m_tender.htm

Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 13:22 

Podziękował : 86
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: bez ogranczeń do 7,5m :), st.moto.
robhosailor napisał(a):
A czy nie da się zrobić dwóch gniazd i opętników dla osadzenia masztu? Tak było projektowane w kilku łódkach jakie znam np.:

Świetny pomysł, sam się nad tym zastanawiałem, co zrobić, żeby łódka jak najsprawniej pływała na samym grocie, muszę zerknąć w projekt czy starczy tam miejsca.

Zresztą cały czas się zastanawiam, jak żagle będą zachowywały się przy zwrotach, czy fok nie będzie haczył o rejke, która jednak wystaje przed masztem?

ps.
Teraz mi się przypomniało, w przypadku Piranii, p. Maderski do wersji z fokiem zaprojektował węższy o 3 cm miecz. Nie wiem na ile ta kwestia jest istotna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 13:44 

artur_k napisał(a):
Teraz mi się przypomniało, w przypadku Piranii, p. Maderski do wersji z fokiem zaprojektował węższy o 3 cm miecz. Nie wiem na ile ta kwestia jest istotna.

Sklejkowa łódka, to nie karabin, z tego strzelać nikt nie będzie. :-P
3cm to jest ~1%długości Piranii, a w biblii projektantów autorstwa Z.J.Milewskiego, on sam podaje zakresy wyprzedzenia żaglowego "szerokości" 1-2% Klw.
W przypadku małej łódki, można to wszystko łatwo skompensować, przesuwając swoją "pupę" bardziej/mniej do przodu/tyłu. Kwestia poznania łódki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 13:53 

Podziękował : 4518
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
artur_k napisał(a):
Zresztą cały czas się zastanawiam, jak żagle będą zachowywały się przy zwrotach, czy fok nie będzie haczył o rejke, która jednak wystaje przed masztem?

To wyjdzie w praniu, ale myślę, że to haczenie nie będzie jakimś problemem. Bardziej zawsze zaczepiają się szoty o knagi na maszcie... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 16:00 

robhosailor napisał(a):
Raczej da się. Odległość między osiami masztów w dwóch wersjach to 103mm. Tak też zrobię.

W sprawie miecza: zrobić węższy czy szerszy? Jak miecz węższy to i skrzynka mniejsza? Przesunąć o te 3cm do przodu łódki czy do tyłu?

Sklejka już u mnie :) Tak samo będę woził łódeczkę :)

Załączniki:
transport.JPG
transport.JPG [ 163.44 KiB | Przeglądane 4118 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2013, o 17:45 

Rysujemy, wycinanie już nie dziś niestety...

Może komuś przyda się wyjaśnienie niektórych operacji widocznych na fotkach, nie tłumaczę prostych rzeczy żeby kogoś obrazić ;) W następnych etapach prac też będę starał się opisywać wszystko szczegółowo, dla potomności :) :

Na cienkiej płycie HDF narysowałem kształt połówki dna i po wycięciu mam szablon. Odrysowałem kształt od szablonu po dwóch stronach osi symetri arkusza sklejki i mam narysowane dno. Czubek później. Wybrałem taki sposób bo daje on gwarancję jednakowego kształtu obydwu połówek dna.

Załączniki:
rysujemy_2.jpg
rysujemy_2.jpg [ 144.62 KiB | Przeglądane 4080 razy ]
rysujemy_1.jpg
rysujemy_1.jpg [ 144.57 KiB | Przeglądane 4080 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2013, o 08:42 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: brak
Witam - forum czytam od długiego czasu, ale dopiero teraz coś napiszę :oops:
aby ułatwić sobie wycinanie, zleciłem druk na najtańszyn papierze bilboardowym (tzw. blue back) w skali 1:1, płaty wycinałem mało popularną (chyba) piłką. Uzyskałem precyzyjne kształty bez poszarpanych krawędzi.
http://www.dluta.pl/pily-japonskie.html

Załączniki:
Image00002.jpg
Image00002.jpg [ 83.56 KiB | Przeglądane 3929 razy ]
Image00001.jpg
Image00001.jpg [ 105.78 KiB | Przeglądane 3929 razy ]

Za ten post autor Roberto otrzymał podziękowanie od: LukasJ
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2013, o 21:42 

Przy tylu kształtach do wycięcia też pomyślałbym o wydrukach, bardzo ułatwiający sprawę pomysł. Mam grzecznościowy dostęp do drukarki drukującej na papierze z rolki szerokości chyba A0, ale przy Piranii byłby to przerost formy nad treścią ;)
Dobra piła japońska fajna rzecz, pewnie kiedyś sobie kupię, choć nie mam dla niej wielu zastosowań w moim fachu - robię meble z "paździocha" i troche innych rzeczy w sklejce, więc wyrzynarkę mam w miarę opanowaną ;)

Moje prace trochę się posunęły na przód, wyciąłem dno i pawęż. Konstruktor przewidział pawęż ze sklejki gr.6mm a dno z gr.8mm. Wcześniej wirtualnie rozrysowałem elementy na arkuszach sklejki i tak pokombinowałem, że robiąc pawęż z ósemki zamiast szóstki wyszedł mi jeden arkusz szóstki mniej od założeń Konstruktora. Pewnie później okaże się, że o czymś zapomniałem i mi zabraknie ;) Ale może nie, bo w projekcie podane były trochę mniejsze arkusze od tych, które kupiłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2013, o 09:33 

Roberto napisał(a):
Witam - forum czytam od długiego czasu, ale dopiero teraz coś napiszę

Pisz więcej, a najlepiej załóż wątek o budowie swojej łódki, czy też bardziej kajaka (chyba).

Co do druku na papierze i późniejszym wycinaniu elementów, to ważnie jest by wyciąć wszystko jednego dnia, z prostej przyczyny. Papier jest higroskopijny i w zależności od wilgotności zmienia swoje rozmiary nawet o kilka procent. Przy długości elementu 2500mm to 1% skurczu powoduje niedokładność 25mm.

Odpowiedz z cytatem