Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 21:15

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2012, o 16:39 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: odpowiednie
Witam, pytanie kieruję do posiadaczy łódek turystycznych o wielkości 6-7 m - jaka jest ich wysokość wraz z przyczepą? Bo będę miał budowany garaż/wiatę i muszę wiedzieć, jaką musi mieć minimalną wysokość... A sam nie mam jak zmierzyć, bo łódkę dopiero będę miał - raczej Corvette 650 lub Sasanka 660. Pozdrawiam i liczę na zrozumienie (czt. nie zadawanie głupich pytań)
Jeżeli wątek jest w złym dziale, to proszę o przeniesienie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2012, o 20:18 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Dodaj trochę do wysokości, tak żeby można było podnieść łódkę na metr nad podloge (na pewno kiedyś się przyda!)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2012, o 21:30 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: odpowiednie
Tak wiem, ale najpierw muszę wiedzieć, do czego ten metr dodać. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sie 2012, o 21:33 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
U mnie stoi w porcie Sasanka.
Zmierzę ją... od linii wodnej dostaniesz wymiar. :)

Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: ratystast
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2012, o 09:10 

Podziękował : 1958
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Wiata powinna mieć przynajmniej z 3,5 - 4 m wysokości. Tak, żebyś mógł dostać się pod kadłub, i nie musiał wczołgiwać się do kabiny lub pełzać po pokładzie........
Kadłuby tych łódek mają tak "na oko" około 2 m wysokości (wysokość w kabinie + przestrzeń między skorupą , a wkładką denną + falszkil (jeśli jest) + osprzęt na dachu kabiny.....
Chyba , że zafundujesz sobie podpory - kobyłki z możliwiścią podnoszenia i opuszczania (jak samochodowy podnośnik stanowiskowy). Widziałem takie na Allderogo, ale kosztowały tyle co zarejestrowana przyczepka podłodziowa.......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 wrz 2012, o 13:39 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
ratystast napisał(a):
Tak wiem, ale najpierw muszę wiedzieć, do czego ten metr dodać. :-P

Do "wysokości bocznej" jednostki bez masztu + wysokość podpór/kobyłek/podłodziówki (czy na czym tam bedziesz w garażu łódkę trzymał).
Wysokość boczną dla konkretnej kostrukcji samej łódki wyszperasz w necie - albo spytaj producenta. Albo po prostu zmierz!
IMHO nie metr, tylko co najmniej 1.5m - i mniej chodzi o naprawy/konserwację dna raz na sezon (po uniesieniu łódki) a bardziej o łażenie po pokładzie, wchodzenie do kabiny, etc...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2014, o 13:24 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam wszystkich, chciałam zaproponować wam takie rozwiązanie na garażowanie swoich łodzi większych lub mniejszych jakim jest namiot garażowy. Nasza firma zajmuje się sprzedażą takich właśnie rozwiązań i pozwoliłam sobie zostawić tu naszą wizytówkę, może ktoś będzie zainteresowany takim właśnie rozwiązaniem to zapraszam na stronę. Firma nazywa się Das Company.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lut 2014, o 16:23 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
dascompany napisał(a):
Witam wszystkich, chciałam zaproponować wam takie rozwiązanie na garażowanie swoich łodzi większych lub mniejszych jakim jest namiot garażowy. Nasza firma zajmuje się sprzedażą takich właśnie rozwiązań i pozwoliłam sobie zostawić tu naszą wizytówkę, może ktoś będzie zainteresowany takim właśnie rozwiązaniem to zapraszam na stronę. Firma nazywa się Das Company.

Pomysł może i dobry ale wstawienie linka i orientacyjnych cen nie boli przecież....

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

dascompany napisał(a):

Pomysł może i dobry ale wstawienie linka i orientacyjnych cen nie boli przecież....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 kwi 2014, o 09:16 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wiecie, nieraz jest tak że jak ktoś tylko wstawi linka to już wielka obraza a czasem jest tak jak w tym przypadku, że chce się mieć wszystko "na tacy" podane.
Więc skoro pytacie to podaje więcej danych.
Namiot wykonany jest ze stalowych rur ocynkowanych a plandeka wykonana jest na podobieństwo plandek w samochodach typu TIR. Grubość takiego poszycia wynosi 550g/m2, więc nie ma możliwości aby z taką plandeką się cokolwiek działo. Wiele namiotów tego typu sprzedaliśmy właśnie dla camperów, ponieważ swoimi właściwościami idealnie nadają się dla tych samochodów.
Poniżej wklejam zdjęcia, aby każdy mógł zobaczyć o czy piszę. Obrazek
Obrazek
jeśli chodzi o ceny to w zależności od wymiaru są one różne. Podam cenę brutto namiotu zademonstrowanego na zdjęciach powyżej. A mianowicie jego cena to 3075zł. Należy pamiętać również, że na postawienie blaszaka potrzebne jest pozwolenie a namiot można postawić na zgłoszenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 kwi 2014, o 22:59 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 24
Dokładnie ,to na zgłoszenie można postawić dwa budynki gospodarcze do pow.25 m2 na każde 500 m2powierzchni działki.W tym cały dowcip ,aby nawet stawiając garaż zgłosić to jako "budynek gospodarczy wolnostojący".Na postawienie typowego garażu potrzebne jest pozwolenie na budowę.Trochę znam temat ,ponieważ sam stawiałem blaszaka na moje łódki i kemping.Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2014, o 12:43 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Interesująco prezentują się TUNELE UŻYTKOWE na http://agrotunele.pl/abriclair/. Widziałem taki na jacht podczas montażu i dech mi zaparło... :cool:

Odpowiedz z cytatem